9/9/09

Χωρίς βίζα οι Αλβανοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προχωρήσει στην κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο μέχρι τέλους του έτους, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Καταρίνα Κρεσάλ, στη λήξη των εργασιών της 9ης Υπουργικής Συνάντησης για την παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Την 9η Υπουργική Συνάντηση διοργάνωσαν στο Μπρντο πρι Κράνι της Σλοβενίας τα υπουργεία Εσωτερικών της Σλοβενίας και της Αυστρίας. Η κ. Κρεσάλ ανέφερε ότι για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η διαδικασία για την άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2010.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία Φέκτερ, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για άρση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, ενώ η Σερβία και το Μαυροβούνιο αναμένεται να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις μέχρι τέλους του 2009.

Οι κ. Κρεσάλ και Φέκτερ τόνισαν ότι η φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου θα βοηθήσει στην καλύτερη μετακίνηση των πολιτών και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αντήλλαξαν εμπειρίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η κ. Κρεσάλ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του λαθρεμπορίου όπλων, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και τόνισε ότι αποφασίστηκε μεγαλύτερη συνεργασία με κοινές ομάδες ερευνών ώστε να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα.

Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μνημόνιο για πρόγραμμα που υλοποιείται υπό την καθοδήγηση της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας με στόχο τη δημιουργία κέντρων συντονισμού για διεθνή αστυνομική συνεργασία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....