25/7/10

Η Γενοκτονία του Φενεού κατά των Ελλήνων (1943-1944)


Οι κάτοικοι της περιοχής της Φενεού και οι συγγενείς των σφαγιασθέντων κατά την διάρκεια της Κατοχής , 3000 απλών ανωνύμων Ελλήνων , (της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Φενεού), και της Βόρειας Πελοποννήσου, από τον μηχανισμό του ΚΚΕ, (που εκτελούσε άνωθεν εντολές), δεν ξεχνούν, τα αθώα θύματα της περιόδου 1943-44. .
Το 66ο Εθνικό μνημόσυνο στην Φενεό Κορινθίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 18 Ιουλίου. Στεφάνια κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων από τον Φενεό, τα χωριά της Στυμφαλίας, το Βαλτέτσι, την Νεμέα, το Κουρτάκι, οι συγγενείς των σφαγιασθέντων από τα Πιτσά, από το Ξυλόκαστρο, τα Τρίκαλα Κορινθίας και τη Ρίζα , καθώς και πολλοί άλλοι συγγενείς από χωριά της περιοχής.

Η επιχείρηση γενοκτονίας κατά των Ελλήνων εκτυλίχθηκε από το καλοκαίρι του 1943, μέχρι τον Ιούλιο του 1944. Η έδρα των δολοφόνων ‘ήταν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που ήταν τόπος φυλάκισης και βασανισμού των μελλοθανάτων.
Την μαύρη εκείνη περίοδο ο μηχανισμός του ΚΚΕ, αντί να πολεμά τον κατακτητή, προέβη σε σφαγές κατοίκων (όλων των ηλικιών, φύλων και τάξεων).

Από τους παρόντες συγγενείς των θυμάτων στιγματίστηκε η απουσία της επίσημης πολιτείας, αλλά και της δημοτικής αρχής. Παρόν και δραστήριος όπως πάντα ο τέως δήμαρχος Φενεού Κώστας Καπέλλος, ο οποίος επιμελήθηκε και εξέδωσε με τις εκδόσεις Πελασγός την μαρτυρία της Άννας Σταματοπούλου, που φέρει τον τίτλο «Φενεός 1944, η γη της οδύνης».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα αν μπορείτε κάντε ένα αφιερωμα για το Φενεό και πείτε δύο λόγια στην εκπομπη σας, για να μαθουμε κι εμεις οι νεωτεροι την πραγματικη νεώτερη ιστορια, μιας και στο σχολειο δεν διδαχτήκαμε καν εμφυλιο πόλεμο.

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΩΣ ΣΦΑΓΙΑΘΕΝΤΕΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΙