8/3/22

8 Μαρτίου 1949. Πως σκοτώθηκε ο ταξίαρχος των Συμμοριτών Σαρρηγιάννης. Η καταδίωξη της Ταξιαρχίας Ιππικού των Συμμοριτών και η εξόντωση του αρχηγού της, Περικλή Οικονόμου ή Γαζή

/Η «Ταξιαρχία» Ιππικού των Συμμοριτών, με 60 περίπου Συμμορίτες κυκλώθηκε με συντονισμένη επιχείρηση πεζικού και πυροβολικού στην θέση Ντομπρούζι , Παλαμά Καρδίτσας στις 7η Μαρτίου του 1949. Εκεί η Ταξιαρχία υπέστη ανεπανόρθωτες απώλειες που υπερέβησαν τους 30 μαχητές. 
 Στις 8 Μαρτίου έφιππο τμήμα Κ/Σ της Ταξιαρχίας Ιππικού Γαζή, συνεπλάκη μετά του μεταβατικού αποσπάσματος Δρίσκολης στην περιοχή χωρίου Χαλκιάδες Φαρσάλων. Σκοτώθηκαν 2 και συνελήφθησαν 3 Κ]Σ.
 Το αυτό τμήμα καταδιωκόμενο , συνεπλάκη παρά το Βατοχώριο Φαρσάλων με ομάδα ΜΑΥ. Σκοτώθηκαν 4 Κ]Σ μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της Συμμορίας Περικλής Οικονόμου η Γαζής. 
Άλλο τμήμα της αυτής ταξιαρχίας Κ]Σ συνεπλάκη μετά μηχανοκινήτου τμήματος και ομάδος Χωροφυλακής στην περιοχή χωρίων Μπέκηδες, Όρμάν, Μαγούλα, Φαρσάλων. 
Σκοτώθηκαν 2 και συνελήφθησαν 8 Κ]Σ. Το μεταβατικό απόσπασμα Δοξαρά συνεπλάκη μετά τμήματος της αυτής Συμμορίας στο Μικρό Βουνό Καρδίτσης. Συνελήφθησαν 3 Κ]Σ 
 Απολογισμός 38 νεκροί και 14 συλληφθέντες. Προηγουμένως, στις αρχές Μαρτίου, είχαν εκτελεστεί στον λόφο Μιζούρλο της Λάρισας , όπου γινόντουσαν οι εκτελέσεις. η Γενοβέφα Γκουτζινοπούλου από τα Φάρσαλα, η Αναστασία Σφήκα σύζυγος του Γαζή, και η επιλοχίας της Ταξιαρχίας Ελένη Παλακούδη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εκτελούσαν γυναίκες την ημέρα της γυναίκας;