17/9/20

Η 17η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

642.Οι Άραβες κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια. 


1111. Ο  εξαετής Αλφόνσος,  ο μεγαλύτερος γιος του Ραϊμόνδου της Γαλικίας και της Ουρράκας των Χιμένεθ, κόρης του Αλφόνσου ΣΤ΄ του Λεόν, στέφτηκε βασιλιάς της Γαλικίας στον καθεδρικό ναό της Σαντιάγο ντε Κομποστέλα,  από τον επίσκοπο της Κομποστέλα Ντιένγκο Γκελμίρεζ και από τον κόμη της Τράβας .Ή μητέρα του που είχε κληρονομήσει το ενωμένο βασίλειο Λεόν και Καστίλης και Γαλικίας από το 1109 ήθελε να εξασφαλίσει την διαδοχή της από τον γιο της.

1156. Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσας υπέγραψε το «Privilegium Minus» με το οποίο ανύψωσε την ανατολική συνοριακή Μαρκιωνία της Βαυαρίας (Ostarrîchi) στο Δουκάτο της Αυστρίας και το παραχώρησε ως φέουδο στον Οίκο της Βαδηβέργης.

 1176. Ο βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό υπέστη δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν. 

1422. Πέθανε στο Βελιγράδι, ο τελευταίος Βούλγαρος τσάρος Κωνσταντίνος Ασέν Β΄. 

1462. Ο πολωνικός στρατός νίκησε το Τευτονικό Τάγμα στη μάχη του Σβιτσίνο.

1577.Επικυρώθηκε η συνθήκη του Μπερζεράκ ανάμεσα στον Ερρίκο Γ΄ της Γαλλίας και τους Ουγενότους, με την υπογραφή του έδικτου του Πουατιέ με τον Ερρίκο της Ναβάρρας. 

1620. Στη Μολδαβία κοντά στο Ιάσιο άρχισε η μάχη της Τουτόρα ανάμεσα στο στρατό της Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και τους Οθωμανούς. 



1631. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί και οι Προτεστάντες υπό την διοίκηση του Γουστάβου Αδόλφου πέτυχαν συντιπτικη νίκη μάχη του Μπράιτενφελντ επί του στρατού της Καθολικής Λίγκας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που διοικούσε ο Τίλλυ. 
Από τους 30000 που είχε ο αυτοκρατορικός στρατός 7.600 σκοτώθηκαν και 6000 αιχμαλωτίστηκαν . 12.000, (επαγγελματίες) άλλαξαν στρατόπεδο. Οι Σουηδοί είχαν 3500 νεκρούς και τραυματίες.

1642.Αποφασιστική νίκη των Πολωνών κατά των Τευτόνων Ιπποτών στη μάχη του Σβέτσινο. 

1665. Η επιδημία βουβωνικής πανώλης του Λονδίνου, έφτασε στο απόγειο της και προκάλεσε πάνω από 7000 νεκρούς. 

1793. Η εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, υιοθέτησε το νόμο για τη μεταχείριση των «υπόπτων», «που, με τη συμπεριφορά τους, είτε από τις συναναστροφές τους, είτε με τους λόγους ή γραπτά τους, ήταν υποστηρικτές της τυραννίας του φεντεραλισμού και των εχθρών της ελευθερίας». 

1794. Ο Μιξοβούλγαρος Στόικο Βλαντισλάβοβ, γιός εβραίου εμπόρου από το Κοτέλ εξελέγη Μητροπολίτης του Τάρνοβο και πήρε το όνομα Σωφρόνιος.

1809. Ο ρωσο-σουηδικός πόλεμος έληξε με την Συνθήκη του Φρέντρικσαμν και η Φινλανδία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. 



1812. Η αρχή της τρίτης βασιλείας του Σκαρλάτου Καλλιμάχη στη Μολδαβία.
Ο Σκαρλάτος Καλλιμάχης ήταν ηγεμών της Μολδαβίαςαπό τις 24 Αυγούστου 1806 έως τις 26 Οκτωβρίου 1806, από τις 4 Αυγούστου 1807 έως τις 13 Ιουνίου 1810 και από τις 17 Σεπτεμβρίου 1812 έως τις 18 Ιουνίου 1819, Στον Καλλιμάχη οφείλεται  σύνταξη του πρώτου κώδικα νόμων στη Μολδαβία του «Codeicele Callimachi», που δημοσιεύθηκε το 1817 στα ελληνικά. Τον Ιανουάριο του 1821 διορίστηκε Ηγεμών της Βλαχία, αλλά το ξέσπασμα του κινήματος του Θεόδωρου  Βλαδληέσκου τον εμπόδισε να καταλάβει το θρόνο του.Ήταν γιος του Αλεξάνδρου Καλλιμάχη και της Ελένης Λωξάνδρας Γκίκα, κόρης του Σκαρλάτου Γκίκα.

1821.Οι Τουρκικές δυνάμεις του Σούλτζη Κόρτσα επιτέθηκαν για δεύτερη  φορά κατά των 350 Σουλιωτών υπό τον  Γεώργιο Δράκο που κατείχαν  τα Πέντε Πηγάδια. Η απόπειρα περικύκλωσης αποτράπηκε από τους 200 Τόσκους του  σύμμαχου του δράκου  Μουχουρδάρη.. Η επίθεση στοίχισε στους Τούρκους 200 νεκρούς και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Οι Σουλιώτες έχασαν 3 ενώ οι Αλβανοί σύμμαχοι δώδεκα.

1871. Εγκαινιάστηκε η πρώτη ορεινή σήραγγα στον κόσμο, το τούνελ Μον Σενί, στις Άλπεις, μήκους 13 700 μέτρων, που συνδέει τη Γαλλία και την Ιταλία.

1877. Στην Ελλάδα ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επέβαλε τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον νόμο περιορίστηκε ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα και προβλέποντας αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες της εκλογικης νομοθεσίας. 
 Κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, (1877-1878), έγινε η τρίτη μάχη της Σίπκα και τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν την τελευταία επίθεση των Οθωμανών για την ανακατάληψη της διάβασης .

1911. Στη Βιέννη έγινε εξέγερση των εργατών και επενέβη ο στρατός.Τρεις νεκροί και 149 τραυματίες. 


1912. Στις 17/30 Σεπτεμβρίου η Ελλάς κήρυξε γενική επιστράτευση.

1922. Στις 17/30 Σεπτεμβρίου συνελήφθη από τον κεμαλικό στρατό ο Νέο- ιεροεθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυδωνιών       Γρηγόριος μαζί με τον  Αρχιμανδρίτη Ευγένιο και 22 ιερείς των εκκλησιών των Κυδωνιών. Μετά από βασανισμούς, σφαγιάστηκαν  μαζί με πλήθος χριστιανών  μετά από τρεις ημέρες 
1934 .Η Τουρκία, έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών. 

1938. Τα γερμανικά Φράικορπς εισήλθαν με διαταγή του Χίτλερ, στη Σουδητία.
1939. Τα Σοβιετικά στρατεύματα σύμφωνα με το μυστικό πρωτόκολλο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ εισέβαλλαν στην Πολωνία. Η Ιταλία υποσχέθηκε στην Ελλάδα να μην αναλάβει πρωτοβουλία για την προσφυγή σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της, «ακόμη και σε περίπτωση που η Ιταλία εισέλθη στον πόλεμο,...» . Το γερμανικό υποβρύχιο U-29 βύθισε το πρώτο βρετανικό πολεμικό. Το αεροπλανοφόρο «HMS Courageous», χάθηκαν και 518 άνδρες του πληρώματος. 

1940 . Ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβαλε επ' αόριστον την Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων για την κατάληψη της Αγγλίας.

 1941. Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί έδωσε τον νενομισμένο όρκο στο Σύνταγμα ενώπιον του Ιρανικού Κοινοβουλίου. Οι σοβιετικές δυνάμεις μπήκαν στην Τεχεράνη, σηματοδοτώντας το τέλος της αγγλοσοβιετικής εισβολής στο Ιράν. 


1943. Τμήματα ανταρτών του 5/42 ΣΕ επιτέθηκαν  κατά γερμανικής φάλαγγας στην γέφυρα Τσακορέματος στην οδό Άμφισσας- Λιδωρίκιου, υποχρεώνοντας τους γερμανούς να υποχωρήσουν στην Άμφισσα.

1944. Η σφαγή των 19 στην Πλατεία ΕΛΑΣ της Καλαμάτας.  Οι Κατακρεουργηθέντες  υπό του «λαού» ήσαν: 1. Δημήτριος  Περρωτής, ιατρός, Νομάρχης Μεσσηνίας από 15-10-1943 2. Περικλής Μπούτος, πρώην βουλευτής, 3. Ιωάννης Φραγκουδάκης, ταγματάρχης διοικητής Χωροφυλακης Καλαμών, 4. Νικόλαος Καής, ταγματάρχης υποδιοικητής της Χωροφυλακης, 5. Άλεξανδρος  Γαλόπουλος, αντεισαγγελέας, Λοχαγός του Τ Α Καλαμάτας επικεφαλής του 2ου Γραφείου. 6. Ιωάννης Χριστόφιλος, επίλαρχος, πρώην διοικητής του Τ Α Καλαμάτας,7. Φράγκικος  Μορφωνιός, επίλαρχος,8. Γεώργιος Μπερδούσης, λοχαγός ΤΑ Καλαμάτας, 9. Ηλ. Μαυρομιχάλης, γεωπόνος, εφεδρος ανθ/γός ΤΑ Καλαμάτας, 10. Ηλ. 'Ηλιόπουλος, ανθυπασπιστής Τ Α Καλαμάτας 11. Β. Καπότης, ανθυπομοίραρχος Χωροφυλακης ε.α., 12. Λ Σαββίδης, ανθυπασπιστής Χωροφυλακης,13. Δ. Φωτόπουλος, ανθυπασπιστής Τ Α Καλαμάτας, 14. Λάζαρος Φατούρος, ανθυπασπιστής ΤΑ Καλαμάτας, 15. Ν. Βαρελόπουλος, ενωματάρχης Χωροφυλακης,. 16 Αντώνης  Δρούγας, όπλίτης,17. Δ. Παπατσώρης, όπλίτης, 18. Γ. Πουλαρίκας, χωροφύλακας.19 Αθ. Κατσιρής.
Τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου, με απόφαση του ανταρτοδικείου Καλαμάτας εκτελέστηκαν στις όχθες της  Νέδας  άλλοι 19 «εθνοπροδότες», μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Καλαμάτας φαρμακοποιός Καρατζάς. 
Στο δυτικό μέτωπο, οι Σύμμαχοι ξεκίνησαν τη μάχη του Άρνεμ στην Ολλανδίας. Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι μπήκαν στην Τούζλα. 


1948. Δολοφονήθηκε κοντά Ιερουσαλήμ από Εβραίους τρομοκράτες της Λεχί, ο Σουηδός κόμης Φόλκε Μπερναντόττε, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Ο.Η.Ε. για να μεσολαβήσει μεταξύ των αραβικών εθνών και του Ισραήλ. 

1952 . Εκδόθηκε η απόφαση του Αεροδικείου για τους αεροπόρους. Δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, τέσσερις σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε λιγότερο βαριές ποινές. Η όλη δίκη ήταν μια σκευωρία του κλιμακίου της Cia που βασίστηκε στην δήθεν «απόδραση» του Δόκιμου Ίκαρου Νικόλαου Ακριβογιάννη στην Αλβανία, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Αλβανούς.


1957.Η Μαλαισία εγινε μέλος του Ο.Η.Ε. Πραξικόπημα του Στρατου στην Ταϊλάνδη. 


1958 .Εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδρύθηκε  το καζίνο της Ρόδου.

1960. Εγκαινιάστηκε ο ηλεκτροφωτισμός της παραλιακής λεωφόρου από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη.
1961 . Στην Τουρκία, οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί εκτέλεσαν με απαγχονισμό τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ενώ ο πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ καταδικάστηκε σε 65 χρόνια φυλακή. 

1965. 63 μέρες ημέρες μετά το πραξικόπημα των Ανακτόρων για την ανατροπή του Γεωργίου Παπανδρέου, ορκίστηκε η τέταρτη «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» των Αποστατών, με τη συνεργασία των βουλευτών της ΕΡΕ και του κόμματος των Προοδευτικών. Πρωθυπουργός ο Στέφανος Στεφανόπουλος. Αντιπρόεδροι οι Ηλίας Τσιριμώκος και Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Υπουργός Συντονισμού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Εθνικής Άμυνας ο Σταύρος Κωστόπουλος. 
Ο Δημήτριος Παπασπύρου Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Φωκίων Ζαΐμης Υπουργός Εσωτερικών, ο Στυλιανός Αλλαμανής Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων , ο Ιωάννης Τούμπας Υπουργός Δημοσίων Έργων ο Αθανάσιος Γ. Γιαννόπουλος Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Απόστολος Παγκούτσος Υπουργός Γεωργίας, ο Γεώργιος Μπακατσέλος Υπουργός Εργασίας , ο Εμμανουήλ Κοθρής Υπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως και προσωρινά Κοινωνικής Προνοίας Ο Σταμάτης Μανούσης Υπουργός Υγιεινής, ο Γεώργιος Β. Μελάς Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου και προσωρινά Εμπορίου, ο Δημήτριος Βουρδουμπάς Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, ο Αλέξανδρος Καραθόδωρος Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, ο Δημήτριος Γεωργίου Υφυπουργός παρά τη Προεδρία της Κυβερνήσεως Και ο Κλέων Πιαλόγλου Υφυπουργός Συγκοινωνιών Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε τη διαγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ελέγχονταν από την Αριστερά.

 1970. Στην Ιταλία έγινε η πρώτη επίθεση των Ερυθρών Ταξιαρχειών.

1972. Σεισμός 6,3 Ρίχτερ έπληξε την Κεφαλονιά. 

1978. Ο Ανουάρ Σαντάτ και ο Μέναχεμ Μπέγκιν υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στο τέλος των συνομιλιών τους στο Καμπ Ντέιβιντ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. 

1980. Ιδρύθηκε στο Γκντανσκ της Πολωνίας το πρώτο ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο σε κομμουνιστική χώρα με την ονομασία «Αλληλεγγύη», υπό την ηγεσία του ηλεκτρολόγου Λεχ Βαλέσα. Ο πρώην δικτάτορας της Νικαράγουα, Αναστάσιο Σομόζα δολοφονήθηκε στην Ασουνσιόν της Παραγουάης. 

1991. H πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα εγιναν μέλη του ΟΗΕ, μαζί με την Εσθονία,τη Λετονία και τη Λιθουανία 


1999. Ξεκίνησε το μεγάλο κραχ του χρηματιστηρίου Αθηνών, από το μέγιστο επίπεδο των 6.355 μονάδων όπου είχε φθάσει.

2001 . Το χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης ξανάνοιξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου . Ο Ντόου Τζόουννς έχασε 684,81 μονάδες και έκλεισε στις 8920, 70

2006. Στη Σουηδία η Κεντροδεξιά Συμμαχία με 48,1% νίκησε τους Σοσιαλδημοκράτες που έλαβαν 46,2% . Σε δημοψήφισμα στην Υπερδνείστερια , οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από τη Μολδαβία, με 97,1% .

 2007. Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών Κώστας Καραμανλής, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: