13/11/16

31η Οκτωβρίου/13η Νοεμβρίου: Τα γεγονότα


1474 . Η μάχη του Ερικούτ μεταξύ των Συμμάχων του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΧΙ, και της Συμμαχίας του Κάρολου της Βουργουνδίας. Νίκησαν οι Ελβετοί και αυστριακοί στρατιώτες των Συμμάχων του Λουδοβίκου.
1475. Η μάχη του Πλάντα στην Ελβετία όπου οι γερμανόφωνοι νίκησαν τα στρατεύματα της Σαβοΐας.
1502 . Η Ενετική Γερουσία έδωσε στον εκδότη Άλδο Μανούτιο το μονοπώλιο να χρησιμοποιεί πλάγιους χαρακτηρες.
1553. Η καθολική Μαρία Α΄ Τυδώρ της Αγγλίας καταδίκασε σε θάνατο τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τόμας Κράνμερ.
1646 . Οι Ενετοί παρέδωσαν το Ρέθυμνο στον Ντελή Χουσεΐν Πασά
1708. Κατά τη διάρκεια της Βορείου Πολέμου τα ρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μενσικοφ κατέλαβαν το Μπατούριν έδρα του προδότη Χατμάνου Ιβάν Μαζέπα. Ο Ιβάν Μαζέπα στη Μάχη της Πολτάβα, εγκατέλειψε με το στρατό του τον τσάρο Πέτρο και τάχθηκε με το μέρος του καρόλου της Σουηδίας και έκτοτε παρέμεινε το συνώνυμο του δικούς μας Εφιάλτη για τους Ρώσους .Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αναθεματίσει από τις αρχές του 18ου αιώνα και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ‘άρση του αναθέματος.
1857. Στις 13/25 Νοεμβρίου Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη .
1887. Συγκρούσεις των Μαρξιστών με την αστυνομία στο Λονδίνο σε διαδήλωση για την ανεργία. Πολλοί τραυματίες. Έμεινε στην ιστορία σαν Ματωμένη Κυριακή. 1902. Η Περσία υπέγραψε συνθήκη με τη Ρωσία για προτιμησιακά τιμολόγια που επέβαλαν διακρίσεις στα βρετανικά αγαθά
1907.Το πρώτο ελικόπτερο του Paul Cornu σηκώθηκε 2 μέτρα (6,5 πόδια) πάνω από το έδαφος στη Νορμανδία.
1916 . Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε η μάχη του Σομ.
1917 . Στο Μπακού το Σοβιέτ των εργατών ανέλαβε την εξουσία. Οι Κοζάκοι του στρατηγού Κρασνόφ ηττήθηκαν από τους Κόκκινους και έληξε η προσπάθεια του 13ου συντάγματος (26 Οκτωβρίου /8 Νοέμβριου - 31 Οκτωβρίου/13 Νοεμβρίου) να μπεί στην Αγία Πετρούπολη και να αποκαταστήσει την ισχή της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι. Στη Φιλανδία ξεκίνησε γενική απεργία.
1918 . Τα Συμμαχικά στρατεύματα κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, και ο στόλος της Αντάντ αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Με ψήφισμα της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων ακύρωσε την συνθήκη ειρήνης του Μπρεστ-Λιτόφσκ .Ο Καρόλου IV παραιτήθηκε από τον ουγγρικό θρόνο.

1929. Αρχισε να λειτουργεί στη Βασιλεία η Bank for International Settlements για να διαχειριστεί τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

1940. 17η ημέρα του Πολέμου : Ο Κατσιμήτρος έδωσε στο 5/42 διαταγή προέλασης προς την γενική κατεύθυνση Κοκλιοί-Μονή Σωσσίνου, Στην Αθήνα υπογράφηκε η απόφαση για τη συγκρότηση του «Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών» με πρώτο Διοικητή τον Σαμιακό Λοχαγό Μάρκο Κλαδάκη.
Στο μέτωπο της Θεσπρωτίας τα χαράματα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εμφανίστηκαν στον Λόφο Προφήτης Ηλίας Κρυας Βρύσης, άνδρες του 240 Σύνταγματος Πρεβέζης με Διοικητή τον Ταγματάρχη Τζίμα . Το απόσπασμα Λιούμπα είχε περάσει υποχωρώντας ατάκτως από την Κρύα Βρύση στις 2 Νοεμβρίου. Στις 3 την κατέλαβε το ιταλικό ιππικό και στις 4 εμφανίστηκαν οι αλβανοί τσέτες

1941. Το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal τορπιλίστηκε κοντά στο Γιβραλτάρ από το γερμανικό υποβρύχιο U-81 και βυθίστηκε.
1942. Μετά από μακρά μάχη με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς οι Βρετανοί κατέλαβαν το Τομπρούκ. Αρχισε η ναυμαχία στο Γκουανταλκανάλ.
1943. Έληξε η Μάχη του Κιέβου με νικη των Σοβιετικών
1944 . Οι Παρτιζάνοι του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μπήκαν στα Σκόπια μετά την παράδοση των Βουλγάρων
1945. Ο στρατηγός Ντε Γκώλ ελαβε τις ψήφους 555 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης ως Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλίας στην οποία μετείχαν και πέντε κομμουνιστές υπουργοί.
1960.Αρχισε η   ένοπλη αντικυβερνητική εξέγερση στη Γουατεμάλα.
1966. Ο ισραηλινός στρατός διέσχισε το ιορδανικό σύνορα κοντά στη Χεβρώνα και κατέστρεψε το χωριό Σάμου που είχε 4.000 κατοίκους.
1970. Στη Συρία ο Χαφέζ αλ-Άσαντ με στρατιωτικό πραξικόπημα ανέλαβε την εξουσία.
1971.Το αμερικανικό διαστημικό όχημα Mariner 9 τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από έναν άλλο πλανήτη.
1974. Στις ΗΠΑ, στην Οκλαχόμα , βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της η ακτιβίστρια Karen Silkwood, που είχε μηνύσει την πολυεθνική Kerr-McGee.
Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Σιωνισμό ως κύρια αιτία των συγκρούσεων στην περιοχή.
1976. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε ψήφισμα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρος και για την επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους.
1980 . Το αμεριακνικό διαστημόπλοιο Voyager1 έστειλε τις πρώτες εικόνες του Κρόνου από κοντινή απόσταση.
1986. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν παραδέχθηκε το ενδεχόμενο μιας μυστικής συμφωνίας σχετικά με τις παραδόσεις των αμερικανικών όπλων προς το Ιράν.
1987. Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της Ολομέλειας της Κομματικής Οργάνωσης της Μόσχας στην οποία ο Γκορμπατσόφ είπε : «Σύντροφε Γέλτσιν βάζετε την προσωπική σας φιλοδοξία πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος ..." 1991. Εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν Ντουμπρόβνικ μετά την εκεχειρία που συμφωνήσαν ο ομοσπονδιακός στρατός ( JNA) και οι κροατικές δυνάμεις.
1992 .Η Ολλανδία επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχ.
1994. Οι Σουηδοί ψηφίσαν στο δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 52,2 % .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ήταν πραγματικά ο Άλδος Μανούτιος;