13/10/19

Η 13η Οκτωβρίου στην ιστορία

409. Οι Βάνδαλοι και οι Αλανοί διέσχισαν τα Πυρηναία και από τη Γαλατία και εισέβαλαν στην Ισπανία.

1307. Άρχισε ο διωγμός των Ναϊτών. Συνελήφθησαν στη Γαλλία, από πράκτορες του Φιλίππου Δ του Ωραίου, περισσότερα από 140 μέλη του Τάγματος και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια για να αποκαλύψουν που έκρυβαν τους θησαυρούς του τάγματος και για να ομολογήσουν ότι είναι αιρετικοί.
1479. Η μάχη της Οράστιε στην Τρανσυλβανία, όπου ένας ουγγρικός στρατός υπό τον Πρίγκιπα Στέφαν Μπάθορι, ενισχυμένος με Βλάχους και Σερβους απέκρουσε την εισβολή των Οθωμανών που διέκοψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις επιδρομές.

1582 . Λόγω της καθιέρωσης του Γρηγοριανού ημερολογίου αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1644. Ο σουηδικός και ο Ολλανδικός στόλος νίκησαν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.
1781. Ο Ιωσήφ ΙΙ της Αυστρίας, ο «πεφωτισμένος», σταμάτησε την «Αντιμεταρρύθμιση», και υπέγραψε το διάταγμα περί της «θρησκευτικής Ανοχής» , που επέτρεπε την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας των μειονοτήτων επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της Καθολικής Εκκλησίας.

1807. Ο Στρατός του Ναπολέοντα μπήκε στην Ιένα.

1812. Στον Αμερικανο-αγγλικό πόλεμο για το δολάριο. Οι Αγγλοι απέκρουσαν προσπάθεια των Αμερικανών να εισβάλουν στο Οντάριο, στο ύψωμα Κουίνστον.

1815. Ο Μυρά επιτέθηκε στο Αραγωνέζικο φρούριο του Πίτζο στην Καλαβρία.

1820. Στο Μιλάνο συνελήφθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Σίλβιο Πελλίκο ως Καρμπονάρος μαζί με άλλους πέντε.

1825. Ανέβηκε στο θρόνο της Βαυαρίας ο Λουδοβίκος Α΄ μετά τον θάνατο του πατέρα του Μαξιμιλιανού I .

1827. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Ερεβάν.

1843. Ο Χένρι Τζόουνς και άλλοι 11 Εβραίοι ίδρυσαν στη Νέα Υόρκη, τη σιωνιστική οργάνωση Μπνάι Μπερθ (B'nai B'rith). «Γιοι της διαθήκης».

1884 . Συμφωνήθηκε ότι ο μηδενικός μεσημβρινός περνά πάνω από το Γκρίνουιτς του Λονδίνου από την απόσταση με το οποίο υπολογίζονται το γεωγραφικό μήκος και τη ζώνη ώρας στη Γη.

1899. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Τοντόρ Ιβαντσόφ.

1911. Στο πλαίσιο του Ιταλο-τουρκικού πολέμου στη Λιβύη, οι Ιταλοί από το Τομπρούκ και κατέλαβαν τη Ντέρνα.

1917. Περίπου 70.000 άνθρωποι έγιναν μάρτυρες του «θαύματος του Ήλιου» στη Φάτιμα της Πορτογαλίας.

1918. Λίγο πριν τη συνθηκολόγηση της Τουρκίας, ο Ταλαάτ Πασά παραιτήθηκε από Μεγάλος Βεζίρης και αποχώρησε από την Επιτροπή για την Ένωση και Πρόοδο των Νεοτούρκων. Ο Ταλαάτ σαν Υπουργός Εσωτερικών ,(1913-1917), διέταξε τον εκτοπισμό των μειονοτήτων και κυρίως Αρμενίων και Ελλήνων και ήταν ο κύριος υποκινητής και πρωταγωνιστής της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων.

1919. Οι Σύμμαχοι δημιούργησαν προτεκτοράτο στη Θράκη.
1921.Συμμαχία των Μπολσεβίκων με τον Κεμάλ. Εν συνεχεία της Συμφωνίας της Μόσχας ανάμεσα στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία και την Τουρκία υπογράφηκε στο Καρς η συνθήκη φιλίας των σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας με τη Τουρκία, που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του νοτίου Καυκάσου.

1923. Το Τουρκικό Κοινοβούλιο όρισε την Άγκυρα, ως πρωτεύουσα της Τουρκίας αντί για την Κωνσταντινούπολη.

1943. Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ και η νέα κυβέρνηση του με τον στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο, μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης στις 8 Σεπτεμβρίου, εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του αντι-Χιτλερικού συνασπισμού Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ και ο Μπαντόλιο κατάγγελλαν τη συνθήκη με τη ναζιστική Γερμανία και της κήρυξαν τον πόλεμο. Οπότε οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα ήταν Σύμμαχοι.

1944. Η μάχη της «Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι. Στην οποία πολέμησαν μαζί τους 60 Γερμανούς που υποχωρούσαν, το μηχανοκίνητο της αστυνομίας υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ. Στην  Νάξο αποβιβάστηκε άγημα του Ιερού Λόχου. Την ίδια ημέρα, η πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα, κατελήφθη από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, και απελευθερώθηκε το προάστιο του Βελιγραδίου Ρακοβίτσα. Στην Κροατία περίπου 20.000 παρτιζάνοι επιτέθηκαν σε 7000 Ούστασα που υπεράσπιζαν την Κοπρίβνιτσα.

1946. Η Γαλλία υιοθέτησε το Σύνταγμα της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

1952. Στα Σκόπια εκδόθηκε η «Γραμματική της μακεδονικής γλώσσας» του Μπλάζε Κονέσκι.

1958 .Στην Κύπρο, στο  Ριζοκάρπασο  σε ενέδρα της ΕΟΚΑ κατά Άγγλων σκοτώθηκε ο Παναγιώτης Κασπής 19 ετών . Επίσης  από ενεδρεύοντας Άγγλους σκοτώθηκε  ο Δημήτριος Χαραλάμπους 32 ετών από το Λιμνάτι.

1964. Υπογράφηκε η Εμπορική συμφωνία Ελλάδας-Ε.Σ.Σ.Δ. που προέβλεπε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 90% μέσα στην επόμενη πενταετία.

1972. Ένα Ιλιουσιν 62 έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Σκοτώθηκαν οι 176 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.
1973. Στην Ταϋλάνδη ένα πλήθος 400.000, φοιτητών, μαθητών και πολιτών έκανε πορεία προς το μνημείο της Δημοκρατία και ζήτησε Σύνταγμα και απελευθέρωση των 13 κρατουμένων. Η στρατιωτική κυβέρνηση συμφώνησε γρήγορα στις απαιτήσεις και υποσχέθηκε ότι σε ένα χρόνο θα εκδοθεί το σύνταγμα .Ωστόσο, περίπου 200.000 φοιτητές αρνήθηκαν να διαλυθούν και ο αρχηγός τους, Σεξάν Πρασερτκουλ τους οδηγήσε στο παλάτι για να ζητήσουν τις συμβουλές του βασιλιά. 

1977.Αεροπειρατία.Τέσσερις Παλαιστίνιοι κατέλαβαν αεροπλάνο της γερμανικής εταιρείας «Λουφτχάνσα» που εκτελούσε την πτήση 181 και το προσγειώνουν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ζητώντας την απελευθέρωση 11 μελών της «φράξιας Κόκκινος Στρατος». Γερμανοί κομάντος απελευθέρωσαν τους επιβάτες στις 17 Οκτωβρίου.

1988. Αποδείχθηκε εργαστηριακά ότι η «Σινδόνη του Τορίνο», είναι πλαστή και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

1990. Στη Μόσχα, στον Ι.Ν του Αγίου Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία εψάλη ξανά λειτουργία μετά από 73 χρόνια. Λήξη του πολέμου στο Λίβανο με την επέμβαση του Συριακού Στρατού που απομακρύνουν τον μαρωνίτη στρατηγό Μισέλ Αούν από το προεδρικό μέγαρο.

1991. Στη Βουλγαρία έγιναν εκλογές. Ο κόσμος χωρίζεται σχεδόν στη μέση.
Ο δεξιός Φίλιπ Δημητρώφ (SDS) πήρε 1,903,567 ψήφους και 110 έδρες (34,48%) και ο «σοσιαλιστής» Λίλωφ 1,836,050 (33%) και 106, έδρες. Διαιτητής έγινε ο Τούρκος Αχμέτ Ντογκάν  με 418,168 ψήφους (7,44%)και 24 έδρες.


1993.Ορκίστηκε ενώπιον του πρόεδρου  Κ. Καραμανλή, η κυβέρνηση του  Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον  Γιώργο Γεννηματά και υπουργό Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.

1995.Εληξε το εμπάργκο του ΠΑΣΟΚ  προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1996.Δολοφονήθηκε από Τούρκους στρατιώτες ο Ελληνοκύπριος Πέτρος Κακουλής, στην Άχνα Κύπρου, επειδή εισήλθε στα κατεχόμενα. 

1997 . Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Σιν Φέιν Γκάρι Άνταμς . Ήταν η πρώτη συνάντηση βρετανού πρωθυπουργού με καθολικό ηγέτη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια.

1998. Μετά την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε με την άφιξη της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, της 23ης Σεπτεμβρίου.

1999 . Στη Γαλλία, ψηφίστηκε νόμος της Πουστιάς που επέτρεπε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.

2002. Στην Ελλάδα έγιναν δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές .Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχτηκε η Ντόρα Μπακογιάννη.Στη Θεσσαλονίκη επανεκλέχτηκε από τον α΄ γύρο, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη Σερβία ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές , λόγω χαμηλής συμμετοχής (45,5%). 

2010. Στη Χιλή στο ορυχείο, κοντά στο Κοπιάπο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάσωση των 33 μεταλλωρύχων που είχαν παγιδευτεί 69 ημέρες νωρίτερα. 

2012. Η Συρία απαγόρευσε τις πτήσεις τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της.

2014. Ο Έβο Μοράλες εκλέχτηκε για 3η συνεχή πενταετία, πρόεδρος στη Βολιβία. 

2018. Από την Ονδούρα, ξεκίνησε για τις ΗΠΑ το καραβάνι των μεταναστών του Σόρος, με περισσότερα από 5.000 άτομα , ως επί το πλείστον από την Ονδούρα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλη η νεωτερικότητα είναι καβαλιστική:

https://youtu.be/3GTlJrCYglY

Unknown είπε...

εεεε......ο θάνατος Έρβιν Γιόχαν Ρόμμελ δεν εγινε με χαπι, πεθανε απο τα τραυματα του απο το αεροπλανο.τα υπολοιπα ειναι αγγλικη προπαγανδα του 1940 , που υπαρχη μεχρι τωρα , βρε υποταγμενοι