28/7/09

Η νεα πολιτική του Langley,για την "ενσωμάτωση των λαθρομεταναστών"

"Το σύνθημά μας πρέπει να είναι είμαστε όλοι ντόπιοι!"
Streha e Emigrantëve Shqiptarë

".....Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν θεωρούμε ότι αλληλεγγύη στους μετανάστες είναι να προσφέρεις μια δουλιά, μια στέγη, χαρτιά (με λευκούς γάμου κλπ) ή έστω ένα φιλικό χαμόγελο, χωρίς να απαιτείς να ασπαστεί την ιδεολογική σου δοξασία.. Αλληλεγγύη είναι το να ξέρεις τι επιπτώσεις έχει στη ζωή μας η προσπάθεια εξασφάλισης χαρτιών και όχι η θεωρητική γνώση των συνθηκών που δημιουργούν τα προβλήματα μας. Αλληλεγγύη σημαίνει να κατανοείς ότι το να είσαι αλβανός ή βούλγαρος ή πακιστανός δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής, όπως το να είσαι εθνικιστής η διεθνιστής, αριστερός η δεξιός, αλλά παρόλα αυτά καθορίζει σε πρακτικό επίπεδο τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας.
Κανένας δεν ήρθε εδώ για να γίνει το ιδανικό σου επαναστατικό υποκείμενο. Έτσι κι αλλιώς η πάλη το ενάντια στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση είναι καθήκον του καθενός που δεν ανέχεται αυτή τη πραγματικότητα στη δική του κοινωνία. Είναι πρωτίστως μια πάλη για να εξασφαλίσεις μια ανεχτή πραγματικότητα για τον εαυτό σου. Το να είσαι μετανάστης δεν είναι τιμή, είναι ντροπή οι άνθρωποι να χρειάζονται συνοδευτικά χαρτιά σαν να είναι κούτες με προϊόντα. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι είμαστε όλοι ντόπιοι!
Έτσι κι αλλιώς αυτό το κομμάτι γης μας χωράει όλους
. Αυτοί που είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο είναι οι ρατσιστές και οι φασίστες, οι οποίοι άμα γίνουν πιο πολύ θα αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και το όποιο επίπεδο δημοκρατίας έχουμε εδώ που ζούμε. Τότε οι σκούπες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα γράφουν και το όνομα σου επάνω και η αμοιβή της εργασίας σου δεν θα είναι τα 700€ αλλά η απελευθέρωση που θα σου προσφέρει. Για αυτό η απάντησή στο ερώτημά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη:
Έξω ο ρατσισμός και ο φασισμός
Από τις πλατείες, τις γειτονιές και τη ζωή μας
ΣΤΕΚΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Έλληνες Ξυπνήστε! Ο εχθρός βρίσκεται εντός των πυλών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, παραβρέθηκε σε ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, για την παρουσίαση των δράσεων των προγραμμάτων από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και τους φορείς υλοποίησης, στο πλαίσιο έναρξης των Ετησίων Προγραμμάτων 2007 & 2008 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης (ΕΤΕ) υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο υπουργός στην ομιλία του ανέπτυξε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται στο θέμα της μετανάστευσης, στη χώρα.

«Λόγω της όξυνσης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός, «η Ε.Ε. αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού συστήματος ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΣΔΔΑ, έχει ήδη προχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη θεσμοθέτηση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, με ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης». Επίσης, πρόσθεσε, πως διευκολύνθηκε και η οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και η εφαρμογή του καθεστώτος των επί μακρόν διαμενόντων, στο οποίο εμπίπτουν πλέον και όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα.

Μετά τη σύσταση του ΕΤΕ, το 2007, με στόχο τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων κοινωνικής ένταξης των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, το ΥΠΕΣΔΔΑ υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πολυετές Πρόγραμμα για τα έτη 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνολική χρηματοδότηση για τα έτη 2007-2013, υπολογίζεται στα 26,2 εκ. ευρώ.

Οι δράσεις των επί μέρους αυτών προγραμμάτων στοχεύουν στην εξασφάλιση της πρόσβασης και συμμετοχής των μεταναστών σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ενδεικτικά δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει:

• Εκστρατεία έντυπης ενημέρωσης προς τους υπηκόους τρίτων χωρών στους τομείς της υγείας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευση (σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ρωσικά, αραβικά), καθώς και στα ζητήματα καθημερινότητας.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω εκστρατείας από τα ΜΜΕ και διοργάνωση ημερίδας, με στόχο την εξάλειψη στερεοτύπων, φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας

• Πρόγραμμα μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και ιστορίας σε μητέρες μετανάστριες

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών μέσα από τη μουσική και το τραγούδι για παιδιά μεταναστών

• Προγράμματα διαπολιτισμικής επιμόρφωσης δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών ή χειρίζονται θέματα που τους αφορούν.

• Προγράμματα εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, δεδομένου ότι οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές αποτελούν έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας των υπηκόων τρίτων χωρών με την κοινωνία υποδοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Υπό την περιφρούρηση δυνάμεων των ΜΑΤ, αστυνομικών με πολιτικά και εδικών δυνάμεων του λιμενικού, και με τις εισόδους - εξόδους του λιμανιού φραγμένες με κοντέινερ υπό τον φόβο των επεισοδίων, αποβιβάστηκαν χθες το πρωί στην αποβάθρα 7 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης οι 60 Αφγανοί και Πακιστανοί λαθρομετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη Χίο για την αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης του νησιού και τη «διασπορά» τους σε άλλες περιοχές.

Το πλοίο «Θεόφιλος» έδεσε στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί και με εντολή του λιμενικού οι επιβάτες του κρατήθηκαν σε αυτό μέχρι να αποβιβαστούν οι λαθρομετανάστες, να επιβιβαστούν σε κλούβες και να ξεκινήσουν με άγνωστο προορισμό.

Αστυνομικοί και λιμενικοί είχαν κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για την αντιμεταναστευτική πολιτική, ενώ στην αποβάθρα δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανένας, ούτε συγγενείς των επιβατών που ήθελαν να τους υποδεχτούν.

Με ανακοίνωσή τους, οι δύο οργανώσεις κάνουν λόγο για επιχείρηση βγαλμένη από σενάρια ταινιών τύπου «Ράμπο» και καταγγέλλουν ότι οι λαθρομετανάστες-κρατούμενοι ήταν δεμένοι με χειροπέδες μέσα στο πλοίο, κάτι που απαγορεύεται απόλυτα για τις θαλάσσιες μεταφορές, για αυτονόητους λόγους ασφαλείας των κρατουμένων σε ενδεχόμενο ναυαγίων ή άλλων θαλάσσιων ατυχημάτων.

Την επιχείρηση καταδίκασε με δήλωσή της από τη Θεσσαλονίκη και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας πως «για το ΝΑΤΟ μπορούν να γίνονται παραβιάσεις των συνόρων, αλλά απαγορεύεται να περνούν οι φτωχοί που ψάχνουν για ένα κομμάτι ψωμί».

«Αλλοι μπαίνουν συνειδητά για να εκτοπίσουν εργατικό δυναμικό, για να το κάνουν πιο φθηνό. Ο άλλος μπαίνει για ένα κομμάτι ψωμί και ό,τι του προκύψει. Δεν μπαίνει για να φτιάξει εταιρεία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: