22/7/10

Όλη η «ελληνική χορογραφία» βγαίνει στον Φόρο

Τώρα που πέρασαν τα «μέτρα» η Επιτροπή εγγυάται στην Κίνα τα Ελληνικά ομόλογα

Μήνυμα προς την σημαντικά ισχυρή και συνεχώς αναδυόμενη οικονομία της Κίνας «να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα,(στις διεθνείς αγορές) παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», έστειλε ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρελ ντε Γκουχτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Σαγκάη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι οι αγορές ελληνικών, αλλά και ισπανικών ομολόγων από την Κίνα , «αποτελούν καλή επένδυση και θα διατηρήσουν την αξία τους».
Η τοποθέτηση του Επιτρόπου δεν αφορά τις άμεσες δημοπρασίες του Ελληνικου δημοσίου καθώς το μνημόνιο θέτει περιορισμούς στην (απευθείας) αγορά ελληνικών ομολόγων από Κίνα και Ρωσία.
Επομένως αφορά στην αγορά μέσω ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών .

Τον περασμένο Ιανουάριο η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να πουλήσει μέσω Goldman Sachs , στην Κίνα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου , κτυπήθηκε καίρια από τις «αγορές» και την Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Γκάρι Κον είχε επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα από τον Νοέμβριο για να συναντήσει τον Παπανδρέου.
Το Πεκίνο δεν δέχθηκε να αγοράσει άμεσα μαζικά ελληνικά ομόλογα σε αυτό το ύψος, αλλά έπειτα από τη δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γκάρι Κον, "φάνηκε δυνατή μια συμφωνία μικρότερου ύψους, για 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατ'αρχήν", δηλαδή ακριβώς στο ύψος του δανείου που έπρεπε να αποπληρωθεί τον περασμένο Μάϊο .

Ο Παπακωνσταντίνου επρόκειτο να επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Κίνα για τον λόγο αυτό τον Απρίλιο, αλλά όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση με δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", ξέσπασε θύελλα από τον φόβο εισόδου της Κίνα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, τα spread εκτοξεύτηκαν και το σχέδιο ματαιώθηκε.

Τώρα η Ε.Ε. δίνει έμμεση, αλλά σαφή εγγύηση στην Κίνα για αγορά ελληνικών ομολόγων.


Δελτιο των 11

Δεν υπάρχουν σχόλια: