26/10/19

Η 26η Οκτωβρίου στην Ιστορία


362. Ο ναός του Δαφνίου Απόλλωνα, έξω από την Αντιόχεια, καταστράφηκε από μία «μυστηριώδη» πυρκαγιά. Ο  αυτοκράτορας Ιουλιανός που βρισκόταν με το στρατό του στην Αντιόχεια κατηγόρησε τους Χριστιανούς για τον εμπρησμό και διέταξε το κλείσιμο πολλών εκκλησιών.

710. Οι Σαρακηνοί εισέβαλαν στη Σαρδηνία. 

740. Ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλες καταστροφές και απώλειες. Για το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου ο χρονογράφος Θεοφάνης γράφει: «επτωήθησαν εκκλησίαι και μοναστήρια, λαός τε πολύς τέθνηκεν.τά τε χερσαία της πόλεως τείχη και πόλεις και χωρία εν τη Θράκη και η Νικομήδεια εν Βιθυνία και η Πραίνετος και η Νίκαια, εν ή μία εσώθη Εκκλησία». Παρατηρήθηκε και αλλαγή των ορίων της θαλάσσης σε μερικά σημεία. Η μετασεισμική ακολουθία διήρκησε επί μήνες.


989. Ισχυρός σεισμός έπληξε  την Κωνσταντινούπολη.  Κατάρρευσε  και ο τρούλος της Αγίας Σοφίας.


1185. Ανήμερα του αγίου Δημητρίου οι Αδελφοί Ασέν, αφού εμφάνισαν στο Τάρνοβο, την «θαυματουργό εικόνα του Αγίου Δημητρίου, που έφυγε από τους έλληνες και πήγε στους Βουλγάρους»,κήρυξαν επανάσταση κατά του Ισαάκιου Β 'Άγγελος, διότι πίστευαν ότι οι Νορμανδοί του Γουλιέλμου που είχαν αποβιβαστεί στην Αμφίπολη θα εμπόδιζαν τους βυζαντινούς να στραφούν εναντίον τους. Όμως ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς διέλυσε τον στρατό του Γουλιέλμου στην Αμφίπολη και το 1186 ο Ισαάκιος οδήγησε ο ίδιος τα βυζαντινά στρατεύματα στη Μοισία και νίκησε τους επαναστάτες που υποχώρησαν στα σύνορα του Δούναβη στα εδάφη των Βαλάχ. 



1341. Ο Ιωάννης ΣΤ´ Καντακουζηνός ανακηρύχθηκε στο Διδυμότειχο αυτοκράτορας. Έναρξη του Βυζαντινού εμφύλιου πολέμου του 1341-1347, με την κλίκα της χήρας του Ανδρόνικου Παλαιολόγου Άννας της Σαβοΐας, του φιλόδοξου Πατριάρχη Ιωάννη Καλέκα  και του στρατηγού Αλέξιου Απόκαυκου.


1377. Στη  Μονή Μιλέσεβα, κοντά στο Πριγιέπολιε, εγινε η στέψη του Στέφαν Τβρτκο Κοτρόμανιτς, ως βασιλιά των Σέρβων και της Βοσνίας.

1440. Εκτελέστηκε ο Βρετόνος στρατηγός Ζιλ ντε Ρε, σύντροφος στα όπλα της Ζαν ντ' Αρκ. Καταδικάστηκε. στις 23 Οκτωβρίου, σε απαγχονισμό και καύση για ένα πλήθος διαστροφών και στυγερών εγκλημάτων, στα οποία συγκαταλέγονται η σοδομία, η παιδοφιλία και η κατά συρροή δολοφονία 150 παιδιών, καθώς για μαγεία και για «αιρετισμό». Καταδικάστηκε και από το εκκλησιστικό δικαστήριο στις 25 Οκτωβρίου, και εκτελέστηκε την επομένη στη Νάντ μαζί με δύο συνεργούς του. Ήταν 36 ετών. Το 1992, ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ζαν-Υβ Μπρισονιέρ, , οργάνωσε μία ακροαματική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν Γάλλοι υπουργοί, μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου και ειδικοί της UNESCO, με σκοπό την επανεξέταση του υλικού και των στοιχείων της εκκλησιαστικής δίκης του Ζιλ ντε Ρε. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζιλμπέρ Προυτό, το ενδεχόμενο της αθωότητας του Ζιλ ντε Ρε είναι πολύ ισχυρό, καθώς στο κάστρο του στην Τιφόζ δεν βρέθηκαν ποτέ λείψανα μικρών παιδιών, ενώ ο ίδιος φαίνεται πως είχε υποχρεωθεί να ομολογήσει την ενοχή του».Το τεκτονικό δικαστήριο απάλλαξε τον Ζιλ ντε Ρε από κάθε κατηγορία, και αποκατάστησε τη μνήμη του. 

1497.
Ο Στέφανος ο Μέγας, (Μάρε), της Μολδαβίας νίκησε στη Μάχη του Δάσους Κοσμίν τον πολωνικό στρατό του Ιωάννη Α΄ Αλβέρτου. Ο στρατός τους Στέφανου αποτελούνταν από 20.000 Μολδαβούς και Βλάχους και 10.000 Τάταρους και Ούγγρους. Οι Πολωνο-Λιθουανοί ήσαν 40.000, και είχαν 5000 νεκρούς.



 1524. Ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας για μία ακόμη φορά κατέλαβε το Μιλάνο.
 Οι Γάλλοι κατέλαβαν το Μιλάνο και έδιωξαν τον Σφόρτσα επί του Λουδοβίκου ΙΒ, ο οποίος είχε κληρονομικά δικαιώματα στο Δουκάτο από τη γιαγιάς του, Βαλεντίνα Βισκόντι, το 1499. Ο Σφόρτσα επανήλθε με Ελβετούς μισθοφόρους το 1513, αλλά το 1515, εισήλθε θριαμβευτικά στο Μιλάνο ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας. Οι Ισπανοί αποκατέστησαν τον Σφόρτσα το 1521 και το 1524 επανήλθε ο Φραγκίσκος. Ο Σφόρτσα επέστρεψε το 1529 με τη Συνθήκη Ειρήνης της Καμπραί.

 1582 . Ο Κοζάκος Αταμάν, Ερμάκ Τιμοφεγιεβιτς , ο κατακτητής της Σιβηρίας, κατέλαβε για λογαριασμό του Ιβάν του Τρομερού, την πρωτεύουσα Χανάτου των Τατάρων της Σιβηρίας. 

1587.Στην διάρκεια του όγδοου θρησκευτικού πόλεμου ¨(1585-1598) στη μάχη της Βιμορί στη Γαλλία, 5000 καθολικοί νίκησαν 3000 (μισθοφόρους) Ουγενότους. Οι νεκροί ήταν «μερικές εκατοντάδες». 


1596. Κατά τον τρίτο τουρκικό πόλεμο μεταξύ  της Αυστρίας και της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έληξε η τριήμερη μάχη στο Μεζοκερέστες της Ουγγαρίας κατά την οποία ο Μεχμέτ Γ’ επικεφαλής ο ίδιος του οθωμανικού  στρατού από 100.000 νίκησε το στρατό του Αρχιδούκα Μαξιμιλιανού  της Αυστρίας, που έχασε 8000 από τους 40.000  στρατιώτες του.

1640.Υπογράφηκε συνθήκη με την οποία αποκαταστάθηκε η ειρήνη μεταξύ της Σκωτίας και του Καρόλου Α' της Αγγλίας.

1777. Ο Πιέρ Μπωμαρσέ που προμήθευε τους  αμερικανούς Επαναστάτες με όπλα, πυρομαχικά, και ρούχα υπέβαλε στην κυβέρνηση της Γαλλίας ένα σχέδιο δήλωσης για  την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

1794.Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Κοσιούσκο 7000 Ρώσοι υπό τον Σουβαρόφ

νίκησαν στις 15/26 Οκτωβρίου 5500 Πολωνούς στην Κομπίλκα οι οποίοι υποχώρησαν έχοντας 450 νεκρούς ενώ 850 αιχμαλωτίστηκαν.

 1795. Στην Γαλλία ανέλαβε την εξουσία το «Διευθυντήριο». Η Συνέλευση, που είχε και την νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία στην Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία, ανέθεσε στις 4 Μπρυμαίρ του Έτους Δ΄, (26 Οκτωβρίου 1795), σε πέντε διευθυντές, ( Ρεμπέλ, Μπαρά, Λα Ρεβεγιέρ-Λεπώ, Καρνό και Λετουρνέρ), την εκτελεστική εξουσία. Η ονομασία Διευθυντήριο προήλθε από τους πέντε στον "Διευθυντές". 

1806. Ο γαλλικός στρατός κατέλαβε το Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου και ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη την επομένη 26 Οκτωβρίου. 

1811. Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέδωσε διάταγμα υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. 

1823. Οι Τούρκοι παρέδωσαν τον Ακροκόρινθο στους Έλληνες. 




1860.  Έγινε η συνάντηση μεταξύ του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι και του βασιλιά της Σαβοΐας Βίκτορα Εμμανουήλ β ' στη γέφυρα Καϊζανέλο, του Τεάνο κοντά στην Καζέρτα. Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι παρέδωσε το Βασίλειο των Δύο Σικελιών στο βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β'. Χιλιάδες Γκαριμπαλντινοί κατατάχθηκαν στο στρατό της Σαβοΐας.
1878 . Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ανέλαβε για 10η φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου-Θεόδωρου Δηλιγιάννη αντικατέστησε στις 26 Οκτωβρίου/7 Νοεμβρίου 1878 την Κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη.  Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:  Αλέξανδρος Κουμουνδούρος πρωθυπουργός και υπουργός επί των εσωτερικών και προσωρινά επί της δικαιοσύνης. Θεόδωρος Δηλιγιάννης επί των εξωτερικών και προσωρινά επί των οικονομικών. Ανδρέας Αυγερινός επί των εκκλησιαστικών και Γ. Μπούμπουλης επί των ναυτικών και προσωρινά επί των στρατιωτικών.

1896. Μετά τη νίκη της Αιθιοπίας στη μάχη της Αντμπα, υπεγράφη η Συνθήκη της Αντίς Αμπέμπα, μεταξύ του Βασιλείου της Ιταλίας και της Αυτοκρατορίας της Αιθιοπίας, και η σύμβαση για τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου. Η συνθήκη ήταν γραμμένη και στα Αμαρικά και στα τα γαλλικά, ώστε να αποφευχθεί κάθε ασάφεια Η συνθήκη εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της Αιθιοπίας αυτοκρατορίας και η Ιταλία διατήρησε την κυριαρχία της στο έδαφος της Ερυθραίας. 

1903. Βούλγαροι κομιτατζήδες εκτελέσαν στο Κάτω Νευροκόπι τον δάσκαλο Κωνσταντίνο Χριστίδη, και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους Ιωάννη Ζαφειρίου και Νικόλαο Γερμανό και το γιο του, Γεώργιο Γερμανό. 

1905. Διαλύθηκε η Ένωση Σουηδίας και Νορβηγίας . Ο Όσκαρ II, αρνήθηκε το νορβηγικό θρόνο. Στην Αγία Πετρούπολη, ο Τρότσκι και ο Πάρβους συγκροτήσαν το «Σοβιέτ των εργαζομένων». 

1909 . Ο Ιτό Χιρομπούμι, τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (1ος, 5ος, 7ος και 10ος), δολοφονήθηκε  από τον εθνικιστή Κορεάτη Αν Τσουνγκίν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χαρμπίν στη Μαντζουρία. 

1912. Απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη μετά από αιώνες δουλείας την ημέρα της εορτής του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου. Την ίδια ημέρα, τα σερβικά στρατεύματα κατέλαβαν τα Σκόπια. 

1913.Στην Ιταλία έγιναν οι γενικές πολιτικές εκλογές. Στις κάλπες πήγαν 8,5 εκ ψηφοφόροι. 

1917.Η Βραζιλία κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις, επειδή γερμανικά υποβρύχια βύθισαν πλοία με τη σημαία της. 

1918 . Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου στρατηγός Έριχ φον Λούντεντορφ, αρνήθηκε να συνεργαστεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, και απομακρύνθηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β' . 

1922. Στη Ρώμη ο πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Σαλάντρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Λουίτζι Φάκτα ότι ο Μουσολίνι που βρισκόταν σε επαφή με τον Βιττόριο Εμανουέλε απαιτούσε την παραίτησή του.

1923. Η Γαλλία δέχτηκε την αμερικανική πρόταση να συγκροτηθεί επιτροπή μελέτης της μεταπολεμικής Γερμανικής Οικονομίας.

1925. Ο Νικόλαος Πλαστήρας που είχε συλληφθεί την προηγουμένη στο Κολωνάκι, επιβιβάστηκε σιδηροδέσμιος στο αντιτορπιλικό "Λέων" που απέπλευσε από το Ναύσταθμο για να τον μεταφέρει στο Μπρίντιζι την Ιταλίας.


1930. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασε για  επίσκεψη στην Αγκυρα.


1931. Στην Κύπρο Κορυφώθηκαν οι συγκρούσεις των αγγλικών δυνάμεων κατοχής με τους Έλληνες που ζητούσαν την Ένωση. Το Κίνημα που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου. Στις συγκρούσεις στη Λευκωσία υπήρξαν 17 Έλληνες νεκροί.
Το «θωρηκτό Αβέρωφ» που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  στη Θεσαλονίκη λόγω της ομίχλης προσάραξε στα αβαθή μπροστά στο Καραμπουρνού.

1936. Αποφυλακίστηκαν από την κυβέρνηση ης 4ης Αυγούστου όλοι οι κρατούμενοι για χρέη μέχρι 1000 δραχμών.
1938. Με διαταγή του Χάινριχ Χίμλερ,17.000 Πολωνούς Εβραίους που κατοικούσαν παράνομα στη Γερμανία οδηγήθηκαν στα Γερμανοπολωνικά σύνορα,  και απελάθηκαν.

1940. Το ιταλικό πρακτορείο Στέφανι μετέδωσε ότι συμμορία Ελλήνων επιτέθηκε το ίδιο με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες εναντίον αλβανικών φυλακίων πλησίον της Κορυτσάς, και ότι το προηγούμενο βράδυ, Έλληνες ή Βρετανοί πράκτορες τοποθέτησαν τρείς βόμβες στους Αγίους Σαράντα. 

1941. Η Δεύτερη Στρατιά Πάντσερ του Γκουντέριαν έφτασε στα περίχωρα της Τούλα αλλά η πρώτη προσπάθεια να καταληφθεί η πόλη απέτυχε.Συναντήθηκαν στο Brajići της Γιουγκοσλαβίας κοντά στη Ράβνα Γκόρα ο Τίτο και ο Ντράζα Μιχαΐλοβιτς. Στο Σεράγεβο συνελήφθησαν  1.400 Σέρβοι , οι οποίοι στάλθηκαν με τρένο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς

 1942. Στην αεροναυμαχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Γκουανταλκανάλ, βυθίστηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Hornet και ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Enterprise, υπέστη μεγάλες ζημιές. 

1943. Οι Γερμανοί έκαψαν την Καστανιά της Καλαμπάκας. Πυρπολήθηκαν 194 σπίτια και 266 αχυρώνες, τα καταστήματα και το σχολείο του χωριού. Διασώθηκαν μόνο η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. 

1944.Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Έδεσσα και τη Σκύδρα. 

1946. Πέθανε στη φυλακή, από τον καρκίνο του πνεύμονα που έπασχε, 
ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Πολιτείας ,(7 Απριλίου 1943 – 12 Οκτωβρίου 1944), Ιωάννης Ράλλης. Ήταν 68 ετών. Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης την άνοιξη του 1904, μαζί με τον Δημήτρη Καλαποθάκη, τον Στέφανο Δραγούμη, τον Πέτρο Σαρόγλου, και τον Παύλο Μελά δημιούργησαν το Μυστικό Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο για την δημιουργία αντάρτικου Μακεδονία. Το 1906 εξελέγη βουλευτής Μεγάρων. Επί κυβέρνησεως Παναγή Τσαλδάρη, ήταν Υπουργός Εξωτερικών , (από 04 Νοεμβρίου 1932 έως 16 Ιανουαρίου 1933). Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 1933 ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών και Αεροπορίας αλλά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά από διαφωνία του με τον Τσαλδάρη. Στις εκλογές του 1936 ηγήθηκε ιδίας ομάδας που αντιπροσωπεύθηκε στην Βουλή από 8 βουλευτές. Στη συνέχεια τάχθηκε εναντίον του Μεταξά και το 1938 συμμετείχε του Κινήματος της Κρήτης. Με την απελευθέρωση, ο Ιωάννης Ράλλης συνελήφθη και δικάστηκε για εθνική αναξιότητα . Στην δίκη του, (Φεβρουάριος 1945) ,καταδικάστηκε σε ισόβια. 

1947. Στη Φλώρινα εκτελέστηκαν 13 μέλη της ΣΝΟΦ από το χωριό Γερμανό. 

1954.  Ο Γ. Γρίβας αποχαιρέτησε τη σύζυγό του Κική  και με μόνα εφόδια την  πίστη και  το θάρρος, αναχώρησε  ατμοπλοϊκά από τον Πειραιά προς τη  Ρόδο, με τελικό προορισμό την Κύπρο και τον Αγώνα για την Ένωση. Η Τεργέστη προσαρτήθηκε στην Ιταλία. 

1955 . Στο Νότιο Βιετνάμ ο προστατευόμενος των ΗΠΑ στρατηγός Νγκο Ντινχ Ντιέμ, εκθρόνισε τον «αυτοκράτορα» Μπάο Ντάι και αυτοανακηρύθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Αυστριακό Κοινοβούλιο μια ημέρα μετά την αναχώρηση του των συμμαχικών στρατευμάτων κατοχής, ενέκρινε Η Αυστρία δήλωσε διηνεκούς ουδετερότητος το Σύνταγμα που επέβαλε την ουδετερότητα της χώρας. 

1958. Απεβίωσε από εγκαύματα που υπέστη κατά την ανατίναξη του αστυνομικού σταθμού Κάμπου, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Κώστας Λοίζου 23 ετών από το Μαραθόβουνο.

1961. Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δόθηκε στον (Εβραίοι) Γιουγκοσλάβο συγγραφέα Ίβο Άντριτς.


 1963. Ο Χρουστσόφ ανακοινώσε ότι η ΕΣΣΔ δεν θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και δεν θα στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι.



1971.  Συνελήφθη ολόκληρο , το ΚΚΕ Εσωτερικού. 32 άτομα.

 Μεταξύ αυτών ήταν ο Δημήτρης Παρτσαλίδης και ο Μπάμπης Δρακόπουλος.


1972.Η Ένωση Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας, (SKJ), ξεκίνησε εσωκομματικό αγώνα για την απομάκρυνση των... αναρχοφιλελεύθρων. 

1979. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Τσουνγκ-Χι, , δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής KCIA Κιμ Γιάε Κίου. 

1986.Στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας – ΠΑΟΚ σκοτώθηκε από φωτοβολίδα ο φίλαθλος Χαράλμπος Μπλιώνας. 

1988.Στα ανοικτά της Αλάσκας Σοβιετικό παγοθραυστικό απελευθέρωσε από τον πάγο δύο φάλαινες, που προσπαθούσαν να διασώσουν οικολογικές οργανώσεις και τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
1992. Στο Σεράγεβο, στο σταθμό λεωφορείων της  Ίλιτζα σκοτώθηκαν 17 Σέρβοι πολίτες σκοτώθηκαν από επίθεση μουσουλμάνων .Ο μ μικρότερος ήταν  ο Σλάτζαν Γκράιτς,  μόλις 13 χρονών. 1993. Στο Σεράγεβο σκοτώθηκε  ο διάσημος μουσουλμάνος κακοποιός Μούσα Τοπόροβιτς, γνωστός και ως Τσάτσι. Πριν από τον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1990, συμμετείχε σε πολυάριθμα εγκλήματα, και από την έναρξη των πολεμικών γεγονότων, έγινε διοικητής της διαβόητης 10ης Ορεινής Ταξιαρχίας.

 1994. Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνία, με την οποία έληξε επίσημα η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.μετά από 46 χρόνια.


 1998 . Οι πρόεδροι του Περού και του Ισημερινού υπέγραψαν κοινή δήλωση που έλυσε τη συνοριακή διαφωνία μεταξύ των δυο χωρών από τις αρχές του 19ου αιώνα. 


2000. Tο ευρώ έπεσε  στα 0,8225 του δολαρίου των  ΗΠΑ. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εντάχθηκε στο σύμφωνο σταθερότητας για τα Βαλκάνια.

2001. Δικαστήριο του Βελιγραδίου καταδίκασε τον Ντόμπροσλάβ Γκάβριτς σε 20 χρόνια φυλακή για τη δολοφονία του Ζέλικο Ραζνiάτοβιτς Αρκάν στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινετάλ»" στο Βελιγράδι στις 15 Ιανουαρίου 2001.

 2002 . Στη Μόσχα έληξε η κατάληψη στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα, με την διοχέτευση αναισθητικού αερίου στην αίθουσα.Λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς στα νοσοκομεία πέθαναν από τις παρενέργειες 128 όμηροι. Οι 50 τσετσένοι και οι μαύρες χήρες ήσαν όλοι νεκροί.
 2010.Στο Ιράκ  , καταδικάστηκε  σε θάνατο ο χριστιανός πρώην υπουργός εξωτερικών του Σαντάμ Χουσείν  Ταρέκ Αζίζ.

2012. Σε φυλάκιση 4 ετών για  απάτη καταδικάστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

2014. Οι υποστηρικτές του Πέτρο Πορόσενκο κέρδισαν   τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία.  Βουλευτικές εκλογές  στην Τυνησία, και στην Ουρουγουάη Στο δεύτερο γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία η Ντίλμα Ρούσεφ  επικράτησε του Αέσιο Νέβες.

2016.Το Συμβούλιο της Επικρατείας με ψήφους 14 προς 11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις  στο συριακό έδαφος.

2017. Στην Ολλανδία, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 225 ημέρες ο Μαρκ Ρούτε συγκρότησε  τετρακομματικό κυβερνητικό Συνασπισμό. (VVD, D66, CDA και CU). Η Cia  απένειμε το βραβείο Ζαχάροφ  στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας
2018. Ισχυρός σεισμός  6,8 Ρίχτερ έπληξε τη Ζάκυνθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...