8/11/16

Πρακτορείο της Ιντέλιτζενς Σέρβις και το ΑΚΕΛ

Των πρακτόρων η σχολή είναι χρήσιμη πολύ

Το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ),έγινε το Δεκαπενταύγουστο του 1926. Μετά το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ η Ιντέλιτζενς Σέρβις , δημιούργησε το «Aντιφασιστικό, Aντιχιτλερικό», ΑΚΕΛ, που από την πρώτη ημέρα έδωσε ξεκάθαρα το πρακτορίστικο στίγμα του,  συντασσόμενο με την αποικιοκρατία που πολεμούσε το «χιτλεροφασισμό». Έτσι «η εργατική τάξη της Kύπρου, η αγροτιά, και η προοδευτική διανόηση» απόκτησαν το δικό τους «αυτόνομο κόμμα», που ήταν χρήσιμο και στην αγγλική αποικιοκρατία.
Μάλιστα με απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 το Kόμμα καλούσε τα στελέχη και τα μέλη του να καταταγούν εθελοντικά στον αγγλικό στρατό και να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό «προς ενίσχυση του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Eλλάδος από την χιτλερική τυρρανίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Nήσου». 
Tο 1944, αφού ο σ. Στάλιν ήταν σύμμαχος με τον σ. Τσώρτσιλ το ΚΚΚ συγχωνεύτηκε με το ΑΚΕΛ.
Το 1949 γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εκλέχτηκε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου.

Στις 14 Απριλίου 1952, τρία χρόνια πριν την εμφάνιση της ΕΟΚΑ και του Διγενή το στέλεχος του ΑΚΕΛ Χριστοφής Οικονομίδης – Νούσης, ο οποίος είχε σταλεί ως αντιπρόσωπος στη Διεθνή Οικονομική Διάσκεψη της Μόσχας, με επιστολή του στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ ενημέρωνε τον Ζαχαριάδη ότι, «υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο Παπαϊωάννου είναι πράχτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις».

Στη συνέχεια, ο χαφιές Εζεκίας Παπαϊωάννου διέγραψε τον Αυγούστο του 1952, τον Οικονομίδη – Νούσης , τον Πλουτή Σέρβα, τον 2ο Γ.Γ. Φιφή Ιωάννου το Γεώργιο Κακογιάννης, το Χρύσανθο Σαββίδη, το Ματθαίο Χατζηνικόλα, το δήμαρχο Αμμοχώστου Αδάμ Αδάμαντος και το Βάσο Λυσσαρίδη, και με ειστολή του προς το ΚΚΕ ενημέρωνε τον επίσης χαφιέ της Ιντέλιτζενς Σέρβις
Μ. Προφυρογένη ότι οι διαγραφέντες ήσαν χαφιέδες των άγγλων.

Το 1955 όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας η ΕΟΚΑ έβαλε στον στόχο της τους χαφιέδες και πληροφοριοδότες των Άγγλων. Οι χαφιέδες του ΑΚΕΛ προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τον λαό ενάντια στην ΕΟΚΑ προκαλώντας λαϊκό αναβρασμό, και παλλαϊκές κινητοποιήσεις καταδίκης των δολοφονιών και της διασπαστικής πολιτικής της Δεξιάς.

Οι προσπάθειες της Ιντέλιτζενς Σέρβις και των χαφιέδων της στο ΑΚΕΛ δεν απέδωσαν και η αποικιοκρατία ξέπλυνε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ τους χαφιέδες . Στις 14 Δεκέμβριου 1955 οι Βρετανοί έθεσαν εκτός νόμου το AKEΛ και μια σειρά από οργανώσεις της Aριστεράς και συνέλαβαν 135 στελέχη του AKEΛ. Tο AKEΛ έμεινε στην παρανομία μέχρι την πρώτη Δεκέμβριου 1959, δηλαδή δέκα μήνες μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Zυρίχης- Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα για τον χαφιέ Παπαϊωάννου στο http://antistasi.org/?p=29561

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...