15/10/19

Στα γόνατα η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να μην ισχύσει η σύμβαση-μαϊμού

Μόνο στα γόνατα δεν έπεσαν σήμερα δύο κουμπάρες από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ μπροστά στο νέο Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού –Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά την προγραμματισμένη συνάντηση στα γραφεία του Πρακτορείου. 
Μόλις εκείνος ρώτησε τι γίνεται με το ωράριο των δημοσιογράφων (προβλέπεται αύξηση έως και δύο ώρες την ημέρα , με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών με μια δήθεν σύμβαση, (Αντωνιάδου και Καπάκου με τον Λ. Κρέτσο της προηγούμενης κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές) οι δύο κυρίες έχασαν το χρώμα τους , όπως και ο παρακαθήμενος νομικός τους παραστάτης-αρχιτέκτονας της εκχώρησης. Τελικά ο νέος πρόεδρος- γενικός διευθυντής φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει αποστάσεις από την ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ συμφωνία τους με το σύστημα Παππά, που βάζει του δημοσιογράφους να δουλεύουν τζάμπα 20 ώρες περισσότερο τον μήνα!.. 
Με παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΕΔ τονίσθηκε ότι δεν αναγνωρίζει την προηγούμενη συμφωνία σε βάρος όλου του κλάδου όλο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για συμφωνία του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κλαδική ΣΣΕ με υποχρεωτική εφαρμογή η επέκταση. 
Τα δυσμενή, που περιέχει,(πχ ωράριο κλπ), δεν μπορούν να τροποποιήσουν τους όρους των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων, που είναι όροι προηγούμενων κλαδικών συμβάσεων, διότι το κείμενο αυτό δεν συνιστά ΣΣΕ. Αποτελεί βλαπτική μεταβολή από το ίδιο το σωματείο,σε βάρος των συναδέλφων και προς όφελος των εργοδοτών με τις ευλογίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ , με τη σημερινή πλειοψηφία στο ΔΣ έχουν ήδη στείλει έγγραφα για να εφαρμοστεί αυτή η ΔΗΘΕΝ «σύμβαση» και σε άλλους φορείς (στην ΕΡΤ, στη Βουλή, στα δημοτικά ραδιόφωνα στα γραφεία Τύπου, στη ΓΓ Ενημέρωσης κλπ.)!.. 
Από την ενημέρωση στη σημερινή συνάντηση στα γραφεία του ΑΠΕ διαπιστώθηκε ότι η διοίκηση Ψύλλου, άφησε σκελετούς , με αποτέλεσμα οι κυρίες του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, παρότι ήθελαν να μην τολμήσουν να καλύψουν τον εκλεκτό τους. 
Μεταξύ άλλων: 
-Επισημάνθηκε ότι το περιοδικό του Πρακτορείου κοστίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να αποφέρει έσοδα από διαφήμιση και ως free press δεν πωλείται. Επίσης είναι έντυπο που κυκλοφορεί υπό εχεμύθεια(…!), αφού η διανομή του γίνεται με ένα το αυτοκίνητο του ΑΠΕ σε ελάχιστα μόνο σημεία της πόλης!.. 
Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος από τα τεύχη του περιοδικού έμεναν σε στοίβες αχρησιμοποίητα σε αποθήκες και στο γκαράζ πριν πολτοποιηθούν!.. 
-Τονίσθηκε η ύπαρξη γκρίζων ζωνών- και όχι μόνο- στα οικονομικά του ΑΠΕ και κυρίως η παγκόσμια πρωτοτυπία του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων να μη διαθέτει αυτή τη στιγμή ανταποκριτές εξωτερικού, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, που θα πρέπει επίσης άμεσα αντιμετωπιστεί, ώστε να ανατραπεί η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από το γεγονός αυτό. 

14/10/2019

 Kίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

είναι αδιανόητο το ότι ο "δημοσιογράφος" θεωρείται επάγγλεμα που έχει και όργανα και ασφαλιστικό ταμείο, όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία ιστοσελίδα και να γράφει τί είδε και τί νομίζει ότι γίνεται, υπάρχουν μάλιστα και σχολές δημοσιογραφίας.......πόσο πιο κάτω;;;;;;