3/7/10

O μηχανικός Ζίγκμουντ Μινέϊκο

Μια αληθινή Γιαννιώτικη ιστορία, με "Παπανδρεϊκό" ...άρωμα.!

Μετά την καταστολή της Πολωνικής επανάστασης κατά των τσάρων, οεβραίος συνεπαναστάτης Ζίγκμουντ Μινέϊκο εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα αφού κατόρθωσε να δραπετεύσει από τις φυλακές της Σιβηρίας στις οποίες είχε εγκλεισθεί καταδικασμένος σε 12ετη κάθειρξη.
Πριν όμως, είχε προλάβει να τελειώσει την στρατιωτική σχολή της Γαλλίας και να εργασθεί ως Μηχανικός στην Βουλγαρία, όπου και παντρεύτηκε μια εβραία της Βουλγαρίας. Μαζί απόκτησαν μια κόρη, την Σοφία Μινέϊκο που αργότερα γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Καρπός του έρωτα τους ο Ανδρέας Παπανδρέου πατέρας του Γιωργάκη.
Τι έκανε όμως ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο προπάπους του Γιωργάκη στα Γιάννενα;
Πολέμησε στο πλευρό του Τούρκικου Στρατού, ως συνεργάτης του Γερμανού αρχιμηχανικού Φον ντερ Γκόλτς.
Ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο ένας πανέξυπνος και χαρισματικός άνθρωπος, με την διπλή ιδιότητα του Μηχανικού και του Στρατιωτικού, ήταν από τους βασικούς συντελεστές των περίφημων οχυρωματικών έργων του Μπιζανίου που σκοπό είχαν την... προστασία της τουρκικής κατοχής στα Γιάννενα από τον Ελληνικό Στρατό. Ο Στρατός μας τελικά, απελευθέρωσε τα Γιάννενα έστω και με την καθυστέρηση την οποία προκάλεσαν τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου που έγιναν τάφος ηρωϊκός για πολλούς Έλληνες πολεμιστές.
Ένας τάφος, που άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια ο προπάππους του Γιωργάκη Παπανδρέου.
Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες, μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και ελάχιστα για τον καθέναν ξεχωριστά, μπορεί όμως και τίποτα.
Αλλά όμως όλοι πρέπει να ξέρουν... Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει!

(Στην φωτογραφία η Σοφία Μινέϊκο και ο Γεώργιος Παπαναδρέου)

ΠΗΓΗ http://antipliroforisi.blogspot.com/2010/01/blog-post_5448.html

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την ολοκλήρωση της ανωτέρω ιστορίας, ο Μινέικο παρέδωσε τα οχυρωματικά σχέδια των οχυρών του Μπιζανίου στον Ελληνικό στρατό και διευκόλυνε την κατάληψη τους από τον Ι. Μεταξά. Την υπηρεσία αυτή στο Ελληνικό Εθνος την εξαγόρασε η οικογένεια Παπανδρέου - Μινέικο αργότερα, ζητώντας από τον Κ.Μανιαδάκη της 4ης Αυγούστου, την απελευθέρωση του συλληφθέντος τροσκιστή Ανδρέα Παπανδρέου από την ασφάλεια. Οπερ και εγένετο και μετέβει ο τροσκιστής Α.Π στις ΗΠΑ για να "μεγαλουργήση"...

Ανώνυμος είπε...

Τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου δεν τα παρέδωσε στον ελληνικό στρατό ο Μινέϊκο. Αυτό είναι μύθος. Τα οχυρωματικά έργα του Μπιζανίου, τα παρέδωσε στον ελληνικό στρατό ο Νικολάκης Εφέντης, ένας ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του τουρκικού στρατού. Δυστυχώς, μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, δεν πρόλαβε να αναγνωριστεί η προσφορά του κι έτσι εκτελέστηκε μαζί με άλλους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, παραμένοντας μέχρι τις μέρες μας ένας αφανής ήρωας με τη δική του προσφορά στην πατρίδα. Οι δοσίλογοι που μας κυβερνούν όμως καίτι είχε αποκαλυφθεί κάποτε η ιστορία του, δε μπήκαν καν στον κόπο να αναγνωρίσουν την προσφορά του και να του φτιάξουν ένα άγαλμα προς τιμήν του, μόνο και μόνο για να διαρητούν το μύθο του Μινέϊκο.

Ανώνυμος είπε...

Οποιος εβραίος πηγαινε Σιβηρία πλήρωναν οι ΜογγολοΤραπεζιτες της Αμερικής και το "έσκαγε".
Το ίδιο ακριβώς έγινε με Τρότσκι και Λένιν.

Ανώνυμος είπε...

Και διαπρεπης τεκτoνας ο παππους Σιγμουνδος... Η πληροφορια απο τη "Μεγαλη στοα της...Ελλαδος".

Μινέϊκο Σίγμ. Μηχανικός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

http://www.grandlodge.gr/Famous_gr_home.html

Γιατι, ως γνωστον, οι Ελληνες τεκτονες ειναι ΠΑΝΩ και ΠΡΩΤΑ απ'ολα πατριωτες! Ποιας πατριδας, ας μην το συζητησουμε καλυτερα.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΑΤΥΧΗ ΝΙΚΟΛΑΚΗΝ ΕΦΕΝΤΗ, ΤΟΝ "ΕΦΑΓΑΝ" ΤΑ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΙΝ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΕΞΗΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΟΘΩΜ. ΣΤΡΑΤΟ, ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΟΜΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ "ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ" ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ Ο ΚΑΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΛΛΗΝ.
ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ, ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ, ΤΟΝ ΕΔΙΚΑΣΑΝ ΕΠΙ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΤΕΛΕΣΑΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΞΕΤΕΛΕΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ.

Ο ΜΙΝΕΪΚΟ ΗΤΑΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΗΣ (ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΜΙΣ), ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΝ.
ΟΝΤΩΣ ΠΑΡΕΣΧΕ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑΝ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ, ΟΝΤΩΣ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΗΤΟ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗ ΤΟΣΟΝ Ο ΜΙΝΕΪΚΟ, ΟΣΟΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΣΑΝ ΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΚΑΛΟΝ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η "ΜΠΑΛΛΑ" ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ, ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΛΑΙ ΕΘΝΙΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΚΡΟΤΟΥΝΤΟ ΤΟΤΕ ΕΚ ΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΙΝ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΩΤΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την ιστορία την έχω ακούσει και εγώ και την πιστεύω όμως που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες ή ακόμα καλύτερα θα σου ήμουν ευγνώμον αν μου έλεγες σε ποια ιστοσελίδα βρήκες εσύ αυτές τις πληροφορίες. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την ιστορία την έχω ακούσει και εγώ και την πιστεύω όμως που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες ή ακόμα καλύτερα θα σου ήμουν ευγνώμον αν μου έλεγες σε ποια ιστοσελίδα βρήκες εσύ αυτές τις πληροφορίες. Ευχαριστώ

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...