21/2/17

Ιδού ο δάκτυλος της Μόσχας

Ο πρώην κατάσκοπος, πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μίλο, δήλωσε στο περιοδικό «TIME» ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες της Ποντγκόριτσα ότι ετοιμαζόταν πραξικόπημα τον περασμένο Οκτώβριο που θα είχε εκδηλωθεί την ημέρα των εκλογών. «Είχαμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με αυτό το σενάριο, αλλά δεν είχαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο μέχρι της 12 Οκτωβρίου.
Την ημέρα εκείνη, ένας άντρας ήρθε στις υπηρεσίες μας και μας αποκάλυψε ολόκληρο αυτό το σενάριο. Ο ίδιος μας είπε ότι δύο Ρώσοι πολίτες που αργότερα αποδείχθηκε ότι ανήκουν στην ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, (την GRU) οργάνωσαν το πραξικόπημα». «Οι υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν επίσης τις πληροφορίες μας και μας βοήθησαν να συνδέσουμε όλα τα κομμάτια μαζί».
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου είπε επίσης ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με τους πολιτικούς αντιπάλους του Τζουκάνοβιτς , με την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις ΜΚΟ, και με κάποια μέσα ενημέρωσης, και δημιούργησαν ένα περιβάλλον ώστε «οι φιλοδυτικές δυνάμεις να χάσουμε», δήλωσε.
Ερωτηθείς από το «ΤΙΜΕ», εάν φοβάται ότι το σενάριο της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι τοπικές διαμαρτυρίες ενάντια στην φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο το 2014 εξελίχθηκαν σε μεγάλες συγκρούσεις με τη ρωσική υποστήριξη θα μπορούσε να επαναληφθεί στη χώρα του, Μάρκοβιτς απάντησε : «Ναι, αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Ρωσία για αποσταθεροποίηση. Είμαστε ενήμεροι για αυτό. Συνεχώς μετά τις εκλογές είχαμε αποκλεισμούς του κράτους και των θεσμών. Αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τη νομική και συνταγματική τάξη μας ... ανεξάρτητα από το τι είναι έτοιμη να κάνει η ρωσική πλευρά».

Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο για τα διάφορα είδη των μυστικών υπηρεσιών. Μια «συνηθισμένη» υπηρεσία πληροφοριών προστατεύει την κυβέρνηση της από τον κίνδυνο πραξικοπήματος. Μια καλή υπηρεσία πληροφοριών, καταφέρνει να συμμετέχει στο πραξικόπημα, ενώ η άριστη υπηρεσία πληροφοριών είναι εκείνη που το διοργανώνει, όπως στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.

Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των βαλκανικών κρατών, ιδίως αυτών που δημιουργήθηκαν η μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας, είναι από άλλο ανέκδοτο.
Τα στελέχη αυτών των υπηρεσιών ήσαν μαριονέτες των ξένων δικτύων κατασκοπίας. Αυτές οι «βαλκανικές υπηρεσίες» δεν υφίστανται ως κυρίαρχοι και αυτόνομοι οργανισμοί , αλλά είναι απλοί ιμάντες μετάδοσης των εντολών και των οδηγιών των ξένων μεντόρων τους και απλά κάνουν ότι τους πουν. Οι εν λόγω ξένοι μέντορες είναι οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών του ΝΑΤΟ. Πρωτίστως η CIA και η MI-6, παρόλο που οι γαλλικές και οι γερμανικές υπηρεσίες, η τουρκική ΜΙΤ και η Μοσάντ έχουν ενεργή παρουσία και ρόλο.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν τεθεί εκτός μάχης. Από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν από τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν να τεθούν υπό τις οδηγίες της CIA , ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Αυτό προκάλεσε ένα μαζικό κύμα παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων μεταξύ των αξιωματικών της KGB, πολλοί από τους οποίους αργότερα επί Πούτιν αποκαταστάθηκαν.
Από τις ρωσικές υπηρεσίες η SVR (ο αντίπαλος της CIA), η FSB, (το ισοδύναμο του FBI), και η GRU (το ισοδύναμο DIA) μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανακτούν την παλιά τους επιρροή τους.
Από τις υπηρεσίες αυτές , εκείνη που δέχθηκε την λιγότερη διείσδυση από πράκτορες του ΝΑΤΟ και κατασκόπους και επομένως ήταν λιγότερο επιρρεπείς στις δυτικές πιέσεις ήταν η GRU και για αυτό μπόρεσε να ανταποκριθεί ταχύτερα και καλύτερα στα νέα καθήκοντα της στο πλαίσιο της πολίτικης του Πούτιν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχία των ρωσικών παρεμβάσεων, τόσο η Συρία οσο και στην Ουκρανία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την δουλειά των ανθρώπων της GRU. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή η GRU (και όχι η SVR ή η FSB) βρίσκεται στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών των λεγόμενων Δυτικών Βαλκανίων που ελέγχονται πλήρως από το ΝΑΤΟ.
Και επειδή ο πράκτωρ Ντούσκο Μάρκοβιτς είπε ότι η GRU οργανώνει τις διαδηλώσεις οι χιλιάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες, που διαδήλωσαν μπροστά στο κυβερνητικό κτήριο του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, λόγω των περικοπών στις κοινωνικές παροχές για τις μητέρες κατά 25% ήταν στην υπηρεσία της Μόσχας . Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις μηνιαίες παροχές για τις μητέρες με τρία παιδιά από 366 σε 264 ευρώ και των μητέρων με λιγότερα παιδιά από 192 σε144 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοικονομήσει 16,5 εκατ. ευρώ. Για να κατευνάσει την αγανάκτηση της κοινωνίας, η εκτελεστική εξουσία αποφάσισε να μειώσει κατά 8% τους μισθούς του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής και των υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: