18/10/19

Η 18η Οκτωβρίου στην Ιστορία

31. Συνελήφθη και εκτελέστηκε στη Ρώμη, ο αρχηγός των Πραιτωριανών Λεύκιος Αίλιος Σηιανός, που ήταν ο de facto κυβερνήτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στο όνομα του αυτοκράτορα Τιβέριου, ο οποίος είχε αποσυρθεί στο Κάπρι.

614.Ο βασιλιάς των Φράγκων  Χλωτάριος Β με το Διάταγμα του Παρισιού (Edictum Chlotacharii), εγγυήθηκε τα δικαιώματα των ευγενών, (πολύ πριν την Μάγκνα Κάρτα), και απαγόρευσε στους Εβραίους να κατέχουν δημόσια αξιώματα.



629. Ο βασιλιάς των Φράγκων Χλωτάριος Β΄ ο μέγας από τον Οίκο των Μεροβιγγείων , πέθανε και τον διαδέχτηκε ο 23χρονος  πρωτότοκος  Δαγοβέρτος Α΄, που ήταν ο τελευταίος, πού άσκησε πραγματικά τη βασιλική εξουσία.

1009. Καταστράφηκε εκ θεμελίων ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, που είχε χτίσει η Αγία Ελένη από τον χαλίφη των Φατιμιδών, Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ.

1016. Οι Δανοί νίκησαν τους Σάξονες στη μάχη του Άσινγκτον.



1081. Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νίκησαν τον Βυζαντινό στρατό υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου.
Οι Νορμανδοί νίκησαν τον βυζαντινό στρατό στη μάχη του Δυρραχίου.
Ο Ρωμαϊκός στρατός, διέθετε, 5000 Θεσσαλούς, Θράκες και Μακεδόνες από το θεματικό στρατό και ιππικό, 2000 πολεμιστές των Παλατινών Σχολών δηλαδή Εξκουβήτορες και Βεστιάριτους καθώς και τη Βαράγγια φρουρά που αποτελούνταν από Άγγλο-Σάξονες, 4000 Αρμένιους πεζούς, και 3000 Βαλκάνιους ως ελαφρύ πεζικό υπό τον μονάρχη των Σέρβων  Κωνστντιν Μποδίν .Μια μονάδα ελαφριού ιππικού των Πετσένέγων. 2000 Τούρκους ιπποτοξότες το λεγόμενο Σκυθικό.1000 Φράγκους ιππείς το λεγόμενο Λατινικόν και 7000 Τούρκους που έστειλε ο Σουλτάνος του Ρούμ.
Οι Νορμανδοί, είχαν  30000 άνδρες από τους οποίους οι 1200 ήταν Νορμανδοί ιππείς, και οι υπόλοιποι ήταν Ιταλοί  και Μουσουλμάνοι τοξότες. Η μάχη κρίθηκε όταν πρόδωσαν τον αυτοκράτορα και έφυγαν από το πεδίο της μάχης  οι Τούρκοι του Ρούμ.

1356 . Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Βασιλεία της Ελβετίας.

1469. Η Ισαβέλλα της Καστίλης παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο ΙΙ της Αραγονίας, και ένωσαν τα Ισπανικά Βασίλεια.


1599. Ο Μιχαήλ ο Γενναίος της Βλαχίας νίκησε τον στρατό του Καρδιναλίου Αντράς Μπάθορυ στην μάχη του Σίμπιου.


1631. Κατά τον Τριακονταετή  Πόλεμο, οι Σουηδοί τουΓουσταβου Αδόλφου  κατέλαβαν το φρούριο του Μαρίενμπεργκ στο Βύρτσμπουργκ.


1685. Ο Λουδοβίκος 14ος ακύρωσε την Διάταγμα της Νάντης και στέρησε τους Προτεστάντες Ουγενότους από τις θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες που τους είχε παραχωρήσει το 1598 ο Ερρίκος Δ. Περίπου 200.000 Ουγενότοι, κυρίως διανοούμενοι, μετανάστευσαν στις γειτονικές χώρες.

1692. Μπήκε ο θεμέλιος λίθος του φρουρίου Πετροβαραντίν στο Νόβι Σαντ, το σημαντικότερο οχυρό των Αυστριακών στη μεθόριο με τους Τούρκους.

1748. Τερματίστηκε ο Πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής με την υπογραφή της δυετερης συνθήκης της Αιξ-λα-Σαπέλ.(Ααχεν). 

1797. Στο Καμποφόρμιο , ένα μικρό χωριό στις πύλες του Ούντινε, (Campoformido σήμερα) υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνη Γαλλίας και Αυστρίας.


1812. Στις 6/18 Οκτωβρίου κοντά στο χωριό Ταρούτινο στο δρόμο της Καλούγκα. ο Κουτούζωφ επιτέθηκε στο Σωμα του Μυρά που παρακολουθούσε τις κινήσεις του ρωσικού στρατού. Οι γάλλοι υποχώρησαν και έχασαν 2500 άνδρες ενώ 2000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Η μάχη έπεισε τον Ναπολέοντα να μην διαλέξει να διαχειμάσει στην Μόσχα αλλά να διατάξει την επιστροφή.
1813. Η τρίτη μέρα της μάχης της Λειψίας. Στις 02.00 π.μ., στις 18 Οκτωβρίου, ο Ναπολέων λόγω σοβαρών απωλειών που υπέστη ο γαλλικός στρατός διέταξε την σύμπτυξη των δυνάμεων του, Στις 7:00 π.μ., ο Σβάρτσενμπεργκ έδωσε διαταγή για επίθεση. Οι Αυστριακοί υπό την ηγεσία του Γκέσσεν-Γκόμμπουρσκ, επιτέθηκαν στις θέσεις των Γάλλων στο Ντέλιτς (γερ. Dölitz), στο Ντέζεν (γερ. Dösen) και στο Λέσνιχ (γερ. Lößnig), προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να διαλύσουν τους Γάλλους από την πλευρά της λίμνης Πλάισε. Αρχικά, οι Αυστριακοί κατέλαβαν το Ντέλιτς, και στις 10:00 π.μ. το Ντέζεν, αλλά ο Ναπολέων έστειλε ενισχύσεις, υπό την ηγεσία του Νικολά Ουντινό, και οι Αυστριακοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, και άφησαν το Ντέζεν. Οι Αυστριακοί μέχρι το μεσημέρι κατάφεραν να καταλάβουν το Λέσνιχ, αλλά δεν κατάφεραν να ανακαταλάβουν το Κόννεβιτς, το οποίο υπερασπιζόταν από τους Πολωνούς και τους νεοσύλλεκτους Γάλλους στρατιώτες, υπό την ηγεσία των στραταρχών Ουντινό και Οζερώ. Σκληρή μάχη διεξήχθη στο χωριό Προμπστάιντα (γερ. Probstheida), το οποίο υπερασπιζόταν ο στρατάρχης Βικτόρ. Ο Ναπολέων έστειλε εκεί την Παλαιά Στρατιά και τη μονάδα του στρατηγού Αντουάν Ντρουό (150 πυροβόλα). Η Παλαιά Στρατιά προσπάθησε να κάνει αντεπίθεση στα νότια, αλλά οι Σύμμαχοι, με τη βοήθεια των πυροβόλων που διέθεταν, κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι Σύμμαχοι δεν κατάφεραν να καταλάβουν το Προμπστάιντα, και έτσι η μάχη συνεχίστηκε και τη νύχτα. Γύρω στις 14:00, στη δεξιά πλευρά, η στρατιά του Μπέννιγκσεν, η οποία άρχισε την επίθεση με καθυστέρηση, κατέλαβε τα χωριά Τσούκελχαουζεν (γερ. Zuckelhausen), Χόλτσχαουζεν (γερμ. Ηοltzhausen) και Πάουνσντορφ (γερ. Paunsdorf). Στην πολιορκία του Πάουνσντορφ, παρά τις αντιρρήσεις του Μπερναντότ, συμμετείχαν κάποιες μονάδες της Βόρειας Στρατιάς, η πρωσσική μονάδα του στρατηγού Φρίντριχ φον Μπύλοφ και η ρωσσική μονάδα του στρατηγού Βίντσινγκερντ. Μονάδες της Στρατιάς της Σιλεσίας, υπό την ηγεσία των Ρώσων στρατηγών Αλεξάντρ Λανζερόν και Φαμπιάν Όστεν-Ζάκεν, κατέλαβαν τα χωριά Σένεφελντ (Schönefeld) και Γκόλις. Στη Μάχη του Πάουνσντορφ, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η αγγλική ρουκέτα του Κόνγκριβ (Congreve), η οποία ήταν η συνεισφορά της Αγγλίας στη Μάχη της Λειψίας. Στο κύριο στάδιο της μάχης, όλη η σαξονική μονάδα (3.000 στρατιώτες, 19 πυροβόλα), η οποία πολεμούσε μαζί με τον Ναπολέοντα, πήγε με το μέρος των Συμμάχων. Λίγο αργότερα, το ίδιο πράγμα έκαναν οι μονάδες της Βυρτεμβέργης και της Βάδης. Μετά από αυτό, οι Γερμανοί αρνήθηκαν να στηρίξουν τον Ναπολέοντα.



1817.Στην Πορτογαλία εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τη βρετανική στρατιωτική κυβέρνηση του Στρατάρχη Γουίλιαμ Μπέρεσφορντ, ο Μέγας Δάσκαλος της Στοάς της Πορτογαλίας Γκόμες Φράιρ  ντε Αντράντε , που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία κατά του στέμματος . μαζί του εκτελέστηκλαν και 11 άλλοι συνωμότες. Ο Γκόμες Φράιρ  ντε Αντράντε  είχε υπηρετήσει στον στρατό της Μεγάλης Αικατερίνης και στην Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα.
Στη Γερμανία, στο  Άιζεναχ της Θουριγγίας, όπου και ο Πύργος του Βάρτμπουργκ που  θεωρούνταν  γερμανικό εθνικό σύμβολο, και εκεί βρήκε καταφύγιο, από τον Μάιο του 1521 μέχρι τον Μάρτιο του 1522  ο Λούθηρος, συγκεντρωθήκαν  με την ευκαιρία  της 4ης  επετείου της μάχης της Λειψίας ,περίπου 500 φοιτητές  και μερικοί καθηγητές από σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της προτεσταντικής Γερμανίας και διακήρυξαν την έναρξη του αγώνα για ένα Δημοκρατικό  Γερμανικό Εθνικό Κράτος.: Στην Κοιλάδα των βασιλέων, ο Τζιοβάνι Μπατίστα Μπελτσόνι μπήκε στον τάφο KV17 του Φαραώ Σέτι Α' 



1860. Έληξε εις βάρος της Κίνας ο Δεύτερος Πόλεμος του Οπίου, με την υπογραφή της Συνθήκης του Τιεντσίν. Οι Κινέζοι υποχρεώθηκαν να ανοίξουν τα λιμάνια τους, να νομιμοποιήσουν το εμπόριο του οπίου και να επιτρέπουν τη δράση των χριστιανών ιεραποστόλων.

1867. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν επισήμως την κυριαρχία επί της Αλάσκας, που αγοράστηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία Ρωσία αντι 7.2 εκ. δολ στις 30 Μαρτίου 1867


1870. Κατά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο 1220 Γάλλοι μαζί με τους κατοίκους υπερασπίστηκαν σπίτι μα σπίτι την πόλη Σατοντάν απέναντι σε 12000 πρώσους. γράφοντας την ηρωικότερη σελίδα του πολέμου. Οι Γάλλοι υπεχώρησαν μετα από ολοήμερη ,μάχη έχοντας 320 νεκρούς. Οι απώλειες των Πρώσων ήταν 3000.



1883. Εγκαινιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Β, ο ναός του Σωτήρος.


1905. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από τις φύλακες Ταγκάνκα της Μόσχας , ο επαγγελματίας επαναστάτης, και επικεφαλής της οργάνωσης των Μπολσεβίκων στη Μόσχα Νικολάι Μπάουμαν, εβραιογερμανικης καταγωγής.

1906. Στη Ρωσία ο τσάρος εξέδωσε το διάταγμα για την ισότητα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις Και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αγροτών σε σχέση με την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, την ελευθερία επιλογής του τόπου κατοικίας, και την κατάργηση της σωματικής τιμωρίας.


1912. 5/18 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα , η Βουλγαρία, και η Σερβία κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.. Το Μαυροβούνιο είχε προηγηθεί κατά 9 ημέρες. Ο Σέρβος βασιλιάς Πέτρος Α 'Καρατζόρτζεβιτς απεύθυνε διάγγελμα προς το σερβικό λαό. Στη Λωζάνη, η Τουρκία και η Ιταλία υπέγραψαν τη Συνθήκη με την οποία έληξε ο ιταλο-τουρκικός πόλεμος του 1911-1912.
Στις 18/30 Οκτωβρίου ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε  την Έδεσσα.


1914. Η πρώτη βύθιση υποβρυχίου από άλλο υποβρύχιο. Το βρετανικό υποβρύχιο E-3 βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλες , που εξαπέλυσε το γερμανικό υποβρύχιο 27. Η Ιταλία κατέλαβε τη νήσο Σάσωνα.

1918. Στο Παρίσι έγινε η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας από την Αυστρία-Ουγγαρία.

1920. Ιδρύθηκε επίσημα στην Άγκυρα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.


1921.Ιδρύθηκε η Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαϊας ως μέρος της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

1925. Εκδηλώθηκε, τη νύχτα  επίθεση Βουλγάρων στο ελληνικό συνοριακό φυλάκιο στην διάβαση Ντεμίρ Καπού στο Μπέλλες.


1929. Στο κλείσιμο της εβδομάδας, (Παρασκευή) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατέγραψε απώλειες 2,51% .
1941. Στο Τόκιο συνελήφθη ο Σοβιετικός κατάσκοπος Ριχάρδος Ζόργκε.


1944. Τετάρτη 18 Οκτωβρίου . Ο πρωθυπουργός της κυβέρνηση εθνικής Ενότητος Γεώργιος Παπανδρέου, και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποβιβάστηκαν από το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον Αγίο Γεωργίο στο Κερατσίνι, και ανέβηκαν στην Αθήνα. Στο πρώτο ανοιχτό όχημα της πομπής επιβιβάστηκε δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι. Ο Παπανδρέου , ο Σκόπμι και τα μέλη της Κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στην Ακρόπολη όπου ύψωσαν την Ελληνική σημαία την οποία μετέφεραν τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων με την συνοδεία ευζώνων και αντιστασιακών.Αμέσως μετά με την συνοδεία πάντα του Άγγλου υποστράτηγου Σκόμπυ κατευθύνθηκαν στην Μητρόπολη όπου εψάλη δοξολογία χοροσταντούντος του αρχιεπισκόπου -και μελλοντικού αντιβασιλέα- Δαμασκηνού. Μετά την δοξολογία ο Παπανδρέου κατευθύνθηκε στην Πλατεία Συντάγματος από όπου εκφώνησε το μνημειώδη λόγο του για την Απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι Ελασίτες κατέλαβαν τη Λαμία
-Ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τη δημιουργία της Εθνοπολιτοφυλακής Βόλστουρμ.
 -Τα Σοβιετικά στρατεύματα εισήλθαν στην Τσεχοσλοβακία.



1945.Εναρκτήρια συνεδρίαση του Διεθνούς Στρατοδικείου της Νυρεμβέργης. Πραξικόπημα στη Βενεζουέλα ανέτρεψε  τον Πρόεδρο Ησαία Μεδίνα Ανγκαρίτα.
Ο Περόν παντρεύτηκε την Εβίτα.



1962. Λόγω υπερχείλισης του Βαρδάρη πλημμύρισαν τα Σκόπια.

1968. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού ο Αμερικανός Μπομπ Μπήμον Bob έκανε άλμα 8.90, μέτρων . Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή αφήρεσε  την ιδιότητα του αθλητή από τον Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, επειδή ύψωσαν το χέρι τους στο χαιρετισμό της «Μαύρης Δύναμης» κατά την απονομή των μεταλλίων τους.

1972. Υπογράφηκε ο διακανονισμός για την εξόφληση των άτοκων πολεμικών δανείων που έλαβε η Σοβιετική Ένωση από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσδιόρισαν το οφειλόμενο ποσό στη λήξη του πολέμου σε 1,3 δις δολάρια ενώ η Σοβ. Ένωση που αφαιρούσε τα σπάνια ορυκτά και τον χρυσό που εστάλησαν στις ΗΠΑ και δεχόταν ότι το υπόλοιπο ήταν 170 εκ. δολ. Η διαφορά παρέμεινε μέχρι το 1972, όταν το αμερικανικό δίπλωμα αποδεκτή μια προσφορά από την ΕΣΣΔ να καταβάλει 722 εκ. για τις μεταφορές σιτηρών από τις ΗΠΑ, και το υπόλοιπο να διαγραφεί. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Σοβιετική Ένωση έκανε ένα άγνωστο αριθμό αποστολών σπάνιων ορυκτών και χρυσού προς το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 1942, φορτώθηκαν στο Μουρμάνσκ στο βρετανικό καταδρομικό «Εδιμβούργο», που συνόδευε συμμαχική νηοπομπή 4.5 τόνοι χρυσού που προορίζονταν για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Το πλοίο τορπιλίστηκε και βυθίστηκε στις 2 Μαΐου 1942 στη θάλασσα του Μπαρέντς. Το πλοίο βρέθηκε το 1981 150 μίλα από τις ακτες της Νορβηγίας σε βάθος 245 μέτρων και ανασύρθηκαν για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης 431 ράβδοι χρυσού αξίας τότε 63 εκ στερλινών. Το 1986 ανασύρθηκα και οι υπόλοιπες 34. 


1975. Στη δυτική ακτή της Γαλλίας δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα Σαιν-Ναζέρ.
1976 .Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εγκαινίασε το φράγμα στον Ευφράτη, και τον υδροηλεκτρικό σταθμό. Τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, με την υπογραφή της ανακωχής του Ριάντ.
1977. Νύχτα του θανάτου στις φυλακές του Στάμχαϊμ της Στουτγάρδης. Ο Αντρέας Μπάαντερ, η Γκούτρουν Ένσλιν και ο Γιαν-Καρλ Ράπε, υποτίθεται ότι αυτοκτόνησαν και ότι τους βρήκαν νεκρούς οι φύλακες  στις 7:45 π.μ.
1979.Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί στον Οδυσσέα Ελύτη.


1981. Ελληνικές βουλευτικές εκλογές: Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε κυβέρνηση με το 48,06%.

1987. Έναρξη της νόμιμης λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών.

.

1989.Υπό την πίεση των διαδηλώσεων,  ο ασθενών Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ παραιτήθηκε, και τον διαδέχτηκε ο Εγκον Κρέντζ.


1991. Κατά τη δεύτερη σύνοδο της ολομέλειας της Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέρριψε την πρόταση της διεθνούς Κοινότητας να αναγνωριστούν διεθνώς ως κυρίαρχες και ανεξάρτητες δημοκρατίες, οι ομοσπονδιακές μονάδες της Γιουγκοσλαβίας. Στη Γιουγκοσλαβία μέλη των Κροατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων  σκότωσαν 24 Σέρβους   από την περιοχή του Γκόσπιτς.

1993. Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου


1996. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

1998. Ο απεσταλμένος της Ταϊβάν Τσεν Φου Ku, στο τέλος της εξαήμερης επίσκεψης του στην ηπειρωτική Κίνα, είχε συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Τζιάνγκ Ζεμίν. Ήταν η πρώτη επαφή των δύο πλευρών από το 1949. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα, εκλέχτηκαν δήμαρχος Πειραιά ο Αγραπίδης και Θεσσαλονίκης ο Παπαγεωργόπουλος. Υπερνομάρχης Αττικής ο Θ. Κατριβάνος. Στην πΓΔΜ εκλογές.


2000. Αρχισε η επιχείρηση ανέλκυσης των σορών των ναυτών από το βυθισμένο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ». Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και ζήτησε διαλόγο μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σχετικά με τη νέα κρατική ένωση.


2005. Σεισμοί 6 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  στη Ζάκυνθο, προκαλώντας μικρές ζημιές. Δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο δυτικά της Κόνιτσας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

2006. Ο Ντόου Τζόουνς ξεπέρασε τις 12.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία των 110 χρόνων του, και έκλεισε  στις 12.049 μονάδες,

2007. Στο Πακιστάν επέστρεψε  έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξορία, η πρώην Πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο. Στο Καράτσι  , έγινε επίθεση αυτοκτονίας στην αυτοκινητοπομπή της. Σκοτώθηκαν 138 και 600 τραυματίστηκαν.



 2008.  Ο  Νικολά Σαρκοζί εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας , και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Γ. Μπους, , με αντικείμενο  τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Σε επίθεση ισλαμιστών στην Ινγκουσετία σκοτώθηκαν 50 Ρώσοι  στρατιώτες.

2010. Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία εναντίον του νέου  συνταξιοδοτικού νόμου. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χίος, έπειτα από τις πλημμύρες.

2011. Εξέγερση των Σουνιτών στη Συρία. Στην πόλη Χομς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα σε συγκρούσεις ισλαμιστών  διαδηλωτών, με το στρατό.

2012. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν  στις απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων  λιτότητας στην Ελλάδα. Το εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ανακοίνωσε ότι σταματά από την 31η Δεκεμβρίου την έντυπή του έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: