15/3/22

Η 15η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 15η Μαρτίου είναι η 74η ημέρα του  Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 291 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

493. Ο Οδόακρος, ο πρώτος βάρβαρος βασιλιάς της Ιταλίας μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δολοφονήθηκε από τον βασιλιά των Οστρογότθων Θεοδώριχο τον Μέγα, κατά τη διάρκεια γλεντιού.

856 . Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, μητέρα του Μιχαήλ Γ του μέθυσου, συγκάλεσε την Σύγκλητο, απέδωσε λογαριασμό της επιτροπείας της παραιτήθηκε της αντιβασιλείας της και έφυγε από τα ανάκτορα με τις θυγατέρες της.


933. Μετά από δεκαετή ανακωχή, ο Γερμανός βασιλιάς Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας νίκησε τον ουγγρικό στρατό στη μάχη του Ριάντ.

963. Πέθανε ξαφνικά, μετά από μόλις τέσσερα χρόνια βασιλείας, ο 24χρονος Αυτοκράτορας Ρωμανός Β΄, αφήνοντας ως ανήλικους Βασιλείς τους γιους του Βασίλειο Β', τον αποκληθέντα Βουλγαροκτόνο, και τον Κωνσταντίνο Η'.


1311 . Διεξήχθη η καταστρεπτική για τους Φράγκους των Αθηνών, Μάχη του Αλμυρού η της Κωπαΐδας, ανάμεσα στους Φράγκους με επικεφαλής τον Δούκα των Αθηνών, Γκωτιέ της Βρυέννης και την Καταλανική Κομπανία.
Ως αποτέλεσμα της Μάχης το Δουκάτο των Αθηνών και το Πριγκηπάτο της Αχαΐας διαλύθηκαν και μαζί τους ο λεγόμενος «χρυσός αιώνας» των Φράγκων στην Νότια Ελλάδα.
Οι Καταλανοί ,που εξόντωσαν του Φράγκους επιζητώντας νομιμοποίηση και προστασία πρόσφεραν την ηγεμονία του δουκάτου στον βασιλιά της Σικελίας και αργότερα στον βασιλιά της Αραγωνίας, οι οποίοι ονομάστηκαν Δούκες της Αθήνας και ασκούσαν τη διοίκηση μέσω επιτρόπου.
Πρωτεύουσα του δουκάτου ορίστηκε η Θήβα. Η καταλανική καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα του κράτους μαζί με τα λατινικά και η νομοθεσία που καθόρισε τις σχέσεις ανάμεσα στους κατακτητές και τον γηγενή πληθυσμό στηρίχθηκε στο δίκαιο της Βαρκελώνης. Στους αυτόχθονες απαγορευόταν να έχουν κτηματική περιουσία ή να συνάπτουν μεικτούς γάμους και το μόνο δημόσιο αξίωμα που μπορούσαν να ασκήσουν ήταν εκείνο του νοταρίου.

1412. Υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας για την διαίρεση του εδάφους της Μολδαβίας σε σφαίρες επιρροής.

1420 ‎. Στη Βενετία, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της αντιπροσωπείας του Κότορ και της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας με την οποία η Βενετία ήταν  υποχρεωμένη να σεβαστεί το καθεστώς της πόλης Κότορ  και να αποδεχθεί την εξόφληση των βεβαιωμένων οφειλών , σύμφωνα με τις ισχύουσες γραπτές ρυθμίσεις.‎

1493. Ο Χριστόφορος Κολόμβος επέστρεψε στην Ισπανία μετά το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική, φέρνοντας και επτά Ινδιάνους Αρουάκ από την Αϊτή.

1536. Με διαταγή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή στραγγαλίστηκε ο βεζίρης του, Ιμπραήμ Πασάς Παργαλί.

1712 . Η ρωσική Αυτοκρατορία  και η Δημοκρατία της Γένοβας αποκατεστησαν διπλωματικές σχέσεις.

 

1815 .Αυστρο-Ναπολιτάνικος Πόλεμος: (15 Μαρτίου - 20 Μαΐου).Ο βασιλιάς της Νάπολης Γιόακιμ Μουρά κήρυξε πόλεμο στην Αυστριακή Αυτοκρατορία.

1822 . Στη Ρωσία ο Τσάρος Αλέξανδρος Α προυπέγραψε  την απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου «Σχετικά με την αποστολή στη Σιβηρία για να εγκατασταθούν κακοποιών δουλοπάροικων» 

1825. Οι τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις που πολιορκούσαν στο Νεόκαστρο τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη και τους Μανιάτες διέλυσαν τη δύναμη των Δανειοληπτών της Ύδρας, υπό το βούλγαρο μισθοφόρο Χατζηχρήστο, που έχασε άνδρες.

1838.Με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής του Ελληνικού βασιλείου.


1848. Η επανάσταση Μαρτίου, μετά την Αυστρία εξαπλώθηκε και στην Ουγγαρία, όπου άρχισαν λαϊκές εξεγέρσεις κατά της κυριαρχίας των Αψβούργων. Ο εθνικός ποιητής, της Ουγγαρίας, Σάντορ Πετέφι, διάβασε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το εθνικό μουσείο της Βουδαπέστης τις 12 θέσεις για την ανεξαρτησία.


1867. Η Ουγγαρία απέκτησε εσωτερική αυτονομία και ο πρωθυπουργός Κόμης Γούλα Αντράσι ορκίστηκε πίστη στον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Έτσι, δημιουργήθηκε το δυαδικό βασίλειο της Αυστροουγγαρίας.

1874. Η Γαλλία και το Άνναμ υπέγραψαν τη Δεύτερη Συνθήκη της Σαϊγκόν, η οποία αναγνώριζε την παρουσία της Γαλλίας στην Κάτω Κοχινκίνα και της χορηγούσε ελευθερία ναυσιπλοΐας.


1890 . Ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β' απέσυρε την υποστήριξή του προς τον Καγκελάριο Μπίσμαρκ.

1908. Έληξε το Γενικό Συνέδριο της ΕΜΕΟ στο Κιουστεντίλ.

1916. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον εστειλε 12 000 στρατιώτες στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό για να καταδιώξουν τον Πάντσο Βίλα.

1917. Κάτω από την πίεση της επανάστασης του Φεβρουαρίου ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας παραιτήθηκε από το ρωσικό θρόνο υπέρ του αδελφού του Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ, ο οποίος παραιτήθηκε την επόμενη μέρα.

1921 .Ο Ταλαάτ πασάς, πρώην μέγας βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κύριος αρχιτέκτονας της Γενοκτονίας των Αρμενίων, εκτελέστηκε στο Βερολίνο από τον 23χρονο Αρμένιο Τεϋλιριάν. Η Αθήνα πληροφορήθηκε την Κατάληψη του Αφιόν Καραχισάρ που έγινε την 14η Μαρτίου.

1922. Μετά την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο σουλτάνος Αχμέντ Φουάντ Πασά ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αιγύπτου, ως Φουάντ Α.

1933. Ο Αυστριακός καγκελάριος Ένγκελμπερτ Ντόλφους διέταξε την αστυνομία μα εμποδίσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να προσέλθουν στη συνεδρίαση, του Σώματος ξεκινώντας την αυστροφασιστική δικτατορία.


1939. Τα χιτλερικά στρατεύματα μπήκαν στην Τσεχοσλοβακία. Ο Πρόεδρος Χάτσα, μετά από καρδιακό επεισόδιο, που υπέστη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, διέταξε να μην υπάρξει αντίσταση. Ο Χίτλερ έκανε τη Μοραβία και τη Βοημία προτεκτοράτα.

1941. Έβδομή ημέρα της ιταλικής εαρινής επίθεσης .Μέχρι τις 13.00 επικράτησε ηρεμία. Λίγο αργότερα, το ιταλικό πυροβολικό άρχισε να βάλει δραστικά κατά των υψωμάτων 731 και Μπρέγκου Ραπίτ και κατά διαστήματα κατά των Κιάφε Λούζιτ και Μαζιάνι. Ο βομβαρδισμός συνεχίσθηκε μέχρι τις 1800 .Στις 20.00 με την κάλυψη του σκότους οι Ιταλοί επιτέθηκαν κατά του υψώματος 731. H επίθεση αποκρούσθηκε με χειροβομβίδες και με άμεσες αντεπιθέσεις. H έβδομη ημέρα της ιταλικής επίθεσης, επισφράγισε την παταγώδη αποτυχία που σημείωσε η «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών και οδήγησε στη βαθμιαία αναστολή των επιχειρήσεων.


1943 .Εφυγε από τον παλιό σιδηροδρομικό Θεσσαλονίκης, το πρώτο τρένο με εβραίους με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία. Στη Σοβιετική Ένωση εγινε η τρίτη μάχη του Χαρκόβου και οι Γερμανοί μετά από οδομαχίες ανακατέλαβαν το Χάρκοβο.

1944 . Οι Αγγλοαμερικανικές δυνάμεις επιχείρησαν την τρίτη επίθεση κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μόντε Κασσίνο.

1945. ¨Άρχισε η σοβιετική επίθεση στην περιοχή της Άνω Σιλεσίας.

1951. Η Ρουμανική κομμουνιστική ηγεσία , αποφάσισε τη βίαιη απομάκρυσνη των Σέρβων, των Γερμανών, των Ούγγρων και των Τσέχων από το Μπανάτ, δηλαδή από την παραμεθόρια ζώνη προς τη Γιουγκοσλαβία, σε βάθος 25 χιλιομέτρων και τουλάχιστον 40.000 Σέρβοι από 300 χωριά του Μπανάτ απελάθηκαν και ένα μεγάλο μέρος τους δεν επέστρεψε ποτέ.
Ο πρωθυπουργός της Περσίας, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, κρατικοποιίησε τις πετρελαιοπηγές προκαλώντας διεθνή κρίση.

1954. Στην Μάχη του Ντιέν Μπιέν Φού οι Βιέτ Μινχ κατέλαβαν στις 08.00 το πρωί το οχυρό «Γκαμπριέλ» που το υπεράσπιζε ένα αλγερινό Τάγμα. Οι Αλγερινοί και το 5ο Βιετναμέζικο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών που πολεμούσε για τους Γάλλους και η Λεγεώνα έχασαν περίπου 1.000 άνδρες υπερασπίζοντας το «Γκαμπριέλ» και οι Βιέτ Μινχ μεταξύ 1.000 και 2.000.

1962. Στην Βουλή η ΕΡΕ ψήφισε το νομοσχέδιο περί προικοδοτήσεως της πριγκίπισσας Σοφίας με 9.000.000 δραχμές.

1969. Συγκρούσεις μεταξύ σοβιετικών και κινεζικών δυνάμεων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.


1970. Το βράδυ της Κυριακής 15ης Μαρτίου στην περιοχή της κατεχόμενης κοινότητα της Μιας Μηλιάς, δολοφονήθηκε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης. Μαζί του ήταν ο Κυριάκος Πατατάκος. Ο Γιωρκάτζης κατέβηκε από το αυτοκίνητο και προχώρησε για την συνάντηση με το πρόσωπο το οποίο βρισκόταν μπροστά τους, σε χωμάτινο δρόμο και σε απόσταση 200 περίπου μέτρων. Σε λίγο ο Πατατάκος άκουε τους πυροβολισμούς που άφηναν νεκρό το πρώην ισχυρό άνδρα της Κύπρου. Προσπάθησε μάταια να τους καταδιώξει .
Ποιος πάτησε την σκανδάλη και εκτέλεσε τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, στις 8 το βράδυ της 15ης Μαρτίου του 1970 στην περιοχή «Λακκοβούναρα» της Μιας Μηλιάς παραμένει ακόμα άγνωστο.

1973. Ξεκίνησε στη Βιέννη η τέταρτη σύνοδος των σοβιετικοαμερικανικών διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

1975. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης απεβίωσε , στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.

1989.Παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση για λόγους «ευθιξίας», εξαιτίας της ανάμιξής του ονόματός του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Μένιος Κουτσόγιωργας.


1990. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ορκίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης για πενταετή θητεία. Το Σοβιέτ κήρυξε άκυρη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.

1991. Η Γερμανία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία 46 χρόνια μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τις δυνάμεις κατοχής , ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση.
Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπος της Σερβίας σε αυτό το σώμα Μπόρισλαβ Γιόβιτς παραιτήθηκε επειδή η Προεδρία αρνήθηκε να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα μετά τις διαδηλώσεις στις 9 Μαρτίου.

1995. Η 17 Νοέμβρη έριξε μια αντιαρματική ρουκέτα εναντίον των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel στην Παιανία.

1997.Ελληνικά πολεμικά πλοία παρέλαβαν από το Δυρράχιο τους ξένους υπηκόους της Αλβανίας

1999. Συλλογική παραίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ευρώ έκλεισε στα 1,0943. δολάρια.

2000 . Στην βοσνιακή γειτονιά στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα εγιναν σκληρές μάχες μεταξύ του σερβικού πληθυσμού και της KFOR .Τραυματίστηκαν 15 Σέρβοι και δύο Γάλλοι στρατιώτες.

2001. Συγκρούσεις οπλισμένων Αλβανών εξτρεμιστών και των δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και σε ένα προάστιο του Τέτοβο.
Στη Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα ενέκρινε ψήφισμα για την προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας, το οποίο απέρριπτε όλες τις πρωτοβουλίες για μονομερείς αλλαγές στις συμφωνίες του Ντέιτον, χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών συστατικών λαών
2001. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Γιώργος Κοσκωτάς, που είχε καταδικαστεί το 1994 σε 25 χρόνια κάθειρξη για υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων από την Τράπεζα Κρήτης

2004. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τα πορίσματα της Επιτροπής σχετικά με την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων από τη Microsoft.2005. Εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στο κέντρο της Πρίστινα. Σώος ο Ρουγκόβα, ο οποίος προσερχόταν σε συνάντηση με τον Χαβιέρ Σολάνα
2006 . Η σορός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι.

2007. Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη.

2008‎‎ . Έκρηξη σε Στρατιωτική Αποθήκη  κοντά στα Τίρανα. 26 νεκροί και 300 τραυματίες.‎


2011. Άρχισε ο πόλεμος στη Συρία. Εκατοντάδες σουνίτες έκαναν διαδήλωση στην Συρία, ζητώντας περισσότερες ελευθερίες και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ ιμπν Ισά αλ Χαλίφα κήρυξε τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έπειτα από τις εναντίον του διαδηλώσεις. Οι ηγέτες της ομάδας των Οκτώ δεν συμφώνησαν να αναλάβουν στρατιωτική δράση στην Λιβύη 
παραπέμποντας το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

2012. Ο Καρκινοπαθής Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επέστρεψε στη χώρα του έπειτα από 3 εβδομάδες νοσηλείας στην Κούβα, όπου είχε μεταβεί για χειρουργική επέμβαση.

2014 .Η Ρωσία άσκησε βέτο σε προσχέδιο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ανέφερε ότι το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας  «δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα».

2017. Στην Ολλανδία από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Μαρκ Ρούτε ελαβε 21,3% και εξασφάλισε 33 έδρες από τις 150 έδρες στο Κοινοβουλιο. Το κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς ήταν δεύτερο με ποσοστό 13,1% και 20 έδρες και ακολούθησαν με 12,6% το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...