23/7/09

Υπάρχει «ευκαιρία» εξεύρεσης λύσης στο Σκοπιανό λέει ο Όλι Ρεν

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν χαιρέτισε, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι , τις τελευταίες πρωτοβουλίες και προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εκκρεμότητα της ονομασίας. «Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Ρεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά μόνο σε συστάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην αρχή της ομοφωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ έχει βάσιμες ελπίδες να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όμως εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Ο κ. Ρεν προέτρεψε την ΠΓΔΜ να εργαστεί αποτελεσματικά και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν επιθυμεί να λάβει θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου που θα δημοσιευθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του, την προσεχή περίοδο, θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λόγω έλλειψης της απαραίτητης προόδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, όρισε οκτώ κριτήρια προς την ΠΓΔΜ, αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία, στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στην υλοποίηση της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της.

Η επίσκεψη του κ. Ρεν στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων, λίγες μέρες μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για κατάργηση από το 2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλιο: Ο κ. Επίτροπος δεν ήξερε για την φυλάκιση του Βασίλη Γκριγκορίεβιτς; Η ελληνική κυβέρνηση δεν τον ενημέρωσε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χούντα του κερατά...
Γράφω, γράφω, γράφω κατά καιρούς σε πολλούς.
Π.χ. έγραψα στον Δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης, μου απήντησε, έγραψα στον Ομπάμα, το γραφείο του μου απήντησε, μια και ανεφέρθην εις τον Ομπάμα, του οποίου δηλώσεις παρακολουθώ καθημερινώς, έχω να παρατηρήσω ότι, εδώ και 6 μήνες ΔΕΝ έχει αναφερθεί ΟΥΤΕ μία φορά στο τί παρέλαβε από τον ηλίθιο Μπους. Τί "περίεργο" ε; Ο Καραμανλάκος εδώ και 5 χρόνια μας τα έχει...πρήξει κάθε τρείς και δύο, με τις αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ το...2003. Η μαλακία ΚΑΙ η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΣ είναι ανίκητος...τελικώς(φευ).
Συνεχίζω. Εγραψα στην ΗΟNDA στην Ιαπωνία μου απήντησαν ΑΜΕΣΩΣ. Εγραψα, έγραψα, έγραψα, και από όλους πήρα απάντηση. Γράφεις στην Ελλάδα. Στου κουφού την πόρτα. Εγραψα στο γραφείο Τύπου του Καραμανλέα, στ' αρχίδια τους. Εγραψα στον Σουφλιά στ'αρχίδια του. Εγραψα στους Σιούφα όταν ήταν υπουργός Αναπτύξεως και στον επόμενο καραχωριάτη Φώλια, μπα...
Γράφω στους "δημοσιογραφίσκους" αυτοί κι αν είναι. Τον έχουν πάρει ψηλά τον αμανέ.
Εχω γράψει και στον Δημήτρη Ρίζο άλλοτε υποστηρίζοντας-συμφωνών με τα γραφθέντα του άλλωτε διαφωνών, στ' αρχίδια του. Και στο ψεσινό του φύλλο τί βλέπω; Φαρδιά πλατιά και επεξηγηματικότατα, ν' απαντά σε κάποιον Χρ. Μπολώνη ύποστράτηγον τρέχα-γύρευε. Υποστράτηγον όμως εμ, αυτό πού το πας; Ρε συ Δημητράκη(ως προς το δέμας) δηλαδή από...υποστρατήγους κι επάνω απαντάς; Κι ημάς που τέλος πάντων είμεθα κάτι τις παραπάνω, αλλά δεν το δηλώνουμε, ακολουθώντας το...σεμνά και ταπεινά του Κωστάκ, μας γράφεις κανονικότα μεταξύ ομφαλού και γονάτων; Δηλαδή εάν κατάλαβες(που μάλλον όχι) είμεθα πελάτες. Ε, άμα χέζεις και τους πελάτες σου, τότε να μην κλαίγεσαι για το χαμηλό τιράζ.
Σημ. Είμαι πελάτης όοολων των τεμπελοεκδοτών οι οποίοι ακολουθουν την ίδια ελληνοφρενή τακτική. Και καλά τους εκδότες τους έχουμε χεσμένους(τα αισθήματα αμοιβαία έτσι;), οι πολιτικοί όμως το χέσιμο θα το φάνε στις προσεχείς εκλογές. Τότε να ιδείς κλάμμα, Σιούφα, Φώλια, Καραμανλέα, και η παρέα σας....

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...