9/9/09

Ένοπλοι απήγαγαν Έλληνα εθελοντή στο Πακιστάν

Ένας Έλληνας, εθελοντής ανθρωπιστικής οργάνωσης απήχθη στην περιοχή Τσιτράλ του βόρειου Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.
Περισσότεροι από 12 ένοπλοι εισέβαλαν την Τρίτη στο σπίτι του Θανάση Λερούνη, επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. «Έλληνες Εθελοντές», στην κοιλάδα Καλάς και τον απήγαγαν, μαζί με έναν φύλακα κι ένα δάσκαλο, αφού προηγουμένως σκότωσαν έναν φρουρό. Οι δράστες άφησαν ελεύθερους τους δύο άλλους απαχθέντες αλλά συνεχίζουν να κρατούν τον Λερούνη.

Ο Έλληνας εθελοντής ζει στην κοιλάδα Καλάς τα τελευταία 15 χρόνια και οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην στήριξη του πολιτισμού των Καλάς. Η αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn έγραψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαγωγείς έχουν μεταφέρει τον εθελοντή στη γειτονική επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών αρχών, οι απαγωγείς μιλούσαν τη γλώσσα Παστού. Με το θέμα ασχολείται η ελληνική Πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ.


Η κοινότητα των Καλάς

Απομονωμένοι σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, στα βουνά των Ιμαλαΐων, τα χωριά των Καλάς περιορίζονται στις τρεις κοιλάδες Μπουμπουρέτ (όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός), Ρουμπούτ και Μπιρίτ. Συνολικά, τα χωριά τους αριθμούν τα 15 (πέντε σε κάθε κοιλάδα). Σύμφωνα με τη δημογραφική έρευνα της καθηγήτριας του αγγλικού τμήματος του ΑΠΘ, Ελισάβετ Μελά-Αθανασοπούλου, για τα μέλη, το φύλο και την ηλικία των μελών κάθε οικογένειας στα 15 χωριά τους, οι Καλάς μόλις που ξεπερνούν τις 3.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Ρωσοτουρκική Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1812 στην εφαρμογή της οποίας είχε ρόλο ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος δημιούργησε το δίκτυο των Ρώσων Προξένων . Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την Ελληνική Επανάσταση

  Ι  Στο άνω εικονιζόμενο Πανδοχείο, του Ρώσου πράκτορα Μανούκ Μπέη στο Βουκουρέστι, υπογράφηκε εσπευσμένα στις 16/28 Μαΐου η Συνθήκη του Βο...