4/3/22

H 4η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 4η Μαρτίου είναι η 63η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 302 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.852 .Ο Κνεζ των Χορβατών Τρπιμίρ Α' υπέγραψε έγγραφο ως «ελέω Θεού άρχοντας των Χορβατών», βάζοντας έτσι στην Ιστορία τους Κροάτες.

870. Η Σύνοδος της Κων/πολης που συγκάλεσε ο πατριάρχης Ιγνάτιος καταδίκασε την επέμβαση της Ρώμης στη Βουλγαρία και η Εκκλησία της Βουλγαρίας υπάχθηκε οριστικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κων/πόλεως.


1152. Οι Γερμανοί εκλέκτορες έδωσαν το Γερμανικό στέμμα στον ανιψιό του, Κονράδου Γ’ Φρειδερίκο Χοενστάουφεν .Ενα 30χρονο χλωμό κοντούλη κοκκινοτρίχη που τον θεώρησαν του χεριού τους. Οι Ιταλοί τον βάφτισαν Barba Rossa (Κοκκινογένη), και έμεινε γνωστός ως Φρειδερίκος Α’ Βαρβαρόσας.

1193. Πέθανε ο σουλτάνος της Συρίας και της Αιγύπτου, Σαλαντίν.

1238. Η ήττα του πρίγκιπα του Βλαντίμιρ, Γιούρι Β' Βσεβολόντιτς, στη μάχη με τους Μογγόλους στον ποταμό Σίτ. Ο Γιούρι σκοτώθηκε στη μάχη και μαζί του έπεσαν 3000 Ρώσοι.


1386 . Ο Λαδίσλαος Β΄ Γιαγκελόν στέφτηκε βασιλιάς της Πολωνίας.

1665 . Άρχισε ο δεύτερος Αγγλο-Ολλανδικός πολέμος.

1762 . Ο Τσάρος Πέτρος Γ υπέγραψε το Ουκάζιο, «περί ελεύθερου εμπορίου για όλους».

1790 . Τέθηκε σε ισχύ η διοικητική διαίρεση της Γαλλίας σε 83 νομούς.

1813. Ο Κύριλλος ΣΤ΄(κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σερπεντζόγλου), μετά την παραίτηση του Πατριάρχη Ιερεμία Δ΄, εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης. Η απελευθέρωση του Βερολίνου από τα στρατεύματα του Πιότρ Βιτγκενστάϊν , με την εκδίωξη της γαλκλικής φρουράς από 26000 άνδρες που διοικούσε Ευγένιος ντε Μποχαρναί.

 1827.Νίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη στη μάχη στο στο Κερατσίνι.

1848 . Στη Γαλλία μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου καθιερώθηκε η καθολική ψηφοφορίας για τους άνδρες ηλικίας άνω των 21 ετών. Στο βασίλειο της Σαρδηνίας ο Κάρολος Αλβέρτος υπέγραψε το «Στατούτο Αλμπερτίνο», το οποίο αργότερα έγινε πρώτο Σύνταγμα της Ιταλίας.

1849. Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ παραχώρησε Σύνταγμα για όλες τις χώρες της μοναρχίας των Αψβούργων, με το οποίο οι Εβραίοι της Αυτοκρατορίας απέκτησαν ισοτιμία με τους άλλους πολίτες.

1857 . Με τη Συνθήκη του Παρισιού τελείωσε ο βρετανο-Περσικός Πολέμος, και η Βρετανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν.

1901. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Πέτκο Καραβέλοφ.
1909. Υπογράφηκε στην Τσετίνιε εμπορική συμφωνία μεταξύ  Μαυροβουνίου και Τουρκίας που όριζε ότι τα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα και των δύο χωρών θα είχαν, αμοιβαία,  «τα υψηλότερα προνόμια».
1910.Καθελκύστηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο το θωρηκτό «Αβέρωφ» 
1913. Στις 19 Φεβρουαρίου / 4 Μαρτίου, ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε στους Οθωμανούς στο Μπιζάνι.

1915. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσημα τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια.

1916. Το γερμανικό βοηθητικό καταδρομικό «Möwe» επέστρεψε στη Γερμανία, έχοντας βυθίσει 16 πλοία των συμμάχων στα νερά του Ατλαντικού.

1918. Η Ισπανική γρίπη που σκότωσε περίπου 40 εκ. ανθρώπους ξεκίνησε από το Κάνσας, των ΗΠΑ. Η Μεγάλη Ράντα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την αναγνώριση της ιθαγένειας της Ουκρανίας. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων, το  σκάφος «Κύκλωπας» εξαφανίστηκε. 306 άνθρωποι χάθηκαν.


1936 .Έκανε την πρώτη του πτήση το αερόπολοιο «Χίντεμπουργκ».

1937. Άρχισε στην Ελλάδα η εφαρμογή του θεσμού  της Κοινωνικής Ασφαλίσεως, επί  πρωθυπουργίας του Ιωάννη Μεταξά.

1938. Η πρώτη επιτυχής γεώτρηση για εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία.

1941. O στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια,
Ε. Αντωνίου απέστειλε προς το Γενικό Στρατηγείο το ακόλουθο τηλεγράφημα.
«Ωρα 15:00. Συνεχίζεται δραστηρίως μεταφορά γερμανικού στρατού εις έλληνο-βουλγαρικά σύνορα διά σιδηροδρόμου, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Εις περιοχή Πετρίτσι χθες περίπου 100 άρματα. Η εναντίον ημών επίθεσις φρονώ ότι θα εκδηλωθεί ταχέως».

1945 . Ο Κόκκινος Στρατός έφτασε στη Βαλτική Θάλασσα.

1948. Περί ώραν 08,00' τμήμα του 8ου Τάγματος Χωροφυλακής έκ 12 οπλιτών κινουμένων έπ' αύτοκινήτου προς κατάληψιν θέσεων δι’ ασφάλειαν φάλαγγος ενέπεσεν εις ενέδραν πολυμελοΰς συμμορίας υπό τόν Βλαχούτσικον παρά το 45ον χιλιόμετρον της οδού Χαλκίδος-Λίμνης. Μετά τα πρώτα πυρά των συμμοριτών εφονεύθησαν εις Ύπενωμοτάρχης και εις Χωροφύλαξ και ετραυματίσθησαν 8 Χωροφύλακες. Οι άνδρες, τραυματίες και μή αντέταξαν ηρωικήν άμυναν και κατώρθωσαν να αποφύγωσι την πλήρη εξόντωση των και να τρέψωσιν εις φυγήν τούς συμμορίτας. Εκ των τραυματιών Χωροφυλάκων εις υπέκυψε μετά 5ωρον. Ετραυματίσθησαν επίσης ο ιδιώτης οδηγός του αυτοκινήτου και ο βοηθός αυτού. Τήν 20,15' ώρα δύναμη Κ]Σ επετέθη διά βαρέων όπλων κατά της κωμοπόλεως Βελβενδού με άντικειμενικό σκοπόν την εξουδετέρωση των Εθνικών Δυνάμεων και την μετέπειτα γενική λεηλασία της κωμοπόλεως. Οι εθνικές δυνάμεις κατέλαβαν τις προκαθωρισμένες θέσεις και κατώρθωσαν νά καθηλώσωσι τούς συμμορίτας και να μη επιτρέψωσι την λεηλασία των οικιών της κωμοπόλεως και την διαρπαγήν των πέριξ της κωμοπόλεως ενσταυλιζομένων αιγοπροβάτων. Η μάχη διήρκεσε μέχρι της 5,15' πρωινής της επομένης, ότε οι συμμορίται, ηναγκάσθησαν να αποχωρήσωσι προς Πιέρια παραλαβόντες μεθ' εαυτών και τους ανεξακριβώτους νεκρούς και τραυματίας των. Εκ των ήμετέρων ετραυματίσθη ελαφρώς εις Χωροφύλαξ.
Περί ώραν 23,15' 200μελής συμμορία επετέθη κατά των ημετέρων δυνάμεων της Ξυλουπόλεως Λαγκαδά. Συμμορίτες κατωρθώσαντες να εισδύσωσιν εις το χωρίον διήρπασαν 6 όνους, 4 βούς, τρόφιμα και είδη ρουχισμοί. Απώλειες συμμοριτών εξηκριβωμένες 5 νεκροί .Απώλειες ημετέρων νεκροί 2 Χωροφύλακες και εις οπλίτης Μ.Α.Υ. και τραυματίες 3 Χωροφύλακες και 3 οπλίτες ΜΑΥ.
Την ιδίαν ώρα έτερον τμήμα συμμοριτών προσέβαλε την Χωροφυλακή Νέας Δορκάδος Λαγκαδά. Αποκρούστηκαν άνευ ημετέρων απωλειών. Οι συμμορίτες ενέπρησαν δύο αχυρώνας και εν ποιμνιοστάσιο, απηθρακωνθέντων έν αύτώ 30 αιγοπροβάτων.

1949. Το απόσπασμα Χωροφυλακής Πύργου Κορινθίας συνεπλάκη μετά Κ]Σ με αποτέλεσμα τον θάνατο 19 Κ]Σ και τη σύλληψη 5 . Μεταξύ των φονευθέντων ο Αρχηγός των Κ]Σ Σταθάκης .Το άπόσπασμα Χωροφυλακής Τροπαίων συνεπλάκη μετά 30μελούς Κ]Σ με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 Κ]Σ και την σύλληψιν 2 Κ]Σ ένοπλων. Εις χείρας ημετέρων περιήλθον 3 οπλοπολυβόλα και τυφέκια. Απώλειαι ημετέρων εις Υπενωμοτάρχης νεκρός. Εις περιοχήν Γορτυνίας απόσπασμα Χωροφυλακής κατόπιν συμπλοκής μετά 40μελοΰς Κ]Σ επέτυχε τόν φόνον 8 Κ]Σ, τήν σύλληψιν ενός και τήν παρουσίαση αυθορμήτως ενός ετέρου.

1957.Τάφηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός ως Φυλακισμένα μνήματα, ο Γρηγόρης Αυξεντίου. Το βράδυ η ΕΟΚΑ εξαπέλυσε σειρά βομβιστών επιθέσεων κατά των Άγγλων. Στη Λεμεσό σκοτώθηκε ο μαχητής της ΕΟΚΑ   Γεώργιος Χαραλάμπους 

1963 . Στο Παρίσι, έξι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του Πρόεδρου Σαρλ ντε Γκωλ.

1964.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, (UNFICYP),στην Κύπρο. 

1965 . Η Συρία εθνικοποίησε εννέα εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων δύο αμερικανικών. Διάταγμα του Προεδρείου του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΣΣΔ «Σχετικά με την τιμωρία των ενόχων εγκλημάτων κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, ανεξάρτητα από τον χρόνο διάπραξης εγκλημάτων».

1970 .Το γαλλικό υποβρύχιο «Ευρυδίκη» βυθίστηκε αύτανδρο στα ανοιχτά της Τουλόν , με αποτέλεσμα την απώλεια του 57μελούς πληρώματος.

1973.Στις βουλευτικές εκλογές στη Χιλή η αριστερή Λαϊκή Ενότητα του Αλλιέντε, βελτίωσε τα ποσοστά της αλλά ηττήθηκε κατά Κράτος από τη δεξιά. Οι δεξιοί, έλαβαν το 55,49% και εξέλεξαν 87 βουλευτές και 30 Γερουσιαστές ενώ η Λαϊκή Ενότητα είχε 63 Βουλευτές και 19 Γερουσιαστές. Στη Γαλλία, στον πρώτο γύρο στις κοινοβουλευτικές η Ενωμένη Αριστερά έλαβε 11000000 ψήφους έναντι 8200000 των γκωλικών αλλά συνολικά τα κεντροδεξιά κόμματα είχαν το 53%.

1974 
Οι Συντηρητικοί στη Βρετανία έχασαν τις εκλογές, και παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χήθ. Κυβέρνηση σχημάτισε ο ηγέτης των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον.

1977. Πάνω από 1600 άτομα σκοτώθηκαν στην Ρουμανία, κατά τον σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι άστεγοι έφτασαν τους 35.000. Καταστροφές υπήρξαν και στην Βουλγαρία, που είχε 121 νεκρούς. Τα βουλγαρικά μέσα έκρυψαν την (δυσάρεστη) είδηση.

1981. Ο αρμενικός μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας - ASALA, σκότωσε δύο υπαλλήλους της τουρκικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

1987. Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του σκανδάλου Ιράνγκειτ.

1998. Μετά τις συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων Αλβανών στην περιοχή Ντρένιτσα, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μόνο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

2000 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν πέντε εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα μπορούν να βοηθήσουν στη σύλληψη του Ράντοβαν Κάραζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς.

2002. Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Κοσσόβου υπό διεθνή διοίκηση.

2004. Φωτιά κατέστρεψε τα δύο τρίτα στο μοναστήρι του Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

2012. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας λαμβάνοντας  
45. 602. 075 ψήφους ή ποσοστό 63,60% . Ο δεύτερος , ο κομμουνιστής Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έλαβε το 17,18% των ψήφων. 

2013. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας (επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ χρόνων, και  σε πρόστιμο 520.000 ευρώ, για ψεύτικη δήλωση «πόθεν έσχες» των ετών 2006 - 2009.

2014.Έξι χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε τη δημιουργία ένοπλης δύναμης από  5.000  στρατιώτες και 3.000 έφεδρους.

 2018. Θρίαμβος του Ματαίο Σαλβίνι στις Ιταλικές εκλογές όπου έλαβε το 37,2%. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έλαβε 32,7%. Ο Ρέντζι πήρε 23%.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζαρα, πρόσεξε τι έκανε ο Μητσοτάκης: υπάρχει μια σύνταξη αναπηρίας που λέγεται "δια παν βιοποριστικο" την οποία θεσμοθέτησε ο Κώστας Καραμανλής το 2005-2006 για να ενισχύσει τα τέκνα τα οποία έχασαν τον ένα γονέα τους και τα οποία είναι ανάξια για κάθε βιοποριστικη εργασία, έχοντα προβλήματα αναπηρίας. Η σύνταξη αυτή θεσμοθετηθηκε από τον κ. Καραμανλή ως "απάντηση" στην κλασική πασοκικη σύνταξη αναπηρίας και προέβλεπε ως ενίσχυση στα ανάξια τέκνα το 20% της σύνταξης του θανόντος πατέρα με την προοπτική ότι όταν θα έχαναν και την μητέρα τους να λάβουν ολόκληρη την σύνταξη του πατέρα. Ο Τσιπρα και ο κουλης τι έκαναν; Ο Τσιπρα το 2016 έφτιαξε νόμο για τον διαβόητο επανυπολογισμο των συντάξεων και άρχισαν σταδιακά να αυξάνουν το ποσό της σύνταξης "δια παν βιοποριστικο" ώστε να ξεπεράσει τα 313 ευρώ του προνοιακου επιδόματος με αποτέλεσμα το τελευταίο να κοπεί με βάση έναν νόμο του 1989. Διότι υπάρχουν ανάξια τέκνα που ελάμβαναν π.χ. 140-150-160 έως 200 ευρώ το μήνα ως ποσοστό επί της σύνταξης του πατέρα συν τα 313 ευρώ από την Πρόνοια και έτσι μπορούσαν να ανταπεξελθουν κάπως στα έξοδα τους. Επειδή όμως υπάρχει ο νόμος του 1989 που επικαιροποιηθηκε το 2001 που λέει ότι αν ένας ανάπηρος λαμβάνει σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα εκτός του προνοιακου επιδόματος και αυτή η σύνταξη είναι μεγαλύτερη των 313 ευρώ αυτομάτως χάνει το προνοιακο, βρήκαν να κάνουν αυτή την ραδιουργια οι τσιπραιοι και οι κουληδες! Να αυξήσουν δηλαδή το ποσοστό της σύνταξης από το ασφαλιστικό ταμείο ώστε να κόψουν από τα ανάπηρα το προνοιακο επίδομα. Και έτσι τα ανάξια τέκνα έμειναν με 314,315, 320 κ.τ.λ. ευρώ και αντιμετωπίζουν βιοποριστικο πρόβλημα. Αν αυτό δεν λέγεται εξόντωση των αναξιων τέκνων και δολοφονία τους, τότε τι λέγεται; Ο λεγόμενος επανυπολογισμος συντάξεων ήταν μια μεγάλη και ύπουλη απάτη εις βάρος κάποιων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων!! Αυτή την απάτη ποιος θα την αναδείξει;

Η 20η Απριλίου στην Ιστορία

H 20η Απριλίου είναι η 111η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Υπολείπονται 255 ημέρες μέχρι τη λήξη του έτους.   491 ....