17/9/10

Έρχονται οι διεθνείς κλητήρες και οι κατασχέσεις


Μέρκελ: Οι αδύνατοι ας χρεοκοπήσουν! .

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-09-17-00-52-56-2010091727558

«Αφήστε τους αδύνατους της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν!»: αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες, προδιαγράφοντας έτσι έμμεσα και την τύχη της Ελλάδας, στην περίπτωση που «ναυαγήσει» η εφαρμογή του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος.

Ως συνήθως, το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», που τέθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δημιούργησε έντονες πολιτικές εντάσεις και διχογνωμίες, ενώ η Γερμανία φάνηκε να απομονώνεται στις σκληρές θέσεις της, υπέρ της καθιέρωσης μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας στη ζώνη του ευρώ, καθώς ακόμη και η Γαλλία τηρεί σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Βερολίνου.

Όμως, στην πραγματικότητα η καγκελάριος Μέρκελ έχει κάνει από χθες ένα γιγάντιο βήμα προς την κατεύθυνση της επιβολής των γερμανικών θέσεων, αρχίζοντας ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας με… ανεξέλεγκτη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας των κρατών που θα «πέφτουν»:

- Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χθες δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο συζήτησης επί της πρότασης που έχει διατυπωθεί στο παρασκήνιο από πολλές κυβερνήσεις, για παράταση της λειτουργίας του ειδικού μηχανισμού διάσωσης οικονομιών της Ευρωζώνης από τη χρεοκοπία, με 1 τρις. ευρώ από τις κυβερνήσεις και το ΔΝΤ, ο οποίος τυπικά έχει έγκριση λειτουργίας μέχρι την άνοιξη του 2013.

- «Ήταν ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους συναδέλφους μου», είπε η ίδια η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Πρώτον, η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την παράταση ισχύος της υφιστάμενης “ομπρέλας” διάσωσης. Δεύτερον, θα πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία για κυρώσεις (σ.σ.: στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα) και στο νέο πλαίσιο που θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τα διδάγματα από την κρίση».

- Ουσιαστικά, ο κύβος ερρίφθη από την Γερμανία στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής: εφόσον το Βερολίνο αρνείται οριστικά να συνεχίσει να χρηματοδοτεί «πακέτα» διάσωσης ασθενών οικονομιών, όπως αυτό που ενεργοποιήθηκε για την Ελλάδα, αλλά και το ευρύτερο σχέδιο στήριξης του 1 τρις. ευρώ, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να επιβάλλουν παράταση της ισχύος των «πακέτων» μετά το 2013, ή το 2014 (στην περίπτωση της Ελλάδας).

- Κλείνοντας τον κρουνό της χρηματοδότησης σχεδίων διάσωσης, η Γερμανία είναι πλέον σε θέση να οδηγήσει στην κατεύθυνση που επιθυμεί τη συζήτηση στην Ευρώπη, όσο και αν αντιδρούν άλλες χώρες στη σκληρή γραμμή της για το μηχανισμό οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες που προτείνει η γερμανική πλευρά. Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπέι είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώθηκε χθες να κάνει λόγο για «πραγματική πιθανότητα» να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα μόνιμο μηχανισμό χρεοκοπίας, παρότι για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα χρειασθεί αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η γερμανική πρόταση για τέλος στις χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών και ελεγχόμενη χρεοκοπία με διεθνή οικονομική κηδεμονία από τους πιστωτές βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης ασθενών οικονομιών, γιατί θα εκδηλωθούν σοβαρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη –ο Γάλλος τραπεζίτης δεν το διευκρίνισε, αλλά η χώρα όπου θα εκδηλωθούν τέτοιες αντιδράσεις με τη μεγαλύτερη ένταση είναι η Γερμανία.

Τι σημαίνει, λοιπόν, στην πράξη η γερμανική ιδέα για το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης; Και πώς θα εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, αν κάτι πάει στραβά με την εφαρμογή του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος, με αποτέλεσμα η χώρα να μην καταφέρει να καλύψει τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της από τις αγορές; Και πώς υπολογίζει το Βερολίνο, ότι θα αντέξει το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας στις πιέσεις μιας χρεοκοπίας χώρας της Ευρωζώνης;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι απλή και έχει δοθεί ήδη από τον Ιούλιο, όταν διέρρευσε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» το γερμανικό σχέδιο για ελεγχόμενες χρεοκοπίες:

-Όποια χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αγορά, θα κηρύσσει στάση πληρωμών και θα ακολουθείται διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, με «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών.

- Όμως, η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμη η εξυπηρέτησή του και να επανέλθει η χρεοκοπημένη χώρα στην αγορά, θα γίνεται με ταυτόχρονη επιβολή ενός δρακόντειου καθεστώτος κηδεμονίας στη χρεοκοπημένη χώρα, η οποία θα ασκείται από κράτη και ιδιώτες πιστωτές, μέσω του «Κλαμπ του Βερολίνου», μιας νέας λέσχης πιστωτών, που η Γερμανία επιδιώκει να συστήσει. Στο κλαμπ θα έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης όλοι οι πιστωτές χρεοκοπημένων χωρών της Ευρωζώνης και με τη σειρά του το κλαμπ θα έχει δικαίωμα ακόμη και να διορίζει υπουργό Οικονομικών της επιλογής του στη χώρα – «θύμα».

- Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες στο πιστωτικό σύστημα της Γερμανίας, το Βερολίνο έχει διαμορφώσει μια πολύ σαφή αντίληψη των επόμενων κινήσεων. Όπως εκτιμά η γερμανική πολιτική ηγεσία, η ισχυρή οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας θα της επιτρέψει να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες για να αντέξουν όση πίεση και αν τους ασκήσει μια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, που θα… έπαιρναν με τις πέτρες μια κυβέρνηση, αν αποφάσιζε νέες ενισχύσεις π.χ. στην Ελλάδα, πολύ πιο εύκολα θα αποδέχονταν την ανάγκη ενίσχυσης των γερμανικών τραπεζών από την κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

- Αυτή η γερμανική στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά στρέφεται ευθέως κατά της Γαλλίας και μακροπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπέρ των Γερμανών. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια να ενισχύσει τις τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας της Ευρωζώνης, γι’ αυτό και επιμένει στην ανάγκη διεθνών «πακέτων» για τη διάσωση ασθενέστερων οικονομιών. Αν περάσουν οι γερμανικές προτάσεις, η δημοσιονομικά ασθενής Γαλλία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και η πολιτική ισχύς της έναντι της Γερμανίας θα εξασθενίσει σημαντικά.
………

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

EΛΕΟΣ,ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Στήνουν καταυλισμό τσιγγάνων από την Βουλγαρία στην Κερατέα;
Τους διώχνει ο Σαρκοζί του παίρνει ο Giorgos

Την εβδομάδα που πέρασε, ήλθαν στο φως της δημοσιότητας (Χρόνος και Ελεύθερη Ώρα) πληροφορίες που ήθελαν πολλούς από τους Ρομ που απελαύνονται από την Γαλλία και την Ιταλία, να βρίσκουν τον δρόμο τους, προς την Ελλάδα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του εκπρόσωπος των τσιγγάνων της Κομοτηνής μιλούσε για 100.000 περίπου Ρομ εκ Βουλγαρίας και Ρουμανίας που θα εγκατασταθούν στην χώρα μας.

Οι κάτοικοι καταγγέλουν
Την ίδια εβδομάδα, στην εφημερίδα μας πραγματοποιήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής της Κερατέας καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ένας συγκεκριμένος χώρος, λίγο πιο έξω από την Κερατέα κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως νέος καταυλισμός για τους Ρομ που θα έλθουν από αυτές τις χώρες. Πρόκειται για έναν ανοικτό χώρο, (όπως βλέπετε στην φωτογραφία) που μέχρι πρόσφατα ήταν ελεύθερος. Υπήρχε μάλιστα και πωλητήριο. Αυτό κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και μετά από λίγες ημέρες, μια μπουλντόζα ήλθε και ίσιωσε τον χώρο.Μετά από λίγο καιρό, λίγο πριν τον Ιούλιο, στην συγκεκριμένη έκταση εμφανίσθηκαν με φορτηγά Ρόμ εκ Βουλγαρίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον χώρο και οι οποίοι όπως πληροφόρησαν τους κατοίκους, περιμένουν και άλλους συμπατριώτες τους να εγκατασταθούν εκεί. Οι συγκεκριμένοι, παρόλο που απασχολήθηκαν σε εποχιακές εργασίες, δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν. Επίσης οι κάτοικοι πιθανολογούν βασίμως, ότι εκεί ίσως εγκατασταθούν και τσιγγάνοι από ένα καταυλισμό στο Μαρκόπουλο, από τον οποίο έχουν φύγει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του Μαρκοπούλου, η περιοχή είχε μεταβληθεί σε «παζάρι ναρκωτικών». Εάν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των 100.000 Βουλγάρων Ρομά που πιθανολογείται ότι θα έλθουν στην χώρα μας εγκατασταθεί στην περιοχή, θα προκληθούν αντιδράσεις. Η ευρύτερη περιοχή της Κερατέας αλλά και ολόκληρη η Ανατολική Αττική, υποφέρουν εδώ και καιρό από την υποβάθμιση της περιοχής τους, αλλά και την τρομακτική αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις διαρρήξεις σπιτιών. Οι κάτοικοι έχουν απελπιστεί. Κάτοικοι που τους έχουν ληστέψει δύο και τρείς φορές, δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν ακόμη και με τα όπλα την περιουσία τους. Ποιος άνθρωπος, στα λογικά του, αποφασίζει εν μέσω αυτής της καταστάσεως, να επιτρέψει σε μια ακόμη ομάδα Ρόμ να εγκατασταθεί; Πόσο άλλο να αντέξουν οι ντόπιοι; Πόσα ακόμη πρέπει να ανεχθούν; Ακόμη η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει και ελπίζουμε ότι αν κάποιοι «φωτεινοί εγκέφαλοι» κάνουν τέτοιου είδους σχέδια, να το ξανασκεφτούν και να αλλάξουν ρότα!
Δείτε κι αυτό...έχει μεγάλη σχέση με το θέμα.
Γ. Παπανδρέου«Ανοίγουμε τις πόρτες στους διωγμένους Ρομά»...Το κερασάκι στην σάπια τούρτα της σημερινής μεταναστευτικής αθλιότητας βάζει ο ΓΑΠ
http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/09/blog-post_9045.html

Ανώνυμος είπε...

OI ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΙΧΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ?

ΨΑΞΤΕ ΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

OI ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΙΧΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ?

ΨΑΞΤΕ ΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

OI ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΦΙΧΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ?

ΨΑΞΤΕ ΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_9331.html