9/9/09

Στο 1,2% ο πληθωρισμός φέτος

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο πληθωρισμός με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ),αναμένεται να κινηθεί στο 0,8%, όπως και τον Αύγουστο του 2009, ενώ ο μέσος πληθωρισμός το 2009 εκτιμάται στο 1,2% με την υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου δεν θα αυξηθεί άνω των 73 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στο 2,4% κατά μέσο όρο το 2009, έναντι 3,4% το 2008.

Ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ αυξήθηκε στο 0,8% τον Αύγουστο του 2009, από 0,6% τον Ιούλιο του 2009, 0,5% τον Ιούνιο του 2009 και τον Μάιο του 2009 και 4,9% τον Ιούλιο του 2008. Αυξητική επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 0,36 ποσοστιαίες μονάδες του Αυγουστο του 2009 έναντι του Ιούλιου του 2009, είχε η αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 4,2% τον Αύγουστο του 2009, έναντι πτώσης κατά -4% τον Αύγουστο του 2008. Επίσης, οι αυξήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας και στα ασφάλιστρα είχαν αυξητική επίπτωση κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πτωτική επίπτωση στον πληθωρισμό κατά -0,22 ποσοστιαίες μονάδες είχαν οι μειωμένες φέτος τιμές των φρούτων και λαχανικών και οι αυξημένες εκπτώσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη φέτος διαφόρων άλλων μικροαυξήσεων.

kathimerini.grμε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οι τραπεζίτες γνώριζαν «που είχαν μπλέξει»

Αντιμέτωπος με μια νέα χρηματοοικονομική κρίση θα βρεθεί ο κόσμος, η οποία όμως θα είναι διαφορετική από την τρέχουσα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν. Προβλέπει δε ότι αυτή θα έρθει ως αντίδραση σε μια μακρά περίοδο ευημερίας.

Η πιθανή αυτή κρίση θα είναι δύσκολη και θα κρατήσει αρκετό καιρό, αλλά η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να βγει από αυτήν, τόνισε ο πρώην επικεφαλής της Fed.

«Οι οικονομικές κρίσεις είναι όλες διαφορετικές, αλλά όλες έχουν την ίδια βασική αιτία… την ακόρεστη δυνατότητα των ανθρώπων όταν αντιμετωπίζουν μακρές περιόδους ευημερίας να πιστεύουν ότι θα συνεχιστούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίνσπαν.

Για την τρέχουσα κρίση, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι προκλήθηκε από τα υπεράριθμα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν σε άτομα που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Αλλά και αυτό να μην υπήρχε, εάν το πρόβλημα δεν ήταν τα τοξικά ενεργητικά, «αργά ή γρήγορα θα εμφανιζόταν κάποια άλλη αιτία», είπε ο κ. Γκρίνσπαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης που όταν ήταν στη Fed θεωρούταν ως ο άνθρωπος που μπορούσε να κατευθύνει τις αγορές, ανέφερε ότι τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οι τραπεζίτες γνώριζαν «που είχαν μπλέξει» και θα έπρεπε να είχαν δει την κρίση να έρχεται.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...