25/7/10

Επέστρεψε για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Πίρι Ρέϊς»

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση παπαΕβραίου αντιμετωπίζει την τουρκική διεκδίκηση με το ..Λιμενικό και πάμε για συνεκμετάλλευση

Σε απόσταση 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επέστρεψε από τις 07.00 τo πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς» σημαίνοντας συναγερμό και πάλι στα ελληνικά Επιτελεία. Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, για την ακρίβεια τέσσερις ώρες νωρίτερα, το «Τσεσμέ» επέστρεψε στον Ελλήσποντο.

Το «Πίρι Ρέϊς», παρακολουθειται από περιπολικά του Λιμενικού, που ανά μία ώρα, εκπέμπουν μηνύματα στα οποία αναφέρουν ότι οι Τούρκοι , βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ότι για να προχωρήσουν σε έρευνες πρέπει να λάβουν την άδεια της Ελλάδας και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση του «κωδικοποιημένου» κειμένου, που εκπέμπει το Λιμενικό, αλλά και των ελληνικών και κυπριακών διπλωματικών διαβημάτων.

Στις επαφές τους , οι Τούρκοι διπλωμάτες υπό την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) λέγουν ότι δεν αναγνωρίζεται καμία ελληνική ή κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα διατυπώνουν θέσεις περί συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αυτών των θαλάσσιων περιοχών.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα αν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Η Τουρκία, αναφέρει σε ένα από τα talking points πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»!

Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, να συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν όποιων μονομερών ενεργειών».
Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ελλάδος και Κύπρου, «προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού»!
Είναι ακριβώς οι περιοχές που δέσμευσε το Πϊρι Ρέϊς»!
Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16′18″Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές. Στο ίδιο έγγραφο:
-Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
-Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.

Αυτές είναι οι τουρκικές θέσεις που βρίσκονται πίσω από την έξοδο «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και με «τσαμπουκά» απαιτούν με την διατύπωση θεωριών όπως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση.

Πηγή : http://www.defencenet.gr 2010-07-25 10:44:25

Σημείωση Δελτιου11: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), στην περίπτωση της υφαλοκριπίδας και επί του ερωτήματος, «αν είναι νόμιμες με το διεθνές δίκαιο, οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες», θα έδινε την εξής απάντηση : «Τίποτα, στις Γενικές Αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση ερευνών, και επομένως οι τουρκικές έρευνες δεν παραβιάζουν τις Γενικές Αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...