25/10/19

Η 25η Οκτωβρίου στην Ιστορία


473. Ο αυτοκράτορας Λέων Α επευφήμησε  τον εξάχρονο εγγονό του    ως Καίσαρας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Ανατολής με την ονομασία Λέων Β.



1147.Στη Μάχη του Δορυλαίου οι Σελτζούκοι εξολόθρευσαν  τους Γερμανούς σταυροφόρους του Κονράδου Γ.' Μετά από επτάμηνη πολιορκία, οι Σταυροφόροι ιππότες με επικεφαλής τον Αλφόνσο Ενρίκες ανακατέλαβαν  τη Λισαβόνα

1415. Ο στρατός του Ερρίκου Ε' της Αγγλίας που αποτελείτο από περίπου 6000 άνδρες νίκησε στη Μάχη του Αζινκούρ 18.000 Γάλλους.

1495. Στην Πορτογαλία ανέβηκε στο θρόνο ο Μανουήλ Α 'ο τυχερός, που χρηματοδότησε τον Βάσκο Ντα Γκάμα, και άλλους εξερευνητές αποκτώντας τις πορτογαλικές αποικίες. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του, εκδίωξε από τη χώρα του, τους Εβραίους.

1683.  Κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου της Ιεράς Συμμαχίας, (Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία και Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) με τους Τούρκους, ( 1683-1699), κάηκαν τα Σκόπια. Ο στρατηγός Πικολομίνι, που διοικούσε ένα αυστριακό σώμα στρατού διέταξε το κάψιμο της πόλης για να αναχαιτίσει την επιδημία χολέρας. Η πόλη καιγόταν για δύο ημέρες, αλλά η επιδημία δεν σταμάτησε . Ο Πικολομίνι προσβλήθηκε και εκείνος από χολέρα και πέθανε λίγο αργότερα.

1760 .Ο Γεώργιος Γ' του Αννοβέρου έγινε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

1762. Η Αικατερίνη Β 'υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο προσκάλεσε ξένους υπηκόους για να κατοικήσουν στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

1798. Η σφαγή της Σαλαώρας. Στις 14/25 Οκτωβρίου περικυκλώθηκαν στο λιμάνι της Σαλαώρας του Αμβρακικού Κόλπου, οι Πρεβεζάνοι πολίτες που είχαν φύγει από την Πρέβεζα και αποκεφαλίστηκαν μπροστά στον Αλή Πασά! Οι αποκεφαλισμοί διήρκεσαν ολόκληρη την ημέρα. Ο δήμιος πέθανε από ανακοπή και αντικαταστάθηκε από άλλον ώρες αργότερα. 


1811. Η μάχη του Σαγκούντο στην επαρχία της Βαλένθια στην Ισπανία.
Οι Γάλλοι αυτοκρατορικοί νίκησαν το στρατό της Αραγονίας.


1812. Στον αγγλοαμερικανικό πόλεμο για το δολάριο , η αμερικανική φρεγάτα,
«USS United States»,με κυβερνήτη τον Stephen Decatur,  συνέλαβε τη βρετανική φρεγάτα, «HMS Macedonian».

1815. Ο Σέρβος ηγεμόνας Μίλος Ομπρένοβιτς κατέληξε σε συμφωνία με τον βεζίρη του Βελιγραδίου Μάρας Αλή Πασά για μια μικτή Σερβο-τουρκική διοίκηση, και έτσι έληξε η δεύτερη σερβική Επανάσταση.

  1822. Μετά την καταστροφή στο Πέτα, άρχισε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. ( Με το νέο ημερολόγιο).


1854. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου έγινε η Μάχη της Μπαλακλάβας (Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας).


1867. Στην Ιταλία έγινε η μάχη του Μοντεροτόντο έξω από τη Ρώμη ανάμεσα σε 5000 Ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι και τη φρουρά του Πάπα, στην οποία νίκησαν οι Ερυθροχίτωνες.


1889.Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ έπληξε τη Λέσβο.(Με το παλιό)

1900.Το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε το Τρανσβάαλ.

1912 . Α' Βαλκανικός πόλεμος: Στις 25 Οκτωβρίου 1912, ( με το παλιό), η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού έφθασε προ των πυλών της Θεσσαλονίκης, και ο Οθωμανός διοικητής της πόλης Χασάν Ταξίν Πασάς ζήτησε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο σε αντάλλαγμα της παράδοσης της πόλης να του επιτραπεί να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου.
Η ταξιαρχία ιππικού υπερκέρασε την πόλη και απελευθέρωσε τον Λαγκαδά.
Ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο.

1913. (Με το παλιό).Αποβιβάστηκε επισήμως στον Πειραιά, ο υπουργός εξωτερικών της φίλης Ρουμανίας Τάκε Ιονέσκο μαζί με την Αγγλίδα σύζυγο του και τους υποδέχθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914. Η Μεγάλη Βρετανία σε αντίδραση της εισόδου της Τουρκίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων κατήγγειλε τη Συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας με την Τουρκία του 1878 με την οποία παραχωρήθηκε η Κύπρος στην αγγλική διοίκηση και προσάρτησε την Μεγαλόνησο.

1917 .(Στις 7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολη το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων κατά του Κερένσκι, με την έφοδο στα «ανάκτορα». Η λεγόμενη «Οκτωβριανή Επανάσταση».

1918. Το καναδικό ατμόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» προσέκρουσε σε παγόβουνο στην Αλάσκα. Χάθηκαν 398 ψυχές. 1920. Πέθανε ξαφνικά, στις 12 Οκτωβρίου /25 Οκτωβρίου από σηψαιμία ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Μετά από απεργία πείνας 74 ήμερων πέθανε στη φυλακή του Μπρίξτον στην Αγγλία, ένας από τους πολλούς ήρωες του ιρλανδικού λαού στον αγώνα κατά της αγγλοκρατίας ο Τέρενς Μακ Σουίνι . Τον ακολούθησαν άλλοι 20 μαχητές του Σιν Φέιν. 

1922. Ανακοινώθηκαν οι παραπομπές σε ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η επαναστατική ανακριτική επιτροπή παραπέμψε στις 25 Οκτωβρίου/7 Νοεμβρίου 1922, τον αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γ.Χατζηανέστης, τους Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη,  Ν.Θεοτόκης, Γ.Μπαλτατζή , το υποστράτηγο Ξ.Στρατηγός, και τον υποναύρχο Μ. Γούδα. Στη Σοβιετική Ενωση, ο Κόκκινος στρατός μπήκε στο Βλαδιβοστόκ, και έτσι έληξε ο εμφύλιος στην Απω Ανατολή. Στο Δουβλίνο εγκρίθηκε επίσημα το ιρλανδικό Σύνταγμα.


1924. Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές πλαστογραφίες. Λίγες μέρες πριν τις βρετανικές εκλογές αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Daily Mail», επιστολή του Πρόεδρου της Κομιντέρν Ζινόβιεφ, με οδηγίες προς το Εργατικό Κόμμα, που προκάλεσε σοκ στην κοινή Γνώμη και οδήγησε στον εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών.

1925. Διεξήχθησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχθηκε ο Σπυρίδων Πάτσης, επικρατώντας του Σπ. Μερκούρη. Στη Θεσσαλονίκη νικητής αναδείχθηκε ο νεαρός Μηνάς Πατρίκιος, στην Πάτρα ο Ιωάννης Βλάχος, ενώ στον Πειραιά εκλέχθηκε ο Τάκης Α. Παναγιωτόπουλος επικρατώντας του Δημ. Σκυλίτση.

1929. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλμπερτ Φολ καταδικάστηκε για δωροληψία. Εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα που κατασκευάστηκε από την  αμερικανική εταιρεία Ούλεν, και άρχισε να γεμίζει ο ταμιευτήρας ·


1931. Ο Εμμανουήλ Τσουδερός διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

1936. Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία Ρώμης- Βερολίνου, που ανακοινώθηκε την 1η Νοεμβρίου.

1937. Στην Τουρκία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού, και την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζελάλ Μπαγιάρ.

1938 . Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοίνωσε την προσάρτηση της Λιβύης.

1941. Στις 25 Οκτωβρίου του 1941 ημέρα Σάββατο ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις επέδραμαν στα χωριά Αμπελόφυτο. Κυδωνιά και Κλειστό τα οποία έκαψαν και εκτέλεσαν 96 άνδρες, τα γυναικόπαιδα τα έστειλαν στον Λαχανά. Στο Λονδίνο, ο Ζαν Μουλέν συναντήθηκε με τον Σαρλ ντε Γκωλ

1943. Στις 25 Οκτωβρίου 1943 στο γερμανικό στρατοδικείο, που συνεδρίαζε στις φυλακές της Αγυιάς Χανίων, έγινε η μεγάλη δίκη των αξιωματικών του Ηρακλείου. Η κατηγορία που αντιμετώπιζαν ήταν σύσταση οργάνωσης (Ε.Ο.Κ.), ένοπλη εξέγερση, και συμμετοχή στα γεγονότα της Βιάννου. Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί ήταν : Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Μπετεινάκης Αντώνιος, Αντ/χης Πεζικού Νικόλαος Πλεύρης, Ταγμ/ρχης Πεζικού Γιακουμάκης Εμμανουήλ, Ταγμ/ρχης Χωρ/κής Εμμανουήλ Μαραζάκης, Ταγμ/ρχης Χωρ/κής Νικόλαος Γραμματικάκης, Αντ/χης Πεζικού Ιωάννης Καζαντζάκης, Ταγ/χης Πεζικού Γεώργιος Κατσιρντάκης, Ταγ/χης Πεζικού Μιχάλης Σπαντιδάκης, Ταγμ/χης Μηχανικού Μιχάλης Διακάκης, Λοχαγός Πεζικού Νικόλαος Φείδης, Έφεδρος Υπολ/γός Πυροβολικού Νικόδημος Κριτσωτάκης, Έφεδρος Υπολ/γός Πεζικού Νικόλαος Μανιακουδάκης, Έφεδρος Ανθ/γός Μιχάλης Πατεριανάκης, Έφεδρος Ανθ/γός Πεζικού Γιάννης Ζωγραφάκης, Έφεδρος ανθ/γός Παναγιώτης Μπέρκης, Έφεδρος Ανθ/γός Γεώργιος Μπρουλιδάκης, Ταγμ/χης Κουτσουνάδης Ιωάννης.
Στην Ουκρανία οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ντιεπροπετρόφσκ.


1944. Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Ελασσόνα. Ο σοβιετικός στρατός πέρασε από την Ουγγαρία στην Ρουμανία και κατέλαβε το Κάρολβαρ. Στο πλαίσιο της Ναυμαχίας στον κόλπο της Λέιτε των Φιλιππινών έγινα η ναυμαχία στο στενό Σουριγκάο κατά την οποία οι αμερικανοί βύθισαν τα ιαπωνικά θωρηκτά «Fuso», «Yamashiro» και «Asagumo».

1945. Μετά την παράδοση των Ιαπώνων, η κινεζική κυβέρνηση του Κουόμινταγκ με επικεφαλής τον Τσανγκ Κάι-σεκ, κατέλαβε την κινεζική νήσο της Ταϊβάν, η οποία από το 1895 ανήκε στην Ιαπωνία.

1946. Άρχισε η Δίκη της Νυρεμβέργης. Η σοβιετική κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις κλοπής της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας εντός δέκα ημερών.

1948. Στη Βουλγαρία η Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων αποφάσισε την εκκαθάριση των κομματικών οργανώσεων από «ξένα στοιχεία».

1949 . Μετά την αποβολή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφόρμ η ΕΣΣΔ έκλεισε τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στη Μόσχα, 

1951. Έγιναν οι πρόωρες εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Νικητής ο 77χρονος Τσόρτσιλ που έβγαλε 321 βουλευτές, και οι Συντηρητικοί.

1952.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τρίτη φορά ψήφισε κατά της ένταξης της κομμουνιστικής Κίνα και υπέρ της παραμονής της Ταιβάν στον οργανισμό.

1955. Τα συμμαχικά στρατεύματα Κατοχής αποχώρησαν από το έδαφος της Αυστρίας.

1956. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης για να συντονίσουν την άμυνα τους απέναντι στο Ισραήλ.


1958. Από νάρκη της ΕΟΚΑ  στον αστυνομικό σταθμό Γιαλούσας σκοτώθηκε ένας Βρετανός και τραυματίστηκαν 18. Τουρκοκύπριοι σκότωσαν στα Μαμώνια Πάφου

Τον 70χρονο Γεώργιο Γεωργίου από το Αρσος Λεμεσού.

1959. Άρχισε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με 16 ομάδες. Στην Κρήτη, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ανακοίνωσε τα ευρήματα της στη Φαιστό.

 1960 . Ο Κάστρο εθνικοποίησε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

1962. Θεμελιώθηκαν τα εργοστάσια λιπασμάτων Νέας Καρβάλης και Αμφίπολης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1966. Ο Λον Νολ διορίστηκε πρωθυπουργός της Καμπότζης.

1971. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αποπέμφθηκε η Ταϊβάν από τον Οργανισμό και αναγνωρίστηκε η Λαϊκή Κίνα που έγινε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1972: Ο Βασίλης Λυμπέρης, ο τελευταίος Έλληνας θανατοποινίτης, τυφεκίστηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού στο  Ηράκλειο της Κρήτης .

1978. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ενέκρινε τα κονδύλια για τη δημιουργία της βόμβας νετρονίου.

1979. Στην Ισπανία, στο δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλονίας και των εδαφών των Βάσκων το 85% ψήφισε υπέρ.

1981. Επίθεση του αρμενικού ASALA σε τούρκους διπλωμάτες στη Ρώμη.

1983. Απόβαση 7600 Αμερικανών πεζοναυτών στη νήσο Γρενάδα των 96.000 κατοίκων για να ανατρέψουν το μαρξιστικό και φιλοκουβανέζικο καθεστώς.

1990 .Το Καζακστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.
2001. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο απέρριψε την προσφυγή κατά του ΝΑΤΟ των οικογενειών των θυμάτων του βομβαρδισμού της σέρβικης τηλεόρασης   στις 23  Απριλίου 1999 με το σκεπτικό οι  προσφεύγοντες ήταν  πολίτες μιας χώρας που δεν είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία δεν έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

2007. Στο Βατικανό, υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ του Βατικανού και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

2011. Ενταφιάστηκαν  στην έρημο της Λιβύης σε μυστικό  τάφο, ο Μουαμάρ Καντάφι, ο γιος του, Μουτασίμ και ο πρώην υπουργού Άμυνας Αμπού-Μπακρ Γιουνίς Τζαμπρ.

2013 .Ο Συριακός Αραβικός στρατός εκτέλεσε τον επικεφαλής του Μετώπου Αλ Νούσρα  Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολανί.

2015. Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες  11 χωρών με θέμα την μεταναστευτική κρίση. Οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης 17 σημείων. Στην Πολωνία, το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) με αρχηγό τον ευρωσκεπτικιστή Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, έλαβε το 37,58% και εξέλεξε 235 από τους 460 βουλευτές του Πολωνικού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...