29/10/19

Η 29η Οκτωβρίου στην Ιστορία

539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας που κατέλαβε τη Βαβυλώνα επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

312. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, μετά τη νίκη του στη μάχη της Γέφυρας Μιλβία, εισήλθε στη Ρώμη και έγινε θριαμβευτικά δεκτός . Το σώμα του Μαξέντιου «αλιεύτηκε» από τον Τίβερη και το αποκεφάλισαν.

437.Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ουαλεντινιανός Γ΄ παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη τη Λικίνια Ευδοξία, κόρη του ξαδέλφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.
1268 . Ο τελευταίος των Χοενστάουφεν, ο δεκαεξάχρονος υιός του Κονράδου IV , Κορραδίνος, (Κονράδος V), εκτελέστηκε δι' αποκεφαλισμού από τον Κάρολο Α΄ τον Ανδεγαυό. Μαζί του αποκεφαλίστηκε και ο μαρκήσιος του Μπάντεν Φρειδερίκος.

1390. Έγινε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για μαγεία, στην οποία καταδικάστηκαν να καούν ζωντανοί τρείς μάγοι.



1467. Ο Κάρολος Γ ο ισχυρός, με 25000 άνδρες συνετριψε τους 12000 επαναστάτες τηςε Λιέγης που δεν τον ήθελαν επίσκοπο στην πόλη τους. Οι επαναστάτες είχαν 4000 νεκρούς. Ο Κάρολος Γ΄ ο Ισχυρός, μπήκε στην πόλη γκρεμίζοντας τα τείχη.


1658. Κατά τον δεύτερο Βόρειο πόλεμο , (1655-1660), διεξήχθη  στο στενό του Όρεσουντ, στις 29 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου ναυμαχία ανάμεσα στον Ολλανδικό στόλο που υποστήριζε τους Δανούς, και τον στόλο του Καρόλου τα Σουηδίας που πολιορκούσε την Κοπενχάγη. Οι Ολλανδοί είχαν 43 πλοία και οι Σουηδοί 45. Νίκησαν οι Ολλανδοί. Οι Σουηδοί έχασαν 5 πλοία και 1200 άνδρες και υποχώρησαν.Ο Κάρολος έλυσε την πολιορκία.


1706. Κατά τον μεγάλο Βόρειο Πόλεμο έγινε η τρίωρη μάχη  του Κάλιτς στην οποία σκοτώθηκαν 2000 Σουδοί και 2900 αιχμαλωτίστηκαν από το ρωσικό Ιππικό.


1762 . Η Μάχη του Φράιμπουργκ . Η τελευταία μάχη του επταετούς πλέμου. Ο πρίγκιπας Ερρίκος της Πρωσίας, με 22000 άνδρες νίκησε 31000 Αυστριακούς, που είχαν  7400 νεκρούς και τραυματίες και 4000 αιχμαλώτους. Η νίκη   απέδωσε στην κυριαρχία της Πρωσίας το μεγαλύτερο μέρος της Σαξονίας. 



1799. Στην Νάπολη, στην πλατεία της Αγοράς εκτελέστηκαν με απαγχονισμό οι μαχητές της Παρθενόπειας  Δημοκρατίας που αντιστάθηκαν στους Βουρβόνους.
 Εκτελέστηκαν, ο Μάριο Παγκάνο, για την διάσωση του οποίου έγραψε στον βασιλιά Φέρντινανδο ο Τσάρος Παύλος , και οι Ρεπουμπλικάνοι, Ντομένικο Τσιρίλο, ο Τζόρτζιο Πιγκλιακέλι και ο Ιγκνάσιο Τσιαία .Ο Παγκάνο, όταν ανεβηκε στην αγχόνη φώναξε. «θα θυσιαστούν δύο γενιές , αλλά η Ιταλία, κυρίες και κύριοι, θα γίνει».
1836. ο Κάρολος Λουδοβίκος Ναπολέων Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στο Στρασβούργο.

1888.Υπογράφηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την ελεύθερη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ κατά τη διάρκεια πολέμου και ειρήνης.
Το τραίνο του Τσάρου Αλέξανδρου Γ εκτροχιάστηκε νότια του Χαρκόφ, κατά  την επιστροφή στην Αγία Πετρούπολη από τον Καύκασο. Η αυτοκρατορική οικογένεια ήταν σώα 

1912. Κατά τον Πρώτο  Βαλκανικό  Πόλεμο , στην Ανατολική Θράκη, άρχισε
η  μάχη της Αρκαδιούπολης, (Λουλέμπουργκάς), μεταξύ 100.000 Βουλγάρων και 130.000 Τούρκων.

1914. Εναρξη της πρώτης μάχης του Υπρ.

1918. Στασίασαν τα πληρώματα του γερμανικού στόλου. Το Κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση για την αναστολή όλων των συνταγματικών δεσμών  με την Αυτοκρατορία της Αυστρίας και το Βασιλείο της Ουγγαρίας.


1921. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχισε η δεύτερη δίκη των Σάκο και Βαντσέτι

1922. Ο βασιλιάς Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενίτο Μουσολίνι.

1923. Ο Κεμάλ κατάργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορίας και ανακηρυξε το Τουρκικό Κράτος

1924. Η Γαλλία αναγνώρισε τη Σοβιετική Ένωση.

1929. Η μαύρη Τρίτη των χρηματαγορών. Το Κραχ της Γουόλ Στριτ.
Η κατάρρευση των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκάλεσε 
 τη "μεγάλη κρίση" που κλόνισε  συθέμελα την αμερικανική και παγκόσμια  οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στις ανεπτυγμένες χώρες στο επίπεδο των αρχών του αιώνα, και έχασαν τη δουλειάς τους 26 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

1930. Ο Βενιζέλος και Ατατούρκ υπέγράψαν στην Άγκυρα το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και  Διαιτησίας, με το οποίο διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες .Ήταν η κορωνίδα της ρεαλιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο του 1922. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν, το Πρωτόκολλο για τους Ναυτικούς Εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου.



1933. Στην Ισπανία ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα ίδρυσε την Φάλαγγα..
.

1937.160 διανοούμενοι της  Λευκορωσίας εκτελεστηκαν από την ΝιΚαΒεΝτε.

1938. Η αποχαιρετιστήρια παρέλαση των ξένων εθελοντών των διεθνών ταξιαρχιών στη Βαρκελώνη, που συμμετείχαν στον Ισπανικό εμφύλιο, κατά την οποία μίλησε η «Πασιονάρια». (Η Ντολόρες Ιμπαρούρι).


1944. Η Ομιλία του Πουστοθανάση στη Λαμία.Ο  Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στην Ουγγαρία. Στην Ολλανδία  η 1η πολωνική θωρακισμένη Μεραρχία απελευθέρωσε την  πόλη της Μπρέντα.
Στη Γιουγκοσλαβία, η κομμουνιστική μυστική αστυνομία ΟΖΝΑ εκτέλεσε κοντά στο Πάντσεβο στο χωριό της Γιάμπουκα, δίπλα στον ποταμό Τάμι,  δέκα πιλότους της Γιουγκοσλαβικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ως εχθρούς του λαού, χωρίς να έχουν δικαστεί ούτε από ανταρτοδικείο. 

1946. Περί τις 23,30' πολυμελής Κ/συμμορία υπό τον Άπόστολον Τριανταφυλλίδη προσέβαλε το Σ. Χ. Καστανιάς Βερροίας. Οι συμμο­ρίτες πυρπόλησαν το οίκημα και απήγαγον τρεις χωροφυλακες και έναν εθνοφύλακα .Πολυμελής Κ]Σ υπό τόν Καπετάν Μαύρο προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού το Φυλάκιο Χωρ]κής Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης. Εφονεύθησαν ο Δ]τής του Φυλακίου 'Υπεν]ρχης Βεργίνης Γρηγόριος και ό ιδιώτης Χρίστος Μαυροματίδης. Το οίκημα του Φυλακίου πυρπολήθηκε . Τήν αυτήν περίπου ώρα συμμορίτες ανήκοντες εις τήν ιδίαν συμμορίαν προσέβαλον τόν Σ. Χ. Πολυμύλου Κοζάνης ούτινος οί άνδρες ημύνθησαν κάί απέκρουσαν αυτούς μετά τρίωρον μάχην τη συνδρομή και έθνικοφρόνων πολιτών. Έφονεύθησαν ό Χωρ]λαξ Μπακόλας Ιωάννης, ό Πρόεδρος τής Κοινότητος και εις ιδιώτης. Κατά την διάρκειαν τής συμπλοκής οί Κ]Σ μεταβάντες εις τήν οικία του Σταθμάρχου 'Υπεν]ρχου Μοσχάκη έφόνευσαν την σύζυγόν του, τόν 12ετή υίόν του και τήν 2ετή θυγατέρα του. Οι συμμορίτες ένέπρησαν 8 οίκίες και άπήγαγον 5 εθνικόφρονας κατοίκους.Κατά τήν διάρκεια τής συμπλοκής εφονεύθησαν δύο γυναίκες Κ]Σ μελη της. συμμορίας. Οι συμμορίτες εγκατέλειψαν 5 νεκρούς .

1947. Περί ώραν 13,30' 200μελής συμμορία ενεδρεύουσα από του 86ου  μέχρι του 90ου χιλιομέτρου της οδού Θεσ]νίκης-Καβάλας, προσέβαλε, φάλαγγα επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων κινουμένων από Άσπρόβαλτα προς Τσάγεζι. Η συνοδεύουσα τη  φάλαγγα δύναμη εκ 40 Χωρ]κων σε μάχη έκ του συστάδην κατώρθωσε να κράτηση τούς συμμορίτας μακράν . Αφιχθεισών ενισχύσεων οι συμμορίτες ανετράπησαν και κατεδιώχθησαν προς Κερδύλια. Απώλειες συμμοριτών: Νεκροί έπί τόπου πέντε. Απώλειαι ήμετέρων έξ τραυματίαι και άγνοούμενοι δύο. Έκ τών ταξιδειωτών νεκρός ο υπολοχαγός Βαλσαμάκης απανθρακωθείς.
Ομάδα  Κ]Σ υπό τούς Νικόλαο Κουνάβη ή Μιαούλη και Νικόλαο Κυριακόπουλο ή Μαυρομιχάλην επιτεθηκε  κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Δαφνών Αιγιαλείας
με αποτέλεσμα το φόνο 2 Χωροφυλάκων. Εκ τών Κ]Σ εφονεύθη ενας.
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία δημιούργησαν  τη Μπενελούξ.

1948. Έφιππος Κ/συμμορία επέδραμε  κατά του χωρίου Αγνατερό Καρδίτσης. Πυρπόλησαν τρεις οικίας, το Κοινοτικό Γραφείο, τα δύο παντοπωλεία και τό οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής. Διήρπασαν 2 ίππους.Στην Παλαιστίνη έγινε σφαγή του χωριού Σαφσάφ . Ισραηλινοί στρατιώτες που εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Σαφσάφ στη Γαλιλαία έσφαξαν όλους τους χωρικούς που παραδόθηκαν. (50-70 νεκροί).


1952. Στη Σόφια ξεκίνησε η δίκη για κατασκοπεία του καθολικού επίσκοπου Ιβάν Ρομανόφ, ο οποίος καταδικάστηκε τελικά σε 12 χρόνια φυλακή.

1956. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας και το Σινά, και γρήγορα προέλασε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Την ιδια ημέρα, με το πρωτόκολλο της Ταγγέρης, η διεθνής πόλη Ταγγέρη έγινε έδαφος του Μαρόκου.  Στην Κύπρο τρεις βρετανοί  στρατιώτες νεκροί και εννέα τραυματίες από  ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Πάφο
.



1958. Απόρριψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης της πρόσκλησης για συμμετοχή σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ με θέμα το σχεδίο Σπάακ.  Εφονεύθη στον Αργάκα από Τούρκους ο 35χρονος Ιάκωβος Κασπαρής, από το Αναβαργός.



1959. Το πρώτο δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ελικοφόρο DC-3 (Ντακότα), με κυβερνήτη τον απόστρατο σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιο Καλοβυρνά, έπεσε φλεγόμενο μεταξύ Αυλώνας, (Κακοσάλεσι) και Μαλακάσας . Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 214 προς Θεσσαλονίκη, με τριμελές πλήρωμα και 15 επιβάτες, και απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 17:10. Σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς πτήσης, ο κυβερνήτης είχε την υποχρέωση μέχρι τις 17:25 να έλθει σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και να ενημερώσει για την πορεία του.
Η επαφή δεν έγινε μέχρι την προκαθορισμένη ώρα, αλλά ο αρμόδιος αξιωματικός της Τανάγρας δεν ανησύχησε, καθώς υπέθεσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αντίστοιχη καθυστέρηση της απογείωσης του αεροπλάνου. Όταν, όμως, πέρασε και η 6η απογευματινή χωρίς να ληφθεί σήμα από τη Ντακότα, σήμανε συναγερμός. Οι άνδρες της τοπικής Χωροφυλακής μετέβησαν πρώτοι στην περιοχή του δυστυχήματος. Ακολούθησαν οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα από τα φτερά του αεροπλάνου είχε αποκοπεί και ότι βρισκόταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την άτρακτο του . Η κυβέρνηση Καραμανλή επικαλέστηκε τις άσχημες καιρικές συνθήκες, για το δυστύχημα ενώ η Ένωση Ιπταμένων Πολιτικής Αεροπορίας θεώρησε υπεύθυνη την ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δηλαδή τον Αριστοτέλη Ωνάση, για ελλιπή συντήρηση των αεροσκαφών και την υπεραπασχόληση του ιπτάμενου προσωπικού. Το επίσημο πόρισμα, που εκδόθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, θεώρησε ως βασικό αίτιο του δυστυχήματος τη βλάβη του κινητήρα κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

1961. Οι εκλογές βίας και νοθείας. 4.640.512 ψηφοφόροι, νεκροί και αποθαμένοι, αλλά και μερικά δένδρα, προσήλθαν στις κάλπες. Νικητής η Ε.Ρ.Ε. με 50,81% και 176 έδρες. Η Ένωσις Κέντρου ήταν δεύτερο κόμμα με 33,66% και 100 έδρες και το ΠΑΜΕ με 14,63% έλαβε 24 έδρες.
Την ίδια ημέρα η Συρία αποσύρθηκε από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία με την Αίγυπτο.

1964. Η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανγκανίκας και Ζανζιβάρης άλλαξε το όνομά της στην Τανζανία.
.
1965. Στο Παρίσι έγινε η απαγωγή του Μπέν Μπάρκα, που εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκε ποτέ.


1966. Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε το  Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας.

1 νεκρός, 10 βαριά τραυματίες και 10.000 άστεγοι.


1976. Ο Έριχ Χόνεκερ εξελέγη πρόεδρος της Λαοκρατικης Γερμανίας.

1988. Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου μιλώντας για το σκάνδαλο Κοσκωτά είπε ότι πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά έκανε παράνομες συναλλαγές με την Μέριλ Λιντς. 

1999. Ο Ιλίρ Μέτα έγινε πρωθυπουργός της Αλβανίας. 

2006. Στη Σερβία 3,521,724 πολίτες, (το 97.31%), ψήφισαν ΝΑΙ , στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που προβλέπει ότι το Κόσσοβο και το Μετόχι είναι έδαφος της Σερβίας. Στην κάλπη πήγε το 54.91% των εγγεγραμμένων. Στη Βουλγαρία 
ο Γκιόργκι Παρβάνοφ εκλέχτηκε στον δεύτερο γύρο πρόεδρος με 75,9% εναντο του εθνικιστή ηγέτη του «Ατάκα», Βόλεν Σιντέροφ.


2008. Η Κτηματική  τράπεζα « Bank Hypo» ανακοίνωσε ότι   διαπραγματεύοταν ένα σχέδιο διάσωσης 50.000.000.000 δις ευρώ και ότι ζήτησε 15.000.000.000 δις ευρώ σε ρευστά κεφάλαια ως προσωρινή λύση από το ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

2013. Στην Τουρκία δόθηκε στην κυκλοφορία  η σήραγγα  των Στενών του Βοσπόρου.

2018. Μετά τις εκλογές στην Έσση, η γερμανίδα καγκελάριος Δωροθέα Μέρκελ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ηγεσία   του κόμματος και από την καγκελαρία  το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα Χριστούγεννα του 1940. 25η Δεκεμβρίου.59η ημέρα του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου.

  25 Δεκεμβρίου 1940. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την Κέρκυρα.Αποτέλεσμα 21 νεκροί, 30 τραυματίες και δεκάδες κτίρια γκρεμισμένα.  Ο Παπάγος, ο Κα...