20/2/17

Η απελευθέρωση του Ντονμπάς παραμένει στο τραπέζι

Στο Μόναχο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό και της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησαν να εφαρμοστεί από σήμερα , (20η Φεβρουαρίου), κατάπαυση του πυρός μεταξύ της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονμπάς και του ουκρανικού στρατού.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήταν «καθόλου ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Σαββάτου. 
Οι επικεφαλής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ , Ιγκόρ Πλοτνίσκι και Αλέξανδρος Ζαχαρτσένκο ανακοίνωσαν χθες ότι είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν με στρατιωτικά μέσα τις κατεχόμενες από το Κίεβο περιοχές του Ντονμπάς.
«Πάντα λέγαμε ότι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είναι συλλογικό μας καθήκον, και πάντα λέγαμε ότι πρέπει να το κάνουμε με πολιτικά μέσα. Αν δεν καταλαβαίνουν, τότε επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι μπορούμε το κάνουμε με τη βία», είπε ο Ζαχαρτσένκο στο Interfax. 
Ο Πλοτνίσκι και ο Ζαχαρτσένκο παρουσίασαν ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που ζουν στις Κατεχόμενες περιοχές και περιέγραψαν την κατάσταση ως ανθρωπιστική καταστροφή.
Στο Κίεβο έγιναν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και των νεοναζί οπαδών του (εμπορικού) αποκλεισμού του Ντονμπάς. Η Ουκρανία ανησυχεί γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε, στις 18 Φεβρουαρίου διάταγμα σχετικά με την αναγνώριση των εγγράφων που εκδίδονται από τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: