2/11/16

2 Νοεμβρίου 1940. 6η ημέρα του πολέμου. Η μάχη στην Γκραμπάλα

Από τις 09:00 έως τις 12:00, σμήνη ιταλικών αεροπλάνων βομβάρδιζαν αδιάκοπα την τοποθεσία Ελαία – Καλαμάς και ιδιαίτερα τα υψώματα Γκραμπάλα – Ελαίας – Μονής Βελά.
Η VIII Μεραρχία ανέμενε τον βομβαρδισμό διότι ο ασύρματος της Μεραρχίας είχε υποκλέψει τα ιταλικά σήματα. Την άμυνα του τομέα Νεγράδων-Σουδενών είχε το15ο Σύνταγμα Πεζικού με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Γεώργιο Κυριαζή .
Η δύναμη του Συντάγματος είχε ταχθεί στο ύψωμα Ασσόνισα (ύψ. 1090) με το ΙΙ/15 Τάγμα, και στα υψώματα Γκραμπάλα (1201) και Ψηλοράχη (ύψ.1060), με το ΙΙΙ/15 Τάγμα. Το Ι/15 Τάγμα που ηταν στην προκάλυψη αποτελούσε την εφεδρεία, όλου του Τομέα Νεγράδων.
Μετά τις 12:00, το ιταλικό πυροβολικό σφυροκοπούσε ιδιαίτερα τον υποτομέα των Σουδενών και της Ελαίας, οι Ελληνικές απώλειες όμως ήταν ασήμαντες, καθώς η αποτελεσματικότητα του ιταλικού πυροβολικού ήταν πενιχρή.
Μετά από τρίωρο μπαράζ πυροβολικού εξόρμησε το ιταλικό πεζικό. Στις 15:00, δυο φάλαγγες «Σολίνα» και «Τρίτσιο» εφόρμησαν κατά των υψωμάτων της Γκραμπάλας και βορειοανατολικά της Ελαίας και άλλες δυο φάλλαγγες οι κατά του τομέα Ελαίας – Νεγράδων –Βροντισμένης. Τότε το ελληνικό πυροβολικό προσέβαλε τις ιταλικές συγκεντρώσεις. Με συγκεντρωτική βολή, προκάλεσε τη διάλυση δύο ταγμάτων που είχαν συγκεντρωθεί σε μια χαράδρα κοντά στη Ψηλορράχη. Παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων, η ιταλική επίθεση κατά της Γκραμπάλας ήταν συνεχής και επίμονη.
Στις 20:00, το βράδυ, επωφελούμενη από τη νύχτα μια δύναμη λόχου Αλβανών ανέβηκε αθέατη μέσα από μια βαθιά χαράδρα και εφόρμησε αιφνιδιαστικά στο ύψωμα 1060 , ανατρέποντας την ελληνική διμοιρία που το υπεράσπιζε και η οποία αναγκάστηκε να συμπτυχθεί προς τα βόρεια.
Την ίδια ώρα, άλλο ιταλικό τμήμα δύναμης λόχου, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά από τη βορειοανατολική δασώδη πλευρά της Γκραμπάλας και εξανάγκασε τον εκεί αμυνόμενο λόχο να συμπτυχθεί προς το ύψωμα Κόζιακος.
Το συγκρότημα της Γκραμπάλας κυριεύτηκε έτσι από τους Ιταλούς, οι οποίοι κατάφεραν να το κρατήσουν, βοηθούμενοι και από το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει χιονοθύελλα.
Επειδή η κατοχή της Γκραμπάλας είχε ιδιαίτερη σημασία για την τοποθεσία, η VIII Μεραρχία διέταξε το ταχύτερο δυνατό ανακατάληψη της Γκραμπάλας
με νυκτερινή αντεπίθεση, η οποία θα υποστηριζόταν από το σύνολο του διαθέσιμου.
Την εκτέλεση της αντεπίθεσης ανέλαβε ο διοικητής του 15ου Συντάγματος Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κυριαζής που ηγήθηκε μιας διλοχίας από τον 1ο και 7ο Λόχο.
Η αντεπίθεση εκδηλώθηκε στις 0300 το πρωί της 3ης Νοεμβρίου.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 20ης Οκτωβρίου/2ας Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/2.html΄

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ύψωμα της Γκραμπάλας δεσπόζει της αμυντικής τοποθεσίας του Καλπακίου, επειδή όμως είναι γυμνό και κακοτράχαλο, δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία από τον Κατσιμήτρο. Έτσι οι Αλβανοί ορειβάτες κυριολεκτικά μας αιφνιδίασαν και έδειξαν το δρόμο στους Ιταλούς. Έπεσαν πολλά παλικάρια πάνω σε αυτό το γκρίζο ύψωμα για να παραμείνει ελληνικό. Μόνο από το Αγρίνιο πέσανε 18 παληκάρια... Τιμή και δόξα σε αυτά τα ελληνόπουλα. Εμείς δεν πιάνουμε μία μπροστά τους...

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...