10/10/19

10 Οκτωβρίου 1985. Η υποτίμηση ΑΠΑΤΗ του Σημίτη, υπέρ των «αργυρώνητων» και των «μαυραγοριτών», της Ψωρο-ΕΛΙΤ.

Η «Συμφωνία του Ξενοδοχείου Πλάζα» έκλεισε στις 22 Σεπτεμβρίου το 1985. Ήταν μια συμφωνία μεταξύ των τότε οικονομικών υπερδυνάμεων, της Γαλλίας, της Δυτ. Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Μεγ. Βρετανίας και των ΗΠΑ για υποτίμηση του δολαρίου έναντι του γεν και του μάρκου.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, που ήταν και το κύριο πρόβλημα, υποχώρησε κατά 51% από το 1985 έως το 1987, χάρη στη δαπάνη 10 δισ. δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο στόχος της υποτίμησης του δολαρίου ήταν διπλός:
Η μείωση αφενός του αμερικανικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, και η βοήθεια στην αμερικανική οικονομία να βγει από την ύφεση των αρχών του '80. Η συμφωνία αυτή κατάφερε μεν να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες ωστόσο δεν κατάφερε το ίδιο με την Ιαπωνία.
18 ημέρες μετά, ενώ το δολάριο πέφτει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Σημίτη στις 10 Οκτωβρίου 1985 υποτίμησε τη δραχμή κατά 15% έναντι του δολαρίου για να διασώσει όσους μαυραγορίτες έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό. Λίγες ημέρες μετά την υποτίμηση η ισοτιμία της δραχμής είχε επανέλθει σε επίπεδα προ υποτίμησης. Ήταν μια μεγάλη ληστεία υπέρ των αργυρώνητων.
Με το κόλπο αυτό διαφωνούσε ο μακαρίτης Τσάρος, ο Γεράσιμος που κατέβηκε από το τραίνο στις 26 Ιουλίου 1985 και ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα.
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε τότε ο σοσιαλιστής Σημίτης.
Η απάτη Σημίτη- Πασόκ, υπέρ των «μαυραγοριτών», φαίνεται και από το ιστορικό διάγραμμα με τις ισοτιμίες του δολαρίου.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

LA KOPRΙA

ΛΑΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΚΟΠΡΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ





LA CCOMBRA

ΛΑΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ ΑΤΤΙΚΗΣ



avdargor είπε...

Χατζαρα πως κ δε κανεις κ εσυ αγιογραφια για τον προσφάτως ψοφισμενο μπολσεβικο-αναρχικο ρεμπεσκέ αρθρογραφο τζογαδορο ποτη κτλ κτλπ ίνδαλμα...….Καισαρη?... που αποκαλουσε τους δεξιους-πατριωτες τομαρια ?
ο τυπος αυτος εμαθα ότι τελειωσε το λυκειο στα 30 του...….

Ανώνυμος είπε...

τα έλεγε το ΚΚΕ και κανείς δεν άκουγε

Ανώνυμος είπε...

Ο Χατζάρας τότε ήταν στο μαντρί του ΠΑΣΟΚ, μετά αγρίεψε...

Ανώνυμος είπε...

Γ.Καρατζαφερηs Ρ/Σ 89.2 19/06/2009 Δημ.για τον Αλαβανο πιστευετε πωs ειναι γινατι που θελει να φυγει;Γ.Κ Εγω θελω να κανω μια δημοσια εκκληση απο τον Ρ/Σ στον Αλεκο Αλαβανο να μην φυγει!!!Γιατι οι πολιτικεs προσωπικοτητεs ειναι χρησιμεs,δεν παυει να ειναι μια πολιτικη αξια η οποια δεν πρεπει να χαθει για ενα γινατι!Κανω μια εκκληση να παραμεινει στο πολιτικο γιγνεσθαι γιατι δεν ξερειs ποτε και αν χρειασθουν καλυτερα μυαλα σε μια αναγκη τηs χωραs!!!Και ενα απο τα καλα μυαλα ειναι ο Αλαβανοs!

Γ.Καρατζαφερηs στην Realnews:ειπε για την κ.Ντορα Μπακογιαννη πωs η Ελλαδα δεν εχει την πολυτελεια να πεταει πολιτικουs ογκουs οπωs την κυρια Μπακογιαννη τον κ.Σημιτη και τον Αλεκο Παπαδοπουλο.Η οποιαδηποτε αποπειρα να χρησιμοποιηθουν οι ανθρωποι ωs μπαζα θα ηταν λαθοs!!!

Γ.Καρατζαφερηs 22/09/2009 freeecity.grρωτηθηκε για την μη συμμετοχη Σημιτη στα ψηφοδελτια του ΠΑΣΟΚ-Ο Σημιτηs μπορει να φανει χρησιμοs σε οποιαδηποτε θεση!
Δεν μπορω να κατανοησω γιατι ο κυριοs Παπανδρεου προχωρησε σε αυτην την Πατροκτονια!!!

Γ.Καρατζαφερηs στην βουλη 02/12/2009 ειπε:Μειωση Μισθων;;;Εαν χρειαζεται θα το κανουμε!!!
Γ.Καρατζαφερηs στο Ρ/Σ"Θεμα 9.89 07/12/2009 Τι ηταν ο 13οs Μισθοs των εργαζομενων;;;Τι ηταν το δωρο των Χριστουγεννων και του Πασχα;;;Μα τιποτα λιγοτερο απο ενα περιεργο κεκτημενο!!!

κατοπιν τουτων επηλθε η ροχαλα το κλασιμον το χεσιμον του Ελληνικου Λαου.....στον παρ'ολιγον διγαμον τηs ζωηρηs αννουλαs βαψωμαλλιαν ερωτυλον σεβασμιον γερονταν με το"στιγμιαιο λαθοs"το μικρο σπυρο..
Υ.Γ Γιατι τον λενε το φερεφωνο των νταβατζηδων που ελεγε ο μπουχεσαs-κοντoσουβληs-παιδακιαs-μπριζολαs-pleistehson

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...