24/7/09

Ο συμβιβασμός χωρίς αρχές δεν θα φέρει τίποτα καλό

«Στη διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα θίγει την αξιοπρέπεια των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

«Η "Μακεδονία" και οι πολίτες της μένουν συνεπείς στη στρατηγική του διαλόγου και του συμβιβασμού» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο διαμεσολαβητής, οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και πολλοί Έλληνες πολιτικοί γνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός χωρίς αρχές δεν θα φέρει τίποτα καλό στις χώρες μας».

«Μία ταπεινωμένη και πληγωμένη χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει ειλικρινή φίλο και σύμμαχο κανενός», συνεχίζει στην συνέντευξη του στην «Μπλιτς» ο κ. Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, «η συμβιβαστική λύση που αναζητείται δεν θα πρέπει να προσβάλλει και να παραμελεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του λαού μας». Καταλήγοντας στην αναφορά του για το όνομα ο κ. Ιβάνοφ επισήμανε ότι «αν βρεθεί ορθολογική λύση οι πολίτες της "Μακεδονίας" θα έχουν τον τελευταίο λόγο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O KΑΒΓΑΣ ΒΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΓΚΟΜΕΝΙΛΙΚΙΑ, ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΜΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΥΡ ΒΑΣΙΛΗ, ΠΑΡΑΤΑΤΑ…ΚΙ ΕΣΥ ΑΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΗΨΙΟ ΣΟΥ ΤΟ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΝΕΩΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ…ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ…

Με αίμα βάφτηκε χθες το βράδυ στα στενά του Αγίου Παντελεήμονα ο άγριος ερωτικός καβγάς ανάμεσα σε έναν ειδικό φρουρό και μια 21χρονη Αλβανίδα, η οποία, θολωμένη από τη ζήλια, φέρεται να άρπαξε ένα μαχαίρι και να τον κάρφωσε στο στήθος! Κατά άλλες πληροφορίες όμως ο αστυνομικός έβγαλε πρώτος το μαχαίρι και επιτέθηκε στην κοπέλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, ο 29χρονος ειδικός φρουρός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας μετέβη λίγο μετά τις 8.00 χθες το βράδυ στην περιοχή κάτω από την πλατεία επί της οδού Παιωνίου για να συναντήσει την κοπέλα του, μια νεαρή Αλβανίδα, με την οποία είχε συνάψει ερωτική σχέση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα δε με κάποιες πηγές το τελευταίο διάστημα ήταν τσακωμένοι.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην αστυνομία αυτόπτες μάρτυρες, ενώ το ζευγάρι περπατούσε στην οδό Μιχαήλ Βόδα, η 21χρονη, φανερά θυμωμένη, άρχισε να του κάνει σκηνή ζηλοτυπίες, να τον χτυπά και να του ζητάει εξηγήσεις για μια άλλη γυναίκα. Μάλιστα από τις φωνές της αρκετοί κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια να δουν τι συμβαίνει και, όπως ισχυρίζονται, η κοπέλα ήταν εκτός ελέγχου.

Ο 29χρονος αρχικά φέρεται να προσπάθησε να την ηρεμήσει, αλλά όταν είδε ότι εκείνη είχε βγει εκτός εαυτού, προσπάθησε να φύγει. Τότε η νεαρή γυναίκα φέρεται να έβγαλε ένα μαχαίρι από την τσάντα της και να το κάρφωσε στο στήθος του. Ο ειδικός φρουρός με όση δύναμη του είχε απομείνει άρπαξε το χέρι της και προσπάθησε να την αφοπλίσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τόσο ο ίδιος όσο και η 21χρονη στο χέρι.

Ανώνυμος είπε...

Οι ανθέλληνες "προοδευτικοί" της Κύπρου


Στο διαδίκτυο, βρήκαν αποκούμπι οι ανθέλληνες της Κύπρου, όσοι δηλαδή κλείνουν πονηρά το μάτι στον Τούρκο εισβολέα μιλώντας για «καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης» (με ποιον ρε καρντάσια, με τους εποίκους;). Και ο λόγος για «αποκούμπι», γιατί ο Ελληνισμός της Κύπρου αντιστέκεται στα σχέδια της εθνομηδενιστικής κυβέρνησης Χριστόφια, κάτι που διαπιστώνουν οι υπονομευτές του εθνικού κορμού: «Και είναι με λύπη που σημειώνω ότι ενώ σε όλες τις προηγμένες χώρες οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται ως το πιο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας, στην Κύπρο όχι απλώς είναι το αντίθετο αλλά πρωτοπορούν στον σκοταδισμό και τη συντήρηση.» Να' ναι καλά οι άνθρωποι!

Κύπριος απομίμηση Τζανετάκου, καλεί Ρεπούση
Τα παραπάνω μέσα στα εισαγωγικά, τα διαβάσαμε στο blog του Κύπριου δημοσιογράφου Μιχάλη Μιχαήλ, οπαδού του ΑΚΕΛ και πολέμιου της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο blog του παραπάνω τύπου, όπου τα σχόλια επί των αναρτήσεών του που ενοχλούν διαγράφονται μονομιάς, «λιβανίζεται» αυτές τις ημέρες μια «πρωτοβουλία» μαθητών. Διαβάστε για να κρίνετε από μόνοι σας:
«Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Παλουριώτισσας παρουσίασαν πρόσφατα μια αξιέπαινη και πρωτοπόρα εργασία. Μέσα στα πλαίσια της κατεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία Κουλτούρας Συμφιλίωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του συγκεκριμένου γυμνασίου είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη συμβίωση ε/κυπρίων και τ/κυπρίων πριν από τα γεγονότα του 1974.»
Στο ίδιο blog, διαβάζουμε έναν ύμνο στον Τουρκοκύπριο Ισμέτ Βεχίτ Γκιουνέι, δημιουργό της κυπριακής σημαίας (του Μιχάλη δεν του κάνει η ελληνική εξάλλου...), όπως και το ότι ο συγγραφέας ετοιμάζει πόνημα με τίτλο "Ο Μαρξ και η Αρχαία Ελλάδα" (ώρα είναι να βγει ο Σωκράτης... μαρξιστής, ή να αποκληθούν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «αντιδραστικοί»!) και ότι έπεται και δεύτερο, με θέμα τίτλο «την ταραγμένη περίοδο 1955-59» (έτσι αποκαλεί την περίοδο του αντιαποικιακού και απελευθερωτικού αγώνα!) και τη διαμάχη της ΕΟΚΑ με το ΑΚΕΛ (πως λέμε η διαμάχη μεταξύ των δοσίλογων των Βρετανών και των συναγωνιστών των Παλληκαρίδη, Αυξεντίου και Καραολή). Α, πάλι καλά, γιατί είδαμε το Χριστόφια να καταθέτει στεφάνια σε τάφους αγωνιστών της ΕΟΚΑ και «μπερδευτήκαμε» λιγάκι είναι η αλήθεια...

Άνευ ορίων... η βλακεία τους
Άλλος ένας διαπρύσιος υποστηρικτής της «καλλιέργειας κουλτούρας συμβίωσης», ο κομμουνιστής «aneforiwn.blog» Τι διαβάζουμε εκεί; Πολλά και διάφορα «προοδευτικά». Καθίστε αναπαυτικά, έχει πλάκα: «η επανένωση του τόπου θα οδηγήσει και στην ουσιαστική πλέον επανένωση και των ανθρώπων (ελληνοκύπριων και τουρκοκυπρίων). Τούτο σημαίνει περιορισμό του εθνικισμού και ανοίγει τεράστιες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του εργατικού κινήματος πάνω σε ενιαία πλέον κυπριακή βάση, κάτι που θα το κάνει πιο δυνατό στην διεκδίκηση ριζοσπαστικών κοινωνικών αλλαγών.» Ω, τι «προοδευτικός»!

Ανώνυμος είπε...

Στο blog του, ο κύριος «άνευ ορίων» αναδημοσιεύει αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αλήθεια» ο διεθνολόγος κομμουνιστής και ειδικός σύμβουλος του Χριστόφια Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αλλά και της «διαπραγματευτικής» (ωχ...) ομάδας για το Κυπριακό. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε κάτι απίθανα και ενδοτικά του στυλ «το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν μας βολεύει η σημερινή κατάσταση ή αν θέλουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και, βεβαίως, για να τον επανενώσουμε χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός λογικός, ένας συμβιβασμός ισορροπημένος».
Τα πράγματα γίνονται παρακάτω πιο εμετικά: «η Ομοσπονδία είναι ο προσφερόμενος τρόπος για να επανενώσουμε τη χώρα και το λαό μας... Το ενιαίο κράτος είναι πλέον ανέφικτο μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει, όχι μόνον διότι δεν θα το δεχτούν ποτέ οι Τ/κ και η Τουρκία, αλλά ούτε η διεθνής κοινότητα θα μας κατανοήσει.» Διψά για κατανόηση ο άνθρωπος! Κατανοήστε τον...

Πολύ «προοδευτικά» πράγματα
Να και η διαδικτυακή κυρία της παρέας! Κατά δήλωσή της, φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και συνδικαλίστρια. Ενδιαφέρεται, λέει, για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία. Η κυρία αυτή, μας παραδίδει μαθήματα συνταγματικού Δικαίου, με αφορμή την υπόθεση του κατά το «Πρώτο Θέμα», «Ρεπούση του Αιγαίου», δηλαδή τον αναπληρωτή καθηγητή Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Γ. Κόκκινο. Τι λέει λοιπόν η κυρία Νεοκλέους;
«Η επίθεση ενάντια στο συνάδελφο αποσκοπεί στον εκφοβισμό όλων των πανεπιστημιακών και αμφισβητεί το πανεπιστήμιο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη αυταρχική στροφή ενάντια στις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο, στην οποία πρωτοστατούν η κυβέρνηση αλλά και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς... Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από πολιτικούς φορείς του ακροδεξιού και εθνικιστικού χώρου και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να ελεγχθούν επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για τις απόψεις τους ή για το αντικείμενο της έρευνάς τους. Καταγγέλλονται όσοι δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις ενός μετώπου αυτόκλητων υπερασπιστών της "εθνικής ορθότητος".» Τι θέλει η κυρία αυτή, που ενοχλείται από την «εθνική ορθότητα»; Να επιβάλλει την «πολιτική ορθότητα». Και φυσικά, διαβάζουμε και τα γνωστά περί «ελεύθερης διακίνησης ιδεών», που φυσικά δεν ισχύουν για τους αντιεξουσιαστές και αριστεριστές που βρίσκουν άσυλο στα ιδρύματα τρομοκρατώντας το προσωπικό και τους φοιτητές. Για δες που οι εθνομηδενιστές της Κύπρου έχουν «άποψη» για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

Α, για να μην το ξεχάσουμε: η κ. Νεοκλέους, σε ανάρτησή της με τίτλο «Διώξεις εκπαιδευτικών για παιδαγωγικές δράσεις» (έτσι αποκαλούν τη διανομή αριστεριστικής και εθνομηδενιστικής ιδεολογικοπολιτικής ηρωίνης στα ανυπεράσπιστα παιδιά), τάσσεται με αναδημοσιεύσεις στο πλευρό της διωκόμενης ποινικά εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοταρίου, που διοργάνωσε παράνομα μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα σε Αλβανούς μαθητές, με εγχειρίδια εξ Αλβανίας που έβριθαν ανθελληνικών αιτιάσεων, στο 132ο Δημοτικό των Αθηνών.

Να και η Μερόπη που ειρωνεύεται
Κι άλλη κυρία! Αναφερόμαστε σε εκείνη, γιατί την έχουν ως link όλοι όσοι στην Κύπρο διαδικτυακά συγκροτούν την εκεί αντεθνική κουστωδία. Και αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι... Σε ανάρτησή της λοιπόν με τίτλο «Οι κατάσκοποι και οι πατριώτες!», η κυρία αυτή ειρωνεύεται τον δημοσιογράφο Σπύρο Χατζάρα για εκπομπή του στον σταθμό «Blue Sky», όπου φιλοξενούσε τον εκπαιδευτικό Εμμανουήλ Γιουτλάκη, ο οποίος μίλησε εκεί για τη γνωστή υπόθεση του 132ου Δημοτικού Σχολείου και την καταγγελία που κατέθεσε κατά της εθνομηδενίστριας εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοταρίου. Διαβάστε και μην αποθαρρυνθείτε από το πολύ χαμηλό, εντελώς «κατινίστικο» επίπεδο και την πιο κραυγαλέα επίδειξη αριστεριστικής και συγχρόνως μικροαστικής αντίληψης που έχουμε δει στο διαδίκτυο εδώ και καιρό: «Ο "καλός" μας δε δημοσιογράφος μαζί με τον "καλό" μας εκπαιδευτικό ισχυρίζονταν ότι η πρώην Διευθύντρια προέβαινε σε ανθελληνικές ενέργειες (!) και ότι έβαλε στο σχολείο ....κατασκόπους (!) να διδάξουν Αλβανικά και άλλες γλώσσες. Έμεινα εμβρόντητη. Δεν περίμενα τόσο σκοταδισμό. Α, και ξέχασα να σας πω ότι ο "δημοσιογράφος" διαβεβαίωνε τον κ. Γιουτλάκη ότι το Γενάρη που θα ξαναγίνει, κατόπιν της αναβολής, η δίκη, θα φροντίσει αυτός να μαζευτούν έξω από το Δικαστήριο χιλιάδες "Έλληνες πατριώτες" να του συμπαρασταθούν (του Γιουτλάκη)! Ξέρετε τι σκέφτηκα. Συμπαράσταση θέλει ο κ. Γιουτλάκης ή μήπως λίγο γιαουρτάκια. Αστειεύομαι βέβαια, δεν πιστεύω να το πήρατε στα σοβαρά και να ετοιμάζετε τους κεσέδες!» Τώρα κυρία μου, το ποιος πρέπει να φάει γιαούρτια, αυτό ας το κρίνει το ευρύτερο κοινό.

Ανώνυμος είπε...

Έργα και ημέρες του Σουηδού ΥΠΕΞ στην Τουρκία


Μόνο τυχαία δεν είναι η εχθρική στάση του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Carl Bildt έναντι των ελληνικών θέσεων για το Κυπριακό. Ο Σουηδός ΥΠΕΞ έχει δεθεί με την Τουρκία με επενδύσεις εκατομμυρίων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που και ο σουηδικός Τύπος έφτασε να ζητά ακόμη και αυτή την παραίτησή του!
Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Bildt προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥΠΕΞ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, της 27ης Οκτωβρίου του 2006, ο κ. Bildt είχε διανείμει το μετοχικό κεφάλαιο του East Capital, που φθάνει το 1.818.219 δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (αντιστοιχούν σε 192.565.578 εκατομμύρια ευρώ) σε τρία μέρη: το πρώτο στο East Capital Explorer 1.526.003 SEK (Κορόνες Σουηδίας), το δεύτερο στο Επενδυτικό Ταμείο «East Capital» για τα Βαλκάνια 275.791 εκατ. SEK και το τρίτο στο East Capital για την Τουρκία 16.425 εκατ. SEK.
Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του Τουρκικού Στρατού. Όμως, η Τουρκία δεν απορροφά χρήματα για επενδύσεις μόνο από το ταμείο που την αφορά ονομαστικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ταμειακά επίπεδα......
Τουλάχιστον το 25% του ταμείου για τα Βαλκάνια επενδύεται στην Τουρκία και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Bildt, φθάνουν το 1 δις SEK, που αναλογούν σε 105.898.329 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Bildt είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του Τουρκικού Στρατού.
Η εν λόγω επένδυση φθάνει το 11,4% του συνολικού Επενδυτικού Ταμείου του East Capital για την Τουρκία και αφορά στην τουρκική εταιρεία Adana Cimento. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησία του ΟΥΕΚ. Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΕΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου. Η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο.
Ο κ. Billdt παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital στις 21 Οκτωβρίου του 2006, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών. Όμως, οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento, χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.
Βεβαίως, οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥΠΕΞ διαχειρίστηκε, δεν είναι ματωμένες μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ. Και ο λόγος, σύμφωνα με την Dagens Nyheter, ήταν η προηγούμενη σχέση του κ. Bildt με την εταιρεία Lundin Oil, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Πέραν τούτου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Bildt απλώνονται και αλλού, καθότι διέθετε μεγάλης αξίας μετοχές στη ρωσική εταιρεία Gazpon. Από αυτές πώλησε, μόλις εξελέγη ως υπουργός των Εξωτερικών, 1 εκ. SEK. Διατηρεί, όμως, μετοχές αξίες 5 εκ. SEK. Αυτό θεωρήθηκε ως ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει ως υπουργός των Εξωτερικών. Πολλοί, μάλιστα, στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Bildt με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε στην Ινδονησία με αμερικανική στήριξη.
Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει οικονομική βάση και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.
Η στάση του κ. Bildt έναντι της Τουρκίας, κατά συνέπεια, δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γιατί στηρίζεται σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις του στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και ειρωνεία σε ότι αφορά την Κύπρο και δεν συνάδουν με αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σουηδικό πολιτικό πολιτισμό. Όμως, μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι, είναι πάντοτε ενταγμένα τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ανέκαθεν η διεθνής πολιτική σκακιέρα στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική.
Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών. Στην περίπτωση του Σουηδού ΥΠΕΞ έχουμε ένα απροκάλυπτο φαινόμενο. Και εχθρικό, που έχει σχέση περισσότερο με τις δικές του προθέσεις επί των πολιτικών και οικονομικών του επιλογών και πολύ λιγότερο με τη δική μας πολιτική και στάση απέναντί του. Άλλωστε, όπως γράφει ο σουηδικός Τύπος, ο κ. Bildt ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω.
Λογικό είναι, ασχέτως εάν ηθικώς είναι ασυμβίβαστο με τη θέση του, να προωθήσει πολιτικά τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή τις πολιτικές θέσεις μιας χώρας με την οποία επέλεξε να συνδεθεί παντοιοτρόπως.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έργα και ημέρες του Σουηδού ΥΠΕΞ στην Τουρκία


