24/7/10

To Αιγαίο, «θάλασσα ειρήνης» , με 635 τουρκικές εισβολές στα εναέρια σύνορα σ' ένα εξάμηνο!

Σε μια περίοδο, όπου η πολιτική της νυν κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζεται από ήπιους τόνους (μέχρι παρεξηγήσεως...) εκατοντάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν επί καθημερινής βάσεως τα εναέρια σύνορα της χώρας ενώ την ιδία στιγμή τα πολεμικά τους σκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων.

Όλα αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε τις παραβιάσεις των πρωτοκόλλων της Βέρνης του 1976 και της Βουλιαγμένης του 1987, για αποχή από ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές αμφισβητούμενης υφαλοκρηπίδας.

Οι αριθμοί πραγματικά προκαλούν ίλιγγο: Συνολικά 635 παραβιάσεις από 1580 εισβολές στα εναέρια σύνορά μας. Από αυτά τα αεροσκάφη, οι 185 σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαμε παραβιάσεις όχι μόνο μεταξύ 6 ν.μ. και 10 ν.μ. αλλά και κάτω από τα 6 ν.μ.. Η ήπια αντιμετώπιση των εισβολών αυτών καταδεικνύεται ξεκάθαρα από τον αριθμό των εμπλοκών οι οποίες μέχρι και τις 30/6 μόλις και μετά βίας έφτασαν τις 5!

Ο μοναδικός δείκτης που παρουσίασε «βελτίωση» ήταν οι υπεπτήσεις που περιορίστηκαν στις 2. Όμως μέσα στον Ιούλιο είχαμε διπλασιασμό τους. Σε ότι αφορά την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων είχαμε 25 περιπτώσεις όπου τα τουρκικά πλοία προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις μεταξύ των ελληνικών ακτών και της θαλάσσιας περιοχής σε απόσταση 6 ν.μ. Είχαμε δηλαδή περιπτώσεις, ελιγμών με ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων και όχι αβλαβών διελεύσεων.

Το πιο χαρακτηριστικό της ασυμβατότητας σε ότι αφορά την πολιτική αντιμετώπιση σε σχέση με την επιχειρησιακή αναγκαιότητα είναι ότι το μήνα Μάιο, μήνα κατά τον οποίο επισκέφτηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την Αθήνα και έφτασε στο «αποκορύφωμα της» η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που προπαγανδίζει η ελληνική κυβέρνηση, οι παραβιάσεις του ΕΕΧ σημείωσαν ρεκόρ: Συνολικά 156.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: