5/10/19

Η 5η Οκτωβρίου στην Ιστορία

578.Μετά το θάνατο του Ιουστίνου Β στις 4 Οκτωβρίου, στέφτηκε Βυζαντινός αυτοκράτορας ο Καίσαρας, Τιβέριος Β΄ Κωνσταντίνος. 

610. Ο Ηράκλειος που εισήλθε θριαμβευτής στη Βασιλεύουσα στέφτηκε Αυτοκράτορας και παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ευδοκία, κόρη του Ρογά του Άφρου ,η οποία στέφθηκε Αυγούστα. Η τελετή του γάμου και η στέψη πραγματοποιήθηκαν στο ναό του αγίου Στεφάνου εν τω παλατίω. 

816. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Ευσεβής, της Γαλλίας, στέφθηκε από τον Πάπα Στέφανο Δ' στη Ρεμς. 

869. Άρχισε στην Κωνσταντινούπολη η Ογδόη Οικουμενική Σύνοδος σύμφωνα με τους Ρωμαιοκαθολικούς, που συνεκλήθη από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄ Μακεδόνα, και η οποία αποκαλείται «Σύνοδος του Ιγνατίου» από τους ορθοδόξους, επειδή επανέφερε τον Ιγνάτιο στον Πατριαρχικό θρόνο και καταδίκασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Φώτιο. 

1143. Ο βασιλιάς του Λεόν και της Καστίλης Αλφόνσος Ζ΄ αναγνώρισε την Πορτογαλία ως βασίλειο.

1450. Ο Λουδοβίκος Θ της Βαυαρίας, διέταξε την απέλαση από την επικράτεια του των Εβραίων που ηρνούντο το Χριστιανικό βάπτισμα.

1465. O Λουδοβίκους ΙΑ της Γαλλίας της Γαλλίας υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με τη Λίγκα για το καλό του λαού , (γαλλικά: La Ligue du Bien public) , τη συμμαχία των φεουδαρχικών που αντιδρούσε στην Κεντρική Εξουσία του βασιλιά την οποία ήλεγχαν ο γιος του Δούκα της Βουργουνδίας Κάρολος ο φαλακρός , και ο αδελφός του , Δούκας του Μπέρι. 

1502. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στη σημερινή την Κόστα Ρίκα. 

1511. Ο Πάπας Ιούλιος ο 2ος ίδρυσε την Ιερά Συμμαχία της Αραγώνας , της Βενετίας και του παπικού κράτους, για να διώξει τους Γάλλους από την Ιταλία. 

1722. Γάμος του Καρόλου του Βίτελσμπαχ με τη Μαρία Αμαλία των Αψβούργων. 

1793.Επιδρομή του βρετανικού ναυτικού στη Γένοβα και κατάληψη πλοίων. Νίκη επί του γαλλικού στόλου.

 1789 . Στο Παρίσι, επτά χιλιάδες γυναίκες, έκαναν πορεία ως το Ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου έφτασαν το απόγευμα για να ζητήσουν από το Λουδοβίκο ΙΣΤ' «να εκδώσει τα διατάγματα κατάργησης της φεουδαρχίας», «να δώσει στο λαό ψωμί και άλλα τρόφιμα» και υποχρεώνουν το Λουδοβίκο και την αυλή του να μεταφερθούν στο Παρίσι.

1795. Στις 13 του τρυγητή ο Πολ-Φρανσουά ντε Μπαρά, διόρισε με σύσταση του Λαζάρ Καρνό τον Ναπολέοντα διοικητή των δυνάμεων που προορίζονταν για την καταστολή της εξέγερσης των Βασιλοφρόνων στο Παρίσι.  

1878. Ξεκίνησε η σκηνοθετημένη από το Κομιτάτο της «Ενότητας», εξέγερση των Βουλγάρων εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας, στην περιοχή της Κρέσνας. Οι Βούλγαροι εξέφρασαν την αντίθεση τους στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου, που δεν παραχώρησε «τις βουλγαρικές περιοχές της Μακεδονίας στη Βουλγαρία σύμφωνα με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου». 

1879. Ο βουλγαροεβραίος Γενικός Κυβερνήτης της Ανατολικής Ρωμυλίας Πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπογκορίδι άρχισε την αποκατάσταση της Στάρα Ζαγορά. 

1908. Ο Φερδινάνδος της Βουλγαρίας από το Βέλικο Τύρνοβο, κήρυξε την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πήρε τον τίτλο του Τσάρου των Βουλγάρων. Η Αυστρία προσάρτησε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη . 

1912. Η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Ο Ελληνικός Στρατός διάβηκε τα σύνορα στην Θεσσαλία και την Ηπειρο. Η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβουνίου επέδωσαν τελεσίγραφο στην Τουρκία, μετά το οποίο ξεκίνησε ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος. 

1915. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη  στις 5/17 Οκτωβρίου απέρριψε την αγγλική προσφορά για παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την είσοδο της στον πόλεμο. Με σφοδρό μπαράζ πυροβολικού κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Δούναβη, το Σάβα και το Ντρίνα, άρχισε η μεγάλη επίθεση των Κεντρικών Δυνάμεων εναντίον της Σερβίας.
1930. Αρχισε στην Αθήνα η Α 'Βαλκανική Διάσκεψη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κήρυξε την έναρξη  των  πρώτων Βαλκανικών Αγώνων Στίβου παρουσία και του Τούρκου πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες γέμισε το Παναθηναϊκό Στάδιο
To βρετανικό αερόπλοιο R101 που έκανε την παρθενική του πτήση προς την Ινδία έπεσε στη Γαλλία. Σκοτώθηκαν 48 από τους 54 επιβαίνοντες.

1938. Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε Τσεχοσλοβακία ο Πρόεδρος Έντουαρντ Μπένες μετά από τις πιέσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας για να αποδεχθεί τη Συμφωνία του Μονάχου με την οποία παραχωρήθηκε η Σουδητία στη Γερμανίας.

1939. Οι Πολωνοί στην τελευταία τριήμερη μάχη τους στο Kock, απέκρουσαν τελικά τις επιθέσεις δυο γερμανικών μηχανοκίνητων μεραρχιών. Αλλά την επομένη ο στρατηγός Franciszek Kleeberg παραδόθηκε. 

1944. Στην Κραϊόβα υπογράφηκε συμφωνία του Τίτο με τους βουλγάρους για τη συμμετοχή βουλγαρικών στρατευμάτων στην δράση κατά των Γερμανών στο Γιουγκοσλαβικό έδαφος.

1947. Δημιουργία της Κομινφόρμ. 

1949: Το Ψήφισμα 76 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στην Ινδονησία. 

1951. Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη  επίθεση, κατέλαβε το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Οι απώλειες ήταν 28 νεκροί, και 87 τραυματίες.

1952: Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο  Συνέδριο του ΚΚΣΕ.

1954.Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία του Τίτο υπέγραψαν το μνημόνιο του Λονδίνου, με το οποίο η Τεργέστη θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. 


1955. Στην Κύπρο, ο Χάρτιγκ συναντήθηκε με τον  εκπρόσωπο των τουρκοκυπρίων Φαζιλ Κιουτσούκ και τον μουφτή Μεχμέτ Ντανά οι οποίοι δήλωσαν  πως απέρριπταν την αυτοδιάθεση.
Στην Αθήνα μετά τον θάνατο του Παπάγου δόθηκε από τα ανάκτορα η  εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1958. Σε επιτυχή ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Κάτω Ζώδεια της επαρχίας Λευκωσίας σκοτώθηκαν 3 βρετανοί  στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4. Σε άλλη ενέδρα στη Λεμεσό,  στο Λαρί της Παραμύθας τραυματίσθηκε βαριά  από τα πυρά των Βρετανών, ο 17χρονος Νίκος Ευαγόρου που βρέθηκε νεκρός , μετά από εννέα μέρες, στην τοποθεσία Κάστρο της Φασούλας.

1963. Καθιερώθηκε  στην περιφέρεια της Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης η ελεύθερη επιλογή, με την απλή χρήση βιβλιαρίου και συνταγολογίου, γιατρού, οδοντιάτρου, εργαστηρίου, νοσηλευτηρίου και φαρμακείου από τους ασφαλισμένους δημόσιους υπαλλήλους, τα μέλη της οικογένειάς τους, τους συνταξιούχους πολιτικούς και στρατιωτικούς.


1964. Η μεγαλύτερη απόδραση από το ανατολικό Βερολίνο. 57 άτομα κατέφυγαν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από ένα μυστικό τούνελ που περνούσε κάτω από το Τείχος του Βερολίνου . Με συνέντευξή του στη γαλλική Μοντ, 
ο Ανδρέας Παπανδρέου επέκρινε το ΝΑΤΟ και εξήρε τη στάση της Ε.Σ.Σ.Δ. στο Κυπριακό. Έντονη αντιδράση της Ε.Ρ.Ε., που κατήγγειλε σχέδιο βαθμιαίας απαγκίστρωσης από τη συμμαχία.

1965. Καυγάς των αποστατών με την Ε.Ρ.Ε. Ο Μητσοτάκης κατήγγειλε «τα τρωκτικά του Καραμανλή». 


1966.Μερική τήξη του πυρήνα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Ενρίκο Φέρμι κοντά στο Ντιτρόιτ, λόγω δυσλειτουργίας στο  σύστημα ψύξης.
Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους.

1968. Ιδρύθηκε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, (IRA), με σκοπό την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας . 

1972. Στη Γαλλία ιδρύθηκε το Εθνικό Μέτωπο.

1974. Πέντε νεκροί και 35 τραυματίες από επετειακή  βομβιστική επίθεση του ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού σε δύο μπαρ στο Γκίλφορντ της Αγγλίας. 

1989. Το ΠΑΣΟΚ ενόψη  των εκλογών δημιούργησε  το Πολιτικό Συμβουλίο  της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», με τη συμμετοχή των Ι. Μπούτου, Γ. Α. Μαγκάκη, Μ. Γλέζου, Μ. Νικολινάκου, Γ. Αρσένη, και Αντ. Μπριλλάκη.

1991. Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε την πρώτη συμφωνία συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

1993. Ο Μπόρις Γιέλτσιν στη Ρωσία απαγόρευσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

2000. Στο Βελιγράδι  η μαζική διαδήλωση   της αντιπολίτευσης «DOS», με επικεφαλής τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον Ζόραν Τζίντζιτς, τη Βέσνα Πέιτς, που ζητούσαν την αναγνώριση από την εφορευτική επιτροπή της Νίκης τους στις εκλογές 12 ημέρες νωρίτερα  και τα οργανωμένα επεισόδια οδήγησαν  στην παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2003. Ο Αχμάντ Καντίροφ εξελέγη πρόεδρος της Τσετσενίας

2004. Στο Βελιγράδι, στους στρατώνες του Τοπσιντέρ σκοτώθηκαν δύο φρουροί ο Ντράζεν Μιλοβάνοβιτς και Ντράγκαν Γιάνοβιτς.


2014 .Στις πρόωρες βουλευτικές της Βουλγαρίας προσήλθε στις κάλπες το 51.05%. Το Κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ πήρε 32.7 %, τοΣοσιαλιστικό Κόμμα 15.4% , το ισλαμοφιλελευθερο DPS 14.8%, οι Ρεφορμιστές 8.9%, οι Βουλγαρόφρονες, Σιμεόνοφ και Καρακατσάνοφ 7,3%, και ο Νικολάι Μπαρέκοφ 5.7% . Στην Βραζιλία στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών  εκλογών η Ντίλμα Ρούσεφ από το Κόμμα των Εργατών επικράτησε με ποσοστό 51,6% των ψήφων έναντι 48,4% για τον φιλελεύθερο αντίπαλο της ΑέσιοΝέβες. 

2015. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοινώσε ότι μειώθηκε η φτώχεια. Το 9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόλυτη φτώχεια με καθημερινό εισόδημα κάτω από 1,25 δολάρια ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,8%.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, από τον Σόρος τα πιάνει και ο Ταρζάν; Γράφει: «Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στα γραφεία της εταιρείας ΛΑΡΚΟ στο Μαρούσι»! Παρέμβαση!!

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...