15/3/22

‎Νέος Παίκτης στην Ουκρανική Κρίση. Οι Ρουθηνοί των Καρπαθίων

 

Οι Ρουθηνοί ζήτησαν  από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκαταστήσει το εθνικά ντους Δικαιώματα στο πλαίσιο της ειδικής ρωσικής επιχείρησης . Ο επικεφαλής του διεθνούς κέντρου «Μάτιτσα Ρουσίνοφ» Πίτερ Γκέτσκο απευθύνθηκε στον Ρώσο ηγέτη και του απαρίθμησε  τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της απώλειας του νομικού καθεστώτος των Ρουθηνίων στη σύγχρονη Ουκρανία. Ο ηγέτης της εθνικής μειονότητας εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πλαίσιο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, οι Ρουθηνοί θα είναι σε θέση να αναβιώσουν την κρατική υπόσταση στα ιστορικά τους εδάφη, τα οποία σήμερα δεν έχουν εθνική αυτονομία στην Ουκρανία. «Οι Ρουθηνοί υποστήριξαν επίσημα τη θέση της ρωσικής ηγεσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του εξαναγκασμού της Ουκρανίας για ειρήνη προτείνουμε να μετατρέψουμε τη Δυτική Ουκρανία σε Καρπάθια Ρας», δήλωσε ο Γκέτσκο για τον τελικό πολιτικό στόχο των Ρουθηνίων.

 Η «Μάτιτσα των Ρουθηνών» αναμένει ότι η Μόσχα θα τους βοηθήσει να αποκαταστήσουν την κρατική υπόσταση της Ρουθύνειας και να ακυρώσουν την απόφαση για εκκαθάριση της στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2014, ο Γκέτσκο ζήτησε και πάλι από τον Ρώσο πρόεδρο να διεξαγάγει ειρηνευτική επιχείρηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...