14/10/19

Η 14η Οκτωβρίου στην Ιστορία

222. Εξέγερση των Ρωμαίων Χριστιανών, που λιντσάρησαν τον Πάπα 
Κάλλιστο Α , (20η Δεκεμβρίου 217- 14η Οκτωβρίου 222), που είχε επιβάλει την εβραϊκή νηστεία του Σαββάτου . Τον διαδέχθηκε ο Ουρβανός ο πρώτος. 
Οι καθολικοί τον θεωρούν μάρτυρα.

1066 . Νορμανδική κατάκτηση: Στη μάχη του Χέιστινγκς, που έγινε επτά μίλια έξω από το Χέιστινγκς,στο Σένλακ Χιλ της Αγγλίας, ανάμεσα στους Αυτόχθονες και τους Νορμανδούς , σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Χάρολντ Β ' και ο νικητής Γουλιέλμος ο (Δανός), κάθισε δύο μήνες αργότερα, στις 25 Δεκεμβρίου, στον αγγλικό θρόνο.

1292.Στην Ιβηρική χερσόνησο ο Σάντσο Δ της Καστίλης, με τη βοήθεια της κόρης του που ήταν βασίλισσα της Αραγωνίας, και της Δημοκρατίας της Γένοβα, κατέλαβε από τους Μωαμεθανούς ο κάστρο της Ταρίφα, κοντά στο Καντίζ.

1322. Ο Ρόμπερτ Μπρους της Σκωτίας νίκησε τον Εδουάρδο το δεύτερο της Αγγλίας στο Μπύλαντ , και τον υποχρέωσε να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
1529.Δεύτερη απόπειρα των Γενιτσάρων να μπουν στην Βιέννη, μετά από ανατίναξη ενός λαγουμιού στην Πύλη Κάρντνερ. Οι πολιορκημένοι αμύνθηκαν γενναία ανατρέποντας του Τούρκους που υποχώρησαν. Λόγω της πρόωρης έλευσης του χειμώνα ο Σουλεϊμάν διάταξε την επομένη να λύσουν την πολιορκία της Βιέννης.

1586. Άρχισε η δίκη της βασίλισσας της Σκωτίας Μαρίας Στιούαρτ, με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον της Ελισάβετ Α 'της Αγγλίας.

1658. Ο Αλφόνσος Δ, μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε Δούκας της Μόντενα και του Ρέτζιο.

 1702. Κατά τον «Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701–1714), στις 14 Οκτωβρίου οι Γάλλοι υπό τον Δούκα του Βιλάρ ήρθαν αντιμέτωποι με τον στρατό του Λουδοβίκου-Γουλιέλμου της Βάδης στη μάχη του Φρίντλινγκεν. Η έκβαση της μάχης ήταν μια αμφισβητήσιμη νίκη υπέρ των Γάλλων, αφού κατάφεραν μεν να απωθήσουν τον αυτοκρατορικό στρατό, αλλά υπέστησαν σημαντικές απώλειες και δεν πέρασαν το Ρήνο για να ενωθούν με τις βαυαρικές δυνάμεις του εκλέκτορα της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανού Εμμανουήλ. 

1758. Κατά τον επταετή πόλεμο , (1756–1763), που έφερε αντιμέτωπες την Πρωσία και την Μεγάλη Βρετανία , με την Γαλλία, την Αυστρία και την Ρωσία , 
οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσους του βασιλιά Φρειδερίκου B’ Μέγα στην μάχη του Χόχκιρχ. Η μάχη αποτέλεσε σημείο καμπής υπέρ των Αυστριακών και έφερε την Πρωσία σε αμυντική θέση.

1768 . Το Βρετανικό Στέμμα κήρυξε ως ιδιοκτησία του τη γη των Τσερόκι στη Βιρτζίνια και την Καρολίνα. 

1770 . Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του φρουρίου Αλεξανδρόφ στον Δνείπερο. 

 1773. Στην  πολωνό-λιθουανική Κοινοπολιτεία, δημιουργήθηκε  το πρώτο Υπουργείο Παιδείας, Η «Κομίσια μόρφωσης του λαού».

1805 . Ναπολεόντειοι πόλεμοι. Οι μάχες του τρίτου συνασπισμού άρχισαν με τη μάχη του Έλχινγκεν, και διάρκεσε μέχρι τις 19 Οκτωβρίου. Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Νεί κατατρόπωσαν τον αυστριακό στρατό που διοικούσε ο Γιόχαν Σιγισμούνδος Ρίς. Η μάχη οδήγησε στην παράδοση του Ουλμ από τους Αυστριακούς στον νικητή Ναπολέοντα. 

1806. Η μάχη της Ιένας-Άουερστεντ διεξήχθη στην σημερινή Γερμανία ανάμεσα στην Στρατιά του Ναπολέοντα Α΄ της Γαλλίας και τον πρωσικό στρατό . 
Η αποφασιστική νίκη των Γάλλων οδήγησε στην προσάρτηση της Πρωσίας στην Γαλλική Αυτοκρατορία μέχρι το 1812.

1808. Η Γαλλία προσάρτησε τη δαλματική Δημοκρατία της Ραγκούζας.


1809.Στις εννέα το πρωί υπογράφηκε στο Ανάκτορο Σένμπρουν από τον αντιπρόσωπο του Ναπολέοντα υπουργός Εξωτερικών Σαμπανί, και τον Πρίγκιπα του Λιχτενστάιν ως εκπρόσωπο της Αυστρίας η Συνθήκη της Βιέννης, με την οποία η Αυστρία υποχρεώθηκε σε τεράστιες παραχωρήσεις. Το Σάλτσμπουργκ πήγε στη Βαυαρία, η Τεργέστης, και η Κροατία έγιναν μέρος της γαλλικής αυτοκρατορίας, και η Γαλικία μοιράστηκε στην Πολωνία και τη Ρωσία, ενώ μυστικό άρθρο της συνθήκης προέβλεπε ότι η αυστριακός στρατός δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 50.000 άνδρες μέχρι να υπογραφή ειρήνη με τη Βρετανία. 

1840. Ο ηγέτης των Μαρωνιτών Μπασίρ Β παραδόθηκε στον βρετανικό στρατό και τον έστειλαν εξορία στη Μάλτα. 

1843.Οι Βρετανοί συνέλαβαν τον ιρλανδό εθνικιστή ηγέτη Ντάνιελ Ο Κόννελλ με τηνκατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξη εγκλημάτων και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση ενός έτους και του επέβαλαν πρόστιμο ύψους 2,000 στερλινών.

1892 .Τροχοδρόμησε ο πρώτο τραμ στο Βελιγράδι.


1912. Α' Βαλκανικός Πόλεμος: 14/27 Οκτωβρίου η 2α Μεραρχία με προηγούμενο το 3ο Σύνταγμα του Γιαννακίτσα διάνοιξε την στενωπό του Γυφτοποτάμου που χωρίζει το υψίπεδο της Κοζάνης από την πεδιάδα της Βέροιας. 


1914. Μετά την εντολή των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), ο ελληνικός Στρατός εισήλθε στη Βόρεια Ήπειρο, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε στην Αλβανία , προκειμένου να εγγυηθεί την τάξη στην περιοχή,.


1918. Στο μέτωπο του Μοζέλα άρχισε η τριήμερη μάχη του Μονφωκόν


1920. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας με την Συνθήκη του Ταρτού.

1921. Στη Σόφια ιδρύθηκε από καθηγητές πανεπιστημίου υπό την Προεδρία του Αλεξάνταρ Γκρέκοφ, η κεντρώα «Λαϊκή Συμμαχία», με στόχο να ανακόψει αφενός την αυξανόμενη επιρροή των αριστερών και αφετέρου να προσφέρει εκδημοκρατισμό σε σχέση με την αυταρχική διακυβέρνηση της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ένωσης. Στο Κίεβο, άρχισε η πρώτη Σύνοδος σχισματικής της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.


1922. Στις 1/14 Οκτωβρίου υπογράφηκε το τέλος του Ελληνοτουρκικού πολέμου 1919‑1922 με την ανακωχή των Μουδανιών. Οι 2000 Έλληνες κάτοικοι των Επιβατών στην Ανατολική Θράκη εγκατέλειψαν το χωριό. 


1924. Δημιουργήθηκαν η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Τατζικιστάν και η αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κιργισίας.


1925. Εξέγερση κατά της γαλλικής κατοχής στη Δαμασκό.


1933. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς ανακοίνωσε την αποχώρησή της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών. Η Γερμανία αποχώρησε και από την διάσκεψη της Γενεύης για τον αφοπλισμό.

1934.
Άρχισαν οι δοκιμές του μετρό της Μόσχας .


1939. Το γερμανικό υποβρύχιο U-47 με κυβερνήτη τον Γκίντερ Πρίεν βύθισε το βρετανικό θωρηκτό «HMS Royal Oak» στο Σκάπα Φλόου , στις Ορκάδες νήσους στα βόρεια της Σκωτίας. Χάθηκαν περισσότεροι από 800 ναύτες.



1941. Στη Σερβία, στο χωριό Σρέμσκι Λάζε οι Κροάτες  Ουστάσι εκτέλεσαν 56 Σέρβους  κάτοικους του χωριού αυτού. Οι Γερμανοί συνέλαβαν περίπου 6.000 αμάχους από το Κράλιεβο και τα περίχωρά του.


1942. Ιδρύθηκε ο Ουκρανικός Επαναστατικός Στρατός (UPA/OUN) με στόχο τη δημιουργία μιας ενωμένης, ανεξάρτητης, και εθνικά καθαρής Ουκρανίας, την οποία είχε ανακηρύξει ο Μπαντέρα από τις 30 Ιουνίου 1941 στο Λβόβ. 
Η βία ήταν αποδεκτή ως πολιτικό εργαλείο εναντίον των ξένων αλλά και των εγχώριων εχθρών του αγώνα τους. Ο ουκρανικός επαναστατικός στρατός πολέμησε εναντίον των Πολωνών και των Σοβιετικών ως πρωταρχικούς αντιπάλους του, και το από Φεβρουάριο 1943 , πολέμησε και εναντίον των Γερμανών. Την ίδια ημέρα οι γερμανοί διέλυσαν το Γκέτο του Γκομπρίν στην Λευκορωσία και μετέφεραν τους Εβραίους σε στρατόπεδα.

1943. Ο Βομβαρδισμός του Άργους από τους συμμάχους που είχαν ως στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Άργους αλλά χτύπησαν την πόλη. Περί τους 100 οι νεκροί Αργείτες. Οι Γερμανοί για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 75 νεκρούς και τραυματίες. Την ίδια ημέρα , έγινε η μόνη επιτυχημένη εξέγερση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ, έστο στρατόπεδο του Ζομπιμπόρ της Πολωνίας όπου οι κρατούμενοι δεν εκτελούσαν καμία απολύτως εργασία, αλλά στέλνονταν εκεί για να θανατωθούν.
 Σκοτώθηκαν 11 φρουροί των SS και τουλάχιστον 300 άτομα κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά από αυτούς μόνο 50 με 70 μπόρεσαν να επιβιώσουν.
 Η Μαύρη Πέμπτη της αμερικανικής αεροπορίας. Οι Αμερικανοί έχασαν 60 B-17 κατά τη δεύτερη ημέρα των μαζικών βομβαρδισμών των εργοστασίων στη Δυτική Γερμανία. Ο Κόκκινος Στρατός στην Ουκρανία απελευθέρωσε τη Ζαπορίζιε

1944. Ο θάνατος Έρβιν Γιόχαν Ρόμμελ . Εκτελέστηκε σε ηλικία 52 ετών με την υποψία της συμμετοχής στην απόπειρα κατά της ζωής του Χίτλερ 20ης Ιουλίου 1944. Ο Ρόμελ δέχθηκε να καταπιεί μια κάψουλα υδροκυανίου, στο Χέρλινγκεν όπου ανάρρωνε από τον σοβαρό τραυματισμό του στις 17 Ιουλίου στη Γαλλία όταν ένα συμμαχικό αεροπλάνο προσέβαλε το αυτοκίνητό του. προξενώντας στον Στρατάρχη σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Πριν αυτοκτονήσει εξασφάλισε ότι δεν θα διωχθούν η σύζυγός του και ο γιος τους. Την ίδια ημέρα η Βουλγαρική Ιερά Σύνοδος εξέφρασε επίσημα τη υποστήριξη της στην κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου. Οι πρώτοι Άγγλοι αλεξιπτωτιστές της Force 133  έπεσαν στα Μέγαρα και στον Πειραιά αποβιβάστηκαν τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού  Ιερού Λόχου που περίμεναν στα Κύθηρα. Οι Γερμανοί έφυγαν από την Κατερίνη.


1949. Ενώ οι Κομμουνιστές του Μάο κατέλαβαν την Καντόνα, στη Νέα Υόρκη εκδόθηκε η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, για την καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλακή , 11 κομμουνιστών, για παράβαση του νόμου Σμίθ και για «συνωμοσία για υποστήριξη τη βίαιης ανατροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ». Ακολουθησαν οι δίκες άλλων 100 .

1950. Η τουρκική δύναμη έφθασε  στην Κορέα.


1952. Στην Κορέα αρχίζει η επίθεση των συμμάχων κατά των Κινέζων στο λεγόμενο, «σιδηρούν τρίγωνο», στην οποία συμμετείχε και το ελληνικό σύνταγμα. 

 

1953. Η σφαγή στο χωριό στην Κίμπια στην Παλαιστίνη. Καταδρομείς του ισραηλινού στρατού έκλειναν στα σπίτια τους ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων, σφράγιζαν τις πόρτες και ύστερα τους ανατίναζαν. Κατέστρεψαν 45 σπίτια, ένα σχολείο και ένα τζαμί. Οι επίσημα νεκροί  Άραβες ήσαν 69 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ, στο ψήφισμα 100,κατονόμασε  τον Αριέλ Σαρόν ως υπεύθυνο για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.


1960.  Στην Τουρκία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα άρχισε η ακροαματική διαδικασία της δίκης των 592 πρώην μελών της κυβέρνησης,  βουλευτών του τουρκικού Κοινοβουλίου και άλλων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ και του  πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. Η δίκη έγινε σε ένα από τα Πριγκιποννήσια  στη θάλασσα  του Μαρμαρά την Πλάτη  που η Τούρκοι τη λένε Γιασιάντα. Η πρώτη (συνεδρίαση)  έγινε στις 10 Οκτωβρίου.

1962. Άρχισε η κρίση των Πυραύλων της Κουβας. Οι Αμερικανοί εντόπισαν σε φωτογραφίες ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους U-2, την ανάπτυξη σοβιετικών πυρηνικών όπλων στην Κούβα.

1964. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ο Χρουτσόφ αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ έγινε γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ και επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης.



1968. Ο Τζιμ Χάινς, έσπασε το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα κερδίζοντας την κούρσα των 100 μέτρων με 9.95 , στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό. (αρχικά το χρονόμετρο έδειξε 9.89).Κράτησε το ρεκόρ ως τις 3 Ιουλίου 1983, όταν ο Αμερικανός Κάλβιν Σμιθ έκανε 9.93 στο Κολοράντο Σπρινγκς. 1970. Υπογράφηκε  η σύμβαση της Χάγης για την αντιμετώπιση της αεροπειρατείας.

1969. Ο Ούλωφ Πάλμε ανέλαβε  πρωθυπουργός της Σουηδίας.



1973. Στην Τουρκία ο Ετζεβίτ κέρδισε τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έβγαλε 187 βουλευτές, το Κόμμα Δικαιοσύνης148, Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας του Ερμπακάν 48, το Δημοκρατικό Κόμμα 44, το Κόμμα Εμπιστοσύνη13, το Εθνικιστικό Κίνημα 3, το Κόμμα Ενότητας1 ενώ 6 βουλευτές ήσαν ανεξάρτητοι. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Ετζεβίτ- Ερμπακάν που εισέβαλε στην Κύπρο. 
Στο Σινά οι Αιγύπτιοι εξαπέλυσαν επίθεση που απέτυχε παταγωδώς. Στην Ταϋλάνδη κορυφώθηκαν οι φοιτητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αλλαγή βάρδιας του στρατιωτικού καθεστώτος και η οποία ενέπνευσε την ελληνική φοιτητική εξέγερση 30 μέρες μετά , (του Πολυτεχνείου όπου άλλωστε ρίχτηκε το σύνθημα «να γίνει Ταϋλάνδη». Μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θαμασάτ, βγήκαν στους δρόμους 100.000 άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του δικατάτορα στρατηγού Θανόμ. Οι νεκροί, πολίτες και φοιτητές ήσαν 77 σκοτώνονται και οι τραυματίες 857. Η κυβέρνηση του τοπικού Μαρκεζίνη Τανόμο Κιτικαρτσώνα  αναγκάστηκε να παραιτηθεί .



1981. Ο Χόσνι Μουμπάρακ εκλέχτηκε πρόεδρος της Αιγύπτου, μια εβδομάδα μετά τη θεαματική δολοφονία από τους αδελφούς μουσουλμάνους του Ανουάρ Σαντάτ.



1990.Εγινε ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στην Αθήνα εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο με 50,15% ο  Αντώνης Τρίτσης ως κοινός υποψήφιος ΕΡΚ, και Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκα από 197.457 Αθηναίους.

1994 . Ο Γιάσερ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.




1995. Η Ελλάδα , σε εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, ήρε το εμπάργκο που είχε επιβάλει σε βάρος των Σκοπίων.

2000. Ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ο τελευταίος ηγέτης του Γιουγκοσλαβικού Πολέμου αποχώρησε από την προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και αντικαταστάθηκε από τον Χαλίντ Γκένιατς.



2001.Στην πόλη  Κάνο της Νιγηρίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200 αντι-αμερικανοί διαδηλωτές .Στις δύο ημέρες των ταραχών κάηκαν εκκλησίες,τζαμιά και καταστήματα.

2002 .Η Γεωργία αναγνώρισε την Ορθοδοξία ως επίσημης θρησκεία του κράτους.

2003. Στη Βιέννη, έγιναν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των αρχών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, με εκπροσώπους των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο.Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι του  Πρόεδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας, Κωστή  Στεφανόπουλου.

2006. Υπογράφηκε στην Ερυθραία η ειρηνευτική  συμφωνία μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών πλευρών για το ανατολικό Σουδάν. Με το ψήφισμα 1718 του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ επιβλήθηκαν  κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ λόγω της πυρηνικής δοκιμής της 9ης Οκτωβρίου.


2008. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
 
2012. Στο Μαυροβούνιο, το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς και οι εταίροι του στον Συνασπισμό «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» έλαβαν το 45,6% των ψήφων και εξέλεξαν 39 από τους 81 βουλευτές.


2014. Στην Ουκρανία σκοτώθηκαν επτά Έλληνες από ρουκέτα των φίλων της Cia , του Βοθρολυμαίου και του νεοναζί Ανθύπατου Τζέφρι που τότε υπηρετούσε στο Κίεβο. Οι φίλοι Βοθρολυμαίου βομβάρδισαν το ελληνικό χωριό Σαρτανά το οποίο είναι 10 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης και υποστήριζε τους Ρωσόφωνους. Η θρασύδειλη επίθεση των Ουκων έγινε το απόγευμα , την ώρα που γινόταν μια κηδεία, που την ακολουθούσαν δεκάδες συγγενείς και φίλοι. Η Ρουκέτα έπεσε δίπλα στο νεκροταφείο. Έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άτομα, και 17 τραυματίστηκαν. O εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο με θράσος χιλίων πιθήκων ανακοίνωσε ότι «Φιλορώσοι αυτονομιστές» βομβάρδισαν το εαυτό τους «στο χωριό Σαρτάνα», έξω από τη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε πολίτες και να τραυματιστούν δέκα ακόμη.

2017 .Στον τόπο εξορίας του Μεγάλου Ναπολέοντα τη νήσο της Αγίας Ελένης προσγειώθηκε για πρώτη φορά  εμπορική πτήση, με αποτέλεσμα το τέλος της απομόνωσης  ενός από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, στον πλανήτη.

2108. Εκλογές στην Βαυαρία .Οι  Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), έλαβαν  35,5%, οι Πράσινοι με 18,5% , οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι11,5%, η Αλτερνατίβα 11%, το SPD 10%, οι Φιλελεύθεροι  5% και η Αριστερά με 3,5%, έμεινε εκτός νυμφώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: