12/10/19

Η 12η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1398. Οι Τεύτονες Ιππότες και ο μεγάλος δούκας της Λιθουανίας Βυτάουτας που ήθελε την επέκταση της Λιθουανίας προς τη Ρωσία, την Ουκρανία, και τα παράλια της Μάυρης Θάλασσας υπέγραψαν τη συνθήκη του Σαλλινβέρντερ, με την οποία ο Δουκας παραχώρησε στο Τάγμα τη Σαμογετία!

1428. Εκατονταετής Πόλεμος: Ο αγγλικός στρατός άρχισε την πολιορκία της Ορλεάνης, που διήρκεσε επτά μήνες.

1492. Ο Ιταλός θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος που βρισκόταν στην υπηρεσία της Ισπανίας, μετά από ταξίδι δύο μηνών, έφτασε με τα πλοία, «Σάντα Μαρία», «Νίνα» και «Πίντα» στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ, και «ανακάλυψε την Αμερική. Στη συνέχεια του πρώτου ταξιδιού και πριν επιστρέψει, άραξε και «ανακάλυψε» την Κούβα και την Αϊτή.

1529. Πολιορκία της Βιέννης. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να ανατινάξουν ένα λαγούμι και να γκρεμίσουν το τείχος, δημιουργώντας άνοιγμα τριάντα μέτρων και εισέβαλαν , αλλά οι πολιορκημένοι πολέμησαν γενναία και βάστηξαν τις θέσεις τους. Οι Τούρκοι υποχώρησαν άτακτα.

1582. Άλλη μια μαύρη τρύπα στην Ιστορία. Λόγω της εισαγωγής του Γρηγοριανού ημερολογίου η 12η Οκτωβρίου δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1596.Το φρούριο Έγκερ της Ουγγαρίας παραδόθηκε στους Οθωμανούς.


1634.Τα ξημερώματα, οι ακτές της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, και της Δανίας στη Μαύρη θάλασσα  σαρώθηκαν από  θύελλα που προκάλεσα πλημμύρα στη Φρισία και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, πνίγηκαν 15 000 άνθρωποι.

1654. Στην Ολλανδία στην πόλη Ντελφτ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Γουλιέλμο της Οράγγης , ο οποίος έζησε και δολοφονήθηκε εκεί, ισχυρότατη έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης 30 τόνων πυρίτιδας, κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης και προκάλεσε τον θάνατο πολλών.

1748. Έγινε η μάχη της Αβάνας μεταξύ Άγγλων και Ισπανών .

1787. Κατά τον 7o Ρωσοτουρκικό πόλεμο, (1787—1792). Οι Τούρκοι αποβίβασαν 6 χιλιάδες στρατιώτες για να επιτεθούν στο οχυρό Κίνμπουρν στις εκβολές του Δνείπερου,που το διοικούσε ο Αλεξάντερ Βασίλεβιτς Σουβαρόφ .

1809. Δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της συνθήκης της Βιέννη, ένας νεαρός άνδρας δεκαεπτά ετών, γιος ενός λουθηριανού υπουργού από την Ερφούρτη, ο Φρίντριχ Στάπς, προσπάθησε να πλησιάσει τον Ναπολέοντα στο Ανάκτορο Σένμπρουν για τον δολοφονήσει. Ο Ναπολέων θέλησε να του χαρίσει τη ζωή εάν αποκάλυπτε εκείνον που τον έστειλε αλλά ο νεαρός επέμενε ότι τον έστειλε «η θεια πρόνοια». Πέρασε από στρατοδικείο στις 15 Οκτωβρίου, και εκτελέστηκε στις 16 του Οκτώβρη του 1809.

1810. Λόγω της νίκης κατά των αυστριακών και του γάμου του Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την Τερέζα της Σαξονίας ,προσκλήθηκαν οι κάτοικοι στο Μόναχο για να γιορτάσουν το γάμο .Αυτό εξελίχθηκε στην ετήσια γιορτή της μπύρας, το «Οκτόμπερφεστ».

1813. Στην Παραγουάη λόγω των δανείων Ροτσιλντ κατάργησαν την κυβέρνησή και αποφάσισαν να τους κυβερνούν δύο «πραίτορες» ο Χοσέ Ροντρίγκεζ ντε Φραντσία και ο Φουλχένσιο Γιεργκος που θα άλλαζαν κάθε τέσσερεις μήνες.

1814. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας Γεώργιος ο τρίτος,(1738-1820), έλαβε τον τίτλο του βασιλιά του Ανόβερου. Ήταν ο τρίτος Βρετανός μονάρχης του Οίκου του Ανόβερου, αλλά σε αντίθεση με τα δύο του προκατόχους του, γεννήθηκε στη Βρετανία, μιλούσε αγγλικά ως πρώτη γλώσσα του, και ποτέ δεν επισκέφθηκε το Ανόβερο.

1822. Στη Βραζιλία όπου επίσης δόθηκαν μεγάλα δάνεια από το Λονδίνο ο Πρίγκιπας Πέτρος της Πορτογαλίας ανακηρύχθηκς ως ο πρώτος αυτοκράτορας της Βραζιλίας.

1860. Βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν το Πεκίνο και έκαψαν το Θερινό Παλάτι.

1862. Στις 12/24 Οκτωβρίου ο Όθωνας ακολούθησε τις συμβουλές του Άγγλου πρέσβη που τον απέτρεψε να γυρίσει στην Αθήνα και εγκατέλειψε την Ελλάδα με το αγγλικό πλοίο «Σκύλλα». Αποβιβάστηκε στη Βενετία, στις 17/29-10-1862. Τελικά πέθανε σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη της Βαυαρίας, όπου έζησε με τη μικρή του ακολουθία του .

1897. Έγινε η μεταφορά από τη Βιέννη στο Βελιγράδι της σορού του Βουκ Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς.

1899. Οι Μπόερς της Νότιας Αφρικής κήρυξαν τον πόλεμο στην Αγγλία.

1912. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τη Φιλιππιάδα από τους Τούρκους.

1917. Οι Γερμανοί πρωτοχρησιμοποίησαν αέριο της μουστάρδας στη μάχη του Υπρ.


1918 . Η πρώτη σερβική Στρατιά υπό τη διοίκηση του βοεβόδα Πέταρ Μπόγιοβιτς εισήλθε στη Νις υπό τους ήχους του μαρς του Ντρίνα, και  απελευθέρωσε την πόλη που βρισκόταν υπό βούλγαρογερμανική Κατοχή για τρία χρόνια.
1924. Ιδρύθηκε  ως μέρος της Σοσιαλιστική Δημοκρατίας της Ουκρανίας η Αυτόνομη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1925. Ο Μουσταφά Κεμάλ, αφού παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Σμύρνη, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι, ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη γη τους».

1929. Ο κόκκινος στρατός εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση στη Μαντζουρία.

1930. Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Πρώτο Βαλκανικό Συνέδριο.

1931. Παραιτήθηκε η τεσσαρακοστή έβδομη κυβέρνηση του Βασιλείου της Βουλγαρίας, του Νίκολας Μουσάνοφ. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σωτήρα Χριστού .

1934.Ο Πέτρος Β Καρατζωρτζεβιτς , ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας σε ηλικία 11 ετών και διαδέχθηκε τον πατέρα του Αλέξανδρο , που δολοφονήθηκε στη Μασσαλία στις 9 του Οκτωβρίου. Αντιβασιλιάς ανέλαβε ο θείος του Πέτρου, Παύλος.

1941. Στο Πρίλεπ η βουλγαρική αστυνομία συνέλαβε 900 άτομα, μετά την επίθεση των κομμουνιστών στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.


1944. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα.  Χωρίς επισημότητες στις 9.15 ένας Γερμανός στρατιώτης υπέστειλε  τη σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σημαίνοντας τη λήξη της Κατοχής, που διήρκεσε 1.625 μέρες.
Οι τελευταίοι Γερμανοί  συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, με επικεφαλής τον στρατηγό Φέλμι για να καταθέσουν βιαστικά στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων και λίγων άλλων επισήμων.
Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε η κοινή επιχείρηση των Παρτιζάνων και του Κόκκινου Στρατού για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

1949. Δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάπαυση του πυρός.

1953. Ο Φιντέλ Κάστρο ολοκλήρωσε την απολογία του στη δίκη για την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα λέγοντας: «Η Ιστορία θα με απαλλάξει».


1955. Ο Μακάριος ανακοίνωσε  την αποτυχία της πρώτης φάσης των συνομιλιών με τον νέο κυβερνήτη.

1956. Καταγγελία της Βρετανίας   κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ με θέμα: «Η υπό της Ελλάδος υποστήριξη της τρομοκρατίας στην Κύπρο».

1968 .Η Εθνοφρουρά του Παναμά ανάτρεψε τον αμερικανόφιλο πρόεδρο Αρίας. Πρόεδρος ανέλαβε ο (αριστερός) συνταγματάρχης Ομάρ Τορρίχος Φερρέρ που εθνικοποίησε τη διώρυγα. Στην Πόλη του Μεξικού, άνοιξαν οι XIX Ολυμπιακοί Αγώνες. Την ίδια ημέρα η Ισημερινή Γουινέα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1969 .Γενικές εκλογές στην Τουρκία που τις κέρδισε ο Ντεμιρέλ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης εξέλεξε 256 βουλευτές , το Ρεπουμπλικανικό (CHP) 143, το Κόμμα Εμπιστοσύνης Κόμμα 15, το Εθνικό Κόμμα 6, το ΜΗΡ 1, το Κόμμα Ενότητας 8, το Νέο Κόμμα 6, και το Εργατικό Κόμμα 2. Η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το διαστημόπλοιο «Σογιούζ-7" με πλήρωμα τριών μελών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο διάστημα με τα μέλη του πληρώματος του «Soyuz-6».

1971. Έναρξη των τετραήμερων εορτασμών για τα 2500 χρόνια της ιρανικής μοναρχίας.

1973. Ο θρυλικός Χουάν Περόν που είχε επιστρατέψει στο Μπουένος Άιρες, στις 20 Ιουνίου , μετά από 18 χρόνια εξορίας και τον είχαν υποδεχτεί 3.500.000 άνθρωποι στο αεροδρόμιο, ανέλαβε για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής, με αντιπρόεδρο τη γυναίκα του Ιζαμπέλ Περόν.Στις 23 Σεπτεμβρίου είχε εκλεγεί πρόεδρος με το 62% των ψήφων. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 85,5%.  Στην Ταϋλάνδη , η στρατιωτική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τους δεκατρείς κρατουμένους με περιοριστικούς όρους, και καταβολή εγγύησης αλλά οι φοιτητές απόρριψαν την πρόταση, δηλώνοντας ότι θα δέχονταν μόνο την άνευ όρων απελευθέρωση των κρατουμένων.


1976. Η Λαϊκή  Δημοκρατία  της Κίνας ανακοίνωσε  ότι ο Χούα Κουοφέγκ ήταν  ο διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ ως Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

1980. Απογραφή στην Τουρκία . Ο πληθυσμός μετρήθηκε σε 45.217.556.




1983. Ο  πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τανάκα καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση για  μίζα που πήρε από τη Λόκχιντ.



1984. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός επιχείρησε να δολοφονήσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Ξενοδοχείο «Grand Ηotel» στο Μπράιτον, τοποθετώντας βόμβα κάτω από το δωμάτιο της. Η βόμβα σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 31 αλλά όχι τη Θάτσερ.

1990. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πυροβολήθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση της CDU και έμεινε παράλυτος από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω.

1992. Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου έγινε Δημοκρατία του Μαυροβουνίου. Στο Κάιρο, μετά από μεγάλο σεισμό σκοτώθηκαν 552 άνθρωποι, και περισσότεροι από 6500 τραυματίστηκαν και ζημιές εκτιμήθηκαν σε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια.

1993. Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας ενέκρινε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995. Η πΓΔΜ στη συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη έγινε δεκτή ως τακτικό μέλος.

1999. Στο Πακιστάν, ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα .Η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία


2000. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Κόουλ» που βρισκόταν στο λιμάνι του Αντεν για ανεφοδιασμό υπέστη επίθεση από δύο ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας. Σκοτώθηκαν  17 μέλη του πληρώματος και τραυματίστηκαν 40.

2002. Τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί (Ινδονησία). Σκοτώθηκαν 202 και τραυματίστηκαν 209 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία.

2009.Κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Πολωνία.

2014. Εκλογές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

2 σχόλια:

soulis είπε...

Σπυρο εσυ πολυ σωστα κανεις μια απλη αναφορα στην "επευειο" της απελυθερωσης της Αθηνας αλλα τα κομμουνια εχουν ξεσαλωσει.
Δεν ξεκινησε βεβαια φετος αυτο ειναι 4-5 χρονια τωρα που υπερπροβαλλεται η 12η Οκτωβριου αλλα φετος εχουν προγραμματισει κομμουνιστοεκδηλωσεις για 20!!!! ημερες.
Εγω δεν ακουω ραδιοφωνο αλλα γνωστοι μου μου λενε οτι στο κρατικο ραδιοφωνο αλλα και στο Ριαλ τον 9.84 και αλλου τα κομμουνια δημοσιογραφοι απο το πρωι ως το βραδυ κανουν αθλια κομμουνιστικη προπαγανδα για το πως οι κομμουνιστες απελευθερωσαν δηθεν την Αθηνα μιλανε για ηρωικες μαχες στην Ηλεκτρικη και ιστοριες για αγριους.
Μπορει να γελαμε εμεις αλλα οπως εχω ξαναπει αυτοι μεθοδικα ξαναγραφουν την ιστορια και οι μελλοντικες γενιες θα νομιζουν οτι πραγματι τα κομμουνια απελευθερωσαν την Αθηνα και την Ελλαδα απο τους γερμανους.
Και ο κεφτες ο Μπακογιαννης πηγε κι αυτος στην Ακροπολη και μιλησε για ναζισμο για σκοταφια κλπ και ειχε διπλα του τον γιο του δωσιλογου τον Πικραμενο...

Ανώνυμος είπε...

Μικρό λάθος: η Κατοχή διήρκεσε 1264 μέρες (27 Απριλίου 1941 μέχρι 12 Οκτωβρίου 1944). Όχι 1625 ημέρες, που αναγράφεται στο κείμενο.

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...