31/3/22

Βασικός Ομιλητής στην προεκλογική Συγκέντρωση ΕΑΜ-ΚΚΕ για την ΑΠΟΧΗ στο θέατρο Βρετάνια στις 30 Μαρτίου 1946 ήταν ο Υπουργός της Βάρκιζας Ιωάννης Σοφιανόπουλος .

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νόμοι άνομοι --
Αποποινικοποίηση των Αμβλώσεων

1985

Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 3/10/85, σελίδα πρώτη. Με γράμματα ύψους 5 πόντων, ώστε να γεμίσει η μισή σελίδα, ο τίτλος έλεγε Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ. Λίγο παρακάτω το κείμενο συνέχιζε.

"Αποποινικοποιούνται οι αμβλώσεις. Η γυναίκα θα μπορεί ελεύθερο να διακόπτει την εγκυμοσύνη της [κατά] το πρώτο τρίμηνο (12η εβδομάδα), χωρίς τη συναίνεση του άνδρα της και δεν θα οδηγείται στη συνέχεια στα δικαστήρια".

Στην 3η σελίδα παρατίθεται ολόκληρο το προσχέδιο νόμου για τις αμβλώσεις. Στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρονται μαζί με άλλα:

"1. Επιτρέπεται η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης (...) στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Η διάρκεια της κύησης δεν είναι μεγαλύτερη της δωδέκατης εβδομάδας συμπληρωμένης".

Η συντάκτης του άρθρου σχολιάζοντας Το συζητούμενο νομοθέτημα, προσθέτει:

"Αξίζει εδώ να σημειώσουμε σχολιαστικά ότι τελικά η έκτρωση δεν θα γίνεται --όπως τουλάχιστον ορίζει το προσχέδιο-- με τη συναίνεση του άνδρα, ενώ η ποινή για την γυναίκα η οποία ανεπίτρεπτα κάνει έκτρωση θα είναι επιεικέστερη. Ενώ σήμερα ορίζεται στον Ποινικό Κώδικα ότι η γυναίκα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 χρόνων, εδώ ορίζεται σαν ανώτερη ποινή η φυλάκιση ενός χρόνου".

Όπως εύκολα καταλαβαίνουν οι αναγνώστες μας το νομοσχέδιο είναι πολύ προοδευτικό.

Ανώνυμος είπε...

* Πρώτα τακτοποιεί τα πράγματα έτσι ώστε ο σύζυγος να αγνοείται εντελώς. Σαν να είναι ένας απλός κομπάρσος της υπόθεσης. Η έννοια "πατέρας" όλο και περισσότερο αποδυναμώνεται σ' ένα εντελώς διακοσμητικό ρόλο. θα έλεγε βέβαια κανείς πως τούτο αποτελεί δίκαιη αντιμισθία τόσο για κείνους τους "πατέρες" που κατέχουν δημόσιες θέσεις όσο και τους άλλους που τους ψηφίζουν. (Και εδώ δεν μιλάμε με κομματικά κριτήρια γιατί παρόμοια θέματα, είναι από τα ελάχιστα που ψηφίζονται στην ελληνική Kουλή ομόφωνα).

* Δεύτερο φροντίζει να περιορίσει την ποινή για την ανεπίτρεπτη έκτρωση από 3 σε 1 μόλις χρόνο. Έτσι σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο ας μην εκπλαγεί κανείς αν απαλειφθεί οποιαδήποτε ποινή σχετικά. Αυτό θα πει πρόοδος!

* Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι:

"Η ενημέρωση της γυναίκας για την άμβλωση, η διάγνωση της εγκυμοσύνης της, ακόμα και ο χρόνος που θα απέχει από τη δουλειά της --σύμφωνα με το προσχέδιο-- θα καλύπτονται ασφαλιστικά".

Με άλλα λόγια οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, που τις περισσότερες φορές δεν είναι σε θέση να παράσχουν ένα σφράγισμα δοντιού, επιφορτίζονται τώρα με την υποχρέωση να πληρώνουν για να γίνονται αξιοπρεπώς χιλιάδες ανθρωποκτονιών στο όνομα της "ελευθερίας".

Η υπόθεση --παρά την τραγικότητα της-- έχει και την αστεία πλευρά της. Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα:

"Αρκετά μέλη της Επιτροπής, τέλος, πιστεύουν ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν οι εκτρώσεις, που υπολογίζονται σε 350 χιλιάδες περίπου, τον χρόνο". Ποια λογική και ποια αριθμητική δίνει σ' αυτούς τους "αρμόδιους" την πίστη τους αυτή, είναι απορίας άξιο.

Όταν με εκτρώσεις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και συνεπώς ακριβοπληρωμένες, όπως μέχρι τώρα, γίνονται περίπου 350.000 αμβλώσεις το χρόνο, πώς με εκτρώσεις ΝΟΜΙΜΕΣ και ΜΕ ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ αναμένεται μείωση: Σοβαρά μας το λένε;

Ανώνυμος είπε...

Τελευταίο, μα όχι λιγότερο σπουδαίο, θέλουμε να πούμε δυο λόγια για το όριο των 12 εβδομάδων που προβλέπει το νομοσχέδιο.(*)

Χωρίς να αναφερθούμε στην "λεπτομέρεια" ότι αφού δεν υπάρχει πρόβλημα για τον ασυνείδητο γιατρό που προχωράει στην αφαίρεση της ζωής του εμβρύου γιατί να δυσκολευτεί ο "λειτουργός" αυτός της υγείας να του αφαιρέσει και μερικές εβδομάδες από την ζωή του ώστε να βρίσκεται "μέσα στα όρια"; Ας μη γελιόμαστε κι ας μη θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο.

Μάλιστα, επειδή πλατιά διαδίδεται η εντύπωση ότι ένα έμβρυο 12 εβδομάδων είναι ασχημάτιστο και αμελητέα υπόθεση, αναδημοσιεύουμε εδώ δύο επιστημονικά σχήματα ανατομίας που δανειζόμαστε από το ιατρικό περιοδικό "Clinical Symposia" (τομ. 28, αριθ. 3, 1976) που εκδίδει η Φαρμακευτική Εταιρεία CIBA.

Στην πρώτη εικόνα παρουσιάζεται ένα έμβρυο ηλικίας 7 ως 8 εβδομάδων και στη δεύτερη 8 ως 10 εβδομάδων. Δυστυχώς δεν διαθέτουμε εικόνα εμβρύου 12 εβδομάδων, είναι όμως προφανές ότι ασφαλώς τότε όλα τα ήδη εικονιζόμενα μέλη (ματάκια, αυτάκια, χεράκια, και άλλα εσωτερικά όργανα) είναι πολύ τελειότερα αναπτυγμένα.

Έτσι, όλοι εκείνοι που αναφέρονται στο έμβρυο σαν ένα ασχημάτιστο κομμάτι ζελέ, ας αναθεωρήσουν την άποψη τους αφού μόνο άγνοια μαρτυράει και τούτο δεν είναι ούτε κολακευτικό αλλά πολύ περισσότερο καθόλου ασφαλές

Πέρα απ' όλα αυτά, πάντως και πέρα από το ενδεχόμενο της υπερψήφισης ή μη του νομοσχεδίου ώστε να γίνει Νόμος του Κράτους αυτό καθόλου δεν θα επηρεάσει την Νομοθεσία του Ζωοδότη Ουράνιου Πατέρα μας και φυσικά καθόλου δε θα απαλλάξει από την ευθύνη ούτε τη συντακτική επιτροπή, ούτε τους όποιους θα ψηφίσουν βουλευτές, ούτε και τους γιατρούς και συγγενείς που συμβάλλουν στην αφαίρεση του ιερού δώρου της ζωής από ένα μελλοντικό αδελφό μας. "Ο φυτεύσας το ωτίον, δεν θέλει ακούσει; Ο πλάσας τον οφθαλμόν, δεν θέλει ιδεί;" (Ψαλμ. 94/9).

Ας προσέξουμε λοιπόν!

Nοεμβριος 1985