28/7/09

Κόλαφος για τις τράπεζες ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Με την παράνομη συμπεριφορά τους, οι τράπεζες έγιναν αδικαιολόγητα πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών, του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας».

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Συνήγορου του Καταναλωτή η οποία παραδόθηκε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα.

Η Αρχή καταλογίζει παράνομη συμπεριφορά στις τράπεζες, διαπιστώνοντας ότι η διακύμανση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων από το 2003 και μετά δεν ακολούθησε τη διακύμανση των παρεμβατικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί πριν από το 2003 και έληγαν μεταγενέστερα παρέμεναν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα ευρωπαϊκά έπεφταν.

Το πιο σοβαρό θέμα εντοπίζεται στις συμβάσεις στεγαστικών δανείων που επιδοτούνταν από το ελληνικό δημόσιο και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα ποσά των τόκων υπολογίστηκαν καταχρηστικά με επιτόκια ανώτερα των νόμιμων. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει δεχθεί επίσης πολλές αναφορές σχετικά με τις αμφισβητούμενες χρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, βάσει των δικαστικών αποφάσεων περί καταχρηστικότητας των Γενικών Όρων Συναλλαγών σε τραπεζικές συμβάσεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2009 δέχθηκε συνολικά 5.197 αναφορές, με ιδιαίτερα αυξημένες όσες σχετίζονται με ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες (αύξηση 186% και 368% αντίστοιχα). Λιγότερο αυξημένες ήταν οι αναφορές για υπηρεσίες τουρισμού και ταξιδιών, λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών.

Από το σύνολο των αναφορών που έχουν επεξεργαστεί, το 88% έχει λυθεί υπέρ του καταναλωτή και μόλις το 3,1% υπέρ του προμηθευτή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΙΚΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,ΚΑΝΟ ΚΑΙ..ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

Ηταν ο Κωστικας ο χοντρος πατριωτης εξ αμερικης και ο Γιωρικας(ποντιος εκ μινεσοτα) και ειχε ο ενας μια Ferrari και ο αλλος μια Lamborghini. Αποφασιζουν να κανουν μια κοντρα και ετσι ο Κωστικας παταει 100, 200, 300 και παει. Ο Γιωρικας παλι παει το πολυ με 100 και ετσι ο Κωστικας αναγκαζεται να τον περιμενει. Ξαναξεκινανε και ο Κωστικας παταει 100, 200, 300 και παει. Ο Γιωρικας και παλι δεν ξεπερναει τα 100 και ετσι ο Κωστικας παλι τον περιμενει. Αυτο επαναλαμβανεται 2-3 φορες οσπου ξεσπαει μια τεραστια καταιγιδα και ετσι ο Κωστικας παει με 70, αντε 90 το πολυ για να μην εχει κανενα ατυχημα απ'την μειωμενη ορατοτητα που προκαλεσε η βροχη. Ο Γιωρικας παρ'ολ' αυτα παταει 100,200, 300 και συνεχιζει. Τοτε ο Κωστικας του κανει σημα να σταματησει και του λεει:"καλα ρε συ Γιωρικα, στην λιακαδα δεν παταγες ουτε 200 και τωρα με την καταιγιδα πας να πιασεις τα 400??" και ο Γιωρικας απανταει!:"Οταν το αγορασα το αμαξι, μου ειπαν 300 στο νερο".

Ανώνυμος είπε...

Ανεβαίνει ο SOROS με την Αννούλα στη σοφίτα και κάνουν σεξ.
Ακούει θόρυβο ο πατέρας γιωργος και ανεβαίνει να δει τι γίνεται.
Ανοίγει ξαφνικά την πόρτα και φωνάζει:
- Τι κάνετε εδώ, ρε;
- Σεξ, απαντάει ο SOROS.
- Ααα, καλά, λέει ο πατέρας γιωργακης, και εγώ νόμιζα ότι καπνίζατε...

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...