25/7/10

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Αιγαίο Χωρίς Σύνορα


Αποστρατικοποίηση του Αιγαίου προτείνει εκ μέρους της παγκόσμιας Διακυβέρνησης, το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη της Βόννης

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας γίνεται αντικείμενο κριτικής. Στις αρχές του χρόνου άσκησε κριτική το Διεθνές Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη SIPRI, αργότερα το Ίδρυμα Κοινωνικών Επιστημών της Γαλλίας, αλλά και μεμονωμένοι αναλυτές και πολιτολόγοι.
Σε αυτή τη γραμμή το «Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη της Βόννης» δημοσίευσε μελέτη για τις έλληνικές στρατιωτικές δαπάνες, στην οποία σημειώνει ότι παρά τις περικοπές στις στρατιωτικές της δαπάνες της τάξεως του 6,6% με το «πρόγραμμα εξυγίανση» , το ποσό που δαπανάται για εξοπλιστικά συστήματα και όπλα είναι ακόμη υψηλό και αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι 1,7%.
Επιπλέον, σημειώνουν οι Γερμανοί αναλυτές , το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας διαθέτει το πολυπληθέστερο προσωπικό σε σχέση με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό φθάνουν το 2,9% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στις άλλες χώρες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 1,1%.

Το Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (BICC*) της Βόννης, στις 23 Ιουλίου, εκτός από την κριτική για το κόστος των ελληνικών αμυντικών δαπανών προέβη σε προτάσεις προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «για να διευκολυνθεί η ποθητή και απαραίτητη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών».
Ο «δημοσιογράφος» Τζέρι Ζόμερ , ένας από τους δύο συντάκτες της μελέτης είπε στην Deutsche Welle : «προσωπικά σαν Ευρωπαίος ή και σαν Γερμανός πολίτης δεν μπορώ να ανεχθώ από κοινωνική πλευρά να δίδονται πιστώσεις σε μια χώρα που κάνει δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές και στις συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα αγοράζει καινούργια υποβρύχια, καινούργιες φρεγάτες, όπως σχεδιάζεται, για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».
Οι προτάσεις της μελέτης αφορούν κατ’ αρχήν την ΕΕ. Ο κ. Ζόμερ , προτείνει στις χώρες-μέλη της «να εξαρτήσουν την όποια οικονομική τους στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση από το πού θα πάνε οι πιστώσεις δηλαδή να μην δεχθούν να αγοράσει η Ελλάδα με τα χρήματα αυτά καινούργια εξοπλιστικά συστήματα ή να χρηματοδοτήσει διευρυμένα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού».
Όσον αφορά την Βορειοατλαντική Συμμαχία, η μελέτη ζητά από τους ιθύνοντες ,να προσπαθήσουν να πετύχουν τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων:
«Να μελετήσουν τη δυνατότητα λήψης «μέτρων – εμπιστοσύνης» στο στρατιωτικό επίπεδο, ώστε π.χ. η περιοχή του Αιγαίου να αποστρατικοποιηθεί, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αυτό το μέτρο θα οδηγούσε στην εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου και τις αναχαιτήσεις τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.»

Πηγή http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5825880,00.html

*Το BICC είναι ένα από τα ιδρύματα της ιδιωτικής Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, που περιστρέφονται γύρο από το Tavistock Institute , όπως το ICG, το SIPRI , και άλλα τέτοια ιδρύματα που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Οι «σκέψεις» των Γερμανών είναι βασικά αμερικανικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...