1227. O Χαλίφης του Μαρόκου και πρώην κυβερνήτης της Ανδαλουσίας Αμπντουλάχ ο Δίκαιος δολοφονείται στο Μπάνιο του από Ασσασίνους, που δούλευαν για τον ανιψιό του.
Ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος υπέγραψε συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Βενετίας. Σύμφωνα με τους όρους της, οι Ενετοί κράτησαν τα νησιά Κέα, Σαντορίνη, Σέριφο και Αμοργό, που είχαν καταλάβει και διατήρησαν τα εμπορικά τους προνόμια.
1366. Άρχισε η Σταυροφορία του Αμαδέου του 6ου της Σαβοΐας , γιού της Γιολάντας Παλαιολογίνας, για να βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη και τον εξάδελφό του Ιωάννη Ε Παλαιολόγο γιό της Άννας της Σαβοΐας. Ξεκίνησε με 15 πλοία και 1.700 άνδρες και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Φρατζέσκο της Λέσβου και τον Βασιλιά της Ουγγαρίας και έδιωξε τους Τούρκους του Μουράτ από την Καλλίπολη. Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Βουλγάρων που κρατούσαν αιχμάλωτο τον Ιωάννη Ε.
1515. Ο Δούκας του Μιλάνου Μαξιμιλιανός Σφόρτσα παρέδωσε το δουκάτο του Μιλάνου στον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας.
1535. Δημοσιεύτηκε η πρώτη Αγία Γραφή στην αγγλική γλώσσα.
1582 . Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄ έθεσε σε ισχύ το νέο και «σωστό» ημερολόγιο, που του προτάθηκε από τον Ναπολιτάνο γιατρό Αλοΐσιους Λίλιους. Στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η επόμενη ημέρα, η 5η Οκτωβρίου κηρύχθηκε ως η 15η Οκτωβρίου. Η τσαρική Ρωσία δεν αποδέχτηκε το νέο ημερολόγιο. Οι μπολσεβίκοι το εφάρμοσαν το 1918, οπότε η 31η Ιανουαρίου ακολουθήθηκε από την 14η Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια, η επέτειος της Οκτωβριανής επανάστασης τώρα πέφτει τον Νοέμβριο. Στην Ελλάδα με ένα σόφισμα δεν εφαρμόζεται το καθολικό ημερολόγιο αλλά το Αναθεωρημένο Ιουλιανό που εφαρμόστηκε τον Μάιο του 1923 και παρέλειψε 13 ημέρες το 1923. Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο για το έδαφος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ στις 19/ 31 Ιανουαρίου 1919.
1636. Kατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στη μικρή πόλη Βίτστοκ του Βρανδεμβούργου , έγινε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στην οποία νίκησαν οι Σουηδοί, που ειχαν 3100 νεκρούς.
Ο στρατός τυ Αυτοκράτορα και οι Σάξωνες σύμμαχοί τους έχασαν 5000.
1693. Κατά τον Εννεαετή πόλεμο, στο ιταλικό μέτωπο , στη μάχη των Μαρσαγλίων κοντά στο Τουρίνο , στην πεδιάδα μεταξύ του Πιοσάσκο, του Ορμπάσσανο και της Βολβέρα (δυτικό Πιεμόντε) ο Γάλλος στρατάρχης Νικολά Κατινά με 35000 άνδρες αντιμετώπισε νικηφόρα την επίθεση του Βίκτορα Αμεντέο Β ' της Σαβοΐας . Οι Γάλλοι είχαν μόνο 1800 νεκρούς και οι αυτοκρατορικοί 12000. Σε αυτή τη μάχη εγινε και η πρώτη έφοδος με ξιφολόγχες.
1830.Το Βέλγιο ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία.
1853. Η Τουρκία, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία, που αρνήθηκε να αποσυρθεί από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας και άρχισε ο Κριμαϊκός Πόλεμος. Την ίδια ήμερα ο Ρώσος ναύαρχος Νεβέλσκ ύψωσε τη ρωσική σημαία στο Σαχαλίνη.
1883. Ξεκίνησε από το Παρίσι για το παρθενικό του ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη το θρυλικό τρένο «Οριάν Εξπρές», που περνούσε από έξι χώρες.
1904. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας.
1910. Η Πορτογαλία ανακηρύχθηκε δημοκρατία, και ο Βασιλιάς Μανουήλ Β εγκατέλειψαν τη χώρα.
1914. Άρχισε η αντεπίθεση του Αυστρο-ουγγρικού Στρατού στη Γαλικία .Στην Αλβανία η Προσωρινή Κυβέρνηση υπό τον Εσσάντ πασά εγκαταστάθηκε στο Δυρράχιο.
1919. Η απελευθέρωση της Ξάνθης από την βουλγαρική κατοχή. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως 15 μέρες μετά με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου η περιοχή δόθηκε στη Βουλγαρία. Τον Οκτώβριο του 1918 δημιουργήθηκε η διασυμμαχική διοίκηση στη «Χώρα της Θράκης» υπό τους Γάλλους γαλλική και με την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας για την ασφάλεια του πληθυσμού.
Τελικώς στις 4 Οκτωβρίου του 1919 , η 9η Μεραρχία του ελληνικού στρατού υπό τον Υποστράτηγο Γεώργιο Λεοναρδόπουλο εισήλθε στο «τρίγωνο της Ξάνθης» (την Ξάνθη και περιοχές της σημερινής Ροδόπης μέχρι τον ποταμό Κομψάτο, κοντά στον Ίασμο). Το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 1919, με την Ξάνθη να πλέει σ’ ένα πέλαγος Ελληνικών σημαιών και με τις καμπάνες των εκκλησιών να ηχούν αναστάσιμα, άρχισε η στρατιωτική παρέλαση. Με διαταγή του Στρατηγού Λεοναρδόπουλου, επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων κατά την είσοδο στην Ξάνθη, ήταν ο ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός του μηχανικού Γαβριήλ Λαδάς. Ταυτόχρονα επέστρεψαν στην Ξάνθη όσοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, κατά τη βουλγαρική Κατοχή.
1923. Αποχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη και οι τελευταίοι στρατιώτες της Αντάντ. Οι Τούρκοι αναγνώρισαν τον Παπά-Ευθύμ ως τουρκο Ορθόδοξο Πατριάρχη.
1926. Στην Τουρκία τέθηκε σε ισχύ ο Αστικός Κώδικας 1940. Συνάντηση του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι στην Κλεισούρα Μρέννερ (Brenner) στις Αλπεις.
1941. Στην Κοινότητα των Φιλίππων, οι Βούλγαροι δολοφόνησαν 25 ελληνες. Στο χωριό Τσούτσερ, κοντά στα Σκόπια, συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, με πρόεδρο τον Πέτρο Κράστεβ
1943.Την επομένη, του Ολοκαυτώματος Λυγγιάδων-Μπάρρας έφθασε στο αρχηγείο του Ζέρβα στο Βουργαρέλι, αποστολή υπό τον Ελβετό εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Μπίκελ τον οποίο συνόδευαν οι Δημήτριος Δούμας έμπορος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Βλαχλείδης, ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και ο διερμηνέας του Μπίκελ, Καραβάς. Η επιτροπή αποστέλλονταν από τους Γερμανούς για να ζητήσει ανακωχή με τους αντάρτες . Σαν αντάλλαγμα θα σταματούσαν τα αντίποινα κατά του άμαχου πληθυσμού. Η απάντηση του Ζέρβα, σύμφωνα με όσα γράφει στο ημερολόγιό του ήταν η ακόλουθη: «Απήντησα ότι εμείς είμαστε στρατός κράτους νομίμου ως επαναστατήσαντος και επιβληθέντος και ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αντίποινα κατά των αμάχων, αλλά να πολεμήσουν εναντίον μας».
Την ίδια ήμερα στο Βόλο μια φάλαγγα Γερμανών ξεκίνησε τα χαράματα για τις Μηλιές. Λίγες ώρες μετά ,το χωριό άρχισε να καίγεται. Στον Σιδ.σταθμό οι Γερμανοί εκτέλεσαν ανά πεντάδες 29.
1944. Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδόθηκε στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε και ο ΕΛΑΣ μπήκε στην Πάτρα Στη Γιουγκοσλαβία οι παρτιζάνοι απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μπάνιτσα στο Βελιγράδι, το οποίο οι γερμανικές αρχές κατοχής δημιούργησαν τον Ιούνιο του 1941. Στα 3 και πλέον χρόνια πέρασαν από το στρατόπεδο περίπου 100.000 κρατούμενοι, από τους οποίους 80.000 εκτελέστηκαν.
1946. Οι Σοβιετικοί «συμβούλευσαν» τον Ν. Ζαχαριάδη να φύγει από την Ελλάδα. Θεωρούσαν «σκόπιμο και απαραίτητο να ταξιδέψει ο σ. Ζαχαριάδης από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία με τη βοήθεια των φίλων του στη Γιουγκοσλαβία» Ο Ζαχαριάδης απάντησε στους Σοβιετικούς μέσω Ιωαννίδη στις 10 Οκτωβρίου 1946. Συμφωνούσε αλλά με μία προϋπόθεση: Ότι θα έφευγε από την Ελλάδα, ότι «μετά την έξοδο του Σιάντου».
1956. Το Ψήφισμα 120 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Ουγγαρία.
1957. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε και έθεσε σε τροχιά γύρω από την γη τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο. Τον Σπούτνικ 1 που είχε διάμετρο με 58 εκατοστά και ζύγιζε 83 κιλά.
1958. Ψήφιση του Συντάγματος της Πέμπτης Δημοκρατίας στη Γαλλία.
1965 .Ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι ο Τσε Γκεβάρα έφυγε από την Κούβα για να πολεμήσει ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ο Πάπας Παύλος VI ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες . Μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προτρέποντάς τους λαούς και τις κυβερνήσεις να τηρήσουν μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη στον κόσμο. Την ιδια ημέρα εκδόθηκε η βούλα με την οποία απάλλαξε τους Εβραίους από την ευθύνη για το θανάτου του Ιησού Χριστού.
1966. Αναβίωσε η βυζαντινή γιορτή των Δημητριών στη Θεσσαλονίκη ως ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ.
1968. Στο Ντετάνι, στο Δυτικό Μετόχι, Αλβανοί ληστές σκότωσαν τον Σέρβο αστυνόμο Μάρκοβιτς.
1977. Στα Ηνωμένα Έθνη εγκρίθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη προστασίας των ζώων.
1991. Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν τον Σέρβο πολίτης Σάσα Στόιλκοβιτς 23 χρονών και τον πέταξαν στον Δούναβη,
1993.Ο Μπόρις Γιέλτσιν διέταξε τον Στρατό να επιτεθεί στο Ανώτατο Σοβιέτ και να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 300 νεκροί.
1999.Ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο Ντίνκο Σάκιτς καταδικάστηκε στο Ζάγκρεμπ σε 20 χρόνια.
2000 .Το Συνταγματικό Δικαστήριο της τέως Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα νίκησε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η Αντιπολίτευση κάλεσε το λαό σε Συλλαλητήριο μπροστά στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την επομένη 5η Οκτωβρίου.
2001. Μεθυσμένοι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια αντιαεροπορικής άσκησης εκτόξευσαν έναν πύραυλο S-200 και κατέρριψαν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ένα Ρωσικό Tupolev-154 της εταιρίας «Σιμπίρ» που εκτελούσε την πτήση 1812 από το Ισραήλ στη Μόσχα .Σκοτώθηκαν 78 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Στο Βελιγράδι, ιδρύθηκε το Συμβούλιο συνεργασίας της ΟΔ.Γιουγκοσλαβίας με τη Ρεπούμπλικα Σερπσκα,
2005. Έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2009.To ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές με διαφορά 10 περίπου μονάδων από τη ΝΔ. Πεντακομματική Βουλή. ΠΑΣΟΚ 43,92% (160), Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% .
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχώρησε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
2015. Έγιναν βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία και στην Κιργιζία.
1 σχόλιο:
Περί του Γρηγοριανου ημερολογίου είναι κρίμα να αποδίδεται σε πάπα το επίτευγμα. Καλό θα ήταν να μην αποσιωπησετε το γεγονός ότι στηρίχθηκε στην εργασία του Έλληνα αστρονόμου Νικηφόρου Γρηγορά (το διορθωθεν πασχαλιον) 250 χρόνια νωρίτερα. Υποβλήθηκε αίτημα στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο και Πατριαρχη Ησαΐα για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ημερολογίου, αλλά δεν ευοδωθηκε η εφαρμογή, παρόλο που όλοι επαινεσαν τον επιστήμονα για το έργο του.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://1lyk-arsak.att.sch.gr/wp-content/uploads/2013/06/%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CF%258E%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%2592%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%259D%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7%25CF%2586%25CF%258C%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%2593%25CF%2581%25CE%25B7%25CE%25B3%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2582.pdf&ved=2ahUKEwiGwpWD5ILlAhXQCuwKHQWlBpkQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw2Jbde5sl0t5qx0UrmwfOcE
Δημοσίευση σχολίου