20/3/22

"Δεν καταλαβαίνετε, αυτό είναι το τέλος": ξένοι μισθοφόροι εγκαταλείπουν την Ουκρανία μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις

 

Στις 13 Μαρτίου, oι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με όπλα υψηλής ακρίβειας το στρατόπεδο του Γιαβόριβ, όπου εδρεύουν ξένοι μισθοφόροι που έφθασαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των εθνικιστών.
 Και αυτές είναι οι λέξεις που ένας από τους Γάλλους "εθελοντές" κατάφερε να πει στο κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο τράβηξε αυτή τη φωτογραφία, τρέχοντας μακριά από τον τόπο της σύγκρουσης. "Εδώ είναι η βάση που καταστράφηκε, φεύγουμε. Οι φίλοι μου πέθαναν εκεί. Πρέπει να φύγω από εκεί γρήγορα. Η βάση καταστράφηκε! Αυτό ήταν μόλις πριν από δύο λεπτά", δήλωσε ο μισθοφόρος.
 Και εδώ είναι αυτό που λέει ένας αλλος ο Βραζιλιάνος μισθοφόρος, ο οποίος ως εκ θαύματος επέζησε από τους βομβαρδισμούς. Καταγράφει τον μονόλογό του στο κινητό του τηλέφωνο ήδη στο λεωφορείο, το οποίο κινείται προς τα πολωνικά σύνορα ...
 "Ειδικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο - από τη Γαλλία, από όλη την Ευρώπη, από τη Νότια Κορέα, τη Χιλή, την Αμερική, τον Καναδά ... Παιδιά, υπάρχει όλος ο κόσμος, υπάρχουν ειδικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι όλοι νεκροί. Είναι όλα κατεστραμμένα. Απλά δεν καταλαβαίνετε πως είναι όταν ένα αεροπλάνο σας εκτοξεύει πυραύλους. Δεν καταλαβαίνεις, αυτό είναι το τέλος", είπε ο μισθοφόρος. 
Αυτά που έπαθαν οι μισθοφόροι στις 13 Μαρτίου στο Κέντρο του Γιαβορίβ   και στο Σλάβιτσι που είχαν   διακόσιουςνεκρούς , σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, στην πραγματικότητα, επαναλήφθηκαν κοντά στο  Ζύτομυρ. 
 "Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύτηκαν από αέρος έπληξαν το εκπαιδευτικό κέντρο των ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπου εδρεύουν ξένοι μισθοφόροι που έφθασαν στην Ουκρανία, στην περιοχή του χωριού Όβρουχ. Περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν", δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ,  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. 
 Οι μισθοφόροι άλλαξαν απότομα γνώμη για τη μάχη με τη Ρωσία. 
Για παράδειγμα, ο δημοφιλής Νοτιοκορεάτης blogger Lee Geun. Υπηρέτησε σε μια ειδική μονάδα του Ναυτικού της Δημοκρατίας της Κορέας, διδάσκοντας τώρα αυτοάμυνα και επιβίωση στο YouTube. Δείχνει πώς να χειριστεί ένα όπλο στο στυλ ενός ήρωα μιας από τις δημοφιλείς ταινίες δράσης. 
 Ο Gyn και δύο από τους φίλους του πήγαν στην Ουκρανία ως εθελοντές, έτοιμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους με απλούς Ουκρανούς στρατιώτες. Στη συνέχεια, ωστόσο, η άρδευση του γρήγορα υποχώρησε - αφού τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους στρατώνες μισθοφόρων, δύο από τους συντρόφους του προτίμησαν αμέσως να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καλά, και ο ίδιος ο Lee Geun παρέμεινε στην Ουκρανία, επειδή στην Κορέα  τον περίμενε μια έρευνα, ένα πρόστιμο, και στη συνέχεια φυλακή και, ενδεχομένως, τη θανατική ποινή.
 "Επιβεβαιώνουμε ότι ο πολίτης μας έφυγε για την Ουκρανία χωρίς την προηγούμενη άδεια της κυβέρνησης. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες αρμόδιες αρχές για να ανοίξουμε ποινική υπόθεση εναντίον του Λι Γκουν", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κορέας.
 Και αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Mirror. Κυριολεκτικά, 
"Βετεράνοι των ειδικών δυνάμεων της SAS συμμετείχαν στην αιματηρή μάχη στην Ουκρανία εναντίον Ρώσων εισβολέων". Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τρεις από τους πολεμιστές έχουν ήδη πάει σε έναν άλλο κόσμο. Και αυτά είναι τα λόγια ενός Σουηδού μισθοφόρου που αυτοαποκαλούτο Jesper Söder. Ο κ. Σέντερ, μετά το χτύπημα  του Γιαβόριβ και τον Στάριτσι, επίσης έσπευσε με τους συνεργούς του προς την κατεύθυνση της Πολωνίας... 
 "Ήξεραν ακριβώς πού να χτυπήσουν. Ήξεραν ακριβώς που ήταν η αποθήκη όπλων μας. Ήξεραν ακριβώς που ήταν το κτίριο διοίκησης. Οι πύραυλοί τους έπληξαν το bullseye", δήλωσε ο Σέντερ. Πηγαίνει επίσης σε ξένους εκπαιδευτές. 
