13/3/22

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το Ταμείο δεν βλέπει την απειλή μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει την απειλή μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης λόγω της Ουκρανικής Κρίσης δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείοτ Κρυσταλίνα Γκεοργκίεβα .
. "Μπορώ να πω αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Μειώνουμε τις προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022»,πρόσθεσε, εξηγώντας ότι πιο σοβαρές συνέπειες περιμένουν οι χώρες που δεν κατάφεραν να ανακάμψουν αρκετά μετά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία. 
 Μιλώντας για τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε την αύξηση των τιμών για την ενέργεια, τα λιπάσματα και τα μέταλλα, και σημείωσε επίσης την επιτάχυνση του πληθωρισμού - στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Μεξικό και η Βραζιλία. 
 Το ρωσικό ΑΕΠ, ως συνέχεια της συναινετικής πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να μειωθεί κατά οκτώ τοις εκατό στο πλαίσιο των κυρώσεων που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία. 
Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμάται σε 20 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια: