15/9/20

Η 15η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

533. Ο Βελισάριος, εισήλθε Καρχηδόνα. Κατάλυση του κράτους των Βανδάλων.

668. Ο αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ δολοφονήθηκε από έναν υπηρέτη στο λουτρό του στις Συρακούσες. Ο Υιός του Κωνσταντίνος Δ, έγινε αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

921. Δολοφονήθηκε από τους παγανιστές, η πρώτη χριστιανή ηγεμόνας της Βοημίας Λουντμίλα , που αγιοποιήθηκε στη συνέχεια, ως Αγία Λουντμίλα της Βοημίας. 

994 . Οι Φατιμίδες νίκησαν τους Βυζαντινούς στη μάχη του Ορόντη. 

1231. Δολοφονήθηκε στη γέφυρα του Δούναβη στο Κελχάιμ ο Δούκας της Βαυαρίας Λουδοβίκος. 

1514 . Οι Τούρκοι άλωσαν την Ταυρίδα (Ταμπρίζ) της Περσίας και κατέσφαξαν τους κατοίκους της πόλεως. 

1556. Ο Κάρολος Κουίντος,  πρώην αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,  εγκαταστάθηκε  στην Ισπανία, και  επέλεξε για κατοικία του τη Μονή Γιούστε όπου πέθανε  στις 21 Σεπτεμβρίου 1558 από ελονοσία. 

1559. Ο Αρχιεπίσκοπος Βίλχελμ της Ρίγας προσχώρησε στη συνθήκη που υπεγράφη στα τέλη Αυγούστου μεταξύ του Τευτονικού Τάγματος και του Πολωνού Βασιλιά και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Σιγκίσμουντ ΙΙ Αυγούστου. Σε αντάλλαγμα για την προστασία της Λιβωνίας από τους Ρώσους, ο αρχιεπίσκοπος έδωσε τη θέση του στα σημαντικότερα κάστρα του στη νότια Λιβωνία.


1656. Στην Κωνσταντινούπολη, επί του δεκατετράχρονου Μωάμεθ Δ΄, μετά από την διαδοχική πτώση 5 Βεζίρηδων εντός 7 μηνών, ανήλθε στην εξουσία ο καταγόμενος από το Μπεράτι, Αλβανός Μεχμέτ Πασά Κιουπρουλού, που εγκαινίασε την αλβανική δυναστεία των Κιουπρουλού, και την Αλβανοκρατία στην Κωνσταντινούπολη.

1697. Ο Εκλέκτορας της Σαξωνίας Φρειδερίκος Αύγουστος στέφτηκε βασιλιάς. της Πολωνίας ως Αύγουστος Β. 


1805. Η Ρωσία κήρυξε τον  πόλεμο στον Ναπολέοντα.
1821 . Η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα,\ η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία. 
Στις 15/27 Σεπτεμβρίου έγινε η  Μάχη των Πέντε Πηγαδιών τα οποία κατείχε  ο Γεώργιος Δράκος με 350 Σουλιώτες και ο χριστιανός Αλβανός Μουχουρδάρης με 200 άντρες . Ο Χουρσίτ έστειλε 3.500 άνδρες  υπό τον Σούλτζη από την Κορυτσά (Κόρτσα) για να καταλάβει τη θέση  αλλά αποκρούστηκαν .Η επίθεση τους στοίχισε 200 νεκρούς Οι Σουλιώτες έχασαν 3 ενώ οι Αλβανοί σύμμαχοι δώδεκα.

1822. Τα βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν το Κάιρο. Ο Ραμπί Πασά παραδόθηκε στους βρετανούς, και εξορίστηκε στην Κεϋλάνη. Το Κάιρο παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο μέχρι το 1922. 


1826. Στον Ρωσο-Περσικό Πόλεμο του 1826-1828 στις 3/15 Σεπτεμβρίου κοντά στο χωριό Σάμκορ (νυν Σαμκίρ, στο Αζερμπαϊτζάν) η Μάχη μεταξύ ρωσικών στρατευμάτων υπό τη διοίκηση του Στρατηγού Γ. Μαντάτοφ και της εμπροσθοφυλακής του ιρανικού στρατού από14000 υπό τη διοίκηση του Σαχζάντεχ Μοχάμεντ, γιου του Αμπάς-Μίρζα. Νίκησαν οι Ρώσοι. 

1830.Στη Βρετανία εγκαινιάστηκε η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ. Ο Ουίλιαμ Χάσκισον ήταν  ο πρώτος άνθρωπος που παρασύρθηκε από τρένο

1866. Στην Αγία Πετρούπολη, απαγχονίστηκε ο Ντμίτρι Καρακαζόφ που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Αλέξανδρο Β. 


1905. 100.000 άτομα διαδήλωσαν στην Βουδαπέστη υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας. 
1914.  Μετά την μάχη του Μάρνη έληξε και η επίθεση των συμμάχων στην πρώτη Γερμανική Στρατιά του φον Κλούκ, στον ποταμό Εσν.

1915.Η συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας έληξε χωρίς να καθοριστεί ημερομηνία για την επανάληψη των συνεδριάσεων.
1916 .Στη μάχη του Σομμ κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τα πρώτα οκτώ άρματα μάχης. 


1917. Η προσωρινή κυβέρνηση του Κερένσκι  κήρυξε  τη Ρωσία δημοκρατία. Καταργηθηκαν τα καταναγκαστικά έργα  σκληρή και η εξορία και δόθηκε αμνηστά για τα πολιτικά  αδικήματα.

1918. Ήττα των Βουλγάρων από το 12ο Σύνταγμα του Κρούσεβατς "Κνιέζ Λάζαρ"  στη Μάχη στο οροπέδιο του Ντόμπρο Πόλιε. Η Διάρρηξη του μετώπου της Θεσσαλονίκης. Λόγω τη διάσπασης του Μετώπου η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ζητήσει ανακωχή και να βγει από τον πόλεμο. Το Μπακού, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, κατελήφθη από τις ένοπλες δυνάμεις του αρμ ενικού Ντασακτσουτιούν

1920. Έκλεισαν  οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

1921. Στο προάστιο του Λονδίνου Χάϊγκέιτ έγινε  ο γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή Έλενα Σκυλίτση.

1924. 
 Στη νότια  Βεσσαραβία, οι κομμουνιστές  εξεγέρθηκαν  και απαίτησαν απόσχιση από τη Ρουμανία για να  ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση.

1927. Το Πρωτόκολλο της Γενεύης για την δανειοδότηση της Ελλάδας από την ΚτΕ με 9000000 λίρες Αγγλίας  προέβλεπε την ίδρυση της ιδιωτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία θα εκχωρείτο το εκδοτικό προνόμιο.


1933. Στη Σοβιετική Ένωση ο Κομισάριος Ασφαλείας και αρχηγός της Γκεπεού, Γκένρικ Γιαγκόντα ενημέρωσε τον Στάλιν για την εξάρθρωση κυκλώματος ομοφυλόφιλων στο Μόσχα και Λένινγκραντ που ήταν «κύτταρα  κατασκοπείας».   Για την αντεπαναστατική συνωμοσία  των ομοφυλοφίλων συνελήφθησαν πάνω από 130 άτομα. Ως αρχηγός εντοπίστηκε ο επικεφαλής του πρωτοκόλλου της Λαϊκής Επιτροπής Οικονομικών   Ντμίτρι Φλωρίνοφ που συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1934 μολόγησε ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών και εκτελέστηκε  το Φεβρουάριο του 1939. Λόγω της αντεπαναστατικής συνωμοσίας  των ομοφυλοφίλων εισήχθη στον σοβιετικό Ποινικό Κώδικα το Μάρτιο του  το άρθρο 121, για την τιμωρία του σοδομισμού  με φυλάκιση έως 5 έτη.

 1935. Στη Γερμανία το Ράιχσταγκ σε έκτακτη συνεδρίαση στη Νυρεμβέργη ενέκρινε τους Νόμους της Νυρεμβέργης, και υιοθέτησε τη σημαία με τη σβάστικα. Στο Βελιγράδι σαράντα χρόνια μετά την αρχική ιδέα, και 340 χρόνια μετά το κάψιμο των λειψάνων του Αγίου Σάββα ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1935, η ανοικοδόμηση του μεγαλύτερου ορθόδοξου καθεδρικού ναού των Βαλκανίων του Αγίου Σάββα και ο Πατριάρχης Βαρνάβας ευλόγησε τα θεμέλια.

 1939. Εκτελέστηκε ο πρώτος γερμανός αντιρρησίας συνείδησης , Αυγούστος Ντίκμαν. Το Βασίλειο της Βουλγαρίας κήρυξε πολιτική ουδετερότητας στον πόλεμο που άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου. 


1943. Στην Ιταλία, ο ανατραπείς Μπενίτο Μουσολίνι ανακοίνωσε  τη δημιουργία του Ρεπουμπλικανικού Φασιστικού κόμματος, με όσους πιστούς του απέμειναν .


1944. Τα Τάγμα Ασφαλείας Μελιγαλά , παραδόθηκε στον ΕΛΑΣ και μπήκαν οι κομμουνιστές στην πόλη. 

1946. Η Βουλγαρία έγινε Λαϊκή Δημοκρατία με τον Κολάρωφ ως προσωρινό Πρόεδρο.



1947. Το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε   το Ψήφισμα αρ 34 για το ελληνικό ζήτημα. Υπογραφή μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας της συμφωνίας για την ελεύθερη περιοχή της Τεργέστης.

 1949. Ο γνωστός των Βρετανών τέως δήμαρχος Κολωνίας Κόνραντ Αντενάουερ έγινε ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε ηλικία 75 ετών. 

1950. Νωρίς το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ άρχισε την «Επιχείρηση Χρωμίτης» με την απόβαση στο Ιντσόν. 28 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Σεούλ 70000 ανδρών. 


1951. Η Λαϊκή Βουλή της κατεχόμενης Ανατολικής Γερμανίας κάλεσε την ομοσπονδιακή Βουλή της κατεχόμενης  Δυτικής Γερμανίας να συμφωνήσει στην έναρξη διαβουλεύσεων και των δυο Γερμανιών, με στόχο «τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές για μια εθνική συνέλευση».

1957. Η CDU και η CSU κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία (50,2% των ψήφων) στις τρίτες εκλογές για τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή. 

1959. Άρχισε η επίσκεψη Νικήτα Χρουστσόφ στις ΗΠΑ που διήρκεσε μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. 

1963. Ο Αχμέτ Μπεν Μπελά  έγινε πρόεδρος της Αλγερίας.

1982 .Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας. Σκοτώθηκαν τρεις πολίτες.

 1983. Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπεγκίν. 


1989. Κατατέθηκαν στη Βουλή τα πορίσματα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 
1990. Διαδηλωτές στην Τιφλίδα, επιτέθηκαν στο κτίριο της KGB.

1991 .Διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αποχώρησε η μισή Κεντρική Επιτροπή, η ανανεωτική «πτέρυγα» με επικεφαλής τη Μαρία Δαμανάκη, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη.
 Οι ανανεωτικοί, παρέμειναν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, που θα μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα τάσεων. 

1994. Η Βουλή ψήφισε την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο των Κ. Μητσοτάκη (με 4 κατηγορίες) και Α. Ανδριανόπουλου και Ι. Παλαιοκρασσά (με 3 κατηγορίες) για την υπόθεση πώλησης της «ΑΓΕΤ-Ηρακλής». Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς. Στην Αλγερία, οι ισλαμιστές αποκεφάλισαν 16 ανθρώπους που είχαν απαγάγει. 

1995. Η λύση ΠΑΣΟΚ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το 51% στον έλεγχο του Δημοσίου, το 49% στους εργαζόμενους και το μάνατζμεντ σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε τις κυρώσεις για άλλους 6 μήνες κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

.1996. Στην Βενετία ο Ουμπέρτο Μπόσι και η Λίγκα του Βορρά ανακοίνωσαν την πολιτική για την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Παντάνια.
1999. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ιταλός Ρομάνο Πρόντι.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης 9.000 ανδρών στο Ανατολικό Τιμόρ, υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας.
 2000. Στο Σίδνεϋ άρχισαν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του τύμβου του Τζένγκις Χαν. 
2001. Ενθρονίστηκε ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος.
2002. Στις βουλευτικές εκλογές στη Μπουγιουρουμού, κέρδισε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Μαζί για τη Μακεδονία», με επικεφαλής τον Τσερβενκόφσκι. 

2006. Ο  Φιντέλ Κάστρο εκλέχτηκε πρόεδρος του Κινήματος  των Αδεσμεύτων.


2008. Η Τράπεζα Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση, και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
2009. Ο Ιουδαίος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι η χειρότερη ύφεση στην αμερικανική οικονομία από τη δεκαετία του 1930 πιθανότατα βαίνει προς το τέλος της, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η  ανάπτυξη δεν θα συντελέσει στη μείωση της ανεργίας .Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δέχτηκε την  προσωρινή αποφυλάκιση της πρώην προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπίλιανα Πλάβσιτς, η οποία εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής κάθειρξης που της είχε  επιβληθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: