23/7/09

Λεηλασίες σε ελληνορθόδοξους ναούς της Βορείου Ηπείρου

Τα ξημερώματα αφαιρέθηκαν δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας.

Άγνωστοι διέρρηξαν την πόρτα μπήκαν στο ιστορικό προσκύνημα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μπένια της Πρεμετής. Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν αντικείμενα μεγάλης λατρευτικής και πολιτιστικής αξίας, μεταξύ των οποίων, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου, ξυλόγλυπτα από το Δεσποτικό κ.λπ. Ακόμη, πήραν το ξυλόγλυπτο ντουλάπι για τα ιερά σκεύη και παραβίασαν το παγκάρι.
Ο ναός αυτός αποτελεί παραδοσιακό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα στον οικισμό της Μπένια και κτίστηκε αρχές του 18ου αιώνα.
Είναι η δεύτερη φορά που λεηλατείται το συγκεκριμένο μοναστήρι. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες ανήκουν μάλλον σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων. Μερικές ημέρες νωρίτερα κλάπηκαν εικόνες μεγάλης αξίας από το ναό του Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες της Δροπόλεως, ενώ το περασμένο Σάββατο πυρπολήθηκε,από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένα παραδοσιακό κτίριο (το παλαιό Σχολείο Θηλέων) της ενορίας της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο της πόλεως της Πρεμετής.
Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Αργυροκάστρου αναφέρει ότι "παρά τη συχνότητα με την οποία οι ορθόδοξες ενορίες απογυμνώνονται από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, από τις αρμόδιες αρχές ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένας δράστης, ούτε έχουν ληφθεί τα επιβεβλημένα μέτρα φύλαξης".Τα ξημερώματα αφαιρέθηκαν δύο βημόθυρα από το ναό των Αγίων Πάντων της Χειμάρρας.

ΈΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ "Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ"
Κολοκοτρώνη 44, 10560, Αθήνα
info@himaraunion.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ..ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ


“ΑΝΑΔΑΣΩΝΟΥΝ” ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΜΕ…ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ!
Απογευματινές ώρες της 22-07-2009, από Αστυνομικούς της Υπ-νσης Δίωξης Ναρκωτικών της Δ.Α.Α., σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ, στο όρος της Πάρνηθας (θέση Πηγής «Κιθάρα»), στα πλαίσια εξερεύνησης υπόπτων περιοχών από αέρος με ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, εντοπίσθηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

Στην ανωτέρω περιοχή βρέθηκαν και εκριζώθηκαν -885- φυτά ΚΑΝΝΑΒΗΣ, ύψους από 0,80 έως 2,50 μ.,

Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

· Ακατέργαστη ΚΑΝΝΑΒΗ βάρους – 165 – γραμμ., σε αυτοσχέδια συσκευασία.

· Πλήθος αντικειμένων που εξυπηρετούσαν στην υποδομή της οργανωμένης καλλιέργειας (ελαστικοί υδροσωλήνες, σύνδεσμοι υδροσωλήνων, υλικά κατασκευής πρόχειρων παραπηγμάτων, φιάλες υγραερίου, πετρογκάζ, λάμπα θυέλης και φωτιστικά με φιάλες αερίου, τηλεόραση, πτυσσόμενα μεταλλικά κρεβάτια και στρώμα, φωτοβολταϊκός φορτιστής μπαταρίας, μπαταρία αυτοκινήτου διαμορφωμένη για φόρτιση κινητών, δοχεία ψεκασμού και σκαπτικά εργαλεία).

Από την Υπ-νση Δίωξης Ναρκωτικών της Δ.Α.Α., γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που ενέχονται στην εν λόγω φυτεία.