25/7/09

Ο καλός Τούρκος «πατέρας» και η «οθωμανική Τάξη» επιστέφουν στα Βαλκάνια (σε μετάφραση)

Ως εγγυητής της σταθερότητα στα Βαλκάνια και με το όραμα «ενός κοινού μέλλοντος» των βαλκανικών εθνών εμφανίστηκε στο Νόβι Παζάρ του Σάντζακ ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Δαβίδογλου (Davutoglu ), και δήλωσε (24-07-2009) στο πρακτορείο ο Ανάτολου , ότι «η Τουρκία στοχεύει σε ένα κοινό μέλλον με τις βαλκανικές χώρες» ενώ σημείωσε ότι, «η Τουρκία έχει μια ιστορική ευθύνη έναντι των βαλκανικών εθνών και επομένως θα κάνει αυτό το που πρέπει για να εκπληρώσει αυτή την υπευθυνότητα»
«Αυτή η την ευθύνη απαιτεί να φέρουμε όλες τις χώρες πιο κοντά την μια με την άλλη , και να εγγυηθούμε τη διαρκή σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τον διαχωρισμό μεταξύ των εθνών που έζησαν το έναςστο πλευρό του άλλου για αιώνες ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό μέλλον » τόνισε ο κ.Δαβίδογλου.

Ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι μια θετική η θέληση της Σερβίας για έναν στρατηγικό συνεταιρισμό, και σημείωσε: « Η Τουρκία πιστεύει ότι η δημιουργία μιας περιφερειακής συνείδησης και η κοινή προοπτική των Βαλκανίων θα είναι πολύ αποδοτική», Ενώ υπογράμμισε ότι τα Βαλκάνια θα πρέπει να γίνουν περιοχή ασφαλείας, ελευθερίας, ειρήνης, σταθερότητας, και ευμάρειας αφήνοντας πίσω την αγωνία του 1990.
Ο κ.Δαβίδογλου υπογράμμισε τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας και σταθερότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η Τουρκία πρότεινε στη Σερβία σειρά μεγάλων έργων ίδιος για την περιοχή του Σάντζακ.
Από την πλευρά της η Σερβία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός, εξεδήλωσε την προώθηση της να οικοδομηθεί ένα ισλαμικό πολιτιστικό Κέντρο στο Βελιγράδι. η σερβική πρόταση έγινε δεκτή.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του στο Σάντζακ ιστορική διότι ήταν ο πρώτος Τούρκος υπουργός που επισκέφθηκε την περιοχή μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, και διαπιστώσει από τις επαφές του και τις συνομιλίες του ότι ο λαός του Σαντζάκ παραμένει πιστός Τουρκία.

. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ευμάρεια και την ευτυχία τους» είπε ο κ. Δαβίδογλου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάντζακ θα εξακολουθήσει να είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Σερβίας.
δελτιο11


Απόρρητο υπόμνημα προς την κ.Μητσοτάκη-Κούβελου


Αλωνίζει κυριολεκτικά στο Κόσοβο η Τουρκία, επιτυγχάνοντας τον ένα διπλωματικό θρίαμβο μετά τον άλλο. Αυτό είναι το αγωνιώδες μήνυμα του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβη Δημήτρη Μοσχόπουλου, που περιέχεται σε απόρρητο υπόμνημα, το οποίο υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με το υπόμνημα του πρέσβη, η Τουρκία προωθεί καθημερινά την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας του Κοσόβου, στοχεύοντας στη θεμελίωση μιας «ειδικής σχέσης» με το νέο κράτος. Στα μέτρα που προωθεί η Αγκυρα περιλαμβάνονται οι προσπάθειες να θεσμοθετηθεί η τουρκική γλώσσα ως μία από τις επίσημες γλώσσες του Κοσόβου. Σε επίσημες εκδηλώσεις σήμερα η παρεχόμενη διερμηνεία περιλαμβάνει και την τουρκική επιπλέον της αλβανικής, σερβικής και αγγλικής. Ηδη μερικοί μεγάλοι δήμοι συναλλάσσονται με το κοινό και εκδίδουν δημόσια έγγραφα και στην τουρκική (η τουρκική μειονότητα στο Κόσοβο θεωρείται η τρίτη σε μέγεθος μετά την αλβανική και τη σερβική).
Επίσης η τουρκική γλώσσα προβάλλεται και στα ΜΜΕ. Στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTK, που καλύπτει όλο το Κόσοβο, υπάρχει καθημερινή εκπομπή με ειδήσεις στα τουρκικά, ενώ πολυάριθμοι είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα αλβανικά και τουρκικά σε όλο το Κόσοβο.
Επίσης, η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί επίσημα στο Κόσοβο ως «ημέρα των Τούρκων». Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτουργούν κολέγια και σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπου η διδασκαλία γίνεται στην τουρκική, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία τουρκικού πανεπιστημίου στην πόλη Λιπγιάν.
Στον θρησκευτικό τομέα οι επαφές είναι έντονες και συχνές. Ο μουφτής του Κοσόβου έχει σπουδάσει στην Τουρκία, την οποία θεωρεί και πνευματική πατρίδα του.
Επίσης ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων και προϊόντων είναι καταφανής σε όλο το Κόσοβο.
Επίσης στην Πρίστινα λειτουργεί ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία «Τουρκικό Νοσοκομείο», το οποίο θα επεκταθεί στο μέλλον.
Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία τουρκικών οργανώσεων που βοηθούν στην εξεύρεση και αναστήλωση μνημείων της Οθωμανικής περιόδου, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την εξάπλωση της αναγνώρισης της οθωμανικής πολιτισμικής κληρονομιάς μεταξύ του πληθυσμού.
Οπως επισημαίνει ο πρέσβης, η ισχυροποίηση της θέσης της Τουρκίας πηγάζει από το γεγονός ότι αναγνώρισε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος μόλις την επαύριο της κήρυξης της ανεξαρτησίας του. «Εκτοτε», αναφέρει το υπόμνημα, «φέρεται σαν να έχει υιοθετήσει το νεογέννητο». Παράλληλα η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη δεσμευθεί δημόσια να αποδυθεί σε διεθνή εκστρατεία, σε κάθε επίπεδο, για την προώθηση της αναγνώρισης του Κοσόβου. «Συνοψίζοντας θα έλεγα», καταλήγει ο κ. Μοσχόπουλος, «ότι ο εναγκαλισμός του "νεογέννητου" Κοσόβου από την Τουρκία αποτελεί μια χειρονομία τόσο προφανώς χρησιμοθηρική που, στον βαθμό που αποβλέπει σε άμεσα οφέλη, μοιάζει περισσότερο με στραγγαλισμό.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κοσόβου, ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα αναγνωρίσεων και διεθνούς υποστήριξης, δεν διαθέτει την πολυτέλεια να αποποιηθεί τις χειρονομίες της Τουρκίας και εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη της».
η συνέχεια στο

http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/blog-post_1188.html

σχόλιο.

PAX OTTOMANA,ότι έκανε ο Βενιζέλος στον σουλτάνο, κάνει τώρα το ντονμέ κατεστημένο στους νεοσουλτάνους που μας κυβερνούν,εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συγκυρίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ (περιούσιων) στην περιοχή, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και σε συνδιασμό με την ανικανότητα και τον καιροσκοπισμό των επιγόνων το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Οι δηλώσεις του Δαυϊδογλου δεν είναι καθόλου τυχαίες και θα έπρεπε να αγωνιούν οι κυβερνώντες και να βρουν λύσεις αντί να αγωνιούμε εμείς, αλλά μάλλον οι προτεραιότητες του καθενός είναι διαφορετικές.Ελπίζω οι θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία να μην πάνε χαμένες γιατί θα έχουμε διαπράξει μεγάλη ύβρη.
Χρήστος Παναγιωτόπουλος



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλα λογια και καταρες ανευ προτασεων.Για να αποκτησει η Ελλαδα επιρροη στο Κοσοβο πρεπει να το ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ.
Παρτε θεση λοιπον εξυπνακηδες : Ειστε υπερ της αναγνωρισης του Κοσοβου ,ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Γιατι εμμεσα αυτο εισηγειται ο πρεσβης.Οταν και εαν γινει αυτη η αναγνωριση θα βγειτε ή οχι με τιτλουςοτι "πουλησε" τους Σερβους η κυβερνηση ή οτι "υπακουσε" τις εντολες των Αμερικανων;
Εάν λοιπον ειστε ΚΑΤΑ της αναγνωρισης του Κοσοβου γιατι συνπαθειτε τους Σερβους ή γιατι δε γουσταρετε τους Αλβανους κοφτε το.