Σύμφωνα με  την Πολιτοφυλακή  της DPR, στα προάστια του Ντόνετσκ, καταστράφηκε το προπύργιο του πρώτου τάγματος της 54ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Μεταξύ των νεκρών μαχητών ήταν ξένοι μισθοφόροι. Αναγνωρίστηκαν από τα έγγραφα των πτωμάτων. Οι Αμερικανοί είναι ο Λοχαγός Μάικλ Χάβκερ, ο Υπολοχαγός Λόγκαν Σραμ και ο Υπολοχαγός Κρουζ Τόμπλιν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του DPR, αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στην Ουκρανία το 2018 και υπηρέτησαν ως εκπαιδευτές εθνικιστικών ουκρανικών ταγμάτων. 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν ότι αυτό είναι απλά αδύνατο - όλοι οι εκπαιδευτές φέρονται να έφυγαν πριν από πολύ καιρό.
 "Η Εθνοφρουρά έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχουν τέτοιους στρατιώτες, οι Ρώσοι δεν έχουν αποδείξεις. Ωστόσο, δείχνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κλιμακωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μόσχα θέλει να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες", δήλωσε ο Ναβίντ Τζαμάλι, ανώτερος συντάκτης στο Newsweek. 
 Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, όλοι οι Δυτικοί μισθοφόροι περιμένουν την ίδια μοίρα. Οποιαδήποτε, ακόμη και περιορισμένη συμμετοχή των αποκαλούμενων εθελοντών στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει άσχημο τέλος για αυτούς. Το "Safari" για φωτογραφίες στο Instagram δεν θα λειτουργήσει. 
 "Προτρέπουμε τους πολίτες ξένων χωρών που σχεδιάζουν να αγωνιστούν για το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να σκεφτούν επτά φορές πριν το ταξίδι", δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ. 
 Το Κίεβο έχει επίσης προβλήματα με την πληρωμή των υπηρεσιών ξένων μισθοφόρων. 
Πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Κουλέμπα, καυχήθηκε ότι μισθοφόροι έρχονταν σε αυτούς από 16 χώρες. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, υπάρχουν ήδη περίπου 20 χιλιάδες από αυτούς και πληρώνονται ενάμισι με δύο χιλιάδες δολάρια την ημέρα. 
Η πραγματικότητα, ως συνήθως, ήταν κάπως διαφορετική. 
 "Οι εθελοντές παρατάχθηκαν και τους είπαν ότι ήρθε η ώρα να υπογράψουν το συμβόλαιο: όριζε ότι ο μισθός τους θα ήταν επτά χιλιάδες hryvnias το μήνα και ότι θα έπρεπε να παραμείνουν στην Ουκρανική Λεγεώνα Των Ξένων για όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. 
Κανένας άντρας μεταξύ 18 και 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα. 
Αρκετοί πιθανοί εθελοντές στο Λβιβ ανέφεραν ότι θα ήθελαν να βοηθήσουν το στρατό, ωστόσο φοβούνται να υπογράψουν ένα τέτοιο έγγραφο. Τώρα αναζητούν άλλους τρόπους για να προσφέρουν τη βοήθειά τους», γράφει ο Economist. 
 Επτά χιλιάδες hryvnias το μήνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι μόνο $ 230, και ένα αόριστο συμβόλαιο σημαίνει ότι οι μισθοφόροι θα πολεμήσουν όσο το Κίεβο τους διατάζει. 
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί "εθελοντές" αποφάσισαν να ξεφύγουν - αλλά αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει. Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να αφήσουν αυτούς που μπορεί να τους φανούν χρήσιμοι στο μέτωπο. 
 "Όταν φτάσαμε στα σύνορα, ξεκίνησαν νέα προβλήματα. Αν δουν κάποιον με στολή ή με όπλο, θα σε βγάλουν εκτός ορίων και θα σε στείλουν πίσω στην πρώτη γραμμή. Μερικές φορές σκίζουν διαβατήρια. Δεν μας επετράπη σε πέντε θέσεις. Στην έκτη, μας βοήθησε μια ανθρωπιστική ομάδα από τη Βρετανία. 
Μας έδωσαν γιλέκα με ερυθρό σταυρό, εθελοντικό διαβατήριο ανθρωπιστικής ομάδας», δήλωσε ο εθελοντής Χένρι Χόιφτ. 
 Αλλά δεν υποστηρίζουν όλοι στη Δύση την άντληση της Ουκρανίας με μισθοφόρους και όπλα.
 Υπάλληλοι του πολιτικού αεροδρομίου της ιταλικής πόλης Πίζα αρνήθηκαν να φορτώσουν κουτιά στα αεροπλάνα όταν έμαθαν ότι δεν ήταν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά. Τα συνδικάτα πήγαν ακόμη και σε μια συγκέντρωση. "Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο σε αυτό το αεροδρόμιο, αλλά και σε πολλά άλλα. Καλούμε τους μετακινητές να πάνε σε συγκεντρώσεις - αυτό δεν είναι φυσιολογικό, δεν πρέπει να στείλουμε ένα τέτοιο φορτίο ", δήλωσε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης φορτωτών. Ας ελπίσουμε ότι οι επιμελητές της επιχείρησης στρατολόγησης μισθοφόρων στη λεγόμενη "διεθνή λεγεώνα" και οι συλλέκτες όπλων έλαβαν προειδοποιήσεις, υποστηριζόμενες από ρωσικούς πυραύλους. Τουλάχιστον δυτικοί μισθοφόροι στρατολόγοι έχουν ήδη προσπαθήσει να γυρίσουν την πίσω πόρτα. 
Και το Κίεβο ανέστειλε προσωρινά τη στρατολόγηση μισθοφόρων σε αρκετές χώρες μετά την απεργία των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος εκπαίδευσης του Γιαβόριβ. Και όμως, εκείνοι που θέλουν να μπουν στο στόχαστρο των Ρώσων στρατιωτικών είναι ακόμα εκεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