30/10/19

H 30η Οκτωβρίου στην Ιστορία


552. Αποφασιστική νίκη του Ναρσή  στην μάχη του Βεζούβιου με τους Οστρογότθους  στην οποία σκοτώθηκε ο τελευταίος Οστρογότθος βασιλιάς στην Ιταλία Τεΐας.

1137. Μάχη του Ρινιάνο μεταξύ των Νορμαδών κατακτητών. Συγκρούστηκαν ο Ρανούλφος της Απουλίας και ο Ρογήρος  της Σικελίας. Ηττήθηκε ο Ρογήρος. Σύμφωνα με το χρονικό του Φαλκόνε του Μπενεβέντο σκοτώθηκαν 3000.

1242. Ο κόμης της Τουλούζης, Ραϊμόνδος Ζ΄ και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας ο Άγιος υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης της Λορρίς. Η μοναχοκόρη του, παντρεύτηκε τον Αλφονς ντε Πουατιέ, αδελφό του βασιλιά, και μετά τον θάνατο της, η κομητεία της Τουλούζης περιήλθε στο γαλλικό στέμμα.

1270. Τερματίστηκε η  Η΄ Σταυροφορία και η πολιορκία της Τύνιδας κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του  βασιλιά της Σικελίας Κάρολου του Ανδεγαυού (αδελφού του βασιλιά της Γαλλίας του Άγιου Λουδοβίκου Θ΄, που είχε πεθάνει  από πανώλη στις 25 Αυγούστου) και του σουλτάνου της Τύνιδας. Ο Μουστανσίρ, δέχθηκε να πληρώσει τα έξοδα του πολέμου, να πληρώνει φόρο υποταγής στον Κάρολο καθώς και να επιτρέπει στους χριστιανούς  εμπόρους του να εμπορεύονται στην πόλη του. Ο Άγγλος πρίγκιπας Εδουάρδος  που έφτασε την επομένη στη Τύνιδα απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι οι μάχες ειχαν τελειώσει, και αφου έδωσε οδηγίες στον ξάδερφο του Ερρίκο της Κορνουάλης να επιστρέψει με το γαλλικό στρατό , συνέχισε για τους Αγίους Τόπους.


1340. Στην Ιβηρική,  σε μάχη κοντά στην Ταρίφα του Καντίζ, οι Αλφόνσοι  της Καστίλης και της Πορτογαλίας πέτυχαν αποφασιστική νίκη κατά του Νασρίδη κυβερνήτη της Γρανάδα Αμπού  Χασάν και των Μερινίδων Μαροκινών συμμάχων του.

1485. Στο Λονδίνο ο Ερρίκος Ζ' στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας.

1534 . Το Αγγλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που αναγνώρισε το  βασιλιά Ερρίκου ως επικεφαλής της αγγλικής εκκλησίας.

1628.Μετά την παράδοση της Λα Ροσέλ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και  ο Λουδοβίκος 13 εισήλθαν στην πόλη.  

1632. Αποκεφαλίστηκε στην Τουλούζη ο Ερρίκος Β του Μοντμερσί που ηγ΄ληθηκε μαζί με τον αδελφό του Λουδοβίκου ΙΓ , τον Γκαστόν Δούκα της Ορλεάνης της εξέγερσης των ευγενών κατά του Ρισελιέ. Ο Γκαστόν βρήκε καταφύγιο στην Πράγα.



1696. Κατά τον τρίτο  ρωσοτουρκικό πόλεμο (1686-1700)  η Συνέλευση των Βογιάρων με πρόταση του Μεγάλου Πέτρου  ενέκρινε στις 20/30 Οκτωβρίου τη δημιουργία ρωσικού πολεμικού ναυτικού, με τη ναυπήγηση 2 πλοίων της Γραμμής, 23 Γαλερών και 1300 Ακάτων.

1697. Η  Γαλλία, η Αγγλία και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπέγραψαν συμφωνία Ειρήνης στο χωριο Ρύσβικ  στην Ολλανδία.

1757. Στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε ο σουλτάνος Μουσταφά ΙΙΙ

1793. Μετά την εισβολή γυναικών στο Συμβούλιο της Κομμούνας του Παρισιού,  διάταγμα της Συνέλευσης απαγορεύει  τη συμμετοχή των  γυναικών «σε σωματεία και Ενώσεις».

1806. Ο υπολοχαγός Φρίντριχ φον Ρόμμπεργκ παρέδωσε την πόλη του Στέτινου στα Γαλλικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Λασάλ.

.
1817. Ο Σιμόν Μπολιβάρ σχημάτισε την ανεξάρτητη κυβέρνηση της Βενεζουέλας

1828. (Με το παλιό).Παραδόθηκε η τουρκική φρουρά του Κάστρου του Ρίο, στον Γάλλο στρατηγό Μαιζών.
1863. (18/30 Οκτωβρίου). Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Γκλύξμπουργκ έγινε  δεκτός με ενθουσιασμό στην Αθήνα.

1864. Με την Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Βιέννης από την Πρωσία, την Αυστρία και τη Δανία, λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπήχθησαν  σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση .
1905. 17/30 Οκτωβρίου. Ο αυτοκράτορας της Ρωσίας Νικολάος Β Αλεξάντροβιτς, μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Σεργκέι Βίτε,  υπέγραψε το Μανιφέστο του Οκτωβρίου,   (Октябрьский манифест) με το οποίο ο Τσάρος Νικόλαος Β παραχωρούσε το δικαίωμα συγκρότησης Κομμάτων και εκλογής κοινοβουλίου με νομοθετική εξουσία, με Γενικές Εκλογές, και εγγυόταν τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών. Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε στον Τύπο την επομένη 18/31 Οκτωβρίου. 

1908. Κυκλοφόρησε στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό τραμ.

1918. 17/30 Οκτωβρίου.Η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνθηκολόγησε με τις δυνάμεις της Αντάντ και υπέγραψε  την Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου. 
 Στην αυστριακή επαρχία του Μπούργκενλαντ, έκλεισε το  στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους , στο οποίο πέθαναν 10000 από τους 15000 κρατούμενους.
Το βρετανικό Θ/Κ «Agamemnon» επί του οποίου και μονογραφήθηκε η ανακωχή του Μούδρου στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 18/31 Οκτωβρίου, μεταξύ του ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και των αντιπροσώπων του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δυσμενής εξέλιξη των επιχειρήσεων υποχρέωσε τον Νεότουρκο Μέγα Βεζίρη Ταλαάτ Πασά, να ζητήσει ανακωχή μέσω Αθηνών. Το αίτημα διατύπωσαν στον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα τον Γκρανβίλ στις 22 Σεπτ/5 Οκτωβρίου δύο Τούρκοι διπλωμάτες προερχόμενοι από Σμύρνη.
Στις 25 Σεπτ/8 Οκτωβρίου, ο Γάλλος στρατηγός Φρανσαί ντ' Εσπεραί έλαβε εντολή από το ανώτατο συμβούλιο της Αντάντ να κατευθύνει την συμμαχική στρατιά, που βρισκόταν στη Μακεδονία, προς Κωνσταντινούπολη. Ο δε Άγγλος στρατηγός Μιλν, που διοικούσε επτά μεραρχίες στο μέτωπο της Βουλγαρίας, να κινηθεί προς τη γραμμή Αδριανούπολης - Δεδέαγατς και να ξεκινήσει προέλαση ομοίως προς Κωνσταντινούπολη.
Στη συνέχεια δραπέτευσε ο Ταλαάτ Πασάς και ανέλαβε ο Αχμέτ Ιζέτ Πασάς, ενώ η Αγγλία όρισε τον διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ναύαρχο Σόμερσετ Κάλθορπ, ως πληρεξούσιο της Αντάντ για τη σύναψη της Ανακοχής.
Αρχηγός της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο αιχμάλωτος Άγγλος στρατηγός Τσαρλς Τάουνσεντ και ο πρώην υποναύαρχος και υπουργός των Ναυτικών Χουσεΐν Ραούφμπεης.

Η Συνθήκη της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε 25 όρους, που συντάχθηκαν στο Λονδίνο και στάλθηκαν τηλεγραφικά στον Άγγλο ναύαρχο μόλις τρεις ημέρες πριν την αποδοχή τους, μετά την οποία και έγιναν γνωστοί στις άλλες Δυνάμεις της Αντάντ. (Γαλλία και Ιταλία). Η συνθήκη προέβλεπε:

1. Την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα και την παράδοση των φρουρίων αυτών. 2. Την υπόδειξη των σημείων και έκταση πόντισης ναρκών και τορπιλών και παροχή βοήθειας στην αλίευσή τους.
3. Τη συγκέντρωση όλων των αιχμαλώτων των συμμάχων και των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη και άμεση παράδοση αυτών.
4. Την παράδοση του τουρκικού στρατού (του οπλισμού) με άμεση αποστράτευση, εκτός του απόλυτα αναγκαίου για τη φύλαξη των συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια. Η δε δύναμη που θα απέμενε και η κατανομή της, θα καθοριζόταν μεταγενέστερα, σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση.
5. Την άμεση παράδοση όλων των πολεμικών πλοίων στους Συμμάχους.
6. Την παροχή δυνατότητας στους Συμμάχους να καταλάβουν, για λόγους ασφάλειας, οποιαδήποτε στρατηγικά σημεία επί του εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκριναν εκείνοι, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Οθωμανική κυβέρνηση.
7. Την ελεύθερη χρήση παντός λιμένος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από συμμαχικά πλοία.
8. Τη χρήση παντός υλικού επανόρθωσης που θα βρισκόταν σε τουρκικό λιμάνι.
9. Την ανεμπόδιστη κατάληψη του συστήματος υπόγειων διωρύγων της Ταυρίδας από τους συμμάχους.
10. Την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από τα ΒΔ σύνορα με την Περσία και επάνοδο στα προπολεμικά.
11. Την παράδοση του ελέγχου των υποβρυχίων καλωδίων.
12. Την αποφυγή καταστροφής στρατιωτικού, ναυτικού ή εμπορικού υλικού, χωρίς προηγούμενη συμμαχική άδεια.
13. Την παραχώρηση κάθε δυνατής διευκόλυνσης στον ανεφοδιασμό των συμμάχων, με αγορά ανθράκων και ναυτικού υλικού, απαγορευμένης της εξαγωγής τους.
14. Τον έλεγχο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου από αξιωματικούς των συμμάχων και την παράδοση του Βατούμ.
15. Την παράδοση των φρουρίων της Χετζάζης, Ασσίρ, Υεμένης, Μεσοποταμίας (Ιράκ), Τριπολίτιδας και Κυρηναϊκής.
16. Την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κιλικία, καθώς και τη διάθεση στις συμμαχικές δυνάμεις όλης της εξάρτησης, όπλων και πυρομαχικών, καθώς και πάσης φύσεως μεταγωγικών του "αποστρατευθησομένου" τουρκικού στρατού.
17. Την παράδοση των λιμένων της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής. 18. Την εντός μηνός απέλαση οποιουδήποτε Γερμανού ή Αυστριακού υπηκόου από την Οθωμανική επικράτεια.
19. Την αποδοχή παράλληλης τοποθέτησης αξιωματικών της Αντάντ στο Οθωμανικό Υπουργείο Επισιτισμού.
20. Την κατακράτηση από τους συμμάχους Τούρκων αιχμαλώτων, εκτός εκείνων που υπερέβησαν το όριο στρατιωτικής ηλικίας.
21. Την άμεση διακοπή οποιασδήποτε σχέσης (οικονομικής, εμπορικής κ.λπ.) με τις κεντρικές Δυνάμεις (όρος που είχε ήδη ικανοποιηθεί). 22. Την επιφύλαξη στους Συμμάχους να καταλάβουν οποιοδήποτε χώρο στο βιλαέτι της Αρμενίας, εφόσον εκδηλωθούν ταραχές.
Τα άρθρα 23 και 24 αφορούσαν κινήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, ενώ το 25ο όριζε το τέλος των εχθροπραξιών τη μεσημβρίαν της ημέρας της υπογραφής, η οποία και ήταν η επομένη (31 Οκτωβρίου).


1922. Στην Ιταλία ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ΙΙΙ έδωσε στον Μουσολίνι την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

1940.Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου. Ενώ ο Παπάγος του συνέστησε υποχώρηση 
ο διοικητής VIII Μεραρχίας  με την ημερήσια διαταγή του ρίχνει το σύνθημα «θα τους ρίξουμε στη θάλασσα». Στις πρώτες αερομαχίες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έδωσαν τη ζωή τους οι Ανθυποσμηναγοί Ευάγγελος Γιάνναρης, και Λάζαρος Παπαμιχαήλ και ο πυροβολητής Σμηνίας Γεμενετζής Κων/νος. Ο  Ι. Μεταξάς, κάλεσε στο Γενικό Στρατηγείο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων και ζήτησε τη στήριξη τους. Στη Γαλλία ο Πετέν ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Γερμανία.

1941. Ενώ οι Σοβιετικοί απέκρουσαν την πρώτη επίθεση του γερμανικού 11ου Σώματος  για την κατάληψη της Σεβαστούπολης, ο Ρούσβελτ ενέκρινε την παροχή πιστώσεων 1 δις δολαρίων  προς τη Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια  αγαθών και πρώτων υλών

1942. Άγημα του βρετανικού HMS Petard πήρε από το γερμανικό υποβρύχιο  U-559, μια άθικτη συσκευή αποκρυπτογράφησης του γερμανικού κώδικα «Enigma».

1943. Δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 βρετανών αλεξιπτωτιστών υπό το Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, κατέλαβε  τη Σάμο.

 1944. Οι Γερμανοί αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη και μπήκε ο ΕΛΑΣ, ως ελευθερωτής. Στο Κότορ του Μαυροβουνίου οι Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν 42 Σέρβους

1946. Μεταξύ Ασκού και Σωχού 7μελής  Κ]Σ έστησε ενέδρα και σκότωσε τον μοτοσικλετιστή  Χωρ]κα  Ιωάννη Πάπαρη. Από τους χωροφύλακες φονεύθηκαν   δύο συμμορίτες φέροντας αυτόματα όπλα.  40μελής Κ]Σ επετέθη κατά του Σ. Χ. Ρυμνού Ή μικρά δύναμις  ενισχυθείσα και υπό 7 ένοπλων κατοίκων έτρεψε τούτους εις φυγήν.
1947. Υπογράφηκε στη Γενεύη η  Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου συμφωνία (GATT) από 23 κράτη.



1948 . Οι συμμορίτες με ένα  πυροβόλο, βομβάρδισαν  έπί 6 ώρες το Σιδηρόκαστρο. Έριξαν συνολικά   70 βλήματα . Εφονεύθησαν ένας άνευ θητείας ανθυπασπιστής και ένας πολίτης  Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής κινηθέντα συνεπλάκησαν μετά των συμμοριτών.

 1956 .Η Αγγλία και η Γαλλία επέδωσαν  τελεσίγραφο στο Κάιρο για  την αποχώρηση των στρατευμάτων του από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ, που απορρίφθηκε. Από τον Νάσερ. Ο Ιμρε Νάγκι ανακοίνωσε την κατάργηση του μονοκομματικού καθεστώτος στην Ουγγαρία, και την διάλυση του ΚΚ.
Στην Κύπρο, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο μαχητής της ΕΟΚΑ  Ανδρέας Γεωργίου 18 ετών από την Αναρίτα



1961. Κατά τη διάρκεια του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η Σοβιετική Ένωση πυροδότησε πανηγυρικά στο πεδίο δοκιμών στη Νοβάγια Ζέμλια,   μια βόμβα υδρογόνου 58  μεγατόνων . Ήταν ο ισχυρότερος πυρηνικός μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε ποτέ. Ο Χρούτσεφ δήλωσε ότι αρχικά σχεδιαζόταν  μια βόμβα 100-μεγατόνων, αλλά το ματαίωσε για να μην σπάσουν όλα τα τζάμια στην Μόσχα. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Οκτωβρίου του 1961, με απόφαση του  22ου Συνέδριου  η σορός του Στάλιν αποσύρθηκε από το Μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας και ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η  Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την υποδοχή Τούρκων μεταναστών.

1963. Ο εισαγγελέας Χρήστος Σαρτζετάκης ολοκλήρωσε τις ανακρίσεις  για την υπόθεση Λαμπράκη. Την ίδια ημέρα η Αλγερία και το Μαρόκο συμφώνησαν στο Μπαμάκο να λύσουν ειρηνικά τη  συνοριακή διαφωνία τους.

1973. Άρχισαν στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την ταυτόχρονη μείωση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη.

1975. Ο  Φράνκο μεταβίβασε  την εξουσία στην Ισπανία στον Χουάν Κάρλος Α'
1980 . Έληξε η εμπόλεμη κατάσταση  μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ με κοινή προσφυγή στο ΔΔΔ της Χάγης. Η Λαοκρατική Γερμανία επέβαλε βίζα για τους Πολωνούς μετά τις απεργίες του Αυγούστου, και τη δημιουργία της Αλληλεγγύης.

1982. Καταργήθηκε το Επαναστατικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας.

1983. Οι  πρώτες εκλογές στην Αργεντινή μετά από δέκα χρόνια στρατιωτικής εξουσίας .Η ριζοσπαστική Αστική Ένωση έλαβε το 52% των ψήφων.

1991. ¨Άρχισε η αραβοισραηλινή ειρηνευτική διάσκεψη, στη Μαδρίτη, με την υποστήριξη των ΗΠΑκαι της Σοβιετικής Ένωσης, και με τη συμμετοχή της ΟΑΠ, των Ισραηλινών, των Ιορδανών και των Σύρων.
1992. Συγκρούσεις μεταξύ  Β. Οσετίας και Ινγκουσετίας στη Ρωσία.
1995. Έγινε το δημοψήφισμα για το ελεύθερο Κεμπέκ αλλά το 50,6% ψήφισε κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.
1998. Μετά τη συμφωνία του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στις 15 Οκτωβρίου, τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ άρχισαν την αποστολή επιτήρησης του εναέριου χώρου στο Κοσσυφοπέδιο που ονομάστηκε «Eagle Eye». 
2001.Η Λέσχη του Λονδίνου διέγραψε  600 εκ. δολ του χρέους της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας που περιορίστηκε σε 2,2 δις ευρώ<

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι ανταποκρίσεις των δυτικών για απόπειρα πραξικοπήματος στη Δαμασκό είναι μάλλον ψευδείς.

Σχεδόν 1000 τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το εξωτερικό σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 3 ημέρες