28/10/19

Η φασιστική επίθεση κατά της Ελλάδος για λογαριασμό της πολιτικής του Λονδίνου

Από τα ημερολόγια του Ιωάννη Μεταξά, δεν προκύπτει συνάντηση του, με τον Πάλερετ στην οποία να τον ενημέρωσε για το απόρρητο σχέδιο «ΙΒβ» του Παπάγου, που προέβλεπε την εγκατάλειψη της Ηπείρου στους Ιταλούς. Ούτε και ο Παπάγος είχε λόγο να ενημερώσει τον Άγγλο πρέσβη. 

Το «απόρρητο» σχέδιο, το κοινοποίησε στους ανωτέρους του στο Λονδίνο, ο εστεμμένος τενεκές
Το σχέδιο, το κοινοποίησε στα «Κεντρικά» ο Πάλερετ στις 15 Σεπτεμβρίου, και στις 15 Οκτωβρίου, ο Μουσολίνι που το έμαθε, μάζεψε στο Παλάτσο Βενέτσια, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Μπαντόλιο και τον υπαρχηγό Μάριο Ροάττα, τον Πρέσβη στην Αλβανία Τζακομπίνι, το στρατιωτικό διοικητή την Αλβανία Βισκόντι Πράσκα και τον υφυπουργό Πόλεμου στρατηγός Ουμπάλντο Σοντού, και αποφάσισαν την απελευθέρωση της Τσαμουριάς και των (Ενετικών) Επτανήσων.

 Όπως τόνισε, με απόλυτη ειλικρίνεια στο «τελεσίγραφο» που συνέγραψε προσωπικά ο πράκτορας της SoE Γκαλεάτσο Τσιάνο 
«η ευθύνη διά την κατάστασιν ταύτην επιπίπτει πρωτίστως επί της Αγγλίας και επί της προθέσεώς της όπως περιπλέκει πάντοτε άλλας χώρας εις τον πόλεμον»

Και, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο Μουσολίνι επιτέθηκε στην Ελλάδα, κάνοντας μια «εξυπηρέτηση» στην Αυτοκρατορία, που ήθελε να ανοίξει το Βαλκανικό Μέτωπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασιλικότεροι του βασιλέως οι Φιλελέρες, παρέα όπως πάντα με την αριστερά. παίζει να λυπήθηκαν περισσότερο ακόμα και από τους ίδιους του βορειοτετοιους και αλβανούς για το βέτο του Μακρόν.

http://topotami.gr/to-istoriko-lathos-toy-makron-kai-i-dexi/
https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/215828_baptiseis

aviator είπε...

Επίκαιρη ερώτηση κρίσεως προς σκεπτόμενους πατριώτες και πάντα ενδιαφερόμενο... Εάν το ΟΧΙ στα Ελληνοαλβανικά το 1940 το είπε ο περήφανος Ελληνικός Λαός και όχι ο Ι. Μεταξάς, το ΝΑΙ το 1974 στη Κύπρο ποιός το είπε; και μάλιστα δις εντός 25 ημερών (αττίλας1, αττίλας2);