16/10/19

Ο Βλαντίμιρ Τσιζώφ, είναι φίλος μας

Πολύ έμαθαν τον Βλαντίμιρ Τσιζώφ χθες. Εγώ τον γνωρίζω από το 2000, όταν ήταν υπεύθυνος στο ρωσικό υπουργείο εξωτερικών για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον ξέρουν πολύ καλά και όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες που πέρασαν από την Ρωσία. Είναι φίλος της χώρας μας με όλη τη σημασία της λέξεως. 
Και η δήλωσή του κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών», ήταν μια φιλική επισήμανση και όχι «προειδοποίηση». 
Ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, που τώρα είναι πρεσβευτής στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν», και πρόσθεσε: «Μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά και τους Έλληνες γι αυτό, να σκεφτούν δηλαδή σοβαρά αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα»,

O Τσιζώφ απαντώντας σε ερώτηση για την νέα κρίση στην Συρία είπε: 
«Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα μέσω του διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση στη Δαμασκό ως εταίρο στις διαπραγματεύσεις αυτές ενώ εμείς την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. Εν τω μεταξύ, εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί τους θα εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι ‘αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα»

Ερ. Αφού μιλήσατε για τους Έλληνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.Πομπέο στην Αθήνα, τα δυο μέρη υπέγραψαν τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Πώς η Ελλάδα, ο παραδοσιακός εταίρος της Ρωσίας, εξηγεί μια τέτοια κίνηση;

 Τσιζώφ: «Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη από την άποψη προοπτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: