21/2/17

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Κλιμακώνεται η κρίση που προκάλεσε ο Ιζετμπέκοβιτς.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβάνιτς, ανακοίνωσε ότι προγραμμάτισε ειδική συνεδρίαση της (τρισυπόστατης) Προεδρίας για την Πέμπτη για να συζητήσουν εάν το Κράτος στηρίζει την ιδέα της κατάθεσης στη Χάγη της αίτησης για αναθεώρηση της αποφάσεως για τη Σερβία. Ο Ίβανιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι η μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα και τη λειτουργία των θεσμών της Β-Ε θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που, «είναι η τελευταία προσπάθεια να επιστρέψουν τα πράγματα στα νόμιμα όργανα, και να αποφευχθούν οι παράλληλες δομές». τον παραλληλισμό.
Ο Ίβανιτς τόνισε ότι κανένας ενιαίος φορέας της Β-Ε δεν συζήτησε το θέμα της αναθεώρησης, και προειδοποίησε ότι υπάρχουν «παράλληλες δομές στο εσωτερικό της Β-Ε» που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς. Στη Μπάνια Λούκα, οι ηγέτες του SNSD, του DNS και του SP, Μίλοραντ Ντόντικ, Μάρκο Πάβιτς και Πέταρ Ντζόκιτς δήλωσαν ότι η μονομερής πράξη του μέλους της προεδρίας της Β-Ε, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που κατατέθηκε εξ ονόματος της Β-Ε και ενάντια στη θέληση των Σέρβων και των Κροατών , αποτελεί κατάφορη παραβίαση του παραρτήματος 4 της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Ντέιτον, επί της οποίας βασίζεται η ύπαρξη και λειτουργία της Β-Ε .
Οι Ντόντικ, Πάβιτς και Ντζόκιτς θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Ιζετμπέγκοβιτς, ενώπιον των δικαστηρίων της Σερβικής Δημοκρατίας ή της Ομοσπονδίας για την υπονόμευση του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Οι τρείς θεωρούν ότι η μονομερής ενέργεια του Ιζετμπέκοβιτς είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η βοσνιακή πολιτική, πνευματική και θρησκευτική ελίτ έχει αντι-σερβικό προσανατολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: