9/9/10

Τα ψέματα που μας λένε από τα Μέσα (Κ. Μπετινάκης)


Η σημερινή ψεύτικη πραγματικότητα

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2998

Στην στήλη του για τον «New Statesman» ο John Pilger ανιχνεύει την ιστορία της προπαγάνδας του Edward Bernays –του Αμερικανού ανεψιού του Sigmund Freud, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του όρου PR (public relations –Δημόσιες Σχέσεις). Ο Μπέρνεϊς πίστευε στην κατασκευή της «λαϊκής αποδοχής» και στη δημιουργία «ψευδούς πραγματικότητας» ως είδηση. Κάπως έτσι λειτουργούν και σήμερα τα μεγάλα Μέσα του Συρμού, ή τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης ή Αποβλάκωσης.



Ο Τζον Πίλτζερ συνομιλεί με τον Κώστα Μπετινάκη σ΄ένα διάλειμμα του Παγκόσμιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, στην Αθήνα το 2004.


Κάθε φορά, διαβάζοντας τα κείμενα του Πίλτζερ, νοιώθω την ανάγκη να τα μεταφέρω και σε άλλους. Όχι πια από τις στήλες της μεγάλης εφημερίδας, εκείνης που διαμόρφωνε ο Λέοντας Καραπαναγιώτης, (που μου έστελνε σημειωμένα τα κείμενα του Πίλτζερ από τον Ιντιπέντεντ), αλλά από αυτό το ιστολόγιο.

Τον δημοσιογράφο έχω συναντήσει δύο φορές, εδώ στην Αθήνα, όταν είχε δώσει διάλεξη στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ με αφορμή του ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, και το 2004 όταν ήταν προσκαλεσμένος στο Συνέδριο της ΔΟΔ, που είχε γίνει στην Αθήνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Έμυ Γκούντμαν ο Πίλτζερ είχε πει. «Δεν υπάρχουν πια δημοσιογράφοι που να αποκαλύπτουν ειδήσεις κόντρα στο ρεύμα, όπως ο Hastings (είχε αποκαλύψει και διωχθεί γι’ αυτό, τις πραγματικές καταστροφές που είχε προκαλέσει η βόμβα στη Χιροσίμα). Η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, είναι σήμερα αντίθετοι στον αποικιακό πόλεμο στο Αφγανιστάν. Και είναι ενδιαφέρον να σας διαβάσω τι έλεγε ο πρόεδρος Ομπάμα, για το Αφγανιστάν στις 10 Φεβρουαρίου 2007: «Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι όσες ζωές Αμερικανών και αν χαθούν δεν θα μπορέσουν να επιλύσουν την πολιτική διαφωνία που βρίσκεται στην καρδιά ενός εμφυλίου πολέμου κάποιου άλλου». Αυτά έλεγε ο Ομπάμα πριν γίνει πρόεδρος. Και θα πρέπει να καταλάβουν οι λαοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης όπως και του υπόλοιπου κόσμου, πως πρόκειται για έναν πολύ μακρύ εμφύλιο πόλεμο, που απαιτεί τη συμπάθεια προς τον λαό του Αφγανιστάν και όχι την αποστολή αποικιακής δύναμης για να αναμειχθεί».

Η αμερικανική καπνοβιομηχανία, είχε προσλάβει τον Μπέρνεϊς, για να πείσει τις Αμερικανίδες, ότι είναι επιτυχία τους να καπνίζουν δημόσια, συνδέοντας το κάπνισμα με την απελευθέρωση της γυναίκας. Κι έκανε τα τσιγάρα «δαυλούς ελευθερίας». Ήταν ο δημιουργός της «ψεύτικης πραγματικότητας».

Ποια είναι η σημερινή ψεύτικη πραγματικότητα; Ότι τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Ιράκ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Ομπάμα. Και οι οθόνες της τηλεόρασης, γέμισαν με τη σιλουέτα «του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη» κόντρα στον δύοντα ήλιο, να περνά τα σύνορα στο Κουβέιτ.

Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να δρουν στο Ιράκ, από 94 στρατιωτικές βάσεις. Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται αδιάκοπα, όπως και οι επιλεγμένες δολοφονίες που πραγματοποιούν οι άνδρες των «ειδικών δυνάμεων». Ξεπερνούν τους 100.000 όσοι έχουν συνάψει στρατιωτικά συμβόλαια με τις ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του ιρακινού πετρελαίου έχει περάσει πια στον έλεγχο γνωστών ξένων εταιριών.

Ακόμα και το BBC παρουσιάζοντας την «αποχώρηση των νικηφόρων αμερικανικών στρατευμάτων», σχολίασε την «αξιοθαύμαστη αλλαγή που πέτυχαν στις ιρακινές περιουσίες».

Γεγονός είναι πως δεν υπάρχει «νίκη». Υπάρχει μόνο μεγάλη καταστροφή, που προσπαθούν να την παρουσιάσουν σύμφωνα με το μοντέλο του Μπέρνεϊς. Κι εκείνος είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου «αναγκαία» και «για ευγενή σκοπό». Στα 1980, ο Ρόναλντ Ρήγκαν, σε προεκλογικό λόγο του είχε πει πως η αμερικανική εισβολή στο Βιετνάμ «είχε γίνει για ευγενικό σκοπό».

Εκείνο που δεν είναι σε θέση να μας πούνε, είναι πόσοι ακριβώς Ιρακινοί πολίτες πέθαναν για αυτόν τον «ευγενικό αμερικανικό σκοπό». Αναρίθμητοι ή δεκάδες χιλιάδες;

Γεγονός είναι πως άμεσο αποτέλεσμα της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, είναι πως η βρετανική οικονομία απέκτησε ένα έλλειμμα δισεκατομμυρίων, που θα πρέπει να μειωθεί με περικοπές στις λαϊκές υπηρεσίες με επιθετική φορολογία στο πνεύμα «όλοι είμαστε συμμέτοχοι». Δεν είμαστε… Δισεκατομμύρια από το δημόσιο χρήμα είχε διατεθεί για να περισωθούν οι επιχειρήσεις των απατεώνων που λέγονται τραπεζίτες.

Και ξαφνικά, η «μαύρη τρύπα» δεν είναι ευθύνη των τραπεζών που μοίρασαν αφειδώς πλούσια μπόνους στα γκόντεν μπόιζ τους και μοιράστηκαν και με κάποιους των προηγούμενων εργατικών κυβερνήσεων.

Τα καλά νέα είναι πως μερικά απόρρητα ντοκουμέντα πρόσφατα διέρρευσαν από το ιστολόγιο Wikileaks, προκάλεσαν την ανησυχία της CIA, μήπως οι πληθυσμοί των ευρωπαϊκών κρατών που είναι αντίθετοι τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους για συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν, επηρεαστούν και δεν πεισθούν από τη συνήθη προπαγάνδα που τους μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης. Επειδή για τους κυβερνήτες του κόσμου. Η απεριόριστη ισχύς βασίζεται στην ψεύτικη πραγματικότητα την οποία δεν διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει η λαϊκή αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: