22/9/10

Ο Δραγουμάνος του Βεζίρη (*) (Κ. Μπετινάκης)


Τα πιο δύσκολα έπονται .Πήρε νέες οδηγίες

http://www.styx.gr

Η "πολυμερής εξωτερική πολιτική" που διαμορφώνουν -τοις ‘κείνων ρήμασι πειθόμενοι- το δίδυμο που σκοτώνει, ΓΑΠ-Δρούτσας, τους οδήγησε σε κάποιες συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Η πιο ενδιαφέρουσα ήταν αναμφίβολα με τον πρόεδρο του Ιράν. Τι ειπώθηκε σ' αυτήν δεν θα το μάθουμε. Τα είπε μόνο στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.


Λίγες ώρες πριν, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει, μιλώντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται «στο κατώφλι του θανάτου» και ότι είναι καιρός για ένα νέο οικονομικό σύστημα.
«Ο μεροληπτικός μηχανισμός του καπιταλισμού και οι ηγεμονικές προσεγγίσεις έχουν ηττηθεί και πλησιάζουν στο τέλος» δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Πρόσθεσε ότι οι «αντιδημοκρατικοί και άδικοι μηχανισμοί εξουσίας των σωμάτων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό πεδίο, αποτελούν τους λόγους πίσω από τις συμφορές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα».
Νωρίτερα, μιλώντας με ιδιοκτήτες και υπεύθυνους αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι «Οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν με τι μοιάζει ένας πόλεμος. Όταν ένας πόλεμος ξεκινά, δεν γνωρίζει όρια» πρόσθεσε. Ο κ. Αχμαντινετζάντ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Ο Γ. Παπανδρέου ο μικρός, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρος ανακοίνωσε γενικόλογα πως «συζητήθηκε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και η κατάσταση στη Μέση ανατολή». Τι πραγματικά συζητήθηκε τα ανέφερε χαρτί και καλαμάρι στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ JOE BIDEN, που ήταν αρμόδιος να συναντηθεί με τους δευτεροκλασάτους επισήμους.

Ο GAP πήρε επίσης οδηγίες για την πολιτική που θα εφαρμοστεί στα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ.

Τίτλους (όχι φυσικά το περιεχόμενο) της συζήτησης που είχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου το μικρό, κατά τη μακρά συνάντηση που είχαν χθες, περιγράφει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που μετέδωσε το ΑΠΕ:

«O αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των συχνών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για την κοινή μας ατζέντα αλλά και της αναγνώρισης της ιστορικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και χαιρέτισε την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προωθήσει την ενσωμάτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες στην Αθήνα και τα Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και τρόπους για να προχωρήσουν εμπρός έτσι ώστε οι λαοί της Σερβίας και του Κοσόβου να είναι σε θέση να ενσωματωθούν πλήρως σε μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαδικασία που υλοποιούν οι Κύπριοι υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο αντιπρόεδρος χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.

Ο αντιπρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης για τη Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την υποστήριξή τους στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και στην ανάγκη να συνεχίσουν οι δυο πλευρές τη διαδικασία έως ότου καταλήξουν σε συμφωνία για δύο κράτη. Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς όρους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συνομιλίες με τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ και τη Γερμανία».

Ούτε μας διαφώτισε για τη συνάντηση αυτή ο ΓΑΠ, μετά την έξοδό του από το Λευκό Οίκο. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να κάνω αντιπαραβολή στην δήλωση που έκανε στην μητρική του γλώσσα με εκείνη στα ελληνικά, επειδή ο εκφωνητής της ΕΡΤ είχε την ιδιοφυή ιδέα να μεταφράζει ταυτόχρονα από τα αγγλικά, ούτως ώστε να την ακούσουμε δύο φορές στα ελληνικά, με ερωτήματα ως προς την ακριβή μετάφραση.


Η δήλωση GAP

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Joe Biden.

Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, και βεβαίως, από την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι πρώτες απόψεις που ανταλλάξαμε ήταν γύρω από την διεθνή οικονομία, μια ανάλυση για το πού πηγαίνει η διεθνής οικονομία, την ανάγκη για μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια. Τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, πολύ σημαντικό πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε από κοινού για να δώσουμε ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική, στη διεθνή οικονομία.

Βέβαια, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και του Ελληνικού λαού, πετυχημένες, θα έλεγα, με την έννοια ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και κάνουμε μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη χώρα μας, θα ισχυροποιήσουν την οικονομία μας, θα βγάλουν τη χώρα από τη θέση της έλλειψης αξιοπιστίας που υπήρχε προηγουμένως, αλλά θα δώσουν και ώθηση στις επενδύσεις και στις δυνατότητες της χώρας μας για μια ανταγωνιστική οικονομία.

Πέρα από τα οικονομικά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τις πρόσφατες συζητήσεις στη Μέση Ανατολή, για την ειρηνευτική διαδικασία.

Είχα εκεί την ευκαιρία να αναλύσω τις δικές μου εκτιμήσεις από τις συναντήσεις που είχα με ηγέτες της περιοχής, τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, την τακτική επαφή που έχω μαζί του, αλλά και τις δύο επισκέψεις, της δικής μου στο Ισραήλ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του κ. Νετανιάχου, στην Αθήνα και το πώς η Ελλάδα θέλει και μπορεί και προσπαθεί να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην ειρηνευτική διαδικασία, γιατί για μας είναι ζωτικής σημασίας η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Είναι η γειτονιά μας και βεβαίως, είναι και μια παραδοσιακή περιοχή οικονομικής συνεργασίας, εμπορίου και ανάπτυξης για την Ελλάδα εδώ και αιώνες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να μεταφέρω και τις εντυπώσεις μου από τη χθεσινή μου συνάντηση και με τον Ιρανό Πρόεδρο, τον κ. Αχμαντινετζάντ, τη συζήτηση που είχαμε για το θέμα των πυρηνικών όπλων, της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και διάφορα άλλα θέματα τα οποία ανέφερα στον Αντιπρόεδρο.

Βέβαια, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και την πιο άμεση γειτονιά μας. Έχω εκφράσει κι εγώ και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας, πολλές φορές, τη βούληση μας και το δείχνουμε και έμπρακτα, για την επίλυση του θέματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αναμένουμε την ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Επίσης, εξέφρασα την απόλυτη στήριξή μου προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και στις δικές του προσπάθειες, τις νέες του πρωτοβουλίες για να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στην επανένωση της Νήσου. Και βεβαίως, την ανάγκη πια, με υπευθυνότητα και με νέα πρωτοβουλία και από την πλευρά της ίδιας της Τουρκίας, η οποία στο κάτω - κάτω είναι η δύναμη κατοχής στην Κύπρο και έχει τεράστιες ευθύνες, να συμβάλει ώστε να μπορέσει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις και μάλιστα είπαμε, και ζήτησε ο ίδιος, να έχουμε συνεχή και τακτική επαφή για τα θέματα αυτά.

Ήταν, θα έλεγα, μια πολύ χρήσιμη, σημαντική επαφή που δείχνει την όχι στα λόγια, αλλά και στην πράξη στενή μας συνεργασία για ευρύτερα θέματα, σημαντικά, αλλά βεβαίως και για την περιοχή μας, αλλά και για το ρόλο που μπορεί να παίζει πάντα η Ελλάδα όταν έχει τη βούληση».

Έγινε μόνο μία ερώτηση:

Παπαγάλος: Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, προσπαθούμε να παίξουμε ένα ρόλο. Επισκεφθήκατε το Ισραήλ, είστε σε επαφή με άλλους ηγέτες, ακόμα και με τον Πρόεδρο του Ιράν. Προσπαθεί η Ελλάδα ή εσείς προσωπικά να αναλάβει κάποια διαμεσολάβηση; Το λέω αυτό, διότι σε σχέση με το Ιράν ειδικά, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες χώρες, είναι μια ενοχλητική κατάσταση. Μεταφέρατε κάποιο μήνυμα στον Αντιπρόεδρο; Ενοχλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρωτοβουλία αυτή; Έχει ρόλο η Ελλάδα να παίξει;».

Γ. Α. Π.: «Πρώτα απ' όλα, η Ελλάδα και η δική μας Κυβέρνηση, και τώρα και παλιότερα, αλλά ειδικά πιστεύω αυτή την εποχή, έχει κάθε λόγο να έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική.

Βεβαίως, με πολύ καθαρές θέσεις. Έχουμε πάρει πολύ καθαρές θέσεις και για το Παλαιστινιακό και για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής ή των πυρηνικών όπλων, για το οποίο βεβαίως είμαστε απολύτως αντίθετοι και έχουμε πάρει και στο παρελθόν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον, όχι μόνο να προσφέρει υπηρεσίες από την καλή της προαίρεση, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Το έχω τονίσει αυτό σε όλες τις πλευρές, σε ότι αφορά το Μεσανατολικό, σε όλα τα αραβικά κράτη τα οποία επισκέπτομαι, βεβαίως, και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον κ. Νετανιάχου.

Και όπως έχω πει, εμείς δεν θέλουμε σώνει και καλά να είμαστε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, αλλά μπορούμε να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο.

Έχουμε γνώση της περιοχής, έχουμε παραδοσιακές φιλίες και συμμαχίες στην περιοχή και με αυτή τη γνώση και την παραδοσιακή φιλία, μπορούμε να συμβάλουμε, θα έλεγα, ουσιαστικά στην προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Περνάνε από μια δύσκολη φάση οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ελπίζουμε ότι δεν θα κολλήσουν την επόμενη βδομάδα, λόγω του θέματος των εποικισμών.

Νομίζω ότι, είναι η βούληση και των Ηνωμένων Πολιτειών και ανταλλάξαμε και γι' αυτό διάφορες σκέψεις. Εγώ θα συνεχίσω να έχω τακτικές επαφές με τους ηγέτες της περιοχής. Η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, ως μια δύναμη, πρώτα απ' όλα, ήρεμη δύναμη, μετριοπαθής δύναμη, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της συνεννόησης, υπέρ της συνεργασίας, κάτι που μας δίνει ισχυρή αξιοπιστία, ώστε αυτά που κάνουμε και αυτά που λέμε, να εδράζονται σε μια πραγματικότητα και να είναι και αξιόπιστα απέναντι στους συνομιλητές μας.

Με την ίδια αξιοπιστία μιλάμε και με την ιρανική πλευρά και πιστεύω ότι, ήταν θετικά τα όσα είπα και όσα μετέφερα στον Αντιπρόεδρο, τον κ. Biden γύρω από το θέμα αυτό.

Αντιτρομοκράτες δρούν στο Ιράν:

Έκρηξη στην πόλη Μαχαμπάντ στο Ιράν σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη.

Στρατιωτικές παρελάσεις πραγματοποιούνται για τα 30 χρόνια από την έναρξη του πολέμου 1980-1988 με το Ιράκ.

Eξοπλιστικά προγράµµατα-µαµούθ από τις αραβικές χώρες του Κόλπου

Ήδη έχουν γίνει στις ΗΠΑ παραγγελίες για οπλικά συστήµατα αξίας άνω των 123 δισ. δολαρίων προκειµένου να αντιµετωπίσουν την αυξανόµενη στρατιωτική ισχύ του Ιράν.

Δίνουν έτσι, το φιλί της ζωής στην αµερικανική βιοµηχανία όπλων που θα διατηρήσει έτσι περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Η Σαουδική Αραβία, σε πρώτη φάση, πρόκειται να αγοράσει αµερικανικά αεροσκάφη και οπλικά συστήµατα προηγµένης τεχνολογίας συνολικής αξίας 67 δισ. Δολαρίων. Παραγγελία που είναι η µεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Οι αγορές στις οποίες θα προχωρήσουν, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, χώρες όπου βρίσκονται τα 2/3 των παγκόσµιων κοιτασµάτων πετρελαίου και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι µια πιθανή ισραηλινή ή αµερικανική επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις µπορεί να προκαλέσει εις βάρος τους αντίποινα ή να διακόψει τη µεταφορά του πετρελαίου από τα Στενά του Ορµούζ.


(*) Ο δραγουμάνος του Βεζίρη

Φάτε και πιείτε Δραγουμάνοι

τώρα που όλα είναι για τα σας.

Έτσι ορίζει το φιρμάνι

κι ο πολυχρονεμένος σας Πασάς.

Κι όσο για μας σ' ένα καλύβι

γεια σου Τζαβέλα, γεια σου Γέρο του Μοριά

βράδυ-πρωί θα λιώνουμε μολύβι

για την τιμή και για τη λευτεριά.


Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος ,Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης ,Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Μητσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

22 Δεκεμβρίου 1940: Η δεύτερη απελευθέρωση της Χειμάρρας που παραμένει υπόδουλη

Τις πρωινές ώρες, της Κυριακής 22ας Δεκεμβρίου,την 56η ημερα  του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, τα πρώτα τμήματα του 6ου Συντάγματος Πεζικού ,(της...