Μόνο τυχαία δεν είναi η εχθρική στάση του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Carl Bildt έναντι των ελληνικών θέσεων για το Κυπριακό. Ο Σουηδός ΥΠΕΞ έχει δεθεί με την Τουρκία με επενδύσεις εκατομμυρίων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που και ο σουηδικός Τύπος έφτασε να ζητά ακόμη και αυτή την παραίτησή του!
Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», ο κ. Bildt προωθούσε επενδύσεις στην Τουρκία, μέσω σουηδικού ταμείου. Πρόκειται για το Ταμείο East Capital, στο οποίο ο Σουηδός ΥΠΕΞ έχει, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο, προσωπικά κεφάλαια.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, της 27ης Οκτωβρίου του 2006, ο κ. Bildt είχε διανείμει το μετοχικό κεφάλαιο του East Capital, που φθάνει το 1.818.219 δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (αντιστοιχούν σε 192.565.578 εκατομμύρια ευρώ) σε τρία μέρη: το πρώτο στο East Capital Explorer 1.526.003 SEK (Κορόνες Σουηδίας), το δεύτερο στο Επενδυτικό Ταμείο «East Capital» για τα Βαλκάνια 275.791 εκατ. SEK και το τρίτο στο East Capital για την Τουρκία 16.425 εκατ. SEK.

Τα σουηδικά κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου για την Τουρκία απορροφήθηκαν και από εταιρεία του Τουρκικού Στρατού. Όμως, η Τουρκία δεν απορροφά χρήματα για επενδύσεις μόνο από το ταμείο που την αφορά ονομαστικά, αλλά και από τα υπόλοιπα ταμειακά επίπεδα...

Τουλάχιστον το 25% του ταμείου για τα Βαλκάνια επενδύεται στην Τουρκία και συνολικά οι επενδύσεις στη χώρα αυτή, λόγω της δράσης του Bildt, φθάνουν το 1 δις SEK, που αναλογούν σε 105.898.329 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Bildt είχε αναλάβει τη διαφημιστική προβολή της σημασίας των επενδύσεων στην Τουρκία. Και το έπραξε επιτυχώς. Μεταξύ των συμφωνιών τις οποίες προώθησε, περιλαμβάνεται και αυτή με εταιρεία του Τουρκικού Στρατού.

Η εν λόγω επένδυση φθάνει το 11,4% του συνολικού Επενδυτικού Ταμείου του East Capital για την Τουρκία και αφορά στην τουρκική εταιρεία Adana Cimento. Η εταιρεία αυτή είναι ιδιοκτησία του ΟΥΕΚ. Δηλαδή του τουρκικού «Armed Forces Pension Fund» (Ταμείο Συντάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων). Το ΟΥΕΚ έχει υπό τον έλεγχό του περί τις 40 εταιρείες και συνιστά μέρος του τουρκικού οικονομικού κατεστημένου. Η Adana Cimento είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στη Μεσόγειο.

Ο κ. Billdt παραιτήθηκε από το Ταμείο East Capital στις 21 Οκτωβρίου του 2006, 15 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού των Εξωτερικών. Όμως, οι επενδύσεις του Ταμείου East Capital με την εταιρεία του τουρκικού στρατού θεωρούνται «κόκκινη κηλίδα» για τη σουηδική πολιτική ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Σε σχετικό με το θέμα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο σουηδικό Τύπο, και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Expressen», οι επενδύσεις προς την εταιρεία του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζονται ως «ματωμένες μετοχές». Και δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εκείνοι οι οποίοι διοικούν την τουρκική εταιρεία Adana Cimento, χρηματοδοτούσαν 12 μέλη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας, που κατηγορούνταν για βασανιστήρια και δολοφονίες οκτώ αντικαθεστωτικών Κούρδων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Musa Anter.

Βεβαίως, οι μετοχές, που ο Σουηδός ΥΠΕΞ διαχειρίστηκε, δεν είναι ματωμένες μόνο λόγω των εγκλημάτων του τουρκικού παρακράτους, αλλά και ένεκα των σχέσεων του κ. Bildt με την πολεμική περιοχή του Νταρφούρ. Ο δημοσιογράφος Goran Greider έγραψε στην εφημερίδα «Dagens Nyheter» ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Bildt απέφυγε να αναφερθεί σε γενοκτονία στο Νταρφούρ. Και ο λόγος, σύμφωνα με την Dagens Nyheter, ήταν η προηγούμενη σχέση του κ. Bildt με την εταιρεία Lundin Oil, που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Πέραν τούτου, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Bildt απλώνονται και αλλού, καθότι διέθετε μεγάλης αξίας μετοχές στη ρωσική εταιρεία Gazprom. Από αυτές πώλησε, μόλις εξελέγη ως υπουργός των Εξωτερικών, 1 εκ. SEK. Διατηρεί, όμως, μετοχές αξίες 5 εκ. SEK. Αυτό θεωρήθηκε ως ασυμβίβαστο με τη θέση που κατέχει ως υπουργός των Εξωτερικών. Πολλοί, μάλιστα, στη Σουηδία παρομοίασαν τον κ. Bildt με τον Χένρι Κίσινγκερ, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του στη Δυτική Παπούα, δηλαδή τη δυτική Νέα Γουινέα, η οποία προσαρτήθηκε στην Ινδονησία με αμερικανική στήριξη.

Συνεπώς, και η θετική στάση του έναντι της αποσχιστικής πολιτικής του ψευδοκράτους και της Τουρκίας έχει οικονομική βάση και είναι ποτισμένη και θεμελιωμένη με συμφέροντα.

Η στάση του κ. Bildt έναντι της Τουρκίας, κατά συνέπεια, δύσκολα μπορεί να αλλάξει, γιατί στηρίζεται σε προσωπικά και άλλα συμφέροντα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις του στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και ειρωνεία σε ό,τι αφορά την Κύπρο και δεν συνάδουν με αυτό το οποίο γνωρίζουμε ως σουηδικό πολιτικό πολιτισμό. Όμως, μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι, είναι πάντοτε ενταγμένα τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ανέκαθεν η διεθνής πολιτική σκακιέρα στηριζόταν πρώτα στα συμφέροντα και μετά στην ηθική.

Οι κανόνες της ηθικής ήταν και παραμένουν μεθοδολογικό εργαλείο κάλυψης νόμιμων και παράνομων ενεργειών. Στην περίπτωση του Σουηδού ΥΠΕΞ έχουμε ένα απροκάλυπτο φαινόμενο. Και εχθρικό, που έχει σχέση περισσότερο με τις δικές του προθέσεις επί των πολιτικών και οικονομικών του επιλογών και πολύ λιγότερο με τη δική μας πολιτική και στάση απέναντί του. Άλλωστε, όπως γράφει ο σουηδικός Τύπος, ο κ. Bildt ήταν ο κεντρικός διαφημιστής των επενδύσεων του East Capital. Και η διαφήμιση αυτή είχε στηριχθεί στον ισχυρισμό περί της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας και της ανάπτυξης, καθώς και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Τώρα πώς μπορεί να κάνει πίσω;

Λογικό είναι, ασχέτως εάν ηθικώς είναι ασυμβίβαστο με τη θέση του, να προωθήσει πολιτικά τις τουρκικές θέσεις, δηλαδή τις πολιτικές θέσεις μιας χώρας με την οποία επέλεξε να συνδεθεί παντοιοτρόπως.


http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=8398&Itemid=87