19/10/19

Η 19η Οκτωβρίου στην Ιστορία


558. Ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε την κατάρρευση εν μέρει της  θριαμβευτικής αψίδας του Θεοδοσίου στον Φόρο του Θεοδοσίου.

1434. Ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κατάνια, του πρώτου στην ιστορία της Σικελίας.
1453.Τα στρατεύματα του Βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ζ ' απελευθέρωσαν το Μπορντό από την αγγλική κατοχή .Το Καλαί μόνο  έμεινε  στην κατοχή των Άγγλων. 

1466. Με την υπογραφή της  δεύτερης ειρήνης της Θορν τερματίστηκε  ο δεκατρίετής πόλεμος μεταξύ του  Τάγματος των Τευτόνων και της πρωσικής Συνομοσπονδίας και είχε σύμμαχο  τον Βασιλιά  της Πολωνίας.


1469. Ο γάμος μεταξύ της Ισαβέλλας της Καστίλης και του Φερδινάνδου Β ' της Αραγωνίας.

1562. 25 Ισπανικές γαλέρες φορτωμένες στρατιώτες που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδας  στον κόλπο Λα Χεραντούρα. Ο στόλος πήγαινε σε βοήθεια του Οράν.  Από την καταστροφή επέζησαν οι γαλέρες  «Λα Σομπεράνα», «Μεντόζα» και «Σαν Χουάν». Περίπου 2.000  σώθηκαν κολυμπώντας προς την ακτή. Πολλοί από αυτούς ήταν κωπηλάτες στις  γαλέρες και σώθηκαν επειδή ήταν ελαφρά ντυμένοι .

1789. Στο Παρίσι τα παιδιά του Ιακώβου, ίδρυσαν τη λέσχη των Φίλων του Συντάγματος. (Ιακωβίνοι). Η επαναστατική λέσχη υπήρχε ήδη από το Μάιο του 1789 ως «κλαμπ των Βρετόνων» επειδή είχε πολλούς βουλευτές από τη Βρετάνη. Ωστόσο, η λέσχη ήταν ανοιχτή σε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ροβεσπιέρος , Σεγιέ κλπ. Μετονομάστηκαν σε «Φίλοι του Συντάγματος», αν και έγιναν περισσότερο γνωστοί με το όνομα Λέσχη των Ιακωβίνων. 


1805. Κατά τον τρίτο συνασπισμό, τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Μισέλ Νεύ  νίκησαν τους Αυστριακούς   υπό τον Καρλ Μακ φον Λειλέβιτς στη μάχη του Έλτσινγκεν. Οι Αυστριακοί είχαν 2000 νεκρούς και 4000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

1812. Ο Ναπολέων Α΄ εγκατέλειψε τη Μόσχα. (7 Οκτωβρίου/19 Οκτωβρίου)


1813. Έληξε η Μάχη των Εθνών στη Λειψία με ήττα του Ναπολέοντα που αναγκάστηκε να υποχωρήσει κατά μήκος του Ρήνου.


1866: Στο ξενοδοχείο «Εουρόπα»  στο Μεγάλο Κανάλι στη Βενετία, η Αυστρία παρέδωσε το Βένετο στη Γαλλία, η οποία  το μεταβίβασε στην Ιταλία.

1903. Εκλογές στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας για την 13 Εθνοσυνέλευση . Κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα που έλαβε το 41%.

1912. ( 6/19 Οκτωβρίου). Η πρώτη σύγκρουση του Ελληνικού Στρατού με τους Τούρκους και απελευθέρωση της Ελασσόνας. Η Ιταλία με το τέλος του ιταλο-τουρκικού πολέμου έλαβε στην κατοχή της την Τρίπολη (Λιβύη) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915.Η Ρωσία και η Ιταλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, (με το νέο). 

1918. Στο Ζάγκρεμπ, το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων εξέδωσε τη Διακήρυξη για την ενοποίηση όλων των Νότιων Σλάβων σε ένα ενιαίο κράτος. Ιδρύθηκε στο Βόλγα Αυτόνομη Γερμανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1941

1921. Αιματηρή νύχτα στην Πορτογαλία. Τη νύχτα της 19ης Οκτωβρίου 1921, εκτελέστηκαν από τους πραξικοπηματίες του Σεπτεμβρίου πολλοί πολιτικοί τους αντίπαλοι. Ανάμεσα τους ο τέως πρωθυπουργός Αντόνιο Γκράντζο , ο Αντόνιο Σάντος António , ο υπουργός Χασέ Κάρλος ντε Μάγια , ο πρώην υπουργός και Μεγάλος Μαγίστρος  Φρέιτας ντα Σίλβα Freitas , και ο συνταγματάρχης Botelho de Vasconcelos

1922. Το τέλος του Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ. Οι βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος αποφάσισαν τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού με τον Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ του Φιλελεύθερου Κόμματος.


1925. Το επεισόδιο στο Πετρίτσι . Τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 19ης Οκτωβρίου, το 69ο συνοριακό φυλάκιο, στο όρος Κερκίνη (Μπέλλες) στη διάβαση Δεμίρ Καπού, δέχθηκε πυρά από Βούλγαρους στρατιώτες και σκορώθηκαν δύο Έλληνες στρατιώτες. Ανταποδίδοντας τα πυρά οι Έλληνες στρατιώτες φόνευσαν τρεις Βούλγαρους. Ο διοικητής του λόχου προκαλύψεως λοχαγός (ΠΖ) Χαρ. Βασιλειάδης, που είχε έδρα στο μεθοριακό χωριό Άνω Πορόια Σερρών ακούγοντας τους πυροβολισμούς έσπευσε αμέσως στο φυλάκιο και κρατώντας λευκή σημαία εισήλθε στο βουλγαρικό έδαφος προς διαπραγμάτευση αλλά δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος. Ακολούθησε μάχη συμπλοκή και καταλήφθηκε το φυλάκιο από τους Βούλγαρους. Αποτέλεσμα τούτων ήταν να τεθούν σε συναγερμό το Γ΄ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) και το Δ΄ Σώμα Στρατού (Καβάλα), καθώς και η, 6η Μεραρχία (Σέρρες).
1933. H Γερμανία αποσύρθηκε από την Κοινωνία των Εθνών

1934. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1935. Η Κοινωνία των Εθνών επέβαλε κυρώσεις κατά της Ιταλίας για την εισβολή της Αιθιοπίας.

1943. Εκτελέστηκαν στη θέση «Ξυδιάς» Καλαβρύτων οι τρείς τραυματίες Γερμανοί αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ από τη μάχη Ρογών – Κερπινής

1948. Εκδόθηκε το Ψήφισμα 59 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Παλαιστίνης


1951. Άρχισε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, που συνεδρίαζε στα δικαστήρια στην οδό Σανταρόζα η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και 92 άλλων κατηγορουμένων για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.
Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων διαδηλωτών  και Άγγλων στρατιωτών  στη Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ. Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την κατάσταση πολέμου στις σχέσεις τους με την Γερμανία.

1954. Υπογράφηκε η αγγλο-αιγυπτιακή συμφωνία για την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ μέσα σε 20 μήνες.

1957. Μετά την αναγνώριση της Λαοκρατικής Γερμανίας από τη Γιουγκοσλαβία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας διέκοψε τις σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία.

1960. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. επέβαλε εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας. Εξαιρέθηκαν τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

1962 . Στη Νέα Υόρκη υπογράφηκε η συμφωνία αποπληρωμής των προπολεμικών δανείων. Η συμφωνία αφορά στη ρύθμιση του 40ετούς δανείου του 1924, του επίσης 40ετούς του 1928 και του δανείου για τη βελτίωση του συστήματος υδρεύσεως του 1925.

1964. Στο Βελιγράδι συνετρίβη στα Αβαλα ένα σοβιετικό Ιλιούσιν -18 που μετέφερε τη την αντιπροσωπεία του σοβιετικού στρατού με επικεφαλής τον στρατάρχη Σεργκέι Μπιργιουζόβα που θα έπαιρνε μέρος στον εορτασμό της 20ης επετείου από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.


1977. Στη Γερμανία βρέθηκε νεκρός στο Μούλχάουζεν ο  Χάνς Μάρτιν Σλέγιερ, που είχε απαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.


1980 . 70 μέρες πριν από την επίσημη είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφάσισε την επάνοδο στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση έγινε  ευμενώς δεκτή από τους Αμερικανούς.1981. Ο Γεώργιος Ράλλης παραιτήθηκε  από πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την ήττα του στις εκλογές και τον διαδέχθηκε ο νικητής των εκλογών, Ανδρέας Παπανδρέου.
1983.Η Εκτέλεση του Μαρξιστή ηγέτη της Γρενάδα Μόρις Μπίσοπ. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Επαναστατικής Κυβέρνησης, είχε τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό από τους αντιπάλους του αλλά οι οπαδοί του τον απελευθέρωσαν και πήγαν στο αρχηγείο του στρατού στο Fort Rupert. Οι αντίπαλοι επιτέθηκαν στο Φορτ Ρούπερτ και πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο Μπίσοπ και επτά άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού συμβουλίου, συνελήφθησαν. Αργότερα την ίδια ημέρα, εκτελέστηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα. Ακολούθησε στις 25 Οκτωβρίου 1983, η αμερικανική απόβαση.

1984. Στην Πολωνία η μυστική αστυνομία απήγαγε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον καθολικό ιερέα Γερζι Ποπελιούσκο. Στη συνέχεια, πέταξαν το σώμα του στο ποταμό Βιστούλα από όπου ανασύρθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1984. Η είδηση της πολιτικής δολοφονίας προκάλεσε σάλο σε ολόκληρη την Πολωνία. Περίπου 400.000 καθολικοί πιστοί, συμπεριλαμβανομένου του Λεχ Βαλέσα, παρακολούθησαν την κηδεία του, στις 3 Νοεμβρίου 1984.

1986. Ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ και 33 άλλοι επιβάτες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε στα βουνά της Μοζαμβίκης το Τούπολεφ 134 στο οποίο επέβαιναν.


1987.Μαύρη Δευτέρα στο χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης Ντόου Τζόουνς έπεσε 22%. 


1997. Ο κομμουνιστής Μίλο Τζουκάνοβιτς επειδή ήταν κατά του Μιλόσεβιτς εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο  πρόεδρος του Μαυροβουνίου, με τις ψήφους των αντικομουνιστών και έλαβε με 50,8%, νικώντας τον πιστό στη Γιουγκοσλαβία Μόρμιρ Μπουλάτοβιτς.  


2005. Ξεκίνησε  στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν.

2007.Στο Μαυροβούνιο, το Κοινοβούλιο του νεοσύστατου κράτους ενέκρινε  το Σύνταγμα.

2009. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ /Γιώργου Παπανδρέου  έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης , με 160 υπέρ και 140 κατά

Δεν υπάρχουν σχόλια: