7/3/22

Η 7η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 7η Μαρτίου είναι η 66η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 299 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

321. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας εξέδωσε διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή, την ημέρα του προστάτη του στρατεύματος, «Sol Invictus», του «Αήττητου Ηλίου» ως ημέρα ανάπαυσης στην αυτοκρατορία. Ετσι καθιερώθηκε Αργία της Κυριακής. 

1266. Ο Κάρολος ντ' Ανζού εισήλθε στην πόλη της Νάπολης ως βασιλιάς της Σικελίας. 

1530. Η δημιουργία της Αγγλικανικής εκκλησίας με επικεφαλής τον βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκο Η’

 1573. Υπογράφηκε η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης με την οποία έληξε ο Δ' Βενετοτουρκικός Πόλεμος και η Ενετική Δημοκρατία, αναγνώρισε την κυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Ιβάν Φεντόροφ ίδρυσε τυπογραφείο στο Λβοβ. 

1717. Η Βενετσιάνικη Γερουσία επικύρωσε συνθήκη  στρατιωτικήw συνεργασίαw Ενετίας-Μαυροβουνίου στον πόλεμο με τους Τούρκους.

1757. Στις 24 Φεβρουαρίου/ - 7 Μαρτίου με διάταγμα της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ η ιδρύθηκε « η Ρωσική Εμπορική Εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη», που ήταν η πρώτη μετοχική ρωσική εταιρεία. Η εταιρεία είχε 200 μετοχές των 500 ρουβλίων εκάστη.

 1768. Με την Συνθήκη της Ρωσίας και του Στανισλάς Πονιτόφσκι της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας αναγνωρίστηκαν ίσα δικαιώματα στους Ορθοδόξους και στους καθολικούς στην επικράτειά της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. 

 1793. Η Γαλλική Επαναστατική Συνέλευση κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία. 

 1799. Ο Ναπολέων Α΄ κατέλαβε τη Γιάφα στην Παλαιστίνη. Σφαγή 2000 αιχμαλώτων. 

1805. Ο Ναπολέων ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ιταλίας με τον γιο της Ιωσηφίνας, αντιβασιλέα. 

 1814. Στη μάχη για τη Γαλλία, 23.000 Γάλλοι υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη νίκησαν 50.000 Πρώσους και Ρώσους στη μάχη της Κραόν, αλλά η Νίκη ήταν Πύρρειος αφού οι Γάλλοι είχαν περισσότερους νεκρούς.
1815. Η Γενναιότητα του Ναπολέοντα. Η πιο δραματική στιγμή της επιστροφής του Ναπολέοντα από την Ελβα. Κοντά στην Γκρενόμπλ μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια του χωριού Λαφρί ο Ναπολέων με τους φρουρούς του που τον συνόδευαν συνάντησαν το Σύνταγμα που ειχε σταλεί να τον συλλάβει. Ο Ναπολέων, στήθηκε μπροστά τους , τους έδειξε το στήθος του, ρωτώντας αν ήθελαν να πυροβολήσουν τον Αυτοκράτορά τους, και οι στρατιώτες τον επευφήμησαν. 

1821. O ναπολιτάνικος στρατός, από 10.000 άνδρες με επικεφαλής τον Γκιγιέρμο Πέπε, νικήθηκε από τον Αυστριακό στρατό, στη μάχη του Ριέτι -Αντροντόκο στα σύνορα μεταξύ των παπικών κρατών και του Βασίλειου της Νάπολης. 

 1909. Στην Ιταλία άρχισαν οι εκλογές για την 23η Βουλή. 

 1914. Ο «πρίγκηπας» της Αλβανίας Γουλιέλμος του Βιντ αποβιβάστηκε στην προσωρινή του πρωτεύουσα, το Δυρράχιο, από όπου ξεκίνησε την οργάνωση της κυβέρνησής του. 

1918. Κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η Φινλανδία συμμάχησε με τη Γερμανία. 

1920. Το Εθνικό Κογκρέσο της Συρίας κήρυξε την ανεξαρτησία της Συρίας. 

 1921. Επιστρατεύτηκαν οι κλάσεις 1913,1914,1915. Με διάγγελμα του ο βασιλιάς Κωνσταντίνου Α' ανέφερε ότι «η Ελλάς προόρισθαι να μεγαλυνθεί και να μεγαλουργήσει. Ενόψει της γενικής επιθέσεως των ελληνικών δυνάμεων ο αρχηγός της στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας, δήλωσε ότι «ο στρατός μας καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύν έργον αυτού. Ουδεμία μου απομένει αμφιβολία περί της νίκης».  
50.000 άνδρες, του Κόκκινου Στρατού υπό τον στρατάρχη Μιχαήλ Τουχατσέφσκι, εξαπέλυσαν στις 18 και 45 την πρώτη επίθεση κατά των ναυτών της Κροστάνδης. 

1924. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας ενέκρινε τη νομισματική μεταρρύθμιση στη Σοβιετική Ένωση και τη μετάβαση σε ένα σκληρό ρούβλι. 

1936. Σε απάντηση στη Γαλλοσοβιετική συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας που είχε στόχο την περικύκλωση της Γερμανίας η οποία επικυρώθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 1936, η Γερμανία δήλωσε ότι η Γαλλοσοβιετική συμμαχία ήταν ασυμβίβαστη με τις Συνθήκες του Λοκάρνο και ο Χίτλερ διέταξε τη Βέρμαχτ να εισβάλει στη Ρηνανία, επαναστρατιωτικοποιώντας την περιοχή. Η Γαλλία και η Αγγλία δεν απάντησαν. 

 1938.Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, που χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925. 

1939. Κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο το παράκτιο πυροβολικό των Δημοκρατικών στην Καρθαγενη της Μούρθια βύθισε το ατμόπλοιο «Castillo de Olite» που μετέφερε 2200 στρατιώτες .Πνίγηκαν 1476. 

 1941. Αποβιβάστηκαν στον Πειραιά και τον Βόλο οι πρώτες μονάδες από τρείς Μεραρχίες , του αγγλικού εκστρατευτικού σώματος.

 1943. Κατά την τρίτη μάχη του Χάρκοβο ο φον Μανστάιν διέταξε την επίθεση ενάντια στην πόλη του Χάρκοβο. 

 1945 .Οι Αμερικανοί κατέλαβαν τη γέφυρα του Ρήνου στο Ρεμάγκεν. Στη Γιουγκοσλαβία ο Τίτο σχημάτισε νέα γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, που περιελάμβανε τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μίλαν Γκρολ, ως πρώτο αντιπρόεδρο, και τον τέως πρωθυπουργό της βασιλικής κυβέρνησης Ιβάν Σούμπασιτς, ως υπουργός Εξωτερικών. 

 1948. Στην Πλατεία Διοικητηρίου στη Ρόδο έγινε η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα και διαβάστηκε το διάγγελμα του Βασιλέως των Ελλήνων Παύλου , προς τον λαό της Δωδεκανήσου. Κατά τη νύκτα της 7-3-1948 , 300μελής συμμορία επιτέθηκε κατά Κερκίνης Σερρών, αποκρουσθείσα επιτυχώς υπό των εκεί δυνάμεων Στρατού, Χωροφυλακής καί Μ.Α.Υ κατόπιν 3ώρου μάχης. Ανευρέθηκαν 3 συμμορίτες νεκροί και συνελήφθησαν έτεροι 2. 

 1949 . Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με οκτώ ψήφους υπέρ και τρείς αποχές εξέδωσε το ψήφισμα 70 το οποίο καλούσε το Γενικό Γραμματέα να διερευνήσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, ότι στο Ανατολικό Μπλοκ βρίσκονταν 8-14 εκατομμύρια κρατούμενοι σε διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων. Στην Ελλάδα στην περιοχή Λεχαινών δύναμις Χωροφυλακής συνεπλάκη μετά 9μέλους Κ ]Σ ήτις απετέλει την ομάδα Διοικήσεως της 22ας Ταξιαρχίας υπό υον Διοικητή ταύτης Σαρήγιαννην. Κατόπιν σκληρού αγώνος εξοντώθη ή Κ]Σ, φονευθέντων 4 Αξιωματικών της, εν οις, και ο Διοικητής της Ταξιαρχίας Σαρήγιαννης και συλληφθέντων του Έπιτελάρχου της Ταξιαρχίας Καλογεροπούλου, του Επιμελητού ταύτης και 3 κομμουνιστοσυμμοριτισσών. Εκ των ημετέρων ετραυματίσθη σοβαρώς εις Χωροφύλαξ και ελαφρώς εις ιδιώτης οδηγός. Το απόσπασμα Χωροφυλακής Ζάρα συνεπλάκη μετά Κ]Σ με αποτέλεσμα τον φόνον εξ (6) Κ]Σ και τη σύλληψη 20 τοιούτων, εξ ων 5 γυναίκες. Πολυμελής Κ/Σ επιτέθηκε κατά Ποντοκώμης Εορδαίας. Μετά από τρίωρο συμπλοκή υποχώρησε.

 1950. Η Σοβιετική Ένωση έκανε δήλωση διάψευσης ότι ο Κλάους Φουξ υπήρξε Σοβιετικός κατάσκοπος. Στις ΗΠΑ, η Τζούντιθ Κόπλον και ο Σοβιετικός πρεσβευτής, Βαλεντίν Γκουμπίτσεφ, καταδικάστηκαν για κατασκοπεία. 

 1951. Σε ένα Τζαμί στην Τεχεράνη δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός της Περσίας, Αλί Ραζμάρα. Οι αμερικανικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κορέα, επιτέθηκαν εναντίον των κινεζικών στρατευμάτων.

 1966. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. 1968. Απολύθηκαν από το Δημόσιο καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δασκάλους και υπάλληλοι των Δήμων με «αποδεδειγμένην αναρχικήν, και κομμουνιστικήν δραστηριότητα». 1970 .Υπογράφηκε η συμφωνία του Δημοσίου με τους Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα ύψους 600 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. 

1967. Στην ΕΣΣΔ , η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ , το Υπουργικό Συμβούλιο  της ΕΣΣΔ και το Κεντρικό Συμβουλίο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων όλων των Ενώσεων ανακοίνωσαν  την πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

 1971. Πέθανε από δηλητηρίαση λόγω διαρροής φωταέριου στο υπόγειο διαμέρισμα που διέμενε στην Αθήνα, ο νικητής της Πίνδου αντιστράτηγος Βάσσος Βραχνός, 

 1989. Το κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Λάσα, του Θιβέτ. 

 1991. Η Αλβανία ανακήρυξε στρατιωτική περιοχή το Δυρράχιο και απαγόρευσε τις μαζικές συγκεντρώσεις στα Τίρανα και σε τρεις ακόμα πόλεις, μετά την έξοδο χιλιάδων Αλβανών στην Ιταλία. 

 1992. Ο Φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης Ζαν-Λικ Ντεάν ορκίστηκε πρωθυπουργός του Βελγίου, μετά από 103 μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα γαλλόφωνα και φλαμανδικά κόμματα της χώρας. 

 2004. Στην Ελλάδα έγιναν βουλευτικές εκλογές και 3.359.682 Έλληνες έδωσαν Στον Κώστα Καραμανλή 165 βουλευτές, τερματίζοντας το καθεστώς του Σημιτισμού. Ο Αβάπτιστος του Παπανδρέου πήρε 40,55%, το ΚΚΕ 5,90% και ο ΣΥΝ 3,26%. Εκτός Βουλής έμειναν το ΔΗΚΚΙ που πήρε 1,79% και ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%. 

2008 . Η  Αμπχαζία  ζήτησε  από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της, επικαλούμενη την αναγνώριση του   Κοσσυφοπεδίου.

2015. Το Ισλαμικό Κράτος ισοπέδωσε με εκρηκτικά και μπουλντόζες τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Πάρθων Χάτραμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: