11/10/19

Η 11η Οκτωβρίου στην Ιστορία




1511. Ο επίσκοπος της Τεργέστης Πιέτρο Μπονόμο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, και με την ενίσχυση  «200 πεζών από την Βοημία» και «200 κροατών Ιπποτών» κατέλαβε το κάστρο του Μοκκό στην Ίστρια και το κατεδάφισε. Η Ενετική Φρουρά παραδόθηκε.

1521. Ο Πάπας Λέων ο 10ος παραχώρησε στο βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο 8ο ,τον τίτλο «του Υπερασπιστή της Πίστης» ,μετά τη δημοσίευση βιβλίου στην Αγγλία, στο οποίο καταγγέλλονταν οι ιδέες Μάρτιν Λούθερ.

1531. Ο στρατός των Καθολικών νίκησε την πόλη της Ζυρίχης και τους Προτεστάντες συμμάχους της. Στη μάχη σκοτώθηκε και ο θεολόγος Ούλριχ Ζβίγγλιος

1532. Ο Ερρίκος αν και ήταν ακόμα παντρεμένος με την Αικατερίνη της Αραγονίας έφυγε με το πλοίο "Swallow" για το Καλαί μαζί με την Ανν Μπολέιν. Μετά αμφισβήτησε την κοσμική εξουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και το 1534 ονομάστηκε επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1582 Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1649. Η Άλωση της Γουέξφορντ, (στα Ιρλανδικά Contae Loch Garman) στη νότιο-ανατολική Ιρλανδία. Κατά την εκστρατεία στην Ιρλανδία, ενώ ο διοικητής της φρουράς της Γουέξφορντ, David Sinnot, προσπαθούσε να διαπραγματευτεί την παράδοση, ο στρατός του Όλιβερ Κρόμγουελ εισέβαλε στην πόλη και έσφαξε τους 2000 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί σε αυτήν και τους 1500 κατοίκους της. Μεγάλο μέρος της πόλης κάηκε και το λιμάνι της καταστράφηκε. Στην Ιρλανδία θυμούνται ακόμα τη σφαγή του Γουέξφορντ.

1658. Οι Ρώσοι νίκησαν το στρατό της  πολωνό-λιθουανικής Κοινοπολιτείας στη μάχη κοντά στο χωριό Βέρκι.


1698. Υπογράφηκε η Συμφωνία της Χάγης μεταξύ της Αγγλίας και της Γαλλίας και της Ολλανδίας  για τον διαμελισμό των εδαφών του Στέμματος της Ισπανίας, μετά τον αναμενόμενο θάνατο του άκληρου Κάρολου Β της Ισπανίας.

1702. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σουηδικό φρούριο Νότεμπουργκ χτισμένο στη θέση της ρωσικής πόλης Οροσεκ.

1727. Ο Γεώργιος Β ' του Ανοβέρου και η Καρολίνα του Ανσμπαχ εγιναν βασιλιάς και η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.


1797. Ναυμαχία του Κάμπερντάουν στη Βόρεια Θάλασσα. Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας κατάγαγε  μια αποφασιστική νίκη κατά των Ολλανδών.

1822. Ελληνική Επανάσταση. Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, όρισε  το Μάρκο Μπότσαρη Στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες. Υπέκρυψε στα τραύματά του, στο Μεσολόγγι ο φιλέλληνας Κάρολος Αλβέρτος Νόρμαν, που είχε τραυματιστεί στη μάχη του Πέτα.

1862. Εκθρόνιση του Όθωνα. Τα ξημερώματα της 11/23 Οκτωβρίου εκδηλώθηκε στην Αθήνα το επαναστατικό κίνημα κατά του Όθωνα που είχαν οργανώσει οι Άγγλοι και εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούνταν η κατάργηση της βασιλείας και η ανάληψη της εξουσίας από Προσωρινή Κυβέρνηση.
Το απόγευμα της έφθασε έξω από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Αμαλία έφτασε και ο Όθωνας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Οι ¨Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να αποβιβαστεί.


1882 . Η Ελένα Μάρκοβιτς για να εκδικηθεί το θάνατο του συζύγου της Γεβρέμ Μάρκοβιτς, που εκτελέστηκε για τη συμμετοχή του στο Κίνημα του 1878, προσπάθησε να σκοτώσει τον βασιλιά της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς στον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου. Δικάστηκε στις 12 Απριλίου 1883 και καταδικάστηκε εις θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά πριν εκτελεστεί βρέθηκε στραγγαλισμένη στη φυλακή του Ποζάρεβατς.

1912. Ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης (και βομβαρδισμού) στο μέτωπο της Θεσσαλίας, εισέδυσε σε βάθος 60 χιλιομέτρων μέσα στο εχθρικό έδαφος, αλλά δέχθηκε σφοδρά πυρά του τουρκικού πεζικού. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε  την Κοζάνη από τους Τούρκους. (Ταξιαρχία Ιππικού). Ο Στέφανος Δραγούμης Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

1913. Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Χουέρτα διάλυσε  το Κογκρέσο.

1916. Οι Γάλλοι κατάλαβαν  τον ελληνικό στόλο.

1919. Εκδηλώθηκε  η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού που ανέκοψε την προέλαση των Λευκών προς τη Μόσχα.

1922. Μικρασιατική Καταστροφή: Υπογράφηκε στα Μουδανιά η συνθήκη για την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου. Οι Έλληνες εκπρόσωποι ήσαν ο στρατηγός Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν και ο αντισυνταγματάρχης Πτολεμαίος Σαρηγιάννης. Την ίδια ημέρα εγκρίθηκε το Σύνταγμα της Ιρλανδίας.

1931.Η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε ότι η πλήρης εξάλειψη του ιδιωτικού εμπορίου.

1935. Μετά την επικράτηση του φιλοβασιλικού Κινήματος Κονδύλη-Παπάγου επιβλήθηκε  ο Στρατιωτικός νόμος.
1941. Η Γιουγκοσλαβική Κομμουνιστική Νεολαία SKOJ επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα στον Περλεπέ . Αυτή η επίθεση θεωρείται από τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές και τους επιγόνους τους η αρχή της αντιφασιστικής εξέγερσης στη Μακεδονία του Βαρδάρη εναντίον των Βουλγάρων κατακτητών.


1942 .  Έγκλημα στο Κοπαόνικ. Στο χωριό Κρίβα Ρέκα.   Γερμανοί και Βούλγαροι  έκλεισαν όλους τους κατοίκους στην εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (κτισμένη το 1618) και την ανατίναξαν, σκοτώνοντας 320 Σέρβους πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά.


1944. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Ηράκλειο της Κρήτης, παραδόθηκαν στον Καπετάν Μανώλη Μπαντουβά. Τμήματα ανταρτών εισήλθαν στο Ηράκλειο.
Τη νύχτα της 11 Οκτωβρίου 1944 δυνάμεις του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αχρήστευσαν τρία φρεάτια με εκρηκτικά που είχαν στόχο την ανατίναξη του λιμανιού του Πειραιά, από τους υποχωρούντες Γερμανούς. Συνθηκολόγηση Βουλγαρίας.

1945.Άρχισε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο Μάο Τσε Τουνγκ εναντίον Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1950 . Η Κομμουνιστική Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας.

1952 .  Προκηρύχθηκαν γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημητρίο Κιουσόπουλο.
1954. Στα Σκόπια  μεταφερθηκαν τα λείψανα του Γκότσε Ντέλτσεφ.

1956. Οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι έληξαν οι επιχειρήσεις του Πενταδακτύλου και ότι συνελήφθησαν 31 άνδρες της ΕΟΚΑ και βρέθηκαν ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν  ο Θάσος Σοφοκλέους αρχηγός των ορεινών ομάδων Πενταδακτύλου, ο Φώτιος Χριστοφή αρχηγός ομάδας και ο επικηρυγμένος με το ποσό των 5.000 λιρών Ανδρέας Χαραλάμπους .Οι «δυνάμεις ασφαλείας» σκότωσαν τον  Χαράλαμπος Φιλιπίδης 19 ετών από τις Αρόδες.Στην Λάπηθο οι «δυνάμεις ασφαλείας» πυροβόλησαν και σκότωσαν τον κωφάλαλο Ανδρέας Λοϊζου 33 ετών, διότι δεν αντελήφθη ότι υπήρχε κατ οίκον περιορισμός.
Σύγκρουση κομμουνιστών και εθνικιστών στο Χονγκ Κονγκ, με 40 νεκρούς.

1958. Ξεψύχησε στα χέρια των εγγλέζων βασανιστών του ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαράλαμπος Φιλιππίδης Ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης, με εντολής της ΕΟΚΑ, αποπειράθηκε, μαζί με το συναγωνιστή του Γεώργιο Γιάγκου-Τζώρτζη, να εκτελέσουν αξιωματικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, που ήταν ένας από τους βασανιστές στα ανακριτήρια του Κέντρου Επικουρικού Σώματος Πάφου. Ο αξιωματικός πληγώθηκε στο κεφάλι αλλά επέζησε. Ο Φιλιππίδης συνελήφθη αφου αναγνωρίστηκε από μια Τουρκάλα, που διέμενε σε σπίτι κοντά στον τόπο όπου έγινε η απόπειρα. Οδηγήθηκε στο δικαστήριο αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολίας για τη μαρτυρία της Τουρκάλας. «Δυο – τρεις μέρες μετά την αθώωσή του», ενώ καθόταν από καφενείο στην Πάφο. δυο Άγγλοι αξιωματικοί, μαζί με το γιο του αξιωματικού που δέχτηκε την επίθεσή τον πλησίασαν και τον συνέλαβαν. Στο επίσημο ανακοινωθέν των Άγγλων για την εξαφάνισή του προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης δραπέτευσε, ενώ οδηγείτο προς υπόδειξη κρησφύγετου αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ότι οι Αρχές τον καταζητούσαν.

1961. Η πρώτη υπόγεια πυρηνική έκρηξη της ΕΣΣΔ στο χώρο δοκιμών Σεμιπαλατίνσκ.

1962. Άρχισε η Δεύτερη Σύνοδος του Βατικανού στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη με πρόεδρο τον Πάπα Ιωάννη τον 23ο. Η Σύνοδος διήρκεσε μέχρι το 1965 και ανακοίνωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην προσαρμογή της στο σύγχρονο κόσμο. Στην Αθήνα 38 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και 500 οικοδόμων στην Αθήνα.

1963. Στα Σκόπια τίμησαν  την 60ή επέτειο της Εξέγερσης του Ίλιντεν.

1968. Επιτυχές πραξικόπημα του  Ομάρ Τορίχος στον Παναμά.

1973 .Στην Ταϋλάνδη εκπρόσωποι των διαμαρτυρομένων φοιτητών υποστηριζόμενοι από 50.000 διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδροι της στρατιωτικής κυβέρνησης στρατηγό Πραφάς και του ζήτησαν να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι 13 συμφοιτητές τους αλλά εκείνος το αρνήθηκε. Στη Χιλή, ένα μήνα από όταν ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγούστο Πινοσέτ, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.000.
1975. Δυτική Γερμανία-Ελλάδα 1-1 στο Ντίσελντορφ. Το γκολ του Γιώργου Δεληκάρη.
1976 Στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Τσιανγκ Τσινγκ και τρία ακόμα μέλη της «Συμμορίας των Τεσσάρων», συνελήφθησαν με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα. Η οργάνωση του «Αμπού Νιντάλ» χτύπησε τις πρεσβείες της Συρίας στο Ισλαμαμπάντ και στη Ρώμη. 


1984. Ένα Τουπόλεφ  της Αεροφλότ συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο Ομσκ της Ρωσίας. 178 νεκροί .

1986. Συνάντηση κορυφής Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

1990. Το ΝΑΤΟ πιέζει την Αθήνα για την ίδρυση του στρατηγείου της Λάρισας.
Ο Ζέλικο Ραζνάτοβιτς "Αρκάν" και 19 οπαδοί του Ερυθρού Αστερα δημιούργησαν τη Σέρβική Εθελοντική Φρουρά. Σε λιγότερο από ένα χρόνο άρχισαν να μάχονται στην Κροατία.

1991. Σην ΕΣΣΔ, αποφασίστηκε από το Συμβούλιο του Κράτους η διάλυση της KGB, και υποκατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.

1992. Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε αντικατοχική πορεία στην Μόρφου..

1994. Η αξέχαστη για πολλούς Ρώσους «Μαύρη Τρίτη». Η κερδοσκοπική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου πάνω από το 25% εκείνη την ημέρα, προκάλεσε σοκ και τον πανικό σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η αξία του ρουβλίου έπεσε στα 3.926 ρούβλια για ένα δολάριο, και ήταν 845 ρούβλια χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνεδρίαση στις 10 Οκτωβρίου, 1994. (3,081).

1995. Έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσοβόλας.

1998. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από επτά ώρες συνομιλιών με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο απέρριψε τους όρους των Αμερικανών για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο , παρά την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ. Ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να δεχθεί την αποστολή παρατηρητών .Στην Ελλάδα έγιναν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια» . Στην Αθήνα επανεκλέχθηκε Δήμαρχος με 57,2% ο Δ. Αβραμόπουλος. Στο Αζερμπαϊτζάν επανεκλέχθηκε πρόεδρος ο Αλίγιεφ.

2000. Στο Λονδίνο, ανακηρύχθηκε  Γυναίκα του Αιώνα η Ρωσίδα αστροναύτισσα, Βαλεντίνα Τερέσκοβα.

2002. Το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στον φυστικά Αμερικανό πρώην πρόεδρο  Τζίμι Κάρτερ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν

Βενιζελικός ?